Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Filtracja i ogrzewanie


Nowe filtry JBL CristalProfi eX02 z serii greenline (opinie)



Filtry, wkłady, pompy, cyrkulatory, skimmery i grzałki. Odwrócona osmoza (RO) i lampy UV. + nowy temat
Odświeżam temat.Czy filtry JBL w nowej wersji zostały pozbawione problemu lewego przepływu. Konkretnie chodzi mi o filtr JBL e902. Myślę jednak, że temat może być interesujący dla przyszłych nabywców wszystkich kubełków nowej serii. Dzięki za wszystkie opinie, pozdrawiam.



maniek1410
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył: 17 sty 2019, 22:37

maniek1410 napisał(a):Odświeżam temat.Czy filtry JBL w nowej wersji zostały pozbawione problemu lewego przepływu. Konkretnie chodzi mi o filtr JBL e902. Myślę jednak, że temat może być interesujący dla przyszłych nabywców wszystkich kubełków nowej serii. Dzięki za wszystkie opinie, pozdrawiam.
Tak odpowiednia nakładka pozwala wyeliminować problem. Jeśli masz już filtr JBL np. 901 to wystarczy dokupić taką nakładkę, żeby mieć filtr serii 902 ;)


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5801
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

W exx2 wyeliminowali problem lewego obiegu. Jak pisze Krzysztof wyzej udalo sie to dzieki calkowicie nowemu koszykowi (temu gornemu). Jest nawet mozliwosc zakupu samego koszyka i uzycia go w starszej wersji filtra. Niestety przyjelo sie wszem i wobec, ze jbl to kupa bo nie filtruje (lewy obieg). Ciezko im bedzie odzyskac teraz klientow, a szkoda bo to naprawde fajne filtry. Mam e901 poprawiony chalupniczo (poprzez uszczelke do okien) i smiga juz dobrych pare miesiecy (a kupilem uzywany ze stazem bodajze 3 letnim). Cisza spokoj przeplyw dobry ja jestem bardzo zadowolony i do nowego akwa kupuje JBL-a wlasnie. Stosunek cena / jakosc super.

Avatar użytkownika

gonzolak83
Stały bywalec
 
Posty: 350
Dołączył: 08 maja 2014, 14:31

Mam jbl 1502 i eheima 2275. Nie będę się wypowiadał na temat wydajności ale funkcjonalność zdecydowanie na korzyść jbl. Fitracja bardzo dobra, zalewanie filtra bajka - w eheimie myślałem że ekspoloduję.


Avatar użytkownika

Skajor
Zainteresowany tematem
 
Posty: 254
Dołączył: 25 sty 2017, 14:51
Miasto: Poznań - Grunwald

Skajor napisał(a):Mam jbl 1502 i eheima 2275. Nie będę się wypowiadał na temat wydajności ale funkcjonalność zdecydowanie na korzyść jbl. Fitracja bardzo dobra, zalewanie filtra bajka - w eheimie myślałem że ekspoloduję.
Mogę zapytać jaki miałeś/masz problem z zalewaniem 2275?


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5801
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Pompka do zaciągania wody. W moim przypadku porażka. Pompujesz, pompujesz i nic.


Avatar użytkownika

Skajor
Zainteresowany tematem
 
Posty: 254
Dołączył: 25 sty 2017, 14:51
Miasto: Poznań - Grunwald

Skajor napisał(a):Pompka do zaciągania wody. W moim przypadku porażka. Pompujesz, pompujesz i nic.
A widzisz. A ja zalewam (zresztą każdy filtr) tak by po zamknięciu woda się nie wylała, rurką do ściągania wody. Zamykam i włączam filtr. Jak nie może ruszyć to wtedy delikatnie/trochę pompką ale zazwyczaj idzie jak burza. Staram się tych pompek nie używać jeśli nie ma potrzeby.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5801
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Tak też robiłem i również nie chciał zaciągnąć.


Avatar użytkownika

Skajor
Zainteresowany tematem
 
Posty: 254
Dołączył: 25 sty 2017, 14:51
Miasto: Poznań - Grunwald

Skajor napisał(a):Tak też robiłem i również nie chciał zaciągnąć.
Może gdzieś pompką przepuszcza. Nie wiem trudno mi określić. JBL również zamierzam kupić za jakiś czas jak i Oase oraz Ikola do porównania produktów firm w domowym zaciszu. Na tą chwilę mam dwa Eheim i dwa Fluval.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5801
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Krzysztof Radziszewski napisał(a):
Skajor napisał(a):Tak też robiłem i również nie chciał zaciągnąć.
Może gdzieś pompką przepuszcza. Nie wiem trudno mi określić. JBL również zamierzam kupić za jakiś czas jak i Oase oraz Ikola do porównania produktów firm w domowym zaciszu. Na tą chwilę mam dwa Eheim i dwa Fluval.

Krzysztof zmierza wzrok w kierunku Oase...brawo i witaj w klubie :wink:
Sebastian


Avatar użytkownika

Sebastian1977
Aktywny użytkownik
 
Posty: 663
Dołączył: 02 maja 2014, 19:02
Miasto: Nysa

Sebastian1977 napisał(a):
Krzysztof Radziszewski napisał(a):
Skajor napisał(a):Tak też robiłem i również nie chciał zaciągnąć.
Może gdzieś pompką przepuszcza. Nie wiem trudno mi określić. JBL również zamierzam kupić za jakiś czas jak i Oase oraz Ikola do porównania produktów firm w domowym zaciszu. Na tą chwilę mam dwa Eheim i dwa Fluval.

Krzysztof zmierza wzrok w kierunku Oase...brawo i witaj w klubie :wink:
Plan zakupu był już dawno ale tak jakoś wyszło, że kupiłem Fluval 206 żeby współpracował ze starym Eheim 2236. Eh te wybory.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5801
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Krzysztof Radziszewski napisał(a):
Skajor napisał(a):Pompka do zaciągania wody. W moim przypadku porażka. Pompujesz, pompujesz i nic.
A widzisz. A ja zalewam (zresztą każdy filtr) tak by po zamknięciu woda się nie wylała, rurką do ściągania wody. Zamykam i włączam filtr. Jak nie może ruszyć to wtedy delikatnie/trochę pompką ale zazwyczaj idzie jak burza. Staram się tych pompek nie używać jeśli nie ma potrzeby.
Niby rozwiązanie jest...
Ale płuczemy filtr w wodzie z akwarium aby nie wybić baterii a jeszcze dopytać zalewasz wodą z akwarium czy nie do końca??
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Znający temat
 
Posty: 1578
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

gazownik napisał(a):
Krzysztof Radziszewski napisał(a):
Skajor napisał(a):Pompka do zaciągania wody. W moim przypadku porażka. Pompujesz, pompujesz i nic.
A widzisz. A ja zalewam (zresztą każdy filtr) tak by po zamknięciu woda się nie wylała, rurką do ściągania wody. Zamykam i włączam filtr. Jak nie może ruszyć to wtedy delikatnie/trochę pompką ale zazwyczaj idzie jak burza. Staram się tych pompek nie używać jeśli nie ma potrzeby.
Niby rozwiązanie jest...
Ale płuczemy filtr w wodzie z akwarium aby nie wybić baterii a jeszcze dopytać zalewasz wodą z akwarium czy nie do końca??
Ja płucze wkłady wodą odlaną z akwarium przy podmianach jak i zalewam filtr. Nie robię tego przy każdej podmianie ale co około miesiąc.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5801
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

To jeśli zalewasz wodą z akwarium to ok.
Niektórzy potrafią wypłukać w wodzie z akwarium i zalać kranowitem..
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Znający temat
 
Posty: 1578
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

gazownik napisał(a):To jeśli zalewasz wodą z akwarium to ok.
Niektórzy potrafią wypłukać w wodzie z akwarium i zalać kranowitem..
Wtedy nie ma to sensu.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5801
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Jeśli nie wyciagaliscie węży i nie została spuszczoną z nich woda to zalewanie filtra można sobie odpuścić. Po otwarciu zaworów filtr zaleje się samoczynnie.



sp_19
Poznaje temat
 
Posty: 131
Dołączył: 28 wrz 2016, 20:25

Mam od sierpnia ubiegłego roku e902 GreenLine.
Od jakiegoś czasu walczę z JBL z powodu głośnej głowicy.
Nie terkocze wirnik, tylko słychać głośne brumienie jak z popsutego transformatora.
Brumienie słychać z odległości 5 metrów, filtr jest w zamkniętej szafce, z paczką Symecu między filtrem a drzwiczkami.
Przepływ bez zmian, cały czas mocno "sika" bez względu na zawartość koszy.

Z JBL dostaję porady typu "upewnij się, że filtr stoi na 4 gumowych nóżkach", "upewnij się, że węże nie dotykają szafki" i podobne. Żadna z ich "porad" nie zlikwidowała brumienia.

Przed JBL miałem 8-letniego Fluvala z trzeciej ręki, który był praktycznie niesłyszalny. Teraz Fluval pracuje u kolegi i dalej jest cichutki, słychać tylko delikatny szum wody/wirnika.

Przepływ jest w sam raz na moje 160L, pojemność koszy więcej niż wystarczająca, ale to brumienie mnie dobija.

W sumie to żałuję, że zmieniłem filtr.



AquaNoob
Początkujący
 
Posty: 22
Dołączył: 24 lip 2018, 10:15
Miasto: Cieszyn

Sprawdź czy nie jest zapowietrzony.


Avatar użytkownika

Skajor
Zainteresowany tematem
 
Posty: 254
Dołączył: 25 sty 2017, 14:51
Miasto: Poznań - Grunwald

Mój po wyczyszczeniu też trochę buczy ale po około tygodniu jest już cicho a z każdym kolejnym dniem staje się bezglosny



MichaelRSL
Poznaje temat
 
Posty: 66
Dołączył: 20 paź 2011, 11:18

Skajor napisał(a):Sprawdź czy nie jest zapowietrzony.


Nie, nie jest. Wytelepany na wszystkie strony, nie powinno być powietrza.

MichaelRSL napisał(a):Mój po wyczyszczeniu też trochę buczy ale po około tygodniu jest już cicho a z każdym kolejnym dniem staje się bezglosny


U mnie cały czas buczy tak samo, przed i po czyszczeniu.



AquaNoob
Początkujący
 
Posty: 22
Dołączył: 24 lip 2018, 10:15
Miasto: Cieszyn

Kosze masz czym wypełnione?
Jak kiedyś stosowałem wate (biała) to też były problemy z buczeniem, ba nawet nie umialem zalać filtra pompka



MichaelRSL
Poznaje temat
 
Posty: 66
Dołączył: 20 paź 2011, 11:18

MichaelRSL napisał(a):Kosze masz czym wypełnione?
Jak kiedyś stosowałem wate (biała) to też były problemy z buczeniem, ba nawet nie umialem zalać filtra pompka


Kosz Seachem Matrix, kosz jakiegoś biopolimeru na azotany, kosz węgla aktywowanego i na samej górze kosz CombiBloc z gąbkami, które były z komplecie.
Kosze nie są wypełnione po brzegi, Matrixa, biopolimeru i węgla mam po litrze.

Wcześniej zamiast węgla był Symec, ale po zmianie na węgiel filtr buczy tak samo.



AquaNoob
Początkujący
 
Posty: 22
Dołączył: 24 lip 2018, 10:15
Miasto: Cieszyn

No to tylko wirnik może być winny.
Ja filtr mam już 7 lat i rok temu zmieniłem górny kosz na ten nowy typ
Przez te 7 lat wymienialem raz wirnik bo też filtr był głośny



MichaelRSL
Poznaje temat
 
Posty: 66
Dołączył: 20 paź 2011, 11:18

odpowietrz dobrze filtr , przechyl go delikatnie pod czas pracy w każdą stronę .
Wirnik też nie zaszkodzi wymienić jak już tyle lat pracuje .




akwaAmator
Aktywny użytkownik
 
Posty: 713
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

akwaAmator napisał(a):odpowietrz dobrze filtr , przechyl go delikatnie pod czas pracy w każdą stronę .
Wirnik też nie zaszkodzi wymienić jak już tyle lat pracuje .


Filtr jest odpowietrzony na 100%. Co jakiś czas prewencyjnie nim telepię prawo-lewo i przód-tył, powietrza zero.

akwaAmator napisał(a):Wirnik też nie zaszkodzi wymienić jak już tyle lat pracuje .


Jeśli to do mnie, to filtr mam od sierpnia zeszłego roku, czyli 6 miesięcy.



AquaNoob
Początkujący
 
Posty: 22
Dołączył: 24 lip 2018, 10:15
Miasto: Cieszyn







Powiązane tematy
  • Nowe filtry AquaEL Ultramax - nowość z Norymbergii

    Przed chwilą wróciłem z targów Interzoo 2018 z Norynbergii. Aquael zaprezentował nową serię filtrów o nazwie ULTRAMAX. Widziałem, dotykałem i wydaje mi się, że będzie to bardzo dobry filtr. Są trzy mo...

    Wyświetlenia: 28115 | Odpowiedzi: 188 czytaj więcej...

  • Filtr HW-302 opinie ?

    Witam, zastanawiam się nad zakupem filtra HW-302 przemawia do mnie przede wszystkim rewelacyjna cena 96zł za komplet + wysyłka ... znajomy używa z powodzeniem od półtora roku modelu hw-303 w 240l mal...

    Wyświetlenia: 37204 | Odpowiedzi: 232 czytaj więcej...

  • Nowe filtry Hydor Professional

    W sprzedaży pojawiły się nowe filtry kubełkowe Hydor z serii Professional . Występują w pięciu rozmiarach: 150, 250, 350, 450, 600, które jednocześnie określają maksymalny litraż akwarium. W...

    Wyświetlenia: 14502 | Odpowiedzi: 48 czytaj więcej...

  • Filtr jbl cristalprofi e701 nie działa

    Witam. Dzisiaj zauważyłem, że filtr ma przerwy w działaniu. Chwilę popracuje i przestaje. Po jakimś czasie to zmieniło się, że więcej stoi niż pracuje. Co może być powodem? Jest jakiś serwis JBL ?...

    Wyświetlenia: 454 | Odpowiedzi: 7 czytaj więcej...

  • Pytanie o filtry kaskadowe do 30L

    Dzień dobry, Nabyłem dodatkowy baniak 30L, zestaw Aquael Shrimp Set Smart 2 (albo jakoś tak podobnie), w którym zamierzam hodować albo parkę bojowników, albo stadko razbor galaxy, albo parkę proporcz...

    Wyświetlenia: 896 | Odpowiedzi: 11 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 400 gatunków i odmian roślin. Ponad 10 000 produktów z wysyłką w 24 godziny lub
odbiorem osobistym w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).)
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.