Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Filtracja


Problem RO



Filtry, wkłady, pompy, cyrkulatory, skimmery i grzałki. Odwrócona osmoza (RO) i lampy UV. + nowy temat

29 sie 2016, 20:52 Problem RO  (#1)  

Witam! Mam problem z filtrem RO, w akwarium trzymałem twardości gh: 4, kh: 3. Dzisiaj sprawdzam testami jak co tydzień, a tu gh: 12, kh: 8! Myślę sobie testy szlag trafił, sprawdzam kranówkę, a tu znajome liczby gh: 16, kh: 12. Wiec testy ok, skusiłem się sprawdzić z RO, a tu żółta wodą i gh: 25. Nie miałem już ochoty sprawdzać kh... Teraz moje pytanie czy po 2 miesiącach mogła paść membrana? Dodam, że filtr jest podłączony non stop pod zawor pod kranem i membrana nie mogła wyschnąć. Ktoś miał podobne problemy?

Avatar użytkownika

KozirroPL
Zainteresowany tematem
 
Posty: 245
Dołączył: 01 lip 2016, 12:30
Miasto: Łobez

29 sie 2016, 20:56 Re: Problem RO  (#2)  

Jeżeli za membraną leci ci żółta woda, to membrana jest do wyrzucenia niestety.
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4054
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

29 sie 2016, 21:01 Re: Problem RO  (#3)  

Tylko z kranu wodą żółta nie leci i to mnie właśnie zastanawia...

Avatar użytkownika

KozirroPL
Zainteresowany tematem
 
Posty: 245
Dołączył: 01 lip 2016, 12:30
Miasto: Łobez

29 sie 2016, 21:04 Re: Problem RO  (#4)  

Może filtr RO słabej jakości (chinczyk) i tak miało być działa dobrze, ale krótko.

Avatar użytkownika

sergiusz1988
Aktywny użytkownik
 
Posty: 648
Dołączył: 12 sie 2015, 09:29

29 sie 2016, 21:17 Re: Problem RO  (#5)  

Polskiej produkcji Aqua Art, jeśli to wina membrany to nie problem.

Avatar użytkownika

KozirroPL
Zainteresowany tematem
 
Posty: 245
Dołączył: 01 lip 2016, 12:30
Miasto: Łobez

29 sie 2016, 21:30 Re: Problem RO  (#6)  

Związki żelaza zatrzymują się na filtrze sedymentacyjnym i stamtąd muszą ci przechodzić do membrany. Stąd żółta woda za membraną. W kranie masz za mało żelaza żeby je na oko zobaczyć.
Spróbuj wymienić sedymentacyjny, wypłukać membranę i węglowy i złożyć jeszcze raz całość. Zmierz kh i gH i będziesz wiedział co padło.
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4054
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

29 sie 2016, 21:33 Re: Problem RO  (#7)  

To już lepszą wiadomość, bo sedymentacyjny kosztuje tylko 15zł.

Avatar użytkownika

KozirroPL
Zainteresowany tematem
 
Posty: 245
Dołączył: 01 lip 2016, 12:30
Miasto: Łobez

29 sie 2016, 21:41 Re: Problem RO  (#8)  

Niby tak. Jak się okaże że to jednak membrana, to sedymentacyjny wykorzystasz z nową; ;)
Ja używam 2 sedymentacyjnych (20 i 5 mikronów) i węglowego przed membraną. Drożej ale bezpieczniej. Wodę mam niestety mocno zażelazioną.
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4054
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina







Powiązane tematy
  • Problem z nakrętkami zaciskowymi na wąż

    Z poprzednim filtrem zewnętrznym (HW-302) poszło jakoś bez problemu, nawet nie pamiętam jak to zrobiłam - 9 lat chodził i pracowałby nadal, ale wirnik zaczęło coś blokować. Składam nowy (media filtra...

    Wyświetlenia: 475 | Odpowiedzi: 8 czytaj więcej...

  • Unimax problem

    Witam mam problem z filtrem unimax 150. Robilem dzisiaj restart akwarium I po jakims czasie zauwazulem, ze filtr sie wylaczyl, a po chwili znowu wlaczyl. Pare minut pochodzi, na pare minut sie wylacza...

    Wyświetlenia: 584 | Odpowiedzi: 12 czytaj więcej...

  • Problem z filtrem

    Witam, Mam problem z fitrem Ehiem 2275 4+. Uzywam go do akwarium 240 l. Nie wwiem co jest ale nagle spadl przeplyw. Dziwne bo filtr pracuje od polowy stycznia i dodatkowo ma prefiltr. Ok, rozebralem p...

    Wyświetlenia: 1382 | Odpowiedzi: 22 czytaj więcej...

  • Problem z filtrem

    Witam Mam filtr ikola 450 na wężu podpięty reaktor i grzalka zewnętrzna, filtr szedł normalnie tzn mial duży przepływ, dziś rano wstaje i przepływu praktycznie nie ma, 1/10 tego co było wczoraj, akwar...

    Wyświetlenia: 660 | Odpowiedzi: 9 czytaj więcej...

  • Eheim 4+ 350. Problem

    Witam. Posiadam powystawowy filt eheim 4+ 350. Zainsalowałem go jakieś miesiąc temu przy zakładaniu akwarium. Dzisiaj zauważyłem, ze coś głośniej chodzi, chciałem przesunąć i siłą rzeczy przechyliłem(...

    Wyświetlenia: 706 | Odpowiedzi: 7 czytaj więcej...



cron

Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: macek.g, Marcin_M_1977, rekordarek, turkutek, wojtacho i 59 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.