Testy akwariowe Tetra
Jesteś tutaj: SerwisForumTechnikaFiltracja


Nowe filtry JBL CristalProfi eX02 z serii greenline (opinie)



Dobór modelu filtra i wkładów. Odwrócona osmoza (RO) i lampy UV. Pompy, cyrkulatory i skimmery powierzchni wody.


JBL wprowadził do oferty nową rodzinę filtrów z serii Greenline.
Filtry oznaczone symbolem x02 cechują się większą pojemnością prefiltra w stosunku do swojego poprzednika.

Zapraszamy do podzielenia się opinią osoby, które są właścicielami filtra z nowej serii.


Avatar użytkownika

roslinyakwariowe.pl
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 3709
Dołączył: 27 mar 2011, 19:54
Miasto: Kraków

Bardzo ciekawe. Z tego co widzę to modernizacji uległo łączenie pierwszego kosza prefiltr/końcowe gąbki z głowicą:

obr.jpg

Avatar użytkownika

JackHerer
Zainteresowany tematem
 
Posty: 236
Dołączył: 17 mar 2013, 11:33

Ciekawe czy można te koszyki przeszczepic do xx01



janpawel73
Początkujący
 
Posty: 2
Dołączył: 06 lis 2015, 16:52

janpawel73 napisał(a):Ciekawe czy można te koszyki przeszczepic do xx01


Na pewno nie.
Całkiem inny kształt. Nie da rady. :wink:
Tak apropo, to chyba poszli w końcu po rozum do głowy :roll:
Bo teraz zastosowali system, praktycznie stosowany u większości innych producentów gdzie się sprawdza.
W seri xx01 przepływ lewej wody to był naprawdę mankament, i wielki minus jak dla takiej firmy jak JBL:cry:
Ale patrząc na tą nową wersję, raczej nie zawahałbym się, kupić ponownie.
Bo były to filtry bezgłośne :wink:
Pozdrawiam
Artur


Avatar użytkownika

Utul
Znający temat
 
Posty: 1075
Dołączył: 24 lut 2015, 21:01
Miasto: Marklowice



Tu jest filmik od producenta porównujący obie serie tych filtrów.
Jak pokazali na filmie (1:25) oraz i w opisie kosz z nowego filtra można zastosować w serii 1.
Wystarczy ściągnąć tą płytkę plastikową montowaną w serii 1. Dalej pokazane jest również, że wirnik też jest identyczny.



Wosik
Początkujący
 
Posty: 1
Dołączył: 08 wrz 2011, 12:25
Miasto: Zgorzelec

Więc nie ma co przepłacać. Ps te filtry wcale nie są bezglosne!! Słychać je jak każdy inny filtr który ma wirnik więc proszę niewprowadzac ludzi w błąd. Są ciche w.miare ale na nie bezglosne



poloniusz
Początkujący
 
Posty: 3
Dołączył: 15 wrz 2015, 13:46

roslinyakwariowe.pl napisał(a):


JBL wprowadził do oferty nową rodzinę filtrów z serii Greenline.
Filtry oznaczone symbolem x02 cechują się większą pojemnością prefiltra w stosunku do swojego poprzednika.

Zapraszamy do podzielenia się opinią osoby, które są właścicielami filtra z nowej serii.



Tu jest filmik od producenta porównujący obie serie tych filtrów.
Jak pokazali na filmie (1:25) oraz i w opisie kosz z nowego filtra można zastosować w serii 1.
Wystarczy ściągnąć tą płytkę plastikową montowaną w serii 1. Dalej pokazane jest również, że wirnik też jest identyczny.



poloniusz
Początkujący
 
Posty: 3
Dołączył: 15 wrz 2015, 13:46

Czyli poczekamy na testy, żale i zachwyty. Następnie ewentualnie zakupimy kosz i mamy new wersje.

Avatar użytkownika

witia_2005
Zainteresowany tematem
 
Posty: 201
Dołączył: 04 mar 2015, 12:15
Miasto: Nowy Sącz

Utul napisał(a):
janpawel73 napisał(a):Ciekawe czy można te koszyki przeszczepic do xx01


Na pewno nie.
Całkiem inny kształt. Nie da rady. :wink:
Tak apropo, to chyba poszli w końcu po rozum do głowy :roll:
Bo teraz zastosowali system, praktycznie stosowany u większości innych producentów gdzie się sprawdza.
W seri xx01 przepływ lewej wody to był naprawdę mankament, i wielki minus jak dla takiej firmy jak JBL:cry:
Ale patrząc na tą nową wersję, raczej nie zawahałbym się, kupić ponownie.
Bo były to filtry bezgłośne :wink:

Patrząc na "Oko" wymiary są identyczne. Górna część licuje się do kubła a dół jest mniejszy wpasowując się w kosz numer 2. Obecnie Pierwszy kosz miał środek spasowany z koszem nr 2 a boki miały swoje dodatkowe gąbki. Trzeba by było to porównać mając w ręku wersję starszą i nową. Bardziej bym się martwił o osadzenie głowicy w miejscu zasysania wody. Jeśli zmodyfikowali głowicę to niestety...

Avatar użytkownika

JackHerer
Zainteresowany tematem
 
Posty: 236
Dołączył: 17 mar 2013, 11:33

JackHerer napisał(a):
Utul napisał(a):
janpawel73 napisał(a):Ciekawe czy można te koszyki przeszczepic do xx01


Na pewno nie.
Całkiem inny kształt. Nie da rady. :wink:
Tak apropo, to chyba poszli w końcu po rozum do głowy :roll:
Bo teraz zastosowali system, praktycznie stosowany u większości innych producentów gdzie się sprawdza.
W seri xx01 przepływ lewej wody to był naprawdę mankament, i wielki minus jak dla takiej firmy jak JBL:cry:
Ale patrząc na tą nową wersję, raczej nie zawahałbym się, kupić ponownie.
Bo były to filtry bezgłośne :wink:

Patrząc na "Oko" wymiary są identyczne. Górna część licuje się do kubła a dół jest mniejszy wpasowując się w kosz numer 2. Obecnie Pierwszy kosz miał środek spasowany z koszem nr 2 a boki miały swoje dodatkowe gąbki. Trzeba by było to porównać mając w ręku wersję starszą i nową. Bardziej bym się martwił o osadzenie głowicy w miejscu zasysania wody. Jeśli zmodyfikowali głowicę to niestety...

Oglądając film można to jednoznacznie stwierdzić. Wszystko pasuje zamiennie.

Avatar użytkownika

witia_2005
Zainteresowany tematem
 
Posty: 201
Dołączył: 04 mar 2015, 12:15
Miasto: Nowy Sącz

Pytanie kiedy pojawią się w sprzedaży, np w sklepie RA? :)


Avatar użytkownika

Skajor
Zainteresowany tematem
 
Posty: 204
Dołączył: 25 sty 2017, 14:51
Miasto: Poznań - Grunwald

I drugie ważne pytanie kiedy będzie można kupić sam kosz ?



jaca76
Zainteresowany tematem
 
Posty: 180
Dołączył: 22 mar 2005, 11:23

Filtry już dostępne, ale koszy póki co brak...

Avatar użytkownika

MyDoom1
Początkujący
 
Posty: 26
Dołączył: 16 kwi 2016, 10:55
Miasto: Toruń

Same kosze są już wyszczególnione jako osobny produkt na stronie JBLa. Osobny model dla 4/7/901, drugi dla 15/1901.

Patrząc na "propagację" produktów - e902 pojawił się na stronie JBLa okolicach marca z informacją "w sprzedaży od kwietnia". Pewnie trzeba będzie poczekać jeszcze z miesiąc na pojawienie się ich w ofercie krajowego obrotu.

Mnie ciekawi cena - czy e902 będzie tak wyceniony, że nie będzie się opłacało kupić e901 + kosz...
Pozdrawiam!
Quark-t


Avatar użytkownika

Quark-t
Poznaje temat
 
Posty: 146
Dołączył: 23 kwi 2017, 23:03
Miasto: Będzin

Z tymi koszami to dałem ciała :oops:
Ale jakoś kształt koszy zdawał mi się jakiś całkiem inny.
Filmiki oczywiście zobaczyłem dopiero teraz.

poloniusz napisał(a):Więc nie ma co przepłacać. Ps te filtry wcale nie są bezglosne!! Słychać je jak każdy inny filtr który ma wirnik więc proszę niewprowadzac ludzi w błąd. Są ciche w.miare ale na nie bezglosne


Jak miałem JBL'a to musiałem ucho przystawiać do szafki, żeby sprawdzić czy w ogóle działa.
Teraz mam Eheim'a to go z 2 merów słychać.
Więc, chyba jakieś porównanie mam :wink:
Pozdrawiam
Artur


Avatar użytkownika

Utul
Znający temat
 
Posty: 1075
Dołączył: 24 lut 2015, 21:01
Miasto: Marklowice

Skajor napisał(a):Pytanie kiedy pojawią się w sprzedaży, np w sklepie RA? :)

Filtry można już kupić w kilku sklepach.



Anonim 56569
 

Utul napisał(a):Z tymi koszami to dałem ciała :oops:
Ale jakoś kształt koszy zdawał mi się jakiś całkiem inny.
Filmiki oczywiście zobaczyłem dopiero teraz.

poloniusz napisał(a):Więc nie ma co przepłacać. Ps te filtry wcale nie są bezglosne!! Słychać je jak każdy inny filtr który ma wirnik więc proszę niewprowadzac ludzi w błąd. Są ciche w.miare ale na nie bezglosne


Jak miałem JBL'a to musiałem ucho przystawiać do szafki, żeby sprawdzić czy w ogóle działa.
Teraz mam Eheim'a to go z 2 merów słychać.
Więc, chyba jakieś porównanie mam :wink:

Posiadam e1901 i jest głośny w nocy to słychać nawet bardzo. Miałem hw302 i był cichszy. Teraz kupię sobie ikole600maxx zobaczymy. W każdym razie Jbl u mnie już jest stracony



poloniusz
Początkujący
 
Posty: 3
Dołączył: 15 wrz 2015, 13:46

U mnie JBL jest spalony po tym jak w nowym e901 z podkładką pod głowicę po tygodniu użytkowania woda wyciekała na 2óch zatrzaskach. Reklamacja, zwrot kasy i koniec przygody z tą firmą. Nie mam zamiaru płacić sąsiadce z OC.



MasterChef
Początkujący
 
Posty: 6
Dołączył: 11 maja 2017, 08:43


Avatar użytkownika

witia_2005
Zainteresowany tematem
 
Posty: 201
Dołączył: 04 mar 2015, 12:15
Miasto: Nowy Sącz



Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 10023
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda

Znalazłem w jednym ze sklepów sam nowy kosz (CombiFilter Backet CP II) - koszt około 60zł (dla 401/701/901) a dla 1501/1901 - ~42zł (!). Czyli obecnie opłaca się bardziej kupić np. e901 (w promocji, bo sporo sklepów się ich pozbywa) + kosz niż "gotowy" e902.
A skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać. Zostaje się co prawda z niepotrzebnym koszem i podkładką pod głowicę, ale gąbki się pewnie do czegoś wykorzysta.
Pozdrawiam!
Quark-t


Avatar użytkownika

Quark-t
Poznaje temat
 
Posty: 146
Dołączył: 23 kwi 2017, 23:03
Miasto: Będzin

Zapraszamy do skorzystania z promocji:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr ... ja&sort=3a


Avatar użytkownika

roslinyakwariowe.pl
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 3709
Dołączył: 27 mar 2011, 19:54
Miasto: Kraków

janpawel73 napisał(a):Ciekawe czy można te koszyki przeszczepic do xx01
Można
Właśnie przed chwilą to zrobiłem w e901 V00



MichaelRSL
Poznaje temat
 
Posty: 66
Dołączył: 20 paź 2011, 11:18

Kiedy pojawią się w sprzedaży w sklepie RA? :)
Pilnie potrzebny:)



akwa akwa
Początkujący
 
Posty: 1
Dołączył: 05 gru 2017, 07:29

Puść maila na: zakupy@roslinyakwariowe.pl

Chester Ci załatwi :)


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 10023
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda










Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 6000 produktów dostępnych od ręki z wysyłką w 24 godziny lub odbiorem osobistym w Krakowie po wcześniejszej rezerwacji przez internet.
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 70 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.