Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Filtracja


Opinie o Eheim Professionel 3 2080 (1200XL)



Filtry, wkłady, pompy, cyrkulatory, skimmery i grzałki. Odwrócona osmoza (RO) i lampy UV. + nowy temat
Witam,
zapraszam posiadaczy tego filterka EHEIM PROFESSIONEL 3 2080(1200XL) o wystawienie opini na jego temat dokładnie chodzi o:

jego wydajnośc rzeczywistą ?

czy jest taki cichy jak zapewnia producent ?

i o jego awaryjnośc ?

Avatar użytkownika

Piotras200
Stały bywalec
 
Posty: 494
Dołączył: 13 maja 2010, 20:25
Miasto: Grodzisk Wielkopolski

30 sty 2012, 23:41   (#2)  

nikt nie posiada takiego filterka :) ??

skieruje to pytanko do Piotra Dymowskiego z tego co wiem to posiada taki filterek w swoim garażowym baniaczku może coś nam o nim napisze

Avatar użytkownika

Piotras200
Stały bywalec
 
Posty: 494
Dołączył: 13 maja 2010, 20:25
Miasto: Grodzisk Wielkopolski

31 sty 2012, 00:16   (#3)  

Witam,
Posiadam ten filtr od ponad roku i jak do tej pory nie miałem z nim żadnych problemów.
Kultura pracy i wydajność na najwyższym poziomie(bardzo cichy, praktycznie nie słyszalny)
Jedyny malutki minus to kolor rurek zasysających, bardzo widoczny w akwarium, ale można zastosować szklane lub np. od tetry(czarne mniej widoczne) i po problemie. Szczerze polecam ten filtr.

Avatar użytkownika

Pery16
Początkujący
 
Posty: 20
Dołączył: 28 cze 2009, 22:00
Miasto: Wieliczka

31 sty 2012, 00:34   (#4)  

Pery16 dzięki bardzo za opinie :)

Avatar użytkownika

Piotras200
Stały bywalec
 
Posty: 494
Dołączył: 13 maja 2010, 20:25
Miasto: Grodzisk Wielkopolski

31 sty 2012, 00:37   (#5)  

Mocno wydajny,toszke slyszalny,ale bez przesady,podpiety do reactora 1000,pracuje w akwa 360l.

Avatar użytkownika

macek.g
Znający temat
 
Posty: 1089
Dołączył: 06 lip 2005, 01:21
Miasto: UK

31 sty 2012, 00:55   (#6)  

macek.g napisał(a):Mocno wydajny,toszke slyszalny,ale bez przesady,podpiety do reactora 1000,pracuje w akwa 360l.


troszke słyszalny zapytam inaczej, czy wstawił byś ten filtr do pokoju w którym śpisz ??

Avatar użytkownika

Piotras200
Stały bywalec
 
Posty: 494
Dołączył: 13 maja 2010, 20:25
Miasto: Grodzisk Wielkopolski

31 sty 2012, 03:27   (#7)  

Gdzies juz pisalem w pokoju ktorym spie mam dwa zbiorniki 360l jeden 90l filtry to eheim 2080,2076,2215,JBL1501e :wink: daje rade :D

Avatar użytkownika

macek.g
Znający temat
 
Posty: 1089
Dołączył: 06 lip 2005, 01:21
Miasto: UK

31 sty 2012, 10:41   (#8)  

pracuje u mnie już 5 lat bez zadnych problemów.Nie czysciłem jeszcze ani razu rurek a mimo to wydajność filtra nie spadła, dodam jeszcze ze mam pod niego podpiętą lampe uv i reaktor aquamedic 1000.Polecam ten sprzet w 100 %.

Avatar użytkownika

marcinotos
Początkujący
 
Posty: 15
Dołączył: 02 gru 2011, 14:14
Miasto: warszawa

31 sty 2012, 10:55   (#9)  

Właśnie go kupiłem i śmiga bez problemu. Wcześniej miałem JBL-a e1500 i wydajność o niebo lepsza nie mówiąc już o wielkości koszy filtracyjnych. Eheim jest nieco głośniejszy ale nie aż tak jak pospolite chińczyki które też posiadałem, oraz tetry ex1200 ale jak będzie w szafce to można przy nim napewno spokojnie zasnąć. Jedyny problem to ta malutka deszczownica i miejsce w szafce :) (jest praktycznie 2x większy od e1500).Mam do niego podłączony reaktor DIY z filtra narurowego i na jednym z węży ssących TOP CLEAN JBL. W środku od góry gąbka gruboziarnista, włóknina, Substrat PRO, duża ceramika wymieszana z biokulkami, EHFI Mech na samym dole.



czester1
Początkujący
 
Posty: 14
Dołączył: 13 gru 2011, 19:43
Miasto: Turośń Kościelna

31 sty 2012, 14:12   (#10)  

Jeśli chodzi o filtr to jest to najlepszy filtr kubełkowy z jakim miałem styczność, miałem już w swoich akwariach tetra tec 1200 ex, fluval 405, fluval 205 i uważam, że eheim 2080 III to kapitalna konstrukcja. U nas akwarium stoi w sypialni i filtra prakycznie nie słychać. Sama powierzchnia filtracyjna jest niesamowita. U mnie w całości filtr zasypany jest keramzytem i sprawdza się idealnie. Nie uważam, że trzeba przepłacać i kupować oryginalne wkłady których ceny są dla mnie torchę chore tak samo jak kupowanie kamieni za ogromne pieniądze. Kamienie "manten stone" można znaleśc w naszych Bieszczadach, sam tego doświadczyłem tylko znajdując dwa kamienie 12 lat temu na spacerze w górach nie sądziłem, że ich wartośc będzie taka duża i ktoś będzie to sprzedawał. Trochę wyobraźni, bo wiele pięknych rzeczy mamy rodzimych i tylko trochę chęci i można uzyskać bardzo fajny efekt.



mfryga1
Początkujący
 
Posty: 44
Dołączył: 07 sty 2012, 02:03

31 sty 2012, 14:33   (#11)  

dzięki koledzy za opinie :)

myśle że zdecyduje się na ten filterek

Avatar użytkownika

Piotras200
Stały bywalec
 
Posty: 494
Dołączył: 13 maja 2010, 20:25
Miasto: Grodzisk Wielkopolski

31 sty 2012, 17:19   (#12)  

W galerii hulają nam takie dwa, jeden dwa lata, drugi rok i zero problemów. Bardzo mocne pompy, ogólnie bardzo polecam!



Anonim 1811
 

01 lut 2012, 02:47   (#13)  

Czy to aby nie jest dział o fotografii i konkursach :?: :wink: :mrgreen:
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Avatar użytkownika

Grzegorz Guzik
Znający temat
 
Posty: 1953
Dołączył: 30 cze 2003, 21:53
Miasto: Kraków

23 lut 2012, 20:49   (#14)  

Witam,

zastanawiam się też nad takim filtrem EHEIM PROFESSIONEL 3 2075

prosze użytkowników o opinie o tym filterku czy jego praca jest cicha i jak oceniacie jego wydajnośc ??

Avatar użytkownika

Piotras200
Stały bywalec
 
Posty: 494
Dołączył: 13 maja 2010, 20:25
Miasto: Grodzisk Wielkopolski

10 mar 2012, 11:35   (#15)  

Piotras200 widze , że celujesz kwotowo 800-1200pln to moze eheim 2078 3e bardzo cichy wręcz nie słyszalny , cztery 2l kosze , elektroniczna regulacja mocy przepływu (bardzo fajna sprawa) 2 tryby ustawień przepływu nocny i dzienny , stały utrzymywany przepływ mimo np zarośniecia rurek itp.Na minus zielone rurki w akwarium rzucające sie w oczy
kwota 1060pln na ebay z przesyłką do polski

Avatar użytkownika

discuss
Poznaje temat
 
Posty: 100
Dołączył: 18 lut 2012, 11:49

10 mar 2012, 13:36   (#16)  

discuss napisał(a):Piotras200 widze , że celujesz kwotowo 800-1200pln to moze eheim 2078 3e bardzo cichy wręcz nie słyszalny , cztery 2l kosze , elektroniczna regulacja mocy przepływu (bardzo fajna sprawa) 2 tryby ustawień przepływu nocny i dzienny , stały utrzymywany przepływ mimo np zarośniecia rurek itp.Na minus zielone rurki w akwarium rzucające sie w oczy
kwota 1060pln na ebay z przesyłką do polski


discuss dzięki za opinie pomyśle o tym filterku za jakiś czas obocnie zdecydowałem się na Eheima 2228 wybrałem go ze względu na cene i cichom prace

Avatar użytkownika

Piotras200
Stały bywalec
 
Posty: 494
Dołączył: 13 maja 2010, 20:25
Miasto: Grodzisk Wielkopolski







Powiązane tematy
  • Test filtrów zewnętrznych - Aquael, Eheim, Fluval, JBL, Oase

    https://www.youtube.com/watch?v=rC1A85qV_HU Zapraszam do obejrzenia, świetnie przygotowany materiał. Szczegółowe opisy filtrów znajdziecie tutaj: Tetra EX-1200 Plus: https://sklep.roslinyakwar...

    Wyświetlenia: 435 | Odpowiedzi: 8 czytaj więcej...

  • Eheim 250 - buczy i buczy :)

    Hej. Pisałem na Facebooku ale tutaj znajdę więcej profesjonalistów. Mam problem z EHEIM CLASSIC 250 (2213++). Filtr działa ale jest głośny. "Buczy". Jego dźwięk można porównać z transformato...

    Wyświetlenia: 2046 | Odpowiedzi: 58 czytaj więcej...

  • EHEIM PROFESSIONEL 4+ 350 (227 czy Oase BioMaster 350 THERMO

    Witam, przewertowałem trochę posty o tych filtrach i jestem w jeszcze większej rozterce niż przedtem :shock: .. Mam konkretny wybór jak w temacie.., założenie takie: Akwarium 180L, naturalne, z niewie...

    Wyświetlenia: 1422 | Odpowiedzi: 34 czytaj więcej...

  • Używany filtr Eheim - problemy z pracą

    Witam zakupilem uzywany filtr Eheim profesional 4 podlaczylem go do 2 akwarium po 5 minutach pracy sie wylacza , wylaczylem wtyczke i poczekalem 10 minut i znowu zaczol chodzic , ale juz po 5 minu...

    Wyświetlenia: 431 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • Filtr Fluval FX6 - opinie

    To moja osobista opinia ale może komuś się przyda. Zacznę jak u Hitchcock-a, rozniosę wszystko na strzępy a potem to zobaczymy. Fx 6 to wiadro 20 litrowe z trzema koszykami które otacza gąbka ...

    Wyświetlenia: 6550 | Odpowiedzi: 27 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.