Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Filtracja


Opinie na temat filtrów



Filtry, wkłady, pompy, cyrkulatory, skimmery i grzałki. Odwrócona osmoza (RO) i lampy UV. + nowy temat

05 kwi 2012, 11:48 Opinie na temat filtrów  (#1)  

Jako , że przymierzam się do zakupu filtra do nowej 160 L dla zbrojników ( będzie jeden wew dodatkowo ) mam dylemat co wybrać i tu 3 opcje :

Tetra EX 700 w nowej wersji
Unimax 250
JBL e901

Proszę o opinie osób które miały lub mają w/w filtry ( + i - ) w/w filtrów mile widziane :D
w tej chwili działa u mnie Fluval 105 ( Low-tech ) i jestem z niego zadowolony wcześniej miałem Eheim 2224 też był si ale tu inny przedział cenowy :)
Dance for Live



egzepoznan
Początkujący
 
Posty: 26
Dołączył: 25 kwi 2010, 20:03
Miasto: Poznań

05 kwi 2012, 14:25   (#2)  

O tych filtrach na forum jest mnóstwo informacji. Tu masz link gdzie użytkownicy i nie tylko się wypowiadają na temat tych filtrów.

http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... unimax+250

A wracając do twojego pytania na dzień dzisiejszy chyba wybrał bym JBL albo coś Eheima. Filtr kupuje się raz i moim zdaniem (wyjęte z autopsji) nie oszczędza się za wiele na tej części zestawu. Pozdrawiam.



speed_k
Stały bywalec
 
Posty: 385
Dołączył: 27 mar 2010, 08:23

05 kwi 2012, 19:19   (#3)  

Wypowiem się bo mialem wszestkie te filtry wybrał bym unimaxa ponieważ ma węże 16/22 w obwodzie pozostale filtry 12/16 ma największa rzeczywistą wydajność przepływu 650l/h , tetra - 350l/h , jbl - 400l/h.JBL ma zwężony wylot i węższe węże od unimaxa przez to kamufluje mniejszy przepływ rzeczywisty. Unimax najlepiej i najszybciej będzie przerabiał jony amonowe.Wszystkie filtry są bardzo ciche nawet nie wiem który najbardziej



jezjez123
Początkujący
 
Posty: 9
Dołączył: 23 lis 2011, 21:10

07 kwi 2012, 16:36   (#4)  

U mnie Tetra bardzo dobrze pracuje. Nie wiem skąd poprzednik ma dane na temat przepływu filtrów. Chciałbym zapytać jak mierzył wydajność.

Tetra przede wszystkim charakteryzuje się bardzo cichą pracą, u mnie pracuje prawie jak wół roboczy od wielu lat i nie miałem z nią problemów. Poza tym dostęp do części zamiennych jest bardzo dobry a same części są bardzo tanie więc to kolejna zaleta.



Brachus
Poznaje temat
 
Posty: 131
Dołączył: 02 gru 2011, 22:14

07 kwi 2012, 17:12   (#5)  

Info o przepływie pewnie ma stąd że posiadał wszystkie te filtry, jeżeli Cię interesuje przepływ wylot do wiadra np 10l, stoper, kalkulator i gotowe. Mam Unimaxa 250 i polecam, Duży przepływ (mam reaktor co2 na wylocie), bezgłośny, serwis i częsci expres(w mojej miejscowości w Aqaelu wymienili na nową kaskadę nie kupioną u nich!)o takmi drobiazgu jak deszczownia nie wspominam nawet, produkt jest polski dla mnie to zaważyło. Z tych filtrów z każdego będziesz zadowolony :!:



big daddy
Poznaje temat
 
Posty: 93
Dołączył: 03 sty 2012, 00:09
Miasto: Częstochowa

07 kwi 2012, 21:41   (#6)  

To jeszcze pytanie jakie media miałeś? Bo może go po prostu zapchałeś po wlew fiseliną i stąd ten mizerny przepływ w rezultacie. U siebie nie mam aż tak małego przepływu na Tetrze.



Brachus
Poznaje temat
 
Posty: 131
Dołączył: 02 gru 2011, 22:14

17 kwi 2012, 20:32   (#7)  

I na jaki filtr się kolego zdecydowałeś ? Jakieś wrażenia z konkretnego modelu? Sam się przymierzam do zakupu filterka. Myślałem o JBL bo zbiera dużo pozytywnych opinii, zacząłem się interesować e901 i co czytam? Wiele opinii, że hałasuje o starszych modelach takich opinii nie czytałem. Może przy tej zmianie poboru mocy coś pokręcili i występują takie, rzeczy że hałasują. Więc myślę , że jeśli zdecydowałbym się na JBL to pewnie stary model. Ale coraz bardziej zaczynam myśleć o Unimax'ie
A dodam, że mnie wyjątkowo zależy na cichości filtra.



Zbynek
Początkujący
 
Posty: 11
Dołączył: 11 kwi 2012, 23:48

17 kwi 2012, 21:15 filtr  (#8)  

Posiadam od 4 miesięcy filtr JBl e700 naprawdę dobry sprzęt i jest bardzo cichy przy zakupie tym sie tez kierowałem tym bardziej że akwarium mam około 1 metra od łóżka naprawdę cicha praca



krzysztofek_sk
Początkujący
 
Posty: 13
Dołączył: 23 mar 2012, 22:19
Miasto: Kłaj

17 kwi 2012, 21:28   (#9)  

Z tych filtrów kupuj tetre ex 700, filtr jest bardzo cichy, przepływ super, żadnych problemów.Wkłady filtracyjne pierwsza klasa, sam kupiłem ten model 3 tygodnie temu i jest super a jak widziałem i słyszałem JBLa u kolego to masakra , filtr prawie leży bo jak stoi to mieli strasznie ;/
pawelrygol90@wp.pl

Avatar użytkownika

Dzejson90
Aktywny użytkownik
 
Posty: 536
Dołączył: 02 kwi 2011, 16:13
Miasto: Gogolin

17 kwi 2012, 21:30   (#10)  

Nie będę nikogo straszył ,mam JBL901 i powiem tyle ze to kiepska myśl techniczna,dlatego słabiutko filtruje wode a i za cichy nie jest.Gdybym kupwal 2 raz to na pewno dołożył bym parę złotych i kupił bym Eheim 2224 ,Wklejam linki z wymienionymi filtrami zauważycie różnicę pomiędzy filtrami .
Na co zwracać uwagę:
- wkłady filtracyjne Ehiema maja więcej ceramiki i maja gąbki filtrujące każdy kosz JBL tego nie ma.
- największa wadą JBl konstrukcyjną jest uszczelnienie prefiltra (jedna wielka i wątpliwej szczelności uszczelka kosza z gąbkami która znajduje się na środku tego kosza ma za zadanie odizolować wodę wpływającą do filtra od wody przefiltrowanej.Ehiem moim zdaniem rozwiązał to perfekcyjnie ,woda wpływa do wkładów przez ten mały otwór we wkładach i uszczelnia to uszczelka.W filtrze moim JBL901 łatwo zgubić uszczelkę przy czyszczeniu ,brak uszczelki to niestety bardzo marna o ile jakakolwiek możliwa jest filtracja przez złoża bo woda nie jest głupia i płynie gdzie jej łatwiej.Oczywiście napisze ktoś że JBl 900 nie ma takiej uszczelki i działa,tylko pytanie jak? Tak działa że nowe modele wyposażone są w owa uszczelkę.Rozwiązanie widać było bardzo szybko potrzebne bo konstruktor nie wysilił się wcale.
Filtr powinien porządnie czyścić wodę , wydając nie małą kasę na zakup kubełka warto przemyśleć,czy chytrząc paru złotych bo można taniej będziemy potem zadowoleni,czy spełni nasze oczekiwania.
http://www.youtube.com/watch?v=QqPGjcMFd8U

http://www.youtube.com/watch?v=upNQ4FuMiro

Avatar użytkownika

tao
Znający temat
 
Posty: 1359
Dołączył: 16 mar 2012, 10:44

17 kwi 2012, 22:22   (#11)  

Widzę tao, że masz troszkę pojęcie o tym sprzęcie. A jakieś doświadczenia z Unimaxem ? Warto kupić ten sprzęt. Wiem że lepiej było by kupić Eheima i jeśli bym miał na to pieniądze to na pewno bym tak zrobił. Ale obecnie nie pracuję a z baniaczkiem chcę wystartować od 0.



Zbynek
Początkujący
 
Posty: 11
Dołączył: 11 kwi 2012, 23:48

17 kwi 2012, 23:04   (#12)  

Moje doświadczenie to JBl901 ,niestety przed zakupem nie myślałem o tym co pisałem wyżej a to błąd może dlatego że mało jest właśnie takich opini .Co do twojego pytania musisz sam podjąć decyzję czy dobry to filtr .Pamiętaj że pośpiech w akwarystyce jest złym doradca a chytry dwa razy traci.Wybór należny do ciebie.

Avatar użytkownika

tao
Znający temat
 
Posty: 1359
Dołączył: 16 mar 2012, 10:44

17 kwi 2012, 23:23   (#13)  

A ja mam bardzo dobre doświadczenia z JBL-em. Uzywam obecnie zarówno JBL e901 i Eheima 2224. W nowszych modelach JBL rozwiązał problem z uszczelnieniem (dodano uszczelkę) i zwiększył ilość ceramiki. Teraz to na prawde bardzo dobry filtr. Sam w to nie wierzyłem ale kilkakrotnie wlaczałem i wyłączałem na zmiane filtry i musze powiedzieć ze JBL pracuje ciszej!!!

Avatar użytkownika

rafix
Poznaje temat
 
Posty: 62
Dołączył: 22 lis 2011, 21:54
Miasto: Łódź

18 kwi 2012, 11:39   (#14)  

Osobiście polecam UNIMAXA. Niezła kasa, świetna wydajność, bardzo cichy. mam akurat 3 250tki i są po prostu świetne. W najstarszej (6 lat) pękła mi uszczelka na koszu/pokrywie, ale dostanie nowej nie było specjalnie trudnym wyczynem :)



Basilius
Poznaje temat
 
Posty: 106
Dołączył: 10 mar 2010, 13:50

19 kwi 2012, 08:12   (#15)  

Właśnie się naczytałem dużo negatywnych opinii na temat nowych modeli JBL e901 i nie mam zamiaru się użerać z tym filtrem , baniak który powstanie będzie o wymiarach 100 x 40 x 30 - specjalnie dla zbrojników więc wysoki nie musi być i zastanawiam się nad Unimaxem 250 ale dostałem ofertę na Eheima 2224 i chyba się na niego zdecyduję + dojdzie wew Aquael Turbo 750 :)
Dance for Live



egzepoznan
Początkujący
 
Posty: 26
Dołączył: 25 kwi 2010, 20:03
Miasto: Poznań







Powiązane tematy
  • Filtr Fluval FX6 - opinie

    To moja osobista opinia ale może komuś się przyda. Zacznę jak u Hitchcock-a, rozniosę wszystko na strzępy a potem to zobaczymy. Fx 6 to wiadro 20 litrowe z trzema koszykami które otacza gąbka ...

    Wyświetlenia: 6258 | Odpowiedzi: 27 czytaj więcej...

  • Prośba o opinię Skimmer Rurka ssąca ze stali nierdzewnej

    Witam. Jak w temacie. Czy ktoś używał tej rurki ze skimmerem ? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/skimmery/rurka-ssaca-stali-nierdzewnej-16/22mm-47cm-skimmer-p-27672.html Potrzebuję do sw...

    Wyświetlenia: 277 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Serwis filtrów akwarystycznych

    Witam serdecznie czy macie jakieś namiary na serwisy filtrów akwarystycznych potrzebuje naprawić filtr hydor profesional 250 bo mi cieknie już wymieniałem oringi w głowicy i dalej jest wyciek. Serdecz...

    Wyświetlenia: 752 | Odpowiedzi: 9 czytaj więcej...

  • Aquael unimax 250 prośba o opinie

    Jeśli ktoś ma unimaxa 250 to proszę o opinię. Znalazłem jeden wątek z opiniami o nim z 2009r... Chodzi mi o nową wersję poprawioną bo w tych starszych pękały uszczelki. Z góry dziękuję.

    Wyświetlenia: 1523 | Odpowiedzi: 15 czytaj więcej...

  • Skimmer JY-03 - prośba o opinie

    Witam Używa ktoś proszę o opinie SKIMMER POWIERZCHNIOWY FILTR JY-03 300 L/H

    Wyświetlenia: 1971 | Odpowiedzi: 24 czytaj więcej...



cron

Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Furyan, Kolcobrzuch, korben28, kubos, Łukasz Thiede i 43 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.