Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Nawożenie


Masło ma problem z niedoborem :)



Dozowanie makro- i mikroelementów dla roślin.
Chemia i parametry wody. Nawozy. + nowy temat
jak w temacie,posypała mi się w jednym zbiorniku staurogyne, już raz odwlekłem problem podajac kapsuły ferki, ale problem powrócił.

Co to może być za niedobór??

Przepraszam za paskudną spirogyrę, ale usiłuję ją zwalczyć nawożeniem i się trochę rozpleniła. Czuję że wrócę do starej metody z molinezjami.

Obrazek

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2994
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

20 lis 2011, 18:11   (#2)  

Kolego tyle setek pomocy niosłeś a teraz sam nie wiesz co jest z roślinami w zbiorniku prowadzonym przez Ciebie? ;-)
Nawet nie wiadomo ile czego lejesz.



Drack666
Poznaje temat
 
Posty: 68
Dołączył: 12 wrz 2011, 10:35
Miasto: Reda

20 lis 2011, 18:19   (#3)  

Drack666 napisał(a):Kolego tyle setek pomocy niosłeś a teraz sam nie wiesz co jest z roślinami w zbiorniku prowadzonym przez Ciebie? ;-)
Nawet nie wiadomo ile czego lejesz.


Cielowo nie pisąłem ile czego leję, żeby niczego nie sugerować.

Mam też pewne podejrzenia co to może być, ale chcę zasięgnąc opinii innych osób.

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2994
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

20 lis 2011, 18:29   (#4)  

ale zapuszczone :shock:

Avatar użytkownika

michal322
Znający temat
 
Posty: 1168
Dołączył: 27 maja 2010, 20:31
Miasto: Wrocław

20 lis 2011, 18:29   (#5)  

maslo_82 napisał(a):
Mam też pewne podejrzenia co to może być, ale chcę zasięgnąc opinii innych osób.


Rozumiem, możesz mieć podejrzenia, ale ktoś kto nic o tym zbiorniku nie wie??? Ma ocenić po tym jednym zdjęciu? Jeżeli tak to sam jestem ciekawy czy ktoś zdiagnozuje.....



Drack666
Poznaje temat
 
Posty: 68
Dołączył: 12 wrz 2011, 10:35
Miasto: Reda

20 lis 2011, 18:31   (#6)  

Dawaj zdjęcie całości:), podaj chociaż wiek akwarium ile czasu rośnie już staurogyne. U mnie strasznie długo się przyjmowała z dobre 3 miesiące stała niemal w miejscu liście karłowaciały, odpadały liście robiło się pełno dziur. Jak już chciałem ją wywalać to ruszyła i nie wykazywała niedoborów. Przy restarcie zdziwiłem się jaki system korzeniowy wykształciła, kryptocoryny dużo większych nie mają.

Avatar użytkownika

steehead
Aktywny użytkownik
 
Posty: 680
Dołączył: 23 maja 2009, 14:09

20 lis 2011, 18:32   (#7)  

A o co chodzi z tym, że Ci sie "posypała". Bo zdjęcie ma dziwne kolory. Chodzi o to, że blada jest czy coś innego?



michu:/
Poznaje temat
 
Posty: 66
Dołączył: 07 maja 2010, 20:18

20 lis 2011, 18:35   (#8)  

na jakiej podstawie mamy napisać w czym problem, opisz zbiornik i nie zachowuj się jak amator, pisząc nie rośnie czemu?? :) Swoja drogą ach już nic
375 l ro+kranex , 1,15 w/l holender, flora i fauna w projekcie.Podłoże Planta Soil co2 butla/komputer/reaktor ph 6,6 kh 4 EI,aqua nova 2000 i aqua nova 1500, ROK 2005 http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=11089 Akwa dziś http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=41096



kt65c453
Aktywny użytkownik
 
Posty: 611
Dołączył: 07 lis 2005, 14:15

20 lis 2011, 18:42   (#9)  

Zbiornik ma 1,5 miesiąca. Staurogyne, już się przyjęła i dwa razy zdążył ją szlag trafić. Zdjęcie ma badziewne kolory, bo jak inaczej ustawiłem balans bieli to niedoborów nie było widać. W rzeczywistości, kolor zdrowych liści nie budzi najmniejszych zastrzeżeń. Liść dostaje przezroczystych plam któe bardzo szybko postępują, wcześniej to samo działo się z eleocharisem igiełki robiły się przezroczyste.

To jeden z tych zbiorników

http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... highlight=

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2994
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

20 lis 2011, 18:59   (#10)  

Z fusów wróżyć nie potrafie.... w podanym linku nie piszesz nic o dawkach nawożenia, pozatym że chciałeś wypróbować nawożenie bez ograniczeń NPK + micro, więc może po prostu czegoś masz za dużo? Ciężko przedawkować ale jednak czasami się zdarza, kiedyś skumulował mi się potas i podgniwały mi rośliny od spodu, wystarczyło skasować nadmiar 80% podmianą wody i pomogło. Przemyśl więc ile czego lałeś żeby się upewnić czy to oby napewno niedobór.



Drack666
Poznaje temat
 
Posty: 68
Dołączył: 12 wrz 2011, 10:35
Miasto: Reda

20 lis 2011, 19:09   (#11)  

Mało CO2 i generalnie chyba rozjechane nawożenie. Chyba że woda w obu akwariach jest taka sama tzn przechodzi przez jeden fitr a w drugim akwarium nie ma glonów to pewnie w drugim masz mniej światła bo tylko to jest różne w tych akwariach.

Co do staurogyne to zauważyłem że ona o wiele lepiej rośnie jak jest w kupie sadzona. U mnie na początku tak samo chimerycznie rosła ale jak już trochę się rozrosła to wtedy poszła jak oszalała.
<b>Woda daje życie, szanujmy ją.</b>
--

Avatar użytkownika

xinoxie
Stały bywalec
 
Posty: 334
Dołączył: 31 paź 2009, 10:29
Miasto: Filipowice, małopolska

20 lis 2011, 19:22   (#12)  

Jak pisałem wyżej na moje to jeszcze trzeba jej dać czasu. kolega bie-po w swoich akwariach ma zawsze jej sporo i w dobrej formie. Tmaciak też ma spory trawnik w dobrej kondycji w jednym ze swoich zbiorników. Proponuję zwrócić się do nich o konsultacje.

Avatar użytkownika

steehead
Aktywny użytkownik
 
Posty: 680
Dołączył: 23 maja 2009, 14:09

20 lis 2011, 19:36   (#13)  

po co ta siatka ogrodnicza w podłożu???

Avatar użytkownika

michal322
Znający temat
 
Posty: 1168
Dołączył: 27 maja 2010, 20:31
Miasto: Wrocław

20 lis 2011, 20:41   (#14)  

Ja osobiście jestem przekonany że staurogryne potrzebuje Fosforu i CO2 ,nie pomijając innych elementów ale te dwa to główne. ;)

Avatar użytkownika

matrix82
Poznaje temat
 
Posty: 84
Dołączył: 27 mar 2010, 15:14
Miasto: Brzesko-Tarnów

20 lis 2011, 21:11   (#15)  

Co2 jest dosyć, oba zbiorniki pomimo różnić w wielkości, są naworzone dokładnie identycznie, czyli samo mikro + potas. Czyli jakimś tropem jest ten fosfor.

Siatka ogrodnicza jest po to żeby się górka nie rozjechała.

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2994
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

20 lis 2011, 21:35   (#16)  

Zbiornik ma 1,5 miesiąca


naworzone dokładnie identycznie, czyli samo mikro + potas


Brak makro (azot, fosfor) - bez dwóch zdań. A to, że w jednym zbiorniku jest glon a w drugim nie ma to według mnie zasługa tego, że w tym drugim jest tylko eleocharis, który wytrzymuje długo bez nawozów w toni wodnej. Staurogyne lubi pobierać nawozy przez liście i żyzna woda jej pasuje. To tyle ode mnie - ale ja tam się nie znam :wink:
Obrazek

Avatar użytkownika

AdamW
Znający temat
 
Posty: 1102
Dołączył: 27 sty 2010, 23:19
Miasto: Gdynia

20 lis 2011, 21:49   (#17)  

AdamW napisał(a):
Zbiornik ma 1,5 miesiąca


naworzone dokładnie identycznie, czyli samo mikro + potas


Brak makro (azot, fosfor) - bez dwóch zdań. A to, że w jednym zbiorniku jest glon a w drugim nie ma to według mnie zasługa tego, że w tym drugim jest tylko eleocharis, który wytrzymuje długo bez nawozów w toni wodnej. Staurogyne lubi pobierać nawozy przez liście i żyzna woda jej pasuje. To tyle ode mnie - ale ja tam się nie znam :wink:


Pewnie że się nie znasz, dam Ci trochę spirogyry zobaczymy czy taki cwany będziesz :) Spirogyra nie ma przyczyny w naworzeniu. Wcześniej eleocharisa szlag trafiałrazem e spirogyrą, więc nie dorabiaj teorii do sytuacji :)

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2994
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

20 lis 2011, 21:52   (#18)  

Ty to masz na amazoni i już nawozisz w takim małym baniaku z taką masą roślin po 1,5 miesiącach ? ( małe baniaki dojrzewają nieraz 3-4 miesiące :) ) , ja swoją kostkę mam już prawie rok i raczej bardzo mało nawożę, prawie wcale bym powiedział :) ,a w miarę gęsto obsadzony jest
Obrazek
, u ciebie na fotce to wygląda jak by te roślinki miały się rozpuścić ,eleocharis wygląda jak byś dopiero wsadził , jakie masz tam niskie Ph ,gh,kh ? , może za często na siłę grzebiesz, dolewasz, podmieniasz itd , nie wiem nie znam się :( , jak sam nie dojdziesz do tego co jest to raczej nikt ci nie pomoże , bo co baniak to inny ekosystem .
Pozdro

Avatar użytkownika

lilianna
Poznaje temat
 
Posty: 137
Dołączył: 17 paź 2010, 18:19
Miasto: Poznań / Rio

20 lis 2011, 22:06   (#19)  

Spirogyrę miałem i cwany nie muszę być:

http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=33449&postdays=0&postorder=asc&start=90

Na samym dole - wystarczyło trzy dni i po glonie. A ja dalej uważam, że brakuje azotu i fosforu - szczególnie, że używasz tego swojego atomizera, który rozpyla co2 na mgłę - stymulujesz tą biedną roślinę, która się rozpuszcza a w toni brak makro. Nie wiem skąd takie podejście aby nie nawozić po kilka miesięcy - pomimo, że to A I.

pH ok 5,5 bo mniej test nie chce pokazywa


Już knota obwiniałeś o rozpuszczanie roslin teraz co będziesz?

I nie wiem czemu reagujesz taką nonszalancją - ani Cię nie obraziłem, ani zganiłem - tylko poradziłem. Jak uważasz, że dobrze prowadzisz te zbiorniki z rozpuszczającymi roślinami, to już nie muszę zabierać wątku w Twoim temacie.
Ostatnio edytowano 20 lis 2011, 22:07 przez AdamW, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Avatar użytkownika

AdamW
Znający temat
 
Posty: 1102
Dołączył: 27 sty 2010, 23:19
Miasto: Gdynia

20 lis 2011, 22:07   (#20)  

Na początku nawoziłem EI, ale poźniej zcacząłem nawozić samym potasem i mikro. Eleocharis tak wygląda bo trzy tygodnie temu było z nim to samo co ze staurogyne.Ph jest pomiędzy 6-6.5, gh nie mierzyłem, kh = 1 bo takie ustawia amazonia, z mineralizatora jest ustawiane na 3. Podmiany są normalne.

A Ty jaki potas lejesz i ile??

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2994
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań







Powiązane tematy
  • Problem z no2 przy nawozeniu

    Mam problem ze wzrostem no2 przy dodaniu nawozu no3 z Flourish Nitrogen rosnie . Wczoraj byl poziom 0,025 a po dodaniu no3 wzrósł do 0,1 co jest nie tak?

    Wyświetlenia: 445 | Odpowiedzi: 6 czytaj więcej...

  • Problem z nawozami

    Witam. mam akwarium 450l. Filtr Ikola 1200 maxx i jbl . akwarium srednio zarośnięte - moim marzeniem jest gęsta roślinność. bardzo bym chciała dokupić roślin ale najpierw muszę ustabilizować wodę. wo...

    Wyświetlenia: 218 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Intermag plus, problem!

    Otóż mam taki problem z nawożenia, po paru dniach od rozcieńczenia na dnie pojemnika tworzy się zawiesina po wymieszaniu jest ok ale znowu dzieje się to samo..... Dozuje poprzez dozownik więc nie ma k...

    Wyświetlenia: 330 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

  • Wysokie PO4- problem z nawozeniem

    Witam. Od kilku tygodni mam problem z zielonym pyłem na szybach. Narasta dość szybko, bo po sobotnim czyszczeniu (podmiany wody 20% co tydzień) we wtorek już zaczyna być widoczny. Baniak to 220 l, osa...

    Wyświetlenia: 4662 | Odpowiedzi: 89 czytaj więcej...

  • Problem z KNO3

    Witam. Tydzien temu zrobilem restart i przyszedl czas na testy. Tutaj pojawil sie jednak problem. Test kropelkowy JBL pokazuje prawie 0. Po dodaniu soli z Kno3 jakies 15ppm dalej pokazuje prawie zero....

    Wyświetlenia: 647 | Odpowiedzi: 6 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.