Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Nawożenie


Co jest nie tak z nawożeniem...?



Dozowanie makro- i mikroelementów dla roślin.
Chemia i parametry wody. Nawozy. + nowy temat
Witam potrzebuje pomocy ponieważ nie wiem co się dzieje ... Wyjaśnię to od początku. Wystartowałem akwarium jakieś 1.5 roku temu wszystko mi rosło jak na drożdżach dawkowałem no3-10, k- 20, fe- 0,1. później trafiłem do szpitala na 2 miesiące i nikt się akwarium nie zajmował. Rodzina postanowiła zlikwidować rybki i spuścili mi wodę do poziomu żwiru. Jak wróciłem zauważyłem że krewetki jeszcze dychają i zalałem akwarium a z uwagi na brak funduszy nic więcej nie zrobiłem nawet filtrów nie załączyłem. Tak stało jakiś miesiąc krewecie żyły ale trochę pozdychało. O dziwo no2 pokazywało mi 0. Po około miesiąca wystartowałem na tym starym żwirze bo stwierdziłem że jest ok. Zasadziłem trawkę eleocharis acicularis, dużego heńka. i czekałem 3 tygodnie, filtry wyczyściłem. I tu problem duży heniek zaczął mieć oznaki niedoboru żelaza wiec zacząłem podawać je 0,5 ppm. i czekałem. później zwiększyłem do 0,1 i też były niedobory i stał w miejscu, no3-10, k-20, pisałem o tym w innym temacie. A trawka krzewiła się bardzo powoli.Jakby coś było nie tak z żwirem. Znalazłem problem w oświetleniu, po prostu jarzeniówki były już stare. Dawały o polowe mniej światła niż powinny więc je wymieniłem. I czekałem. Zwiększyłem nawożenie do no3-15, k 30, fe-0,15. I nic heniek stoi w miejscu.... trawka rośnie jakby coś ją hamowało. Nic innego nie zrobiłem jak zrestartować podłoże bo tylko w tym tkwił problem. Wykorzystałem stare roślinki... dojrzałe filtry. Po kilku dniach wpuściłem rybki, były w innym akwarium ale było za małe więc wróciły no2 pokazywało 0. I już 2 miesiące jestem po restarcie i ta sama sytuacja... Dawkowałem tak no3-10 , k- 20, fe-0,1, Dawka tygodniowa, podzielona na pięć razy. Z trawki zaczęły wyrastać nowe pędy a heniek jak stał tak stał. Około 2 tygodni temu przesadziłem szczypki dużego heńka z 60 l w której nie mam żadnych problemów z nim i trawką Eleocharis Parvula. A utrzymuje parametry no3-10, k-20, fe- 0,07. Rośnie jak na drożdżach przy oświetleniu 40 lm. Ale te szczypki mi zaczęły marnieć żółte stozki. blaszka liściowa stożka robi sie przezroczysta i wiotka, zanika. Trawka marnieje. w ogóle sie nie rozrasta. Parametry były takie no3- 10, k- 20. fe-0.15 po4 nie leje bo zawsze coś jest w wodzie ok 0,6. a mg-10. Oświetlenie 1w /l . wczoraj podałem jednorazowo wieczorem 10 ppm no3 i 20 ppm k. Dzisiaj mierzyłem ok południa no3 i wyszło niecałe 5. gdzie to pochłonęło, nie wiem.
Uszykowałem sobie nawóz na tydzień w dawkach dziennych 5 ppm no3, 6 ppm k i fe 0,04. czyli tygodniowa dawka to 25 no3, 30 k i fe 0,2. I będę czekał. Jakieś sugestie ..... pomóżcie.

Avatar użytkownika

wojtekszuminski
Stały bywalec
 
Posty: 461
Dołączył: 03 lis 2018, 16:49

09 sty 2021, 19:18   (#2)  

Pomyliłem się dziennie 0.2 Fe w nawozie. Źle pomyślałem...

Avatar użytkownika

wojtekszuminski
Stały bywalec
 
Posty: 461
Dołączył: 03 lis 2018, 16:49

30 sty 2021, 18:01   (#3)  

Po około 2 tygodniach duży Heniek,jego stożki zaczęły zieleniec. Policzyłem że zapotrzebowanie dzienne przez rosliny jest ok 0.15 ppm. Trawka eleocharis acicularis zaczęła wypuszczać nowe pędy ale bardzo powoli.... Ale Ludwigia Arcuata WĄSKOLISTNA zgniła od dołu,zakupiłem ja. Rosła na początku,in vitro,i przestała, zaczęła gnić od dołu. Co może być przyczyną światło raczej odpada. Bo mam 3x39w w świetlówka i 3x800 lm w ledach. Daje mi to ok 1w/l. A nawozy leje cały czas k-30 ppm, no3-25 ppm i po4-0,1 to są dawki tygodniowe rozłożone na 5 razy. Dziwi mnie czemu Ludwiga zgniła od dołu....

Avatar użytkownika

wojtekszuminski
Stały bywalec
 
Posty: 461
Dołączył: 03 lis 2018, 16:49

wojtekszuminski napisał(a):Ale Ludwigia Arcuata WĄSKOLISTNA zgniła od dołu,zakupiłem ja. Rosła na początku,in vitro,i przestała, zaczęła gnić od dołu. A nawozy leje cały czas k-30 ppm, no3-25 ppm i po4-0,1 to są dawki tygodniowe rozłożone na 5 razy. Dziwi mnie czemu Ludwiga zgniła od dołu....
Można by wnioskować, że przez braki fosforanów.
"In a very real sense, we are all aliens on a strange planet. We spend most of our lives reaching out and trying to communicate. If during our whole lifetime, we could reach out and really communicate with just two people, we are indeed very fortunate."
Gene Roddenberry


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 9781
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

30 sty 2021, 21:44   (#5)  

Przepraszam pomyliło mi się fosfor 1 ppm ok jakiegoś tygodnia bo test pokazał bardzo mało więc zacząłem go podawać. Ale z tą Ludwigą miałem już problemy i nie wiem od czego to zależy myślałem że oświetlenie więc dołożyłem jeszcze jeden halogen 800 lm. Powiedzcie mi jaka rosliny dobrać pod te oświetlenie akwarium 160 l i co2 ok 20 ppm może jakaś rotalia żeby ładnie się wybarwiała bo z ludwigi nic już nie będzie. Jeszcze nie miałem takich problemów z roślinami....

Avatar użytkownika

wojtekszuminski
Stały bywalec
 
Posty: 461
Dołączył: 03 lis 2018, 16:49

Ja również miałem problemy z Ludwigią i sporadycznie nadal się pojawiają. Nie tyle zależą od światła co od nawożenia. Z tym światłem co masz to nie powinieneś mieć problemów. Natomiast dobór nawożenia to druga strona medalu. U mnie jak zmniejszyłem dawkę mineralizatora, to z automatu młode liście się zmniejszyły, zaczęły odpadać dolne. Ona nie lubi jakichkolwiek braków/blokad.
"In a very real sense, we are all aliens on a strange planet. We spend most of our lives reaching out and trying to communicate. If during our whole lifetime, we could reach out and really communicate with just two people, we are indeed very fortunate."
Gene Roddenberry


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 9781
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

30 sty 2021, 22:11   (#7)  

Co powiesz o Rotala H'ra zależy mi żeby jakiś kolor był w akwarium....

Avatar użytkownika

wojtekszuminski
Stały bywalec
 
Posty: 461
Dołączył: 03 lis 2018, 16:49

wojtekszuminski napisał(a):Co powiesz o Rotala H'ra zależy mi żeby jakiś kolor był w akwarium....
Bez problemu powinna rosnąć.
"In a very real sense, we are all aliens on a strange planet. We spend most of our lives reaching out and trying to communicate. If during our whole lifetime, we could reach out and really communicate with just two people, we are indeed very fortunate."
Gene Roddenberry


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 9781
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

30 sty 2021, 22:33   (#9)  

Parametry wody przed podmianką ,dzisiaj. Wczoraj dawkowałem nawóz. Parametry mam takie no3 20 po4 0.8 fe 0.2 z tym że jakieś 1.5 tygodnia temu w jednym dniu zaaplikowałem trzykrotność dawki dziennej żeby zobaczyć co się będzie działo z roślinami... i nie robiłem żadnych podmian przez 2 tyg. I wynika z tego że tygodniowo zjadły mi rosliny 22.5 ppm no3. Jest coś nie tak przy tej masie roslin. Bo jest jej bardzo mało. Ale też zapomniałem o tym że przez 3 tyg nie podawałem nawozów w ogóle nawet o tym nie wspomniałem pisząc ten wątek bo mi z głowy wypadło. Stąd te problemy.... Będę na bieżąco monitorować stan nawozów w wodzie. Z dawek nie zrezygnuje, pomiaru doknam za tydzień.

Avatar użytkownika

wojtekszuminski
Stały bywalec
 
Posty: 461
Dołączył: 03 lis 2018, 16:49

05 lut 2021, 16:56   (#10)  

Powiedzcie cos. Bo nie wiem o co w tym akwarium chodzi.... jestem głupi... testy mi pokazują pdzed podaniem dawki dzisiejszej, dziennej. No3 10, po4 0.8, , fe 0.1. Niewiem o co chodzi. Co robie nie tak przed tym szpitalem rosło mi jak na drożdżach a trzymałem parametry no3 10, po4 ok 1, k 20 podzielone na dawki dzienne, a fe 0.1 dziennie. Po tym szitalu nie chce to zacząć prawidłowo funkcjonować. Wcześniej rosło to na, o połowe słabszych swietlówkach, miały ponad rok. Wystartowałem na tych samych swietlówkach też nic nie rosło ale było wystartowane to na żwirku, jw, który czekał aż wystartuje na nowo. Czyli 2 mies. był wilgotny, a pare mies. akwarium było tylko zalane wodą. Doszły rośliny. I nie rosło to jak powinno, wymieniłem świetlowki dalej nic jakby cos roślinki chamowało. Zresrartowałem.... na tych samych roslinkach i dalej nic. Olałem. Nie nawoziłem. Później przesadziłem dużego heńka z 60 zaćząlem nawozić standardowo.... czyli no3 10, k 20. Fe 0.1. I nie rosło. Moze to przez ta przerwe. Ale tak u heńk zaczeły pojawiać sie braki żelaza. To tak jak pisałem zacząłem zwiększać fe. Braki są aż do dziś a leje 0.2 ppm. Reszta tak samo. Niewiem co zrobić bo to nie działa jak powinno. Może swiatła mają za dużo.... ale heniek nie płoży się. I wiecie co wydaje mi sie ze w 60 jes jasniej niż w 160. A jest tam 40 lm/l a w 160 0.73 w/l i 15 lm/l. W 60 parametru to no3 15 jak lałem 10 to były braki. Po4 1 k 20 i tam fe jest 0.07 dziennie i rośnie jak powinno. A wiec nie wiem co jest w tej 160.

Avatar użytkownika

wojtekszuminski
Stały bywalec
 
Posty: 461
Dołączył: 03 lis 2018, 16:49

A może masz blokady na Ca Mg K. Jakie masz parametry wody GH KH Ca Mg? A ten filtr to jak stał tak 2 miesiące czy 3 to media nie skisły? Kiedyś ktoś mi mówił że bakterie w takich mediach szybko padają przez braku ruchu wody i tlenu.

Avatar użytkownika

Glonowaty
Początkujący
 
Posty: 40
Dołączył: 24 maja 2020, 11:22
Miasto: Den Haag NL

06 lut 2021, 13:03   (#12)  

Też zastabawiałem sie na blokadami. K leje 30 ppm, mg-mam 8-10 test jbl mi tak pokazuje, kh 11. Gh i ca nie mam testu... mam kupić? Filtry wyczyściłem po tym czasie postoju a wiec biologia jest ok napewno. No2 0. Nawozu to rośliny mają w nadmiar a wiec nie mam pojecia co sie dzieje...

Avatar użytkownika

wojtekszuminski
Stały bywalec
 
Posty: 461
Dołączył: 03 lis 2018, 16:49

06 lut 2021, 13:32   (#13)  

Znalazłem coś takiego

N:P – 10:1 / Ca:Mg – 4:1 , 3:1 / K:Mg – 2:1 , 4:1 / N:P:K 10:1:20
i jeszcze cytat z Dikiego
"Potas musimy podawać z odpowiednim poziomem magnezu, ten zaś korygujemy do odpowiedniego poziomu wapnia. Zwiększenie dawki Mg przy odpowiednim K wpływa na lepsze przyswajanie Fe. Lepsze przyswajanie Fe powoduje z kolei większy popyt na fosfor i azot i tak kółko sie zamyka. Reasumując - Ca:Mg:K = 4:1:3 lub 3:1:2 Ważne tez jest abyś trzymał odpowiedni poziom fosforu do azotu. Masz silne światło to i żarłoczność roślin jest większa, a co za tym idzie większy popyt na CO2
Nadmiar potasu może blokować przyswajanie wapnia i magnezu, oraz deformować liście, ale to musiałyby być na prawdę ekstremalne poziomy i b. miękka woda."

Mg do k by sie zgadzało bo jest jest 1:3 ale chyba zmniejsze k zeby był stosunek 1:2 bo pisze ze podanie mg do stosunku k ma lepsze przysfajanie zelaza ... a testy na ca i gh kupuje. Na stronie wodociągów nic nie pisze...

Avatar użytkownika

wojtekszuminski
Stały bywalec
 
Posty: 461
Dołączył: 03 lis 2018, 16:49

10 lut 2021, 22:32   (#14)  

Ok przyszedł test zoolek pierwszy pomiar zrobiłem u matki..wyszło mi ca 180,mg 12, gh,28. I tu stał sie problem jak ktos miał ten test to niech sie wypowie. Test A ,za pierwszym razem wyszło mi 40 kropel, puzniej 58 kropel, nastepnie 50. Co w pomiarach wychodza rożne wyniki. Test B to samo raz 33 krople a raz 35, wiec testy nie sa powtarzalne.... a wiec nie moge nic steierdzic obliczajac to tak jak w instrukcji...wiec nadal nie wiem jakie sa parametry ale napewno mam wysokie ca od 160 do 180, mg od 15 do 40.... gh od 28 do 40. A wiec poddaje sie test do dupy moge tylko podać mg jbl 12. Rozcieńczyłem próbke woda destylowana bo tychodziło mi jakies dobre 10. A zeby to dokładnie sprawdzić zrobiłem pół na pół. I wyszło 6. A wiec co dalej.... nie wiem. Rosliny powoli rosna tz.trawka widze przyrost zieleni a duzy heniek nadal braku fe... rece mi opadaja. I nie wiem czemu w 60 wszystko mi rosnie jak nalezy przecież ram jest ta sama woda ...

Avatar użytkownika

wojtekszuminski
Stały bywalec
 
Posty: 461
Dołączył: 03 lis 2018, 16:49

Hmm, gh 40, coś chyba źle robisz. Zoolek może nie jest wybitny, ale mój przeterminowany prawidłowo pokazuje parametry, bo sprawdzałem z innym.



men200
Stały bywalec
 
Posty: 352
Dołączył: 17 paź 2013, 08:17
Miasto: Lublin

10 lut 2021, 23:08   (#16)  

Zrobilem juz tych testow 5 razy i wychodzi mi stale inny wynik w pierwszej próbie 40,58,50,52,55. I jakie tu gh ?....

Avatar użytkownika

wojtekszuminski
Stały bywalec
 
Posty: 461
Dołączył: 03 lis 2018, 16:49

10 lut 2021, 23:22   (#17)  

Testu A oczywiscie

Avatar użytkownika

wojtekszuminski
Stały bywalec
 
Posty: 461
Dołączył: 03 lis 2018, 16:49

10 lut 2021, 23:41   (#18)  

Jak masz duże gh to dodaj do probówki nie 5, ale 2,5 ml, a potem pomnożysz wynik x2, zawsze to mniej liczenia😉.



men200
Stały bywalec
 
Posty: 352
Dołączył: 17 paź 2013, 08:17
Miasto: Lublin

10 lut 2021, 23:53   (#19)  

Poddałem sie z tym testem zaraz zabraknie mi 3 odczynnika. Mysle zeby dac wode do laboratorium. I sprawa bedzie jasna tylko niewiem czy dac kran czy wode z akwaium, czy to i to a moze tylko kran. I ile taki test kosztuje ktos sie orientuje i co zmiezyc samo ca bo mg mam w jbl. Czy sprawdzic wiarygodnosc. Kiedys pare lat temy robiłem pomiar, ale nie wiem czego.... i to bylo jak jeszcze miałem akwarium u matki. Pamietam ze było ok...i zabuliłem wtedy 8 dych....

Avatar użytkownika

wojtekszuminski
Stały bywalec
 
Posty: 461
Dołączył: 03 lis 2018, 16:49

11 lut 2021, 00:29   (#20)  

Czy moc swiatla moze powodowac ze rosliny nie nadazaja z nawozami? Bo wczesniej przy polowie mocy przed szpitalem i ta sama aranzacja. Roslo mi bardzo dobrze i nawozow nie lałem tyle. A teraz po wymianie swietlowek i wlozeniu jeszcze jednego halogena mam niedobory ale to nie ma pokrycia bo nawozow maja pod dostatkiem....

Avatar użytkownika

wojtekszuminski
Stały bywalec
 
Posty: 461
Dołączył: 03 lis 2018, 16:49







Powiązane tematy
  • Czy duży poziom fosforu w kranie jest pobierany przez roslin

    Witam , od półtorej roku mam baniak 200 litrowy. Pół roku temu dołożyłem CO2 i miesiąc temu wymieniłem oświetlenie z oryginalnego juwela na dwie belki Superfish 56W suny + aquael plant 32w. Rośliny po...

    Wyświetlenia: 2662 | Odpowiedzi: 57 czytaj więcej...

  • Gh co jest nie tak

    Witam wszystkich mam akwa od 4 miesięcy w wodzie kranowej mam bardzo dużo żelaza i roślinki mi padały więc dałem filtr ro + demi. Woda po nim tsi 003 po mineralizacji 114 roślinki piękne rosną rybkom ...

    Wyświetlenia: 818 | Odpowiedzi: 17 czytaj więcej...

  • Wysokie PO4- problem z nawozeniem

    Witam. Od kilku tygodni mam problem z zielonym pyłem na szybach. Narasta dość szybko, bo po sobotnim czyszczeniu (podmiany wody 20% co tydzień) we wtorek już zaczyna być widoczny. Baniak to 220 l, osa...

    Wyświetlenia: 4892 | Odpowiedzi: 89 czytaj więcej...

  • Awaria oświetlenia-co z podmianą i nawożeniem

    Cześć. Podpowiedzcie jak będzie lepiej. Od wczoraj do czwartku włącznie mam wyłączoną lampę w akwarium(padł zasilacz). Na dziś przypada podmiana i dawka nawozów, która w ciągu tygodnia jest tylko uzup...

    Wyświetlenia: 1007 | Odpowiedzi: 22 czytaj więcej...

  • Prośba jakich bylo wiele - problem z roślinami i nawożeniem

    Witam Pisze do Was z prośbą o pomoc. Jestem po lekturze wielu opisów, jestem cierpliwy, ale tym razem sam sobie nie poradzę ... Co do akwarium nie mam duzych wymagan, ale wczesniej wszystko roslo be...

    Wyświetlenia: 2874 | Odpowiedzi: 51 czytaj więcej...



cron

Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.