Wkład filtracyjny Tetra BalanceBalls
Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Filtracja


Recenzja filtra Tetra EX 800 Plus



Dobór modelu filtra i wkładów. Odwrócona osmoza (RO) i lampy UV. Pompy, cyrkulatory i skimmery powierzchni wody.
Witam
Ponieważ jestem jego posiadaczem i mało jest opini na temat najnowszego modelu Tetry ,postanowiłem w skrócie napisać coś o nim.
Co do kupna tego filtra miałem trochę obawy z racji cieknących poprzedników.Posiadając stary "cieknący" 1200 i wymieniając wszystkie uszczelki śmiga do dziś bez zarzutów. Nowa tetra 800 plus pracuje u mnie kilka tygodni no i na dzień dzisiejszy bez wycieków i innych problemów.

Widać gołym okiem sam wygląd jest nieco inny.


Jakość tworzywa z jakiego jest zbudowany jest bardzo zbliżony do poprzedników, wygląda na dosyć solidny.
Trochę nie popisali się z dyszami wlotowymi i wylotowymi zmienili na CZARNE mało estetyczne,rurki są przeźroczyste. Dla osób które posiadają ciemne tło, dysze są mało widoczne co powoduje je zamaskowanie(może o to im chodziło) gorzej już przy OW.
Mam wrażenie że węże są bardziej elastyczne niż w starych tetrach.
Sam proces skręcania wszystkich elementów jest szybki i łatwy nie sprawia żadnych problemów.
Co do szczelności widać że jest zmieniona uszczelka na głowicy tym razem płaska która przy nałożeniu głowicy na kubeł dobrze doszczelnia.
DSC_0504.JPG
uszczelka

Jak i również aquastop jest zmieniony dodano dwie uszczelki jak widać


Jego istotnym znaczeniem jest BARDZO cicha praca,jest wręcz nie słyszalny,Tetry z reguły są ciche ale nowy PLUS bije je na głowę.
Reasumując całość na dzień dzisiejszy jestem bardzo zadowolony z tego filtra,zobaczymy co będzie dalej.

Avatar użytkownika

dadors
Znający temat
 
Posty: 1071
Dołączył: 26 maja 2013, 10:12
Miasto: Iława

A kształt koszy uległ zmianie?
Aqua-stopy są raczej identyczne jak w starym modelu. Nowe węże już kupowałem są w moim odczuciu bardziej elastyczne.

Ubezpiecz mieszkanie bo zaraz jakiś czarnowidz napisze, że Cię zaleje :mrgreen:


Te czarne kolana wyglądają okropnie Nadają się tylko do zbiornika z pokrywą.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5238
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

weder napisał(a):A kształt koszy uległ zmianie?
Aqua-stopy są raczej identyczne jak w starym modelu. Nowe węże już kupowałem są w moim odczuciu bardziej elastyczne.

Ubezpiecz mieszkanie bo zaraz jakiś czarnowidz napisze, że Cię zaleje :mrgreen:


Te czarne kolana wyglądają okropnie Nadają się tylko do zbiornika z pokrywą.

Kosze sie nie zmieniły.
Ubezpieczenie przy 450l to podstawa.
No tak sama nazwa Tetra już na starcie co niektórym kojarzy się z zalanym mieszkaniem.:)

Avatar użytkownika

dadors
Znający temat
 
Posty: 1071
Dołączył: 26 maja 2013, 10:12
Miasto: Iława

dadors napisał(a):
weder napisał(a):No tak sama nazwa Tetra już na starcie co niektórym kojarzy się z zalanym mieszkaniem.:)

Wygląda na to, że jestem szczęściarzem, bo 3 lata i 2 miesiące bez przerwy pracuje u mnie stary typ Tetry 1200 i... nie cieknie, albo jestem jednym z nielicznych, którzy przeczytali po zakupie instrukcję, w której zaznaczono, by uszczelki systematycznie konserwować, posmarować... np. wazeliną :)

Avatar użytkownika

Godween
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4071
Dołączył: 02 maja 2011, 17:08

Też czytałem tą instrukcje i też bardzo zwracam uwagę na smarowanie Tetry. Akurat mam ex700 new Do tego stopnia ją smaruje że czasem się boje czy mi ta wazelina nie wypłynie przy przeciekaniu, lub czy mi sie ceramika nie zapacika. Oczywiście smaruje ją częscięj niż ona przecieka stosunek 1 do 3. Może to dlatego że musze ją otwierac co 1,5-2mieś bo wirnik staje ;)
A w temacie tej nowej Tetry.
Wygląd jakby lepszy ale co to ma za znaczenie. Wlot wylot do bani , ale to też ma małe znaczenie bo komu zależy na wyglądzie rurek kupuje szkiełka. Ciekawy jestem jak będzie z tym jej "ulepszonym przeciekaniem" :D Uszczelka kubła wygląda obiecująco. Pojemnośc , no od biedy może byc. I kwestia najważniejsza przepływ. Jeśli rzeczywiście poprawili to fajnie. Czas pokaże , lub może autor wątku podzieli sie swoimi spostrzeżeniami za jakiś czas.
Myśle że raczej projektanci tetry sie postarali. Bo w przeciwnym razie po wypuszczeniu trzeciego bubla pod rząd mogą chyba pakowac manatki. Jeśli i tym razem coś sknocą to opinia że Tetra jest trzy razy droższym chinolem przylgnie na stałe.
Jest jedna sprawa która mnie dziwi. Mianowicie cena filtrów Tetry. Sporo ostatnio czytam o filterkach bo mam potrzebe zakupu. W moim prywatnym rankingu Tetra zajmuje pozycje filtrów typu Ikola NCF HW. A oni za swój produkt nadal liczą sobie dwa razy wiecej jak za inne w tej klasie.



aquapsychol
Poznaje temat
 
Posty: 63
Dołączył: 25 lip 2014, 20:14



Panowie,
w Tetrze zdają sobie sprawę z błędów 1 serii. Dla marki, która wprowadziła do akwarystyki pierwszy pokarm i pierwszy preparat akwarystyczny - jest to kwestia nie tylko wizerunkowa ale też honorowa.

Szczelność poprawiono już w 2 serii (pisaliśmy o tym tutaj) - najnowsza, 3 już seria jest dodatkowo poddawana rygorystycznej kontroli jakości. Każda sztuka - nie wyrywkowo jak się to zwykle odbywa w miejscach produkcji.

Każdy filtr, który zejdzie z taśmy produkcyjnej jest transportowany do siedziby Tetry w Melle (zobacz fotorelację) i tam podpinany do zbiorników i testowany na szczelność. Widziałem to na własne oczy.

Dlatego m.in. w najnowszej serii można znaleźć wodę w komorach wirnika, co czasem prowadzi do kłopotliwej sytuacji, gdy osoba która wejdzie w posiadanie filtra może mieć podejrzenia iż...był używany. Nie inaczej - musiał być dobrze sprawdzony, aby Tetra mogła raz na zawsze pozbyć się łatki przyklejonej przez zawiedzionych użytkowników 1 serii.


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 9918
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda

Godween napisał(a):
dadors napisał(a):
weder napisał(a):No tak sama nazwa Tetra już na starcie co niektórym kojarzy się z zalanym mieszkaniem.:)

Wygląda na to, że jestem szczęściarzem, bo 3 lata i 2 miesiące bez przerwy pracuje u mnie stary typ Tetry 1200 i... nie cieknie, albo jestem jednym z nielicznych, którzy przeczytali po zakupie instrukcję, w której zaznaczono, by uszczelki systematycznie konserwować, posmarować... np. wazeliną :)

Nie tylko ty jesteś szczęściarzem :lol: Również u mnie działa ten stary model Tetry 1200 bez przeciekania,właśnie dzięki konserwacji i ogólnie dbałości o ten filtr.

aquapsychol napisał(a):Też czytałem tą instrukcje i też bardzo zwracam uwagę na smarowanie Tetry. Akurat mam ex700 new Do tego stopnia ją smaruje że czasem się boje czy mi ta wazelina nie wypłynie przy przeciekaniu, lub czy mi sie ceramika nie zapacika. Oczywiście smaruje ją częscięj niż ona przecieka stosunek 1 do 3. Może to dlatego że musze ją otwierac co 1,5-2mieś bo wirnik staje ;)
A w temacie tej nowej Tetry.
Wygląd jakby lepszy ale co to ma za znaczenie. Wlot wylot do bani , ale to też ma małe znaczenie bo komu zależy na wyglądzie rurek kupuje szkiełka. Ciekawy jestem jak będzie z tym jej "ulepszonym przeciekaniem" :D Uszczelka kubła wygląda obiecująco. Pojemnośc , no od biedy może byc. I kwestia najważniejsza przepływ. Jeśli rzeczywiście poprawili to fajnie. Czas pokaże , lub może autor wątku podzieli sie swoimi spostrzeżeniami za jakiś czas.
Myśle że raczej projektanci tetry sie postarali. Bo w przeciwnym razie po wypuszczeniu trzeciego bubla pod rząd mogą chyba pakowac manatki. Jeśli i tym razem coś sknocą to opinia że Tetra jest trzy razy droższym chinolem przylgnie na stałe.
Jest jedna sprawa która mnie dziwi. Mianowicie cena filtrów Tetry. Sporo ostatnio czytam o filterkach bo mam potrzebe zakupu. W moim prywatnym rankingu Tetra zajmuje pozycje filtrów typu Ikola NCF HW. A oni za swój produkt nadal liczą sobie dwa razy wiecej jak za inne w tej klasie.

Co do wlotu i wylotu może ma małe znaczenie ale zależy dla kogo, są osoby którym nie przeszkadzają a są którzy się czepną. W tej sytuacji mogli na prawdę się postarać w starych tetrach były o niebo ładniejsze przeźroczyste.Piszesz o przepływie a co jest z nim nie tak??? Bo ja nie zaobserwowałem w starej Tetrze jakiegoś złego przepływu,przepływ ma bardzo dobry jak i również najnowsza wersja bez zarzutu.

Piotr Baszucki napisał(a):
kontrola.jpg


Panowie,
w Tetrze zdają sobie sprawę z błędów 1 serii. Dla marki, która wprowadziła do akwarystyki pierwszy pokarm i pierwszy preparat akwarystyczny - jest to kwestia nie tylko wizerunkowa ale też honorowa.

Szczelność poprawiono już w 2 serii (pisaliśmy o tym tutaj) - najnowsza, 3 już seria jest dodatkowo poddawana rygorystycznej kontroli jakości. Każda sztuka - nie wyrywkowo jak się to zwykle odbywa w miejscach produkcji.

Każdy filtr, który zejdzie z taśmy produkcyjnej jest transportowany do siedziby Tetry w Melle i tam podpinany do zbiorników i testowany na szczelność. Widziałem to na własne oczy.

Dlatego m.in. w najnowszej serii można znaleźć wodę w komorach wirnika, co czasem prowadzi do kłopotliwej sytuacji, gdy osoba która wejdzie w posiadanie filtra może mieć podejrzenia iż...był używany. Nie inaczej - musiał być dobrze sprawdzony, aby Tetra mogła raz na zawsze pozbyć się łatki przyklejonej przez zawiedzionych użytkowników 1 serii.

Jestem ciekaw czy tylko Tetra podchodzi po tym wszystkim do tak "rygorystycznych"procedur kontrolnych czy może inne firmy np.Eheim prowadziły takie kontrole od zawsze?
W moim przypadku wody nie było, no ale po pewnym czacie ma prawo jej nie być.
Żeby pozbyć się tej łatki musi upłynąć trochę czasu,i teraz tą złą opinie muszą naprawić najnowsze modele Tetry to od nich wszystko zależy.

Avatar użytkownika

dadors
Znający temat
 
Posty: 1071
Dołączył: 26 maja 2013, 10:12
Miasto: Iława

dadors napisał(a):Co do wlotu i wylotu może ma małe znaczenie ale zależy dla kogo, są osoby którym nie przeszkadzają a są którzy się czepną. W tej sytuacji mogli na prawdę się postarać w starych tetrach były o niebo ładniejsze przeźroczyste.Piszesz o przepływie a co jest z nim nie tak??? Bo ja nie zaobserwowałem w starej Tetrze jakiegoś złego przepływu,przepływ ma bardzo dobry jak i również najnowsza wersja bez zarzutu.


Może były ładniejsze ale mocno tłumiły przepływ i trudno sie je czysciło. Dobra ja nie o tym chciałem pisac. Tylko o moim Tetrowym przepływie. Nigdy nie latałem z wiaderkami i stoperem. Tylko kiedyś po awarii filtra głownego wsadziłem do akwarium 212l w którym była Tetra, pięciomodułowy multikani którego używałem w akwarium z narybkiem. Tetra była czysta, multicani własciwie też. Wyloty filtrów były ustawione naprzeciw siebie Pierwszego dnia Tetra miała lekką przewage, znaczy miejsce w którym spotykała sie woda z obu filtrów było przesuniete o 5 cm dalej od tetry. Drugiego dnia sytuacja już sie odwróciła. Po tygodniu tetra wypychała swoją wode tylko do 1/3 długosci 120cm baniaka. No wiec stwierdziłem że to chyba wirnik lub trzpień i kupiłem .(to był mój trzeci wirnik do Tetry :D) Po wymianie trzpienia i wirnika sytuacja była identyczna. Przypominam tetra była po całkowitym czyszczeniu rozbieraniu na czynniki pierwsze. W dodatku ma węże 12/16 które były tak poskracane że praktycznie stały w pionie. wiec powinna według mnie wepchnąc wode do wylotu zabawkowego filtra który miał grube nieposkracane pozałamywane weże.
Wiec jako człowiek pragmatyczny postanowiłem ustawic filtry tak żeby woda ganiała w kółeczko.Nie denerwując mnie przy tym.
Druga sprawa z przepływem Tetry. Moje akwarium to gesty roślinniak cięty na grzyba czy tam jak kto woli żywopłot. Wiec od góry przepływ jest wolny przez wiekszosc czasu . A co wpadnie na podłoże to już tam zostaje na wieki wieków amen. Paproszków w wodzie brak. Ryb może i sporo bo jakieś 60szt ale samiutkiej niesyfiącej drobnicy. Karmie jakbym chciał te ryby zagłodzic. No i mija 1,5 -2 mieś a tetra staje w miejscu. Po prostu przestaje pompowac wode. A zabawkowy Aqaelek smiga w najlepsze. I bądź tu mądry.
Szukałem rozwiązań wszelkich nauczyłem sie tą tetre składac i rozkładac do czyszczenia jak żołnierz karabin. Nic nie pomaga. Wiec postanowiłem że moje nerwy są cenniejsze od nowego filtra i kupie sobie nowy :D



aquapsychol
Poznaje temat
 
Posty: 63
Dołączył: 25 lip 2014, 20:14

Godween napisał(a):
dadors napisał(a):
weder napisał(a):No tak sama nazwa Tetra już na starcie co niektórym kojarzy się z zalanym mieszkaniem.:)

Wygląda na to, że jestem szczęściarzem, bo 3 lata i 2 miesiące bez przerwy pracuje u mnie stary typ Tetry 1200 i... nie cieknie, albo jestem jednym z nielicznych, którzy przeczytali po zakupie instrukcję, w której zaznaczono, by uszczelki systematycznie konserwować, posmarować... np. wazeliną :)




Godween Z opiniami o filtrach Tetra jest jak z opiniami o lekarzach w internecie.

Nie ważne, że chirurg przez 10 lat przeprowadził np. 200 operacji zakończonych pełnym wyleczeniem pacjenta. w internecie zawsze znajdziemy negatywną opinię tych 10 pacjentów których nie udało się wyleczyć.

O obecnych seriach filtrów tetra czytamy też podobne opinie, tylko pytanie jaki jest to odsetek w stosunku do ilości sprzedanych filtrów.

Ci co posiadają Tetrę i im nie cieknie najzwyczajniej w świecie nie piszą o tym.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5238
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

Może były ładniejsze ale mocno tłumiły przepływ i trudno sie je czysciło. Dobra ja nie o tym chciałem pisac. Tylko o moim Tetrowym przepływie. Nigdy nie latałem z wiaderkami i stoperem. Tylko kiedyś po awarii filtra głownego wsadziłem do akwarium 212l w którym była Tetra, pięciomodułowy multikani którego używałem w akwarium z narybkiem. Tetra była czysta, multicani własciwie też. Wyloty filtrów były ustawione naprzeciw siebie Pierwszego dnia Tetra miała lekką przewage, znaczy miejsce w którym spotykała sie woda z obu filtrów było przesuniete o 5 cm dalej od tetry. Drugiego dnia sytuacja już sie odwróciła. Po tygodniu tetra wypychała swoją wode tylko do 1/3 długosci 120cm baniaka. No wiec stwierdziłem że to chyba wirnik lub trzpień i kupiłem .(to był mój trzeci wirnik do Tetry :D) Po wymianie trzpienia i wirnika sytuacja była identyczna. Przypominam tetra była po całkowitym czyszczeniu rozbieraniu na czynniki pierwsze. W dodatku ma węże 12/16 które były tak poskracane że praktycznie stały w pionie. wiec powinna według mnie wepchnąc wode do wylotu zabawkowego filtra który miał grube nieposkracane pozałamywane weże.
Wiec jako człowiek pragmatyczny postanowiłem ustawic filtry tak żeby woda ganiała w kółeczko.Nie denerwując mnie przy tym.
Druga sprawa z przepływem Tetry. Moje akwarium to gesty roślinniak cięty na grzyba czy tam jak kto woli żywopłot. Wiec od góry przepływ jest wolny przez wiekszosc czasu . A co wpadnie na podłoże to już tam zostaje na wieki wieków amen. Paproszków w wodzie brak. Ryb może i sporo bo jakieś 60szt ale samiutkiej niesyfiącej drobnicy. Karmie jakbym chciał te ryby zagłodzic. No i mija 1,5 -2 mieś a tetra staje w miejscu. Po prostu przestaje pompowac wode. A zabawkowy Aqaelek smiga w najlepsze. I bądź tu mądry.
Szukałem rozwiązań wszelkich nauczyłem sie tą tetre składac i rozkładac do czyszczenia jak żołnierz karabin. Nic nie pomaga. Wiec postanowiłem że moje nerwy są cenniejsze od nowego filtra i kupie sobie nowy :D

Jeżeli już wszystko sprawdziłeś to na twoim miejscu również bym się zastanawiał nad kupnem nowego.Może powoli traci swoją żywotność :)

Ci co posiadają Tetrę i im nie cieknie najzwyczajniej w świecie nie piszą o tym.

Weder ładnie spuentowałeś :)

Avatar użytkownika

dadors
Znający temat
 
Posty: 1071
Dołączył: 26 maja 2013, 10:12
Miasto: Iława

Piotr Baszucki napisał(a):
kontrola.jpg

Każdy filtr, który zejdzie z taśmy produkcyjnej jest transportowany do siedziby Tetry w Melle (zobacz fotorelację) i tam podpinany do zbiorników i testowany na szczelność. Widziałem to na własne oczy.

Dlatego m.in. w najnowszej serii można znaleźć wodę w komorach wirnika, co czasem prowadzi do kłopotliwej sytuacji, gdy osoba która wejdzie w posiadanie filtra może mieć podejrzenia iż...był używany. Nie inaczej - musiał być dobrze sprawdzony, aby Tetra mogła raz na zawsze pozbyć się łatki przyklejonej przez zawiedzionych użytkowników 1 serii.


Potwierdzam to co pisze Piotr. Od kilku dni jestem posiadaczem EX800 Plus i rzeczywiście miałem wodę w komorze.

Zgodzę się także, że od kiedy pojawiły się nowe aquastop'y to Terta nawet kropelki nie uroni. W 2011 kupiłem EX700 (aquastop II generacji) i do dzisiaj śmiga u znajomego bez najmniejszego problemu. Jakieś pół roku temu dostałem w prezencie od kumpla starą jak świat EX600 (aquastop I genracji). Przeciekało cholerstwo niemiłosiernie. Trzy dni próbowałem dojść co i jak, aż w końcu wymieniłem aquastop na nowy i ni kropelki!!!

Odnośnie EX800 Plus to zgodzę się, że węże są bardziej miękkie, a te czarne rurki trochę słabo się prezentują. Niestety nie zgodzę się co do "kultury pracy". Mój egzemplarz jest głośniejszy od 700 i zdecydowanie głośniejszy od starej 600, której w ogóle nie było słychać. Nie mam porównania do innych producentów, bo jestem wierny Tetrze.

Kosze bez zmian.


Avatar użytkownika

breugnir
Stały bywalec
 
Posty: 300
Dołączył: 08 gru 2011, 01:51
Miasto: Olsztyn

A na jakich jedziesz wkładach ? I czy filtr jest zdławiony?
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5238
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

weder napisał(a):A na jakich jedziesz wkładach ? I czy filtr jest zdławiony?


Od dołu: I kosz - ceramika + gąbka, II kosz - gąbki, III kosz - zeolit + gąbka, IV kosz - gąbki i wata tetry. Gąbki te standardowe tetry.

Zawory otwarte na maksa. Wylot w postaci deszczownicy (połowa).


Avatar użytkownika

breugnir
Stały bywalec
 
Posty: 300
Dołączył: 08 gru 2011, 01:51
Miasto: Olsztyn

Niestety nie zgodzę się co do "kultury pracy". Mój egzemplarz jest głośniejszy od 700 i zdecydowanie głośniejszy od starej 600, której w ogóle nie było słychać.

Widzisz, egzemplarz egzemplarzowi nie jest widocznie równy, tak jak z samochodami.
Wychodzi na to że trafiłeś na taki egzemplarz.
Moja Tetra na prawdę jest prawie nie słyszalna ,trzeba się wsłuchiwać, żebym nie widział ruchu wody z wylotu, to bym pomyślał że nie działa.
Ogólnie nie mam nic do zarzucenia, do dnia dzisiejszego wszystko ładnie pracuje.

Avatar użytkownika

dadors
Znający temat
 
Posty: 1071
Dołączył: 26 maja 2013, 10:12
Miasto: Iława

W filtrach kubełkowych ważną sprawą jest to aby na samym dole pozostawić wkład fabryczny w postaci pociętych rurek. Są one albo ceramiczne albo plastikowe.
Nie pełnią one żadnej funkcji filtracyjnej i często są wymieniane.
Mają one za zadanie równomierne rozprowadzenie wody po całym dnie filtra. Tak aby woda od samego dołu równomiernie szła do góry przez całą powierzchnie pozostałych koszy z materiałem filtracyjnym a nie gdzieś bokiem. Filtr można też przysłowiowo zadusić dając od razu do pierwszego kosza gęsty materiał w postaci ceramiki mocno porowatej.
Trzeba też z głową umieszczać odpowiednią ilość ceramiki w pozostałych koszach, bo w filtrach wypchany na maksa takimi materiałami pompa mam po prostu o wiele większy opór do pokonania niż przewiduje producent na oryginalnych wkładach. Takie wypychanie na maksa koszy też często jest powodem głośniejszej pracy filtra.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5238
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

weder napisał(a):
Nie pełnią one żadnej funkcji filtracyjnej i często są wymieniane.

Moim zdaniem w jakimś stopniu pełnią funkcje filtracyjną,widać to podczas czyszczenia i jest dobrym podłożem dla bakterii nitryfikacyjnych.

Avatar użytkownika

dadors
Znający temat
 
Posty: 1071
Dołączył: 26 maja 2013, 10:12
Miasto: Iława

Moja recenzja Filtra Tetra EX 800 Plus po 46 dniu użytkowania jest bardzo pozytywna. Filtr pracuje w 65L akwarium, jest cichy, wydajny, sprawia wystarczającą cyrkulację w w/w zbiorniku, bardzo sprawnie się go czyści, nie sprawia problemów przy otwieraniu i zamykaniu. Oczywiście o przeciekaniu mowy nie ma! Co do czarnych rurek, to jest to wg mnie akurat atut: nie widać brudu, który w przeźroczystych bez przerwy szpecił, a wyczyścić plastik nie da się tak dokładnie jak szkło. Poza tym czarny kolor komponuje z ciemnym tłem i wylot jest przez to mniej widoczny.

Avatar użytkownika

Godween
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4071
Dołączył: 02 maja 2011, 17:08

dadors napisał(a):
weder napisał(a):
Nie pełnią one żadnej funkcji filtracyjnej i często są wymieniane.

Moim zdaniem w jakimś stopniu pełnią funkcje filtracyjną,widać to podczas czyszczenia i jest dobrym podłożem dla bakterii nitryfikacyjnych.


Zgadza się jak kubełek pracuje 3 miesiące bez czyszczenia to widać, że powierzchnia rurki jest porośnięte. Ale co do samej przydatności ich jako materiał do filtracji biologicznej to powątpiewam w jego skuteczność. Te rurki są wykonane z ceramiki o minimalnej porowatości.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5238
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

Godween napisał(a):Moja recenzja Filtra Tetra EX 800 Plus po 46 dniu użytkowania jest bardzo pozytywna. Filtr pracuje w 65L akwarium, jest cichy, wydajny, sprawia wystarczającą cyrkulację w w/w zbiorniku, bardzo sprawnie się go czyści, nie sprawia problemów przy otwieraniu i zamykaniu. Oczywiście o przeciekaniu mowy nie ma! Co do czarnych rurek, to jest to wg mnie akurat atut: nie widać brudu, który w przeźroczystych bez przerwy szpecił, a wyczyścić plastik nie da się tak dokładnie jak szkło. Poza tym czarny kolor komponuje z ciemnym tłem i wylot jest przez to mniej widoczny.

Przeźroczyste czyste rurki wizualnie są ładniejsze, ale trzeba się liczyć z częstym czyszczeniem.Ale za to czarne powodują to że nie widać brudu i przez to nie czyścimy a ten syf zalega.Co do samego filtra, to widać co raz więcej osób się przekonuje do nowych filtrów Tetry.

Avatar użytkownika

dadors
Znający temat
 
Posty: 1071
Dołączył: 26 maja 2013, 10:12
Miasto: Iława

Użytkuję Tetrę 600 i 700 New.Węże są bardziej elastyczne i nie tak twarde i grube jak poprzednie.Jako wstępna filtracja jest użyty oryginalny Cermec,który jest na wyposażeniu każdego filtra.Tak się składa,że wczoraj przeczyściłem większy kubełek i w/w wkład jest nadal czysty,jak nowy.Żadnego większego brudu,łatwo się spłukało zalegający "syf". Bardzo dobrze spełnia swoje zadanie!.
Żadna z "kolejnych" Tetr (400,600,700) jakie mam obecnie na "stanie" (400 jest wyłączona,złożona w kartonie) nigdy nie przeciekała!. Cicha praca (jedynie słychać szum przelewanej,filtrowanej wody),łatwe zalewanie i ekonomiczny pobór prądu sprawiają,że stawiam te filtry na 1 miejscu!.
Zapraszam do obejrzenia moich zbiorników:
112l. MT
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 56541.html wyróżniony - IAPLC2015 - 768, EAPLC2015 - 122 :?:
72l. LT
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59909.html czyżby EAPLC - :?:
30l. krewetkarium
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 65744.html
W planach małe krewetkarium 25x25x25 (część materiału jest)
Pozdrawiam Tomasz


Avatar użytkownika

tomaszsu75
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3274
Dołączył: 23 cze 2013, 21:34
Miasto: Wrocław

Tylko szkoda że cały wlot nie jest czarny. Nie wiem jak oni nad tym myśleli, czesć czarna a cześ przezroczysta.

Avatar użytkownika

dariuszmachander
Znający temat
 
Posty: 1442
Dołączył: 30 maja 2014, 11:31

dariuszmachander napisał(a):Tylko szkoda że cały wlot nie jest czarny. Nie wiem jak oni nad tym myśleli, czesć czarna a cześ przezroczysta.

Te rurki to kwestia gustu jedni widzą plusy a drudzy minusy.
Ważne jest aby filtr spełniał swoją role bez żadnych problemów.
A ten filtr jest naprawdę wart polecenia.

Avatar użytkownika

dadors
Znający temat
 
Posty: 1071
Dołączył: 26 maja 2013, 10:12
Miasto: Iława

JBL e701 ma ladne cale czarne wloty i wyloty

Avatar użytkownika

dariuszmachander
Znający temat
 
Posty: 1442
Dołączył: 30 maja 2014, 11:31

dariuszmachander napisał(a):JBL e701 ma ladne cale czarne wloty i wyloty

No wiesz zawsze można przemalować :wink:

Avatar użytkownika

dadors
Znający temat
 
Posty: 1071
Dołączył: 26 maja 2013, 10:12
Miasto: Iława

Wreszcie poszli po rozum do głowy i zaczeli stosować uszczelkę doczołowo w miejscu głowica-kubeł a nie ten oring. W starym JBL Cristal Profi takie rozwiązanie zapewniało całkowita szczelność,miałem taki 8 lat i jak go odstawiałem dalej nie cieknoł tylko gwałtownie spadła wydajność z czasem wiec musiałem kupić nowy.

Avatar użytkownika

Nuno
Początkujący
 
Posty: 44
Dołączył: 28 gru 2013, 16:44







Powiązane tematy
  • Rzeczywista wysokość filtra Eheim professionel 4+ 2275

    Cześć, to mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich. Przygotowuję się do startu akwarium około 200l i zastanawiam się obecnie nad filtrem Eheim professionel 4+ 2275. Jednak szafka pod akwariu...

    Wyświetlenia: 195 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

  • Budowa filtra zewnętrznego ze stali nierdzewnej

    Witam, Wpadł mi (myślę, że nie tylko mi) do głowy dość szalony pomysł aby samemu zbudować sobie filtr zewnętrzny ze stali nierdzewnej w stylu ADA, Chihiros. Wiem, że temat już gdzieś był na forum ale...

    Wyświetlenia: 507 | Odpowiedzi: 8 czytaj więcej...

  • Szklany ,metalowy wlot /wylot filtra ?

    Zastanawiam się nad kupnem ładnych rurek wlotowych /wylotowych filtra . Opcje są dwie szkło lub metal zastanawiam się nad szkłem VIV ale nie wiem jak z jego grubością czy nie jest to wydmuszka któ...

    Wyświetlenia: 826 | Odpowiedzi: 33 czytaj więcej...

  • Wkład polimerowy Tetra BalanceBalls

    Tetra BalanceBalls Gniazda filtracyjne do wszystkich rodzajów filtrów zewnętrznych! Dzięki Tetra BalanceBalls jeszcze łatwiej będzie ci dbać o akwarium. Glony to często znak, że w wodzie akwariowe...

    Wyświetlenia: 736 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Dozownik Doser AT1 Plus

    https://www.youtube.com/watch?v=l6w27jWVV1g Zapraszam do zapoznania się z dozownikiem AT1 na filmie Szopena. Szczegółowy opis znajdziecie tutaj z kodem: RA-DOZ taniej o 20zł dla forumowic...

    Wyświetlenia: 171 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...




Serwis roslinyakwariowe.pl


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

Sklep internetowy

Wysyłkowy sklep akwarystyczny z
bogatą ofertą sprzętu i akscesoriów do
pielęgnacji akwarium.
idź do sklepu


Użytkownicy przeglądający ten dział: pajdex i 68 gości