Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Filtracja


Skimmer JY-03 - prośba o opinie



Filtry, wkłady, pompy, cyrkulatory, skimmery i grzałki. Odwrócona osmoza (RO) i lampy UV. + nowy temat
Witam
Używa ktoś proszę o opinie
SKIMMER POWIERZCHNIOWY FILTR JY-03 300 L/H

Avatar użytkownika

slawekmokwa1
Zainteresowany tematem
 
Posty: 165
Dołączył: 30 paź 2017, 11:19
Miasto: GRUDZIĄDZ

Ja mam ten model ale po krótkim kilkugodzinnym używaniu wyciągnąłem z akwarium i teraz sobie leży i czeka na większy zbiornik. Pompa jest zbyt mocna na 80cm długości zbiornika jak dla mnie. Jest regulacja, która nic nie daje. Więcej nie mogę nic napisać bo zbyt krótko go używałem. Ogólnie wygląda na solidny ale czy jest tego też nie wiem.
"In a very real sense, we are all aliens on a strange planet. We spend most of our lives reaching out and trying to communicate. If during our whole lifetime, we could reach out and really communicate with just two people, we are indeed very fortunate."
Gene Roddenberry


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 9170
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Mój kolega ma takie dwa w zbiorniku 700 litrów od dłuższego czasu i jest zadowolony.



mariusz178
Znający temat
 
Posty: 1788
Dołączył: 02 paź 2013, 10:07
Miasto: Gorzow Wlkp

slawekmokwa1 napisał(a):Witam
Używa ktoś proszę o opinie
SKIMMER POWIERZCHNIOWY FILTR JY-03 300 L/H
Mam go w 60cm zbiorniku i jest super cichy i dobrze zbiera film tyło warto zamiast waty dać gąbke. Bardzo polecam
1587893278270.jpeg
1587893323445.jpeg

Avatar użytkownika

Scenery Stone
Zainteresowany tematem
 
Posty: 199
Dołączył: 04 gru 2019, 09:45

Mam w 450l, jest ok. Pierwszy spalił mi się po dwóch latach, kupiłem drugi. Jest to poprawiony następca JY-02 który jest poprawionym Eheimem 350 :) Takie info wyczytałem na naszych i zagranicznych forach.
Tak jak kolega wcześniej napisał, jedyny mankament to wata filtracyjna którą daje producent. Należy ją wymienić. Ja na szybko wziąłem ze zmywaka kuchennego po usunięciu tej bardziej ściernej strony. Minus tej gąbki jest taki że jest dość gęsta i max 3-4 dni trzeba płukać. Za do doskonale zbiera

Avatar użytkownika

zbirr
Poznaje temat
 
Posty: 81
Dołączył: 21 sie 2004, 19:26
Miasto: okolice Lublina

Krzysztof Radziszewski napisał(a):Ja mam ten model ale po krótkim kilkugodzinnym używaniu wyciągnąłem z akwarium i teraz sobie leży i czeka na większy zbiornik. Pompa jest zbyt mocna na 80cm długości zbiornika jak dla mnie. Jest regulacja, która nic nie daje. Więcej nie mogę nic napisać bo zbyt krótko go używałem. Ogólnie wygląda na solidny ale czy jest tego też nie wiem.


Regulacja działa ale reguluje ona ilość pobieranej wody z powierzchni - nie moc przepływu wody przez pompę.
Używam w zbiorniku 300l i jest okej, faktycznie nieco mocny jak na mały zbiornik.

Avatar użytkownika

R8
Początkujący
 
Posty: 20
Dołączył: 19 paź 2006, 22:36
Miasto: Żory

Niezły odkop, ale muszę się zgodzić z powyższym. Natomiast swojego musiałem lekko podciąć wyżej, żeby minimalnie głębiej się zanurzał w wodzie, ponieważ łapał powietrze. Po przeróbce spoko. Minus? Przezroczystość, która zarazem jest plusem. Plusem, bo widać co jest w środku, minusem bo ciężko doczyścić żeberka.

Natomiast od kwietnia kiedy u mnie pojawiły się mieczyki, skimmer został wyjęty. Skutecznie odwalają za niego robotę :)



derag0n
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 778
Dołączył: 07 paź 2019, 19:36
Miasto: Zgierz

To i ja wtrące swoje doświadczenie, bo zapomniałem o tym wątku.
Od miesiąca ten skimer pracuje u mnie w zbiorniku Eheim Proxima 250 100x50x50 cm i robi za skimer, jak i cyrkulator. W takiej wielkości zbiorniku sprawdza się bardzo dobrze. To że jest przezroczysty, mi nie przeszkadza w ogóle, glony w tym zbiorniku praktycznie nie występują, choć ma dopiero miesiąc. Skimer jest cichy, jedyne co to dołożyłem bardzo cienką warstwę gąbki, bo watolina szybko się brudziła i zatykała.
"In a very real sense, we are all aliens on a strange planet. We spend most of our lives reaching out and trying to communicate. If during our whole lifetime, we could reach out and really communicate with just two people, we are indeed very fortunate."
Gene Roddenberry


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 9170
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Moim zdaniem JY-02 jest ciekawszą propozycją. JY-03 to spory klocek.



bobi200
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2350
Dołączył: 02 kwi 2019, 12:36
Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

bobi200 napisał(a):Moim zdaniem JY-02 jest ciekawszą propozycją. JY-03 to spory klocek.
02 też można w łatwy sposób wyczyścić bez wyjmowania go na zewnątrz?



derag0n
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 778
Dołączył: 07 paź 2019, 19:36
Miasto: Zgierz

Jeśli chodzi o mnie to ...03 muszę wyciągać cały do czyszczenia.
Ocean free Surf Clear skimer ma opcję bez wyciągania całego urządzenia i nadaje się do małych zbiorników. Eheim skimer nie mam, więc nie wiem.
"In a very real sense, we are all aliens on a strange planet. We spend most of our lives reaching out and trying to communicate. If during our whole lifetime, we could reach out and really communicate with just two people, we are indeed very fortunate."
Gene Roddenberry


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 9170
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

derag0n napisał(a):
bobi200 napisał(a):Moim zdaniem JY-02 jest ciekawszą propozycją. JY-03 to spory klocek.
02 też można w łatwy sposób wyczyścić bez wyjmowania go na zewnątrz?


Nawet łatwiej, wyjmujesz sam pływak z gabką, żadna robota.



bobi200
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2350
Dołączył: 02 kwi 2019, 12:36
Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

Tak dla sprostowania tego co napisał @bobi200, to nie chodzi o pływak, a pojemnik z gąbką i pływakiem. Można je wyciągnąć, wypłukać gąbkę i po robocie. Tak samo jest w Ocean free. Model JY-03 trzeba cały wyciągnąć do czyszczenia i bardzo mocno się skubaniec trzyma.
"In a very real sense, we are all aliens on a strange planet. We spend most of our lives reaching out and trying to communicate. If during our whole lifetime, we could reach out and really communicate with just two people, we are indeed very fortunate."
Gene Roddenberry


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 9170
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Napisze sprostowanie do sprostowania :D Gąbki są dwie, jedna w pływaku, druga w pojemniku w którym porusza się pływak. Używanie obu nie ma większego sensu. Przy niskich przepływach wystarczy gąbka w pływaku. Przy wysokich za mocno zasysa pływak, wtedy gąbka do pojemnika, pływak odzyskuje odpowiednią pływalność. Tak czy inaczej całego skimmera nie trzeba wyciągać, czyszczenie jest proste i wygodne.



bobi200
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2350
Dołączył: 02 kwi 2019, 12:36
Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

bobi200 napisał(a):Napisze sprostowanie do sprostowania :D Gąbki są dwie, jedna w pływaku, druga w pojemniku w którym porusza się pływak. Używanie obu nie ma większego sensu. Przy niskich przepływach wystarczy gąbka w pływaku. Przy wysokich za mocno zasysa pływak, wtedy gąbka do pojemnika, pływak odzyskuje odpowiednią pływalność. Tak czy inaczej całego skimmera nie trzeba wyciągać, czyszczenie jest proste i wygodne.
A widzisz, a na filmiku na YT nie było pokazane, że są dwie gąbki. Dobrze wiedzieć.
"In a very real sense, we are all aliens on a strange planet. We spend most of our lives reaching out and trying to communicate. If during our whole lifetime, we could reach out and really communicate with just two people, we are indeed very fortunate."
Gene Roddenberry


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 9170
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Można jeszcze zdemontować tą kratkę na szczycie pływaka jeśli są większe paprochy lub gęstszy film białkowy.



bobi200
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2350
Dołączył: 02 kwi 2019, 12:36
Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

bobi200 napisał(a):Można jeszcze zdemontować tą kratkę na szczycie pływaka jeśli są większe paprochy lub gęstszy film białkowy.
Lepiej nie zdejmować, jeśli są krewetki.
"In a very real sense, we are all aliens on a strange planet. We spend most of our lives reaching out and trying to communicate. If during our whole lifetime, we could reach out and really communicate with just two people, we are indeed very fortunate."
Gene Roddenberry


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 9170
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

bobi200 napisał(a):Gąbki są dwie, jedna w pływaku, druga w pojemniku w którym porusza się pływak.
A ta druga gąbka nie jest przypadkiem zapasowa?
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/200l-opti-astar-75237.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/180l-roslinne-astar-73663.html
"... pamiętaj, że założywszy akwarium, nakładasz na siebie stały obowiązek właściwej opieki nad hodowanymi zwierzętami. A to już jest sprawa kultury i wrażliwości ..."
Pozdrawiam, Andrzej


Avatar użytkownika

astar
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2109
Dołączył: 27 gru 2015, 19:05

astar napisał(a):
bobi200 napisał(a):Gąbki są dwie, jedna w pływaku, druga w pojemniku w którym porusza się pływak.
A ta druga gąbka nie jest przypadkiem zapasowa?

Nie, różnią się wielkością.



bobi200
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2350
Dołączył: 02 kwi 2019, 12:36
Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

bobi200 napisał(a):Nie, różnią się wielkością.

U mnie są identyczne
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/200l-opti-astar-75237.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/180l-roslinne-astar-73663.html
"... pamiętaj, że założywszy akwarium, nakładasz na siebie stały obowiązek właściwej opieki nad hodowanymi zwierzętami. A to już jest sprawa kultury i wrażliwości ..."
Pozdrawiam, Andrzej


Avatar użytkownika

astar
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2109
Dołączył: 27 gru 2015, 19:05







Powiązane tematy


Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: cybbul, sofer i 31 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.