Tetra oczko wodne
Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Filtracja


Oase BioMaster 350 - opinie



Dobór modelu filtra i wkładów. Odwrócona osmoza (RO) i lampy UV. Pompy, cyrkulatory i skimmery powierzchni wody.

07 lut 2017, 23:04 Oase BioMaster 350 - opinie  (#1)  

Witam.
Mam baniak 200l 100x40x50 owal, chce zakupić filtr zewnętrzny. Moją uwagę przykuła recenzja filtra OASE Biomaster Termo 350. Czy ktoś posiada taki wynalazek? Przemawia za mną łatwość czyszczenia prefiltra. Może się mylę i lepiej wziąć coś innego, przekonajcie mnie. Baniak jeszcze goły. Mają być roślinki p trochę rybek.
Proszę o ewentualne opinie.



MarcinD28
Początkujący
 
Posty: 3
Dołączył: 07 lut 2017, 22:54

 

07 lut 2017, 23:10 Re: Oase BioMaster 350  (#2)  


Avatar użytkownika

azet
Zainteresowany tematem
 
Posty: 222
Dołączył: 08 gru 2003, 23:50

 
azet napisał(a):http://www.roslinyakwariowe.pl/recenzje/ankiety-akwarystyczne-hit-czy-kit/4020-oase-biomaster-thermo-recenzja.html

No przecież napisałem ze na podstawie tej recenzji zainteresowałem sie zakupem ale mimo to nic więcej na jego temat znaleść nie mogę. Zastanawia mnie serwisowanie ewentualne czesci zamienne itd. no i moze ktoś juz sie pokusił i użytkuje.



MarcinD28
Początkujący
 
Posty: 3
Dołączył: 07 lut 2017, 22:54

Filtry wyglądają zachęcająco,ciekawie, solidnie zrobione.
Myślę że jak bym kupował filtr kubełkowy to zaryzykowałbym kupna, mimo braku opini o tym filtrze.
Jeśli cię korci kupno tego filtra to kupuj i po czasie zrób recenzję na forum jako pierwszy.

Avatar użytkownika

dadors
Znający temat
 
Posty: 1067
Dołączył: 26 maja 2013, 10:12
Miasto: Iława

Też jestem zainteresowany tym filtrem. To jest nowy produkt na polskim rynku i nie ma jeszcze opinii użytkowników. Poza info na RA, znalazłem to: http://www.roslinyakwariowe.pl/recenzje ... enzja.html
A na stronie polskiego dystrybutora są dostępne części zamienne (głównie gąbki).

Sorrki, źle wkleiłem link. Chodziło mi o to http://www.roslinyakwariowe.pl/recenzje ... enzja.html

Wejdź na forum. Znajdziesz fotorelacje i recenzję właśnie tego filtra.
http://www.roslinyakwariowe.pl/recenzje ... enzja.html




wojtacho
Początkujący
 
Posty: 18
Dołączył: 12 lip 2013, 22:20

dadors napisał(a):Filtry wyglądają zachęcająco,ciekawie, solidnie zrobione.
Myślę że jak bym kupował filtr kubełkowy to zaryzykowałbym kupna, mimo braku opini o tym filtrze.
Jeśli cię korci kupno tego filtra to kupuj i po czasie zrób recenzję na forum jako pierwszy.


No i chyba podjąłem decyzje i kupuje. Co mozne jeszcze wrzucić do koszyków zamiast gąbek? Co polecacie? Jestem trochę zielony w temacie a od czytania na forum juz mi sie fałdy mózgowe prostują...

Aha i zdam relacje i to moze jako pierwszy :)



MarcinD28
Początkujący
 
Posty: 3
Dołączył: 07 lut 2017, 22:54

Polecam. Sam używam BioMaster 600 Thermo od dwóch miesięcy i jestem naprawdę zadowolony. Prefiltr działa bez zarzutu (45 ppi). Grzałka idealnie schowana w filtrze i mimo tego temperatura wody w akwarium nie odbiega od tej ustawionej na grzałce.
Znam firmę Oase z filtrów do oczek wodnych i to naprawdę najlepsza jakość. Lider światowy, więc nie ma się czego obawiać. Mają części zamienne do wszystkich modeli. Niemiecka jakość.



RomanAqua
Początkujący
 
Posty: 1
Dołączył: 17 lut 2017, 12:35

Witam, mamy już lipiec... Prosiłbym posiadaczy tego "cuda" (fajny prefiltr i cicha praca podobno) o uwagi na temat eksploatacji.
Dziękuję!



radd
Początkujący
 
Posty: 14
Dołączył: 13 wrz 2015, 01:50

U nas w sklepie (wersja Thermo 350 z recenzji) nadal brak problemów, prefiltr był już czyszczony dwukrotnie, główne wkłady póki co nie ma potrzeby, grzałka spokojnie ogrzewa akwarium 430l. Także właściwie ciężko o jakieś negatywy. Moim zdaniem bardzo dobra alternatywa dla Eheima, którego najnowsze modele najbardziej wśród konkurencji wyróżniają się już tylko ceną :?



Anonim 1811
 

No właśnie głównie chodzi mi o cichą pracę, szczelność i łatwość obsługi. Najbardziej zależy mi na cichej pracy, gdzieś znalazłem info, że biomaster 250 głośno chodzi (biorę pod uwagę eheima Profi 4+ 250 lub tetre ex800 plus ze względów ciszy potwierdzonej przez wielu forumowiczów), ale patent z wyjmowanym prefiltem jest naprawdę kuszący...
Jak wygląda włączenie do pracy po czyszczeniu prefiltra? Czy są problemy z odpowietrzeniem, przeciekaniem spod pomki (o którym czytałem na aquaforum.de), lub innymi trudnościami?
:roll:



radd
Początkujący
 
Posty: 14
Dołączył: 13 wrz 2015, 01:50

Masakra. Za taką cene można kupić unimaxa 700 z prefiltrem eheima. Fakt trochę zajmuje prefiltr w akwarium ale jest dobrą opcja. Unimax jest bezszelestny....



zwierzaczek
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 12 mar 2017, 19:56

Na tą chwilę używam dwóch filtrów w akwarium 182l:
- Echeim 2275
- Oase Biomaster 350.
To moje pierwsze akwarium. Nigdy nie używałem innych filtrów i odnieść mogę się tylko do skromnych doświadczeń z tymi dwoma.
Akwarium wystartowało z Biomasterem 350 ale po dwóch miesiącach użytkowania stwierdziłem, że filtracja jest za mała. Z racji, że planuję założenie drugiego zbiornika to bez większych dywagacji kupiłem tym razem Echeima 2275.
Odmieniło to moje akwarium i chyba te dwa już tak zostaną. Chociaż Echeim by sobie spokojnie poradził.
Oase wydaje się być lepiej wykonany. Plastiki są lepsze, węże twardsze, wszystkie elementy takie jakieś solidniejsze. Prefiltr w Biomasterze działa cudownie i czyszczenie go jest na prawdę szybkie i efektywne. Spodziewałem się, że filtr będzie cichszy (słyszę go w sypialni w pokoju obok w nocy - w dzień filtra prawie nie słychać). Nie ma co tu jednak narzekać, chociaż w szafce koło łóżka to by mnie irytował. Grzałka działa świetnie.
Drugi raz gdybym miał, jednak wybrać to bym kupił Echeima.
Wydajność jego w porównaniu do Biomastera kosmiczna (pomimo, że odciążyłem Biomastera zabierając trudniejsze wkłady do Echeima). Nie mogłem uwierzyć, że taka jest różnica w ich pracy. Echeim pracując na połowie mocy, jest dużo, dużo wydajniejszy a podawane parametry przez producentów podobne. Dopiero z Echeimem uzyskałem kryształową wodę i to po jednej nocy. Echeim jest głośniejszy i to sporo. Mam teraz mało czasu i może nie wszystko napisałem ale jak coś pytajcie.

Avatar użytkownika

Silveroak
Poznaje temat
 
Posty: 86
Dołączył: 27 gru 2016, 18:44
Miasto: Piaseczno

Cena BioMastera jest faktycznie wysoka - to chyba najdroższy filtr (pod względem osiągnięć, przepływu i mediów). Ale jak pisałem - najbardziej zależy mi na ciszy. Potem na długiej eksploatacji kubełka bez potrzeby jego otwierania. To samo znaczenie ma pewność szczelności.

Pamiętajcie, że to będzie filtr do 112 litrów... Na liście rankingowej są:
1. Tetra ex 800+
2. Unimax 250
3. Eheim profi 4+ 250
Doszedł wczoraj ten biomaster 250 :evil: , co nie ułatwia wyboru.

Dzięki Silveroak za rzeczowy opis! Zdziwiłem się tylko, jak napisałeś że Eheim jest głośniejszy od filtra z firmy Oase...



radd
Początkujący
 
Posty: 14
Dołączył: 13 wrz 2015, 01:50

Echeim jest zdecydowanie głośniejszy. Nie dodałem ale warto wziąć pod uwagę, że do filtrów Oase nie ma dostępnych części zamiennych. Chciałem kupić gąbki do prefiltra, żeby jeszcze szybciej go uruchomiać przy czyszczeniu ale nie widzę w polskich sklepach.

Avatar użytkownika

Silveroak
Poznaje temat
 
Posty: 86
Dołączył: 27 gru 2016, 18:44
Miasto: Piaseczno

Gąbki są dostępne (wersja z 4 lub 6 krążkami) o różnej gradacji 30 i 45 ppi... Fabrycznie są 45 i to chyba za gęste jak dla mnie...
Zobacz sobie na stronę Oase Polska (trochę trzeba pokluczyć na stronie, ale są, bo sam szukałem). Jak nie znajdziesz, to poszukam i wyślę Ci linka na pw.

ps. W takim razie Eheim odpada z listy (zdziwiłem się, bo miał uchodzić za cichy...), pod uwagę leci jeszcze Ikola 250/350, ale jej wlot/wylot nie jest ciekawy (pisząc oględnie).



radd
Początkujący
 
Posty: 14
Dołączył: 13 wrz 2015, 01:50

Możliwe, że to tylko model który mam jest głośniejszy

Avatar użytkownika

Silveroak
Poznaje temat
 
Posty: 86
Dołączył: 27 gru 2016, 18:44
Miasto: Piaseczno

Wszystkie części do Oase są bez problemu dostępne, jakby co to piszcie maila do sklepu. U nas obyło sie bez jakichkolwiek problemów przy czyszczeniu prefiltra, nic nie ciekło a filtr startował od razu. Silveroak, 2275 powinieneś porównywać raczej z bio masterem 600, przynajmniej pod względem wydajnosci.



Anonim 1811
 

O, chester zgadza się...
Ja, natomiast do porównań wziąłem biomastera 250 i eheima 2271. Tu osiągi są porównywalne.



radd
Początkujący
 
Posty: 14
Dołączył: 13 wrz 2015, 01:50

chester napisał(a):Wszystkie części do Oase są bez problemu dostępne, jakby co to piszcie maila do sklepu. U nas obyło sie bez jakichkolwiek problemów przy czyszczeniu prefiltra, nic nie ciekło a filtr startował od razu. Silveroak, 2275 powinieneś porównywać raczej z bio masterem 600, przynajmniej pod względem wydajnosci.


Oczywiście masz rację! Dlatego dałem zastrzeżenie, że tylko te dwa miałem możliwość użytkować.
Niemniej jednak obydwa można kupić w tej samej cenie i do akwarium 180+ bym wybrał porównując tylko te dwa Echaima 2275 a do 112l Oase BioMastera 350.

W kwestii części do Oase to u Was w sklepie nie mogę ich znaleźć. Przeszukałem wszystkie działy pod filtrami i nie widzę nigdzie gąbek do prefiltra. Zresztą żadnych innych części pod marką Oase też nie ma. Chyba już za późno, żeby dołożyć coś do zamówienia, więc następnym razem napisze.

Avatar użytkownika

Silveroak
Poznaje temat
 
Posty: 86
Dołączył: 27 gru 2016, 18:44
Miasto: Piaseczno

Części są dostępne indywidualnie, wystarczy napisać maila o co konkretnie chodzi i sprawdzimy czy jest i za ile.



Anonim 1811
 

Dzień dobry,
Również zacząłem rozważać ten filtr do mojego nowego akwa (180x40x35). Rozważam biomastera 350 z opcją termo, ale zastanawia mnie jedna rzecz - a mianowicie pojemność wkładów filtracyjnych. W obydwu modelach producent deklaruje pojemność 5.6L przy takich samych gabarytach zewnętrznych. O ile zatem mniej pojemny jest wkład filtracyjny biomastera 350 thermo od standardowej wersji 350?



reka-prezesa
Początkujący
 
Posty: 1
Dołączył: 28 sty 2018, 12:32

Wkłady są takie same, grzałka jest opcją, możesz ją później dokupić do samej 350

Avatar użytkownika

Akaruz
Zainteresowany tematem
 
Posty: 164
Dołączył: 08 kwi 2017, 16:36
Miasto: Kraków

radd: jeżeli zależy Ci na ciszy bierz Unimax'a 250, kolega ma Eheima'a i faktycznie jest głośniejszy od Unimax'a.




Badman
Zainteresowany tematem
 
Posty: 234
Dołączył: 03 sie 2016, 16:47
Miasto: Góra

U mnie chodzi biomaster 650 i unimax 700 to unimax bije pod każdym względem biomastera . Polecam tylko unimaxa



norbert król
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył: 03 mar 2018, 13:19







Powiązane tematy



Serwis roslinyakwariowe.pl


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

Sklep internetowy

Wysyłkowy sklep akwarystyczny z
bogatą ofertą sprzętu i akscesoriów do
pielęgnacji akwarium.
idź do sklepu


Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości