DARMOWA DOSTAWA od 499zł lub przy zakupie minimum 10 roślin akwariowych - zobacz katalog
Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Filtracja


Opinie o filtrach RO



Filtry, wkłady, pompy, cyrkulatory, skimmery i grzałki. Odwrócona osmoza (RO) i lampy UV. + nowy temat

15 sty 2020, 22:44 Opinie o filtrach RO  (#1)  

Witam

Jestem zmuszony do zakupu filtra RO - przy kH 16 nie ma innego wyjści, PH7,4
Dawkowanie CO2 nic go nie rusza przy takim buforze i niestety słabo się ropuszcza

Nie chcę inwestować zbyt duzych pieniędzy dlatego kieruję się w stronę tańszych rozwiązań RO3

Co sądzicie o produkcie z Aqua Art membrana 100GPD

http://www.shop.aqua-art.pl/product/Akw ... ferPage=3&

Może ajakaś inna wydajna, niedroga opcja ? Na zasilanie moge podać nawet 6 barów



biju
Poznaje temat
 
Posty: 102
Dołączył: 09 gru 2019, 17:41

15 sty 2020, 22:57 Re: Opinie o filtrach RO  (#2)  

Mam podobną sytuację. Rozważam zakup takiego zestawu - https://allegro.pl/oferta/filtr-wody-ak ... 8753629202



the_leech
Poznaje temat
 
Posty: 84
Dołączył: 15 sie 2018, 16:04

15 sty 2020, 23:02 Re: Opinie o filtrach RO  (#3)  

Membrana 75GPD jest "dokładniejsza" ale 100 też może być. Z praktycznego punktu widzenia warto przed takim RO3 założyć przynajmniej jeden korpus narurowy na sedymentację. Przy wymianie widać ile syfu tam zostaje.



bobi200
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2157
Dołączył: 02 kwi 2019, 12:36
Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

15 sty 2020, 23:08   (#4)  

Jakie ciśnienie jest na wyjściu wody RO ? Wypchnie ninja na wysokość 3m ?



biju
Poznaje temat
 
Posty: 102
Dołączył: 09 gru 2019, 17:41

15 sty 2020, 23:14 Re: Opinie o filtrach RO  (#5)  

Nie mam pojęcia jakie jest ciśnienie, ponad 1 bar, bo pokonuje opór membrany w zbiorniku na wodę. Nie bawią mnie żadne budziki pokazujące ciśnienie, ponieważ filtr jest schowany w szafce i oglądam go co 6 miesięcy przy wymianie wkładów.



bobi200
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2157
Dołączył: 02 kwi 2019, 12:36
Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

15 sty 2020, 23:34   (#6)  

Filtry mam piętro niżej pod stropem a nad nim akwa. Tam mam też spust i dolewkę stąd moje pytanie



biju
Poznaje temat
 
Posty: 102
Dołączył: 09 gru 2019, 17:41

16 sty 2020, 00:01 Re: Opinie o filtrach RO  (#7)  

Pytanie ile tej wody potrzebujesz, ona robi się sporo czasu i wypada do tego użyć jakiegoś zbiornika, choćby po to żeby się ogrzała.


Avatar użytkownika

Akaruz
Aktywny użytkownik
 
Posty: 610
Dołączył: 08 kwi 2017, 16:36
Miasto: Kraków

16 sty 2020, 00:22   (#8)  

Myślę że takiej masie wody temperatura ma znikome znaczenie. Zbiornik 500 l brutto więc na czysto coś koło 400l



biju
Poznaje temat
 
Posty: 102
Dołączył: 09 gru 2019, 17:41

16 sty 2020, 01:08 Re: Opinie o filtrach RO  (#9)  

Jakby na raz podmienić 100l, to w zimie kilka stopni w dół pójdzie.

Wracając do tematu takie RO3 potrzebuje około 1h żeby zrobić 10l wody RO przy dobrych warunkach ciśnieniowo-temperaturowych. Tą wodę chcesz zbierać, czy masz plan lać od razu do akwa?
W drugim przypadku to raczej zestaw z dodatkową pompą, a to już większe koszty.


Avatar użytkownika

Akaruz
Aktywny użytkownik
 
Posty: 610
Dołączył: 08 kwi 2017, 16:36
Miasto: Kraków

16 sty 2020, 02:21   (#10)  

Z tego co piszesz 100l to 10h więc na temp.to.nie wpłynie.

Jak wspomnialem wcześniej na RO move puścić ciśnienie 6bar w zimie ok 10 at C
I tutaj się zastanawiam.czy przy takim ciśnieniu zasilania da radę wypchnąć wodę na 2.5-3 m bez dodatkowej pompy



biju
Poznaje temat
 
Posty: 102
Dołączył: 09 gru 2019, 17:41

16 sty 2020, 02:53 Re: Opinie o filtrach RO  (#11)  

Mam RO 3 i takie samo ciśnienie na wejściu i z tego co widzę, nigdy nie sprawdzałem, to bardzo szczerze wątpię w to 2,5 - 3 m w górę, a nawet jeśli, to wydaje mi się że odpadu będzie wtedy strasznie dużo i nie 10 litrów na godzinę, a 5 lecz może się mylę?



arturZ
Początkujący
 
Posty: 22
Dołączył: 03 gru 2018, 13:28

16 sty 2020, 05:48 Re: Opinie o filtrach RO  (#12)  

Od lat używam RO, tani i wystarczająco dobry, nie zwracałem uwagi na markę, ale każdy działał bez zarzutu kilka lat. Obecnie mam zwykły RO3 i po 3 latach woda ma 7ppm, zmieniam tylko sedymentacyjny i węglowy co pół roku.

Avatar użytkownika

Rfck
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4249
Dołączył: 24 mar 2010, 23:34
Miasto: Gdańsk/UK

16 sty 2020, 09:25 Re: Opinie o filtrach RO  (#13)  

biju zastanów się nad jakimś zbiornikiem na wodę. Z powodu temperatury, mineralizowania, czasu obsługi akwarium i własnej wygody. Po co masz za chwilę kląć i przerabiać. Co tydzień podmieniam 60l RO i nie wyobrażam sobie, że miałbym czekać w niedzielę cały dzień, aż mi to nakapie. Postaw beczkę blisko filtra, zaadaptuj zawór pływakowy od spłuczki. 25% podmienianej wody o temp 5-7 stopni obniży znacząco temp w zbiorniku. Ćwiczyłem to u siebie i nie polecam, grzałka nie wyrobi, chyba, że użyjesz takiej 1kW :)



bobi200
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2157
Dołączył: 02 kwi 2019, 12:36
Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

16 sty 2020, 11:56 Re: Opinie o filtrach RO  (#14)  

Ja podmieniam co tydzien 120-140l RO. Rozwiazane mam to tak, zestaw RO jak na zdjeciu1. Produkuje ro w tempie 20l na max 40 min przy nizszym cisnieniu w sieci. Jak cisnienie wyzsze do blizej 30min. Napelniam 6-7 baniakow. Mam kilka grzal3k z termostatmi takich po 200 i 300w. Jak wracam z pracy o 15 to wieczorem mam wszystkie baniaki pelne woda podgrzana do akceptowalnej temp, chyba ze czekam na drugi dzien z podmiana to woda juz max cieplutka gotowa do wlania.
Screenshot_20181016-145025_Allegro.jpeg
20181127_203725.jpeg

Avatar użytkownika

ŁukaszCupiał
Aktywny użytkownik
 
Posty: 508
Dołączył: 25 lis 2016, 14:40

16 sty 2020, 12:37 Re: Opinie o filtrach RO  (#15)  

Mam co weekend podobna galerię tylko ciut mniejszą :)



bobi200
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2157
Dołączył: 02 kwi 2019, 12:36
Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

16 sty 2020, 12:48 Re: Opinie o filtrach RO  (#16)  

Jakoś ppd koniec zwszlego roku robilem duzą podmiane bo około 2 razy tyle wodyale zrobilem to w ciągu jednego dnia. Tzn taka porcja była gotowa wieczorem dzien wczesniej. Na drugi dzien dolewalem i produkowałem druga porcje do baniakow wstępne podgrzewanie grzałkami i przy dolewaniu grzalki przepływowe na maxa by temp nie spadla w akwa.

Avatar użytkownika

ŁukaszCupiał
Aktywny użytkownik
 
Posty: 508
Dołączył: 25 lis 2016, 14:40

16 sty 2020, 17:55 Re: Opinie o filtrach RO  (#17)  

Ja robie za jednym razem wszystkie zbiorniki i robię tak że do każdego wiadra osobno podgrzewam trochę wody w czajniku, prawie do wrzątku :) dzięki temu grzanie trwa minute.

Avatar użytkownika

Rfck
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4249
Dołączył: 24 mar 2010, 23:34
Miasto: Gdańsk/UK

16 sty 2020, 19:50 Re: Opinie o filtrach RO  (#18)  

Kupiłem dzisiaj filtr. Zapewniali że będzie ok.
Po osmozie Ph 6,8 twardości na 0

Produkuje :)
Spuściłem jakieś 70-80l po wlaniu ok 30l RO parametry jeszcze nie drgnęły...



biju
Poznaje temat
 
Posty: 102
Dołączył: 09 gru 2019, 17:41

20 sty 2020, 20:06 Re: Opinie o filtrach RO  (#19)  

ŁukaszCupiał napisał(a):Ja podmieniam co tydzien 120-140l RO. Rozwiazane mam to tak, zestaw RO jak na zdjeciu1. Produkuje ro w tempie 20l na max 40 min przy nizszym cisnieniu w sieci. Jak cisnienie wyzsze do blizej 30min. Napelniam 6-7 baniakow. Mam kilka grzal3k z termostatmi takich po 200 i 300w. Jak wracam z pracy o 15 to wieczorem mam wszystkie baniaki pelne woda podgrzana do akceptowalnej temp, chyba ze czekam na drugi dzien z podmiana to woda juz max cieplutka gotowa do wlania.
Screenshot_20181016-145025_Allegro.jpeg
20181127_203725.jpeg



Chcesz zaoszczedzic na wodzie i czasie to warto zainwestowac w pompe do RO fajne i wydajne ustrojstwo ja beczke 130 litrow napelniam kilka ok 7-8 h



waldimaszewski
Poznaje temat
 
Posty: 51
Dołączył: 02 maja 2018, 15:28

11 lut 2020, 02:55 Re: Opinie o filtrach RO  (#20)  

bobi200 napisał(a):Membrana 75GPD jest "dokładniejsza" ale 100 też może być. Z praktycznego punktu widzenia warto przed takim RO3 założyć przynajmniej jeden korpus narurowy na sedymentację. Przy wymianie widać ile syfu tam zostaje.


Wlasnie jestem po zakupie filtra do akwarium. Jako, ze jeszcze akwarium bede zakladac na dniach to mam czas na ewentualna wymiane.

Kupilem filtr ro taki zestaw z membrana 150, jest taki sam zestaw troche nawet tanszy z membrana 75 i 100.

Jestescie pewni, ze to ma wplyw na jakoac oczyszczenia? Myslalem, ze im wieksza membrana to lepiej bo wiaze sie tylko z szybkoscia przygotowywanej wody. Czytalem troche i membranach i nigdzie nie natkanelm sie na informavje, zeby wieksza membrana gorzej oczyszczala wode, moze ktos jeszcze to zweryfikowac?

Avatar użytkownika

Borys
Zainteresowany tematem
 
Posty: 288
Dołączył: 07 kwi 2004, 21:56
Miasto: Warszawa






Ten wątek zawiera 27 odpowiedzi...

Zaloguj się aby przeczytać całą dyskusję lub założ konto i dołącz do nas!






Powiązane tematy
  • Skimmer JY-03 - prośba o opinie

    Witam Używa ktoś proszę o opinie SKIMMER POWIERZCHNIOWY FILTR JY-03 300 L/H

    Wyświetlenia: 1048 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • Aquael unimax 250 prośba o opinie

    Jeśli ktoś ma unimaxa 250 to proszę o opinię. Znalazłem jeden wątek z opiniami o nim z 2009r... Chodzi mi o nową wersję poprawioną bo w tych starszych pękały uszczelki. Z góry dziękuję.

    Wyświetlenia: 806 | Odpowiedzi: 10 czytaj więcej...

  • Filtr HW-302 opinie ?

    Witam, zastanawiam się nad zakupem filtra HW-302 przemawia do mnie przede wszystkim rewelacyjna cena 96zł za komplet + wysyłka ... znajomy używa z powodzeniem od półtora roku modelu hw-303 w 240l mal...

    Wyświetlenia: 40457 | Odpowiedzi: 243 czytaj więcej...

  • Filtr Fluval FX6 - opinie

    To moja osobista opinia ale może komuś się przyda. Zacznę jak u Hitchcock-a, rozniosę wszystko na strzępy a potem to zobaczymy. Fx 6 to wiadro 20 litrowe z trzema koszykami które otacza gąbka ...

    Wyświetlenia: 4882 | Odpowiedzi: 21 czytaj więcej...

  • Powietrze w filtrach

    Witam zakładam temat bo za cholerę nie wiem co jest grane. Z filtracją tak to wygląda: Filtr narurowy z wkładem, wata. Później kubełek a za nim drugi, za kubełkami następny filtr narurowy który miesza...

    Wyświetlenia: 2845 | Odpowiedzi: 38 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.