Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Filtracja


Tetra tec 1200 nie mogę spać przez hałas



Filtry, wkłady, pompy, cyrkulatory, skimmery i grzałki. Odwrócona osmoza (RO) i lampy UV. + nowy temat
Cześć,
Mam pokój ok 12m2 i maksymalnie oddalone akwa od łóżka i filtr Tetra tec 1200. Szafka jest zwykła, sklejka, w komorze na filtr jest:
Na tylną ścianę płat styropiany 2cm z otworami na rury
Na przednią ścianę 2x styropian
Sam filtr jest owinięty ok 5 metrowym materiałem do termoizolacji (taki gąbczasty) o wysokości jak filtr.
To wszystko jest zamknięte za drzwiczkami a i tak nie mogę spać.

Filtr nie jest popsuty czy coś. Ma już co prawda ok 3 lata, ale nie sądze żeby kiedyś ciszej chodzić. Wylot jest ustawiony na 50% co troszkę go rozgłaśnia ale generalnie dopiero jak wszystko wyłączę to go słysze i nie mogę zasnąć a potem jest jeszcze jeden taki moment nad ranem wcześnie że się przez niego budzę i potem nie mogę zasnąć.

Jestem bliski wymiany filtra, co proponujecie... Próbowałem wiele razy się do tego przyzwyczić..



malai
 

01 lut 2009, 01:15   (#2)  

mam ten filtr i nic takiego nie zauważyłem ... mój jest bezgłośny. jedynie raz musiałem wymienić uszczelkę pod głowicą ... po za tym śmiga aż miło.

Avatar użytkownika

Maver
Poznaje temat
 
Posty: 95
Dołączył: 03 lut 2004, 14:53
Miasto: Wieliczka

malai napisał(a):...Filtr nie jest popsuty czy coś. Ma już co prawda ok 3 lata, ale nie sądze żeby kiedyś ciszej chodzić. ..

Sorki...a co zrobiłeś w okresie gwarancji na urządzenie ?! :twisted:
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)

Avatar użytkownika

romanbyd
Znający temat
 
Posty: 1779
Dołączył: 27 mar 2007, 14:34
Miasto: Tryszczyn

01 lut 2009, 05:53   (#4)  

Z dużym prawdopodobieństwem,mozna przyjąc ,iz przyczyną jest popsuty wirnik.
O ile wiem problemu z zakupem byc nie powinno.

Avatar użytkownika

mayaca
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 804
Dołączył: 09 maja 2008, 20:58
Miasto: Polska -wyłącznie

01 lut 2009, 10:21   (#5)  

W mojej 600 coś terkotało i pomogło przyklejenie kropelką wiatraczka do magnesu, bo był luźny i się obijał. Przyczyną może być także źle dopasowana ośka. W ostateczności zawsze możesz kupić nowy wirnik z ośką.

Avatar użytkownika

dimmus
Stały bywalec
 
Posty: 461
Dołączył: 09 lis 2006, 23:26
Miasto: okolice Opola

01 lut 2009, 11:05   (#6)  

A nie łapie filtr gdzieś powietrza na rurce zasysającej wodę,lub na uszczelce?Czasem jak jest jakaś nieszczelność ,też głośno potrafi chodzić......
Pozdr.
Kuba

Avatar użytkownika

Qba.
Zainteresowany tematem
 
Posty: 152
Dołączył: 14 sty 2005, 13:45
Miasto: Jaworzno

01 lut 2009, 12:24 hej  (#7)  

Wirnik sprawdzałem i jest ok tzn nie jest ukruszony i nie ma luzów.
Zauważyłem, że ośka jest krzywo ułożona ale jest elastyczna.. włożenie wirnika ją prostuje.

W okresie gwarancji nie puszczałem filtra 24h/dobę, robię to od kilku dni.
Hałas nie wynika z przepływu powietrza, tylko jest to takie jednostajne burczenie, nie stukanie, tylko jakby przenoszenie drgań filtra na szafkę..

Dziś zauważyłem, że cały hałas wychodzi z tyłu szafki.. tam jest cienka deseczka jak to bywa w szafkach. Dziury na rury muszą przecież być..

Może rozkręce dziś głowicę..



malai
 

01 lut 2009, 13:32   (#8)  

Możliwe że drgania z filtra właśnie przechodzą gdzieś na tył szafki, postaraj się odizolować każde miejsce gdzie filtr styka się z szafka jakimś miekkim materiałem, u mnie to pomogło. Oraz sprawdź czy na obu końcach ośki są gumowe podkładki. Mi kiedyś jedna się zgubiła przy czyszczeniu, i wtedy filtr buczał jak traktor. Pomogła właśnie ta podkładka(jak ją znalazłem). Moim zdaniem Twoim problemem jest jedna z tych dwóch opcji a może nawet dwie na raz.



Plut3k
 

01 lut 2009, 14:51 hm  (#9)  

hm... na osi żadnej podkładki nie kojarzę od wewnątrz... od zewnątrz jest gumowa czopka na wirnik.. ale o jakiej podkładce mówisz...? Może coś dosztukuję.. jak to wygląda?
Jak w ogóle wyjąć tą białą oś na której jest wirnik? Trzeba rozrkęcać głowicę?
Faktycznie jest jak traktor..



malai
 

01 lut 2009, 15:43   (#10)  

http://www.sklep.roslinyakwariowe.pl/sklep/akwarystyk ... 02569.html

Tutaj widzę faktycznie dwie czopki ale ja mam jedną, z kolei żeby oś wyjąć (tą co jest na obrazku) musiałbym chyba rozkręcić głowicę.. Muszę jeszcze raz tam zajrzeć ale najpierw zbieram info ;)



malai
 

02 lut 2009, 01:42   (#11)  

Tak, rozchodzi mi się o te 2 czopki gumowe na których jest zamontowana ośka z całym wirnikiem :) więc powinny być dwie. Jak jest jedna to jest też traktor :D Tylko, że sprawdź czy ona nie została w korpusie, bo często jak wyjmujesz wirnik to czopek zostaje w obudowie (korpusie), i wtedy mógłbyś pomyśleć że masz tylko jeden czopek :)



Plut3k
 







Powiązane tematy


Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.