Jesteś tutaj: SerwisForumTechnikaFiltracja i ogrzewanie


Nieustępujące zmętnienie wody



Filtry, wkłady, pompy, cyrkulatory, skimmery i grzałki. Odwrócona osmoza (RO) i lampy UV. + nowy temat
Witam serdecznie Wszystkich :)
Przeglądałem, już masę różnych wątków na temat mętnienia wód, jednakże postanowiłem, że bezpośrednio poruszę mój problem na forum.

Rozpocznę od opisu zbiornika:
Zbiornik: JUWEL LIDO 120
Oswietlenie: JUWEL T5 HiLite Day 2x24W 9000K
Filtracja: EHEIM Profesionel 3 250 (wkłady: "EHEIM MECH", Substrat, gąbka, włóknina)
Grzałka: JUWEL 100W (nie używana, gdyż temperatura stała jest 26st.)
CO2: instalacja CO2 z butlą od Plantica
Podłoże: JBL Aqua Basis, piasek mineralny czarny, piasek mineralny biały.
Dekoracje: Redmoor, Skały ADA Manten Stone,
Rośliny:
blyxa Japonica,
Cryptocoryne: parva, wendtii, costata, nevilii, crispatula/balansae, beckettii
Echinodorus Tenellus
Valisenria nana

Data założenia zbiornika: 15.09.2016r

Stosowane do tej pory środki chemiczne:
-Tetra Aqua Safe
-Tetra Crystal Water

Bakterie:
Microbe-Lift Special Blend (początkowo zalane 26ml do filtra) oraz po 8 dniach 10ml do zbiornika. Wczoraj zakupiłem nowe opakowanie, gdyż wcześniej użyczyłem od znajomego. W dniu 10.10.2016r zalałem 25ml.


Podstawowe pomiary które udało mi się zrobić testami zoolek:
PH 7,2
KH - niby 8
GH - Nic nie wykazuje.


Jutro przekazuję wodę do laboratorium SANEPID aby dokładnie określili parametry wody.

Opis problemu:
Od samego zalania zbiornika, borykam się z problemem mętno-białej wody jednakże wówczas zdawałem sobie sprawę z faktu, że woda musi odpowiednio dojrzeć. Natomiast już niebawem minie miesiąc od zalania tymczasem to stopień zmętnienia się nie zmniejszył.
W trakcie pojawił się problem okrzemków, po którym pozostały już tylko nieliczne "pamiątki" w zakamarkach kamieni.
Co do samej wody któregoś dnia pamiętam sytuację gdy zapalając światło z rana zwróciłem uwagę, na znacznie większą klarowność wody aczkolwiek w godzinach popołudniowych problem mętności powrócił. Zdesperowany sytuacją 09.10.2016r zalałem Tetra Crystala licząc na zniwelowanie problemu, jednakże bezskutecznie. :cry:

Dodatkowe informacje:

Na ściankach akwarium(przede wszystkim po upuszczeniu wody) można zaobserwować delikatny biały nalot. Gdzieniegdzie (w bardzo małej ilości) widoczne są też drobne zielone kropki (zapewne zielenice).
Przykładając latarkę LED do ścianki od zewnetrzej strony i patrząc do wnetrza zbiornika od góry widać coś w postaci dymu/pary unoszącej się w toni wodnej.

Bedę Wam bardzo wdzięczny za pomoc, z góry serdecznie dziekuję.
Załączniki
20161010_113756.jpg
zdjecie tafli wody "od spodu"
20161010_113203.jpg
zdjęcie ogólne zbiornika



pajastrz
Początkujący
 
Posty: 12
Dołączył: 11 paź 2016, 12:09

Mozliwe ze to zakwit wody pierwotniaki. Lampa uv na 3 dni i po problemie

Avatar użytkownika

dhanyy
Stały bywalec
 
Posty: 398
Dołączył: 10 maja 2015, 16:17

Tak teraz przeglądam zdjecia na komórce z poszczególnych dni i zwróciłem uwagę na coraz to bardziej zielonkawy kolor wody. Nie widać tego było gołym okiem, aczkolwiek patrząc na takie same zdjęcia wykonane w kolejnych dniach to tak to wyląda :/
A czy zaciemnienie akwarium na 3 dni lub żywa dafnia da rezultat?



pajastrz
Początkujący
 
Posty: 12
Dołączył: 11 paź 2016, 12:09

Próbowałem z dafnia i zaciemnieniem. Dafnia ginęła chwile po wpuszczeniu pewnie z powodu zbyt wysokiej temperatury jakieś 25+.
Trochę pomaga wata w filtrze lub wymiana praktycznie 100% wody(tak zrobiłem w krewetkarium ).
Lampe uv kupisz za 80zł i masz spokój(mam identyczną)
Załączniki
LAMPA UV 10W CUV-510 STERYLIZATOR UV-C na glony.jpg
LAMPA UV 10W CUV-510 STERYLIZATOR UV-C na glony.jpg (18.75 KiB) Przeglądane 3191 razy

Avatar użytkownika

dhanyy
Stały bywalec
 
Posty: 398
Dołączył: 10 maja 2015, 16:17

Dzięki za cenne wskazówki :)

Spróbuję wstępnie z tą watą, którą osadzę na filtrze wewnętrznym i zdam relację.
Tak czy inaczej lampę zakupię.

Ostatnio zastosowałem dodatkowe oryginalne odbłyśniki.... i popełniłem błąd gdyż wydłużyłem czas świecenia aby wpłynąć na szybszy wzrost roślin. Prowadziłem też drobne przesadzenia, uwalniając tym samym drobiny z podłoża substrat... Czy mogło to spowodować zakwit?

PS. Czy w tej sytuacji stosować CO2 czy lepiej się wstrzymać?



pajastrz
Początkujący
 
Posty: 12
Dołączył: 11 paź 2016, 12:09

Witam
Nie dojrzałe akwarium, brak flory bakteryjnej równa się zakwit pierwotniaków. Kup sobie preparat na pierwotniaki. Po zastosowaniu zrobi ci się opadająca galareta którą zbierzesz wężykiem a potem dodawaj kolejny preparat ze szczepami bakterii.

Avatar użytkownika

Doniamk12
Początkujący
 
Posty: 35
Dołączył: 18 paź 2015, 14:54
Miasto: Gród pod Jasną Górą

Tetra Bactozym 1 kapsułka do filtra i 1 kapsułka tetra Biocoryn do zbiornika możesz wysypać zawartość kapsułki bezpośrednio do zbiornika.

Zrób sobie test z szklanką wody na pierwotniaki.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5251
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

Nie kupuj żadnych pierdół specyfików na pierwotniaki szkoda kasy.
Zainwestuj sobie w lampę UV tak jak kolega wyżej polecił.
Włączasz na 2-3 dni i masz wodę krystaliczną.

Avatar użytkownika

dadors
Znający temat
 
Posty: 1073
Dołączył: 26 maja 2013, 10:12
Miasto: Iława

weder napisał(a):Tetra Bactozym 1 kapsułka do filtra i 1 kapsułka tetra Biocoryn do zbiornika możesz wysypać zawartość kapsułki bezpośrednio do zbiornia.

Potwierdzam, tak krystalicznej wody jeszcze nie miałem, choć na efekt trochę trzeba poczekać.

Avatar użytkownika

grzesio764
Stały bywalec
 
Posty: 349
Dołączył: 10 maja 2012, 13:01

Witam,
Na chwilę obecną nie chciałbym lać już jakiejkolwiek chemii.
Póki co zastosowałem filtr wewnętrzny FAN2 z nawiniętą watą apteczną zamiast gąbki oraz zacieniłem akwarium. Filtr pracował od godziny 13. Na chwilę obecną widzę lekką poprawę aczkolwiek zmętnienie występuje dalej.

Poniżej zdjęcia wyjętej waty oraz wyciśniętej wody. Wygląda mi to na początki zakwitu glonów a nie pierwotniaki. Co Wy na to?
Załączniki
IMG_-205610.jpg
IMG_-210844.jpg



pajastrz
Początkujący
 
Posty: 12
Dołączył: 11 paź 2016, 12:09

Zakwit.
Przy zakwicie glonów trzeba na 3 dni zaciemnić baniak, watę płucz kilka razy dziennie. Podmiany 50% przez 3 dni.
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4014
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

Mam nadzieję że rośliny jakoś to przetrwają.

Jak potem z oświetleniem? Popełniłem błąd i "troszkę" ostatnio za dużo świeciłem bo od 7 rano do 23 a nawet dokupiłem juwel'owskie odbłyśniki :/
Na chwilę obecną je zdemontowałem i postanowiłem, że zostanę na 2 standardowych świetlówkach bez odbyłśników.

Ponadto czy CO2 z butli dawkować w takiej sytuacji?



pajastrz
Początkujący
 
Posty: 12
Dołączył: 11 paź 2016, 12:09

CO2 zakręć. Roślinom nic nie będzie .
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4014
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

mirek5566 napisał(a):CO2 zakręć. Roślinom nic nie będzie .


Ok dzięki,
Mirek a odnośnie tego zakrecenia CO2, masz na myśli okres zaciemnienia czy po odsłonięciu?

PS. Ciekawi mnie tylko jeszcze kwestia oświetlenia na chwilę obecną, na ile godzin, jak zwiększać jego ilość, czy rozpocząć oświetlanie na jednej świetlówce?



pajastrz
Początkujący
 
Posty: 12
Dołączył: 11 paź 2016, 12:09

Witam Wszystkich,
Może to komuś pomoże w przyszłości wiec zamieszczę dokumentację fotograficzną z procesu usuwania zmętnienia.
Tak jak wspomniałem we wcześniejszych postach ograniczyłem się jedynie do zaciemnienia akwarium na 3 pełne dni oraz zastosowania dodatkowo filtra wewnętrznego AQUAEL FAN 2 z nawiniętym wkładem waty bawełnianej (do kupienia w każdej aptece). Ponadto do filtra zewnętrznego włożyłem węgiel aktywny oraz watę perlonową.

Zdjecia zostały wykonane w przeciągu 2 dni zacienienia podczas wymiany waty we filtrze wewnętrznym.

Ponadto odebrałem dziś wyniki badania wody (jeszcze z czasu największego zmętnienia które widoczne jest na pierwszym zdjeciu) z SANEPIDu i przedstawiaja się nastepująco:

Metność: 1,26 NTU (dziwne bo wskazanie nie wykazuje zbytniego zmętnienia)
ph- 7,1
KH 8
Azotyny 0,02
Azotany 5,2
Amoniak 0,06
Załączniki
20161011_162115.jpg
stan na dzień 11.10.2016 ok. godz 16
20161012_153447.jpg
stan na dzień 12.10.2016 ok. godz 16
20161013_153625.jpg
stan na dzień 13.10.2016 ok. godz 9
20161014_192827.jpg
stan na dzień 14.10.2016 ok. godz 19



pajastrz
Początkujący
 
Posty: 12
Dołączył: 11 paź 2016, 12:09

Używałeś jakiegoś uzdatniania przy starcie , ja u siebie trochę przedawkowałem i mam to samo po 12 godzinachyba od startu woda mleko. Preparat wspomaga rozwój bakterii nitryfikacyjnych więc może i pierwotniaków

Avatar użytkownika

arekarek
Poznaje temat
 
Posty: 77
Dołączył: 23 wrz 2015, 18:16

Miałem już kiedyś podobny problem pomogła wymiana 110% wody w akwarium bez dodawania bakterii zobaczymy czy i tym razem pomoże

Avatar użytkownika

arekarek
Poznaje temat
 
Posty: 77
Dołączył: 23 wrz 2015, 18:16

arekarek napisał(a):Miałem już kiedyś podobny problem pomogła wymiana 110% wody w akwarium bez dodawania bakterii zobaczymy czy i tym razem pomoże


A to ciekawe... 110%... hmm
Te 10% ponad 100, to była para wodna z powietrza? :D
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4014
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

Spuściłem 100% nalałem 10% przemyłem szyby i inne graty zgrubsza spuściłem i zalałem

Ciekawe czy i tym razem pomoże dam znać jutro

Avatar użytkownika

arekarek
Poznaje temat
 
Posty: 77
Dołączył: 23 wrz 2015, 18:16

Pomogło :D , woda 100% klarowna :mrgreen: tylko boje się teraz bakterie uzupełnić.
Jak ktoś miał taki problem to niech napisze czy też po dodaniu bakterii

Avatar użytkownika

arekarek
Poznaje temat
 
Posty: 77
Dołączył: 23 wrz 2015, 18:16

arekarek napisał(a):Pomogło :D , woda 100% klarowna :mrgreen: tylko boje się teraz bakterie uzupełnić.
Jak ktoś miał taki problem to niech napisze czy też po dodaniu bakterii

No świetny sposób na usunięcie zmętnienia, brawo.
Na pierwotniaki jesli takowe miałeś żadne podmiany nic nie dają a wręcz przeciwnie działa to w drugą stronę.
Dla mnie to żaden sposob wylać 100% wody i wlać świeżą , Ewidentne pójście na łatwiznę , oby nie odbiło się czkawką .
.

Avatar użytkownika

dadors
Znający temat
 
Posty: 1073
Dołączył: 26 maja 2013, 10:12
Miasto: Iława

Jak "pomogło" to ja bym się już tego trzymał i codziennie podmieniał sobie te "110%" wody, no i bakterii nie będzie sensu podawać, a więc oszczędność też gdzieś będzie miała miejsce, no może poza wodą.
Proste rozwiązania są najlepsze :roll:

A tak serio: w takich przypadkach zastanawiam się czy faktycznie otwierając stronę forum tak ciężko trafić do działu artykuły, w którym jest masa podstawowych informacji na temat prowadzenia zbiornika, czy może to wynik lenistwa, a może co gorsze, progres rozwoju człowieka osiągnął apogeum i zaczyna się wielkie cofanie.

Ręce opadają.

Pozdrawiam i lekkich wiaderek życzę


Avatar użytkownika

aquamateo
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3087
Dołączył: 04 sty 2010, 23:54

Strasznie inteligętna ta twoja odpowiedź :twisted:
Po 24 godz mam wodę czyściutką , nakład pracy żaden używam węży nie wiaderek, akwa i tak było po starcie także wiele mu się nie zmieniło, gdyby problemy nie ustąpiły to bym wtedy kombinował pewnie przez dwa tygodnie jak niektórzy. Jak masz pisać to pisz coś mądrego a nie mądralińskiego

Avatar użytkownika

arekarek
Poznaje temat
 
Posty: 77
Dołączył: 23 wrz 2015, 18:16

Ok, pozdrawiam i powodzenia.

Taki kawał się nasunął:

Pani na lekcji mówi do dzieci:
- Kochane dzieci pamiętajcie, że połowy są zawsze równe, nie ma ani mniejszej ani większej połowy.
Po chwili dodaje:
- Chociaż wiem, że i tak większa połowa klasy tego nie zrozumie.


Avatar użytkownika

aquamateo
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3087
Dołączył: 04 sty 2010, 23:54

Chłopaki dajcie spokój, nie ma co się kłócić ;)

arekarek napisał(a):Używałeś jakiegoś uzdatniania przy starcie , ja u siebie trochę przedawkowałem i mam to samo po 12 godzinachyba od startu woda mleko. Preparat wspomaga rozwój bakterii nitryfikacyjnych więc może i pierwotniaków


Nie używałem uzdatniacza wody na samym starcie, AquaSafe zalałem dopiero tydzień po zalaniu :)
Paradoksem jest to, że największe zmętnienie pojawiło się 24 godziny po zalaniu tetra CrystalWater.

Muszę jednak przyznać rację Aquamateo, że złym rozwiązaniem jest podmiana wody w takiej sytuacji, gdyż to dodatkowa pożywka dla pierwotniaków itp. Podmiana wody rozwiązuje problem ale raczej daje efekt chwilowy, a za "moment" może okazać się że problem powróci gdyż woda jest znowu musi dojrzewać.



pajastrz
Początkujący
 
Posty: 12
Dołączył: 11 paź 2016, 12:09







Powiązane tematy
  • Szybki przepływ wody

    Witam, Od dłuższego czasu mam problem z krasnorostem jak to usunę mechanicznie czy to wodą utlenioną to problem wciąż wraca. Powoli zaczyna mi się odechciewać tej nierównej walki. Akwarium 120l, fil...

    Wyświetlenia: 555 | Odpowiedzi: 9czytaj więcej...

  • Zmiękczacz wody

    W domu mam zainstalowany zmiękczacz wody, i tak się zastanawiam czy tak woda się nadaje do akwarium - producent filtra na swojej stronie pisze, że woda po zastosowaniu filtra ma twardość ogólną poniże...

    Wyświetlenia: 4911 | Odpowiedzi: 50czytaj więcej...

  • Duze straty wody przy RO

    Wode w akwarium mam 100% RO ,woda z kranu nie nadaje sie do niczego PO4 wychodzi poza skale i inne parametry sa za wysokie. Podczas filtrowania wody bardzo duzo idzie na straty , do 25l wody z RO 75l ...

    Wyświetlenia: 1189 | Odpowiedzi: 18czytaj więcej...

  • Jaki filtr RO do podmian wody

    Witam Potrzebuję filtra RO o wydajności 800 - 1000 gpd (filtr do bieżącego uzupełniania wody przy podmianach). Chodzi mi o to, żeby w miarę szybko (do ok. 1 h) uzupełnić wodę w akwarium (60 - 80 litró...

    Wyświetlenia: 1547 | Odpowiedzi: 24czytaj więcej...

  • Poziom wody w kominie - problem

    Witam, Długo czytałem teraz czas napisać. Opis sytuacji: Akwarium około 1600l Sump około 400l Pompa Jabeo dct 8000 Zewnetrzny komin z trzema rurami: -spływ 40mm z zaworem bramowym -rewizja 32mm śc...

    Wyświetlenia: 1094 | Odpowiedzi: 8czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 400 gatunków i odmian roślin. Ponad 10 000 produktów z wysyłką w 24 godziny lub
odbiorem osobistym w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).)
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: szuwar123 i 15 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.