Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Filtracja


Montaż lampy UV - zatrzymanie filtra



Filtry, wkłady, pompy, cyrkulatory, skimmery i grzałki. Odwrócona osmoza (RO) i lampy UV. + nowy temat
Otrzymałem taki filtr UV:
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtry ... 10408.html
Podłączyłem go pod filtr JBL e901. Jednak po zamontowaniu filtr nie chce wystartowac, juz godzinę go probuje odpalic i nic :((( Czy ta UV mogła go zablokować ? Czy ta lampa jest za duża na ten filtr ? Błagam o szybką odpowiedź osoby doświadczone.



kristofer
Zainteresowany tematem
 
Posty: 194
Dołączył: 26 lut 2012, 18:32

10 mar 2013, 19:00   (#2)  

A bez lampy działa?

Montowałeś na wlocie czy wylocie filtra?
Jeśli na wlocie, to może się zapowietrzył po podpięciu lampy w której nie było wody.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 10962
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda/Wrocław/Kraków

10 mar 2013, 19:04   (#3)  

Filtr bez lampy działał pięknie. Przed chwilką podłączyłem UV i jestem załamany po prostu. Zamonotałem na wylocie. Potem jest jeszcze reaktor tornadto z państwa sklepu również. I filtr nie chce wystartować. Woda nie przechodzi do deszczownicy. Co robić ? :((( tragedia bo na noc chyba akwarium bez filtra zostanie...



kristofer
Zainteresowany tematem
 
Posty: 194
Dołączył: 26 lut 2012, 18:32

10 mar 2013, 19:13   (#4)  

Możesz skrócić wąż,
JBL e901 ma maksymalny przepływ 900l/h, czyli rzeczywisty nawet połowę mniejszy, przy lampie i reaktorze CO2 może nie dawać rady
szczególnie jeśli zagięć węży jest sporo, lub jest duża wysokość wznoszenia.

Musisz pomyśleć o mocniejszym filtrze, lub drugim, który obsłuży jedno z urządzeń.

Na wszelki wypadek wklej jeszcze zdjęcie, rzucimy okiem jak to wygląda.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 10962
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda/Wrocław/Kraków

10 mar 2013, 19:16   (#5)  

A zawory są otwarte.?
Jeżeli jest zapowietrzony i nie możesz odpowietrzyć kubeł,pozostaje prymitywne rozwiązanie.
Rozłącz deszczownie i zassij ustami, woda musi zalać filtr,potem uruchom filtr .
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy.
tao.

Avatar użytkownika

tao
Znający temat
 
Posty: 1359
Dołączył: 16 mar 2012, 10:44

10 mar 2013, 19:35   (#6)  

też stawiam na zapowietrzenie, nie możliwe żeby filtr nie dał rady przelać chociaż minimalnych ilości. Bez stresu przeanalizuj wszystko na spokojnie :)



coolgalka
Stały bywalec
 
Posty: 312
Dołączył: 13 sty 2010, 20:50
Miasto: Gdańsk

10 mar 2013, 20:44   (#7)  

Dziękuję za wszytkie rady ale niestety nie byłem w stanie go uruchomić i już mi zabrakło sił. Odłączyłem lampe i co najgorsze nawet bez niej nie chce zaskoczyć filtr. Pierwszy raz mam taka sytuacje. Wydawało mi się, że JBL e901 to w porządku sprzęt. Chyba niestety z reaktorem i uv nie dał rady. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jaki filtr dałby rade przepompować mi wode przez reaktor i uv i utrzymać jeszcze w moich 126 litrach przyzwoity przeplyw ? Ważne aby był też w miare przystępnej cenie. Będę wdzięczny.
Jutro jeszcze pokomibuje z tym filtrem. Może zaskoczy. Ale jak mógł się zapowietrzyć ten filtr skoro go nie czyśnilem tzn. woda w nim została podczas przyłączania uv.
Jeszcze dodam coś co mi się przypomniało a może też ma na to wpływ. Otóż ta lampa uv nie miala wejścia do mojego filtr tzn. węże były zbyt wąskie i musiałem je po podgrzaniu wciskac na sile i mocowac zaciskami. Może to też miało wpływ na brak przepływu ?



kristofer
Zainteresowany tematem
 
Posty: 194
Dołączył: 26 lut 2012, 18:32

10 mar 2013, 20:53   (#8)  

musi ruszyć, nie ma innej opcji :)
wstaw go w miskę i zalej "ręcznie" tak aż będzie z niego wylatywać woda, następnie podłącz przewody z lampą na wylocie i też ręcznie je zalej. Wszystko na spokojnie i musi się udać. Nerwy nie są wskazane :)
Jak go włączysz to trochę nim pomachaj tak żeby się całkowicie odpowietrzył.



coolgalka
Stały bywalec
 
Posty: 312
Dołączył: 13 sty 2010, 20:50
Miasto: Gdańsk

10 mar 2013, 20:56   (#9)  

Czyli twoim zdaniem coolgalka ten filtr powinien przepompować i reaktor i uv jednoczesnie ? Przepływ tego filtra bedzie wystarczający ?
Może spróbować raz jeszcze ?
Jakos podtrzymujesz mnie na duchu, wielkie dzięki za wsparcie!



kristofer
Zainteresowany tematem
 
Posty: 194
Dołączył: 26 lut 2012, 18:32

10 mar 2013, 21:03   (#10)  

kristofer
Może nie masz napięcia w gniazdku.Co się dzieje z filtrem po włożeniu do gniazdka wtyczki słychać szum pracy pompy.
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy.
tao.

Avatar użytkownika

tao
Znający temat
 
Posty: 1359
Dołączył: 16 mar 2012, 10:44

10 mar 2013, 21:03   (#11)  

Nie wiem na ile efektywnie będzie działał ale to już sam zobaczysz.
Pewnie trzęsą Ci się ze zdenerwowania ręce i coś skopałeś :P
Spokojnie. Podłącz go sobie w wannie czy brodziku jeśli masz taką opcje. na początek na samych przewodach - wsadź je w jakąś miskę z wodą. Potem dodaj lampę i zobacz jak daje radę, a na koniec reaktor. w mojej opinii sprzęt musi ruszyć.
Piwko wskazane :)



coolgalka
Stały bywalec
 
Posty: 312
Dołączył: 13 sty 2010, 20:50
Miasto: Gdańsk

10 mar 2013, 21:08   (#12)  

Też stawiam na zapowietrzenie, tao podał Tobie najskuteczniejsze rozwiązanie.
Życzę wytrwałości, wiem co znaczy jak kubeł czasem się uprze :wink:
080L ATP Slope Piotr Mierzejewski
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72612.html
Nawozy do podłoża - tania alternatywa
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59403.html

Avatar użytkownika

msnolan
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2313
Dołączył: 29 gru 2011, 21:10
Miasto: Pisz

10 mar 2013, 21:11   (#13)  

Tao, tak jak woda podeszła już do lampy uv i do rekatora uruchmoilem filtr. Szum pracy pompy było słychac bardzo dobrze ale jednak wody nie pompował więc szybko odłaczyłem aby go nie spalić. Zrobiłem takie 3-4 próby i efekt taki sam.
Tak jak mówi coolgalka zrobie próbe w dużej misce i zobacze jaki bedzie efekt. Z reaktorem ten filtr działał bez zarzutów, z nawozeniem EI mialem wystarczajacy przeplyw wiec tez sie dziwie, że nagle po podłaczeniu lampy taki klops. Podejme próbe jeszcze jedna ale jutro bo dzisiaj z przyczyn niezaleznych ode mnie juz nie moge dalej walczyc z tym filtrem. Bakterie i tak mi juz wszystkie w filtrze padly wiec trzeba go będzie reanimowac microbe lift.



kristofer
Zainteresowany tematem
 
Posty: 194
Dołączył: 26 lut 2012, 18:32

10 mar 2013, 21:23   (#14)  

Witam, jestem tu nowy, ale może coś pomogę. Mam taki sam filtr jak Ty i lampę 11w (dość dużych gabarytów). Jako że filtr przepuszczał mi zanieczyszczenia mechaniczne założyłem dodatkowo filtr występujący w reaktorze CO, który jest na forum tyle że zamiast funkcji reaktora spełnia funkcję filtracji mechanicznej, ponieważ jest w nim wkład 20 mikrometrów. JBL bez problemu daje radę tj. tłoczy wodę przez siebie, potem lampę UV, a potem przez ten filtr mechaniczny, który notabene stawia największy opór. Przepływ wody jest na tyle mocny, że musiałem rozwiercić dziurki w deszczownicy aby go osłabić. Nie jest to więc kwestia filtra. Jeśli filtra nawet sam nie chodzi to spróbuj sprawdzić czy coś w rurę nie wpadło, spróbuj też wyjąć wirnik i włożyć ponownie (może coś go zblokowało, obstawiam że wąż nie jest nigdzie zagięty).



videofx
Początkujący
 
Posty: 3
Dołączył: 08 mar 2013, 23:52
Miasto: Łódź

10 mar 2013, 21:25   (#15)  

kristofer napisał(a):Tao, tak jak woda podeszła już do lampy uv i do rekatora uruchmoilem filtr. Szum pracy pompy było słychac bardzo dobrze ale jednak wody nie pompował więc szybko odłaczyłem aby go nie spalić. Zrobiłem takie 3-4 próby i efekt taki sam.
Tak jak mówi coolgalka zrobie próbe w dużej misce i zobacze jaki bedzie efekt. Z reaktorem ten filtr działał bez zarzutów, z nawozeniem EI mialem wystarczajacy przeplyw wiec tez sie dziwie, że nagle po podłaczeniu lampy taki klops. Podejme próbe jeszcze jedna ale jutro bo dzisiaj z przyczyn niezaleznych ode mnie juz nie moge dalej walczyc z tym filtrem. Bakterie i tak mi juz wszystkie w filtrze padly wiec trzeba go będzie reanimowac microbe lift.

Nie używam tej lampy, więc mówię teoretycznie .
Z opisu twojego wynika że lampa ma zawór zwrotny,lub elektrozawór odcinający przepływ ,który nakazuje płynąc wodzie w jednym kierunku ,lub zamyka przepływ przy wyłączonej lamnie.To ostatnie raczej mało prawdopodobne.Poczytaj opis montażu lampy,to na pewno pomoże.
Podłączając odwrotnie od tego co podłączyłeś powinno zadziałać.Ważne aby działała również i lampa bo zawór może być elektromagnetyczny.
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy.
tao.

Avatar użytkownika

tao
Znający temat
 
Posty: 1359
Dołączył: 16 mar 2012, 10:44

10 mar 2013, 21:29   (#16)  

wyciągnij deszczownię z baniaka i połóż poniżej poziomu akwa
sśij, sśij, sśij.........

potem łap wodę do wiadra :)

Avatar użytkownika

matu
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3539
Dołączył: 13 paź 2012, 23:17
Miasto: Gdańsk

11 mar 2013, 14:24   (#17)  

Witam ponownie,
Dzisiaj podjąłem kolejną próbę uruchomienia filtra. Niestety z lampą uv i reaktorem tornadto nie ruszył. Odpiąłem reaktor i dopiero w tym momencie fitlr "połknął" wodę. Jeden z przedmówców stwierdził, że u niego ten sam sprzęt zadziałał na jbl e901. Być może więc mój filtr jest już nieco starszy i wysłużony a tym samym ma mniejszą moc. Obecnie lampa działa godzinę i zobaczymy ile będzie potrzebować czasu na rozprawienie się ze stosunkowo niewielkim zakwitem pierwotniakowo - zielonym. Potem ponownie podłącze w miejsce uv reaktor tornado.
Mam jednak pytanie. Ponieważ szklany dyfuzor jest znacznie mniej efektywny nic reaktor co mam zrobić przez te dni aby nie narobić sobie większych szkód ? Zmneijszyć światło ? Może wyłączyć w ogóle ? Nie nawozić ? Z drugiej jednak strony jak działa lampa uv to glon chyba nie wejdzie tak szybko przez 3-4 dni ?
I jeszcze jedno pytanie. Chce za 2-3 tygodnie jak odloze troche pieniedzy kupic jeszcze jeden filtr wyłącznie pod reaktor albo pod lampe. Nie mam jednak juz miejsca w szafce wiec w gre wchodzi sprzet stosunkowo mały ? Czy moglibyście coś polecić ?



kristofer
Zainteresowany tematem
 
Posty: 194
Dołączył: 26 lut 2012, 18:32

11 mar 2013, 15:00   (#18)  

Witam, jeśli mogę to nie zgodzę się. Ten filtr (jak i każdy inny dobrze zrobiony) w miarę upływu czasu nie powinien tracić na sprawności. Mówię oczywiście o głowicy. Jest to bardzo proste urządzenie. Wirnik ceramiczny osadzony na metalowej osi. Nie ma żadnych innych mechanizmów. Jedyne co może się stać to może zwiększyć się luz na oście, ale wtedy wirnik zacznie hałasować - rozumiem że tutaj nie ma tego objawu. Filtr może stracić sprawność przepływu tylko poprzez mechaniczne ograniczenie przepływu (zatkane węże i materiały filtracyjne, za dużo materiałów filtracyjnych). Kończąc - zainstalowanie lampy UV nie ogranicza w sposób znaczący przepływu, ponieważ jest to pusta rura z żarówką w środku. Piszesz, że filtr nie zaciągnął wody - może to być spowodowane za długimi wężami - słup wody jaki filtr musi podnieść aby przetłoczyć nagromadzone powietrze jest zbyt duży. Spróbuj maksymalnie (oczywiście jak się da) skrócić węże, położyć wszystko na podłodze a koniec węża odpływowego włożyć do miski. W filtrze tym masz przycisk manualnej pompki, dzięki niemu wypompowuje się powietrze zgromadzone w układzie i zalewa filtr. Moc i sprawność tej pompki zależy tylko od tego z jaką częstotliwością i jak długo będziesz ją wciskał. Zrobiłem doświadczenie wyłączyłem filtr odłączyłem rurki (zapowietrzyłem go dość mocno) potem - bez włączania filtra naciskałem manualną pompkę - zaznaczam że dość długo około 30 razy - i filtr bez podłączenia do prądu zalał się i wypompował całe powietrze. Kładąc cały układ w jednej linii (na podłodze) powinno to nastąpić dużo szybciej mój musi podnieść wodę o około 1m.
Jak wypompujesz powietrze włóż rurkę powrotną do akwarium i jeszcze kilkanaście razy naciśnij manualną pompkę, jeśli będzie leciała woda do akwarium (bez bąbelków powietrza) to po włączeniu do prądu musi działać. Aha jeszcze jedno jak już włączysz filtr do prądu można również kilkanaście razy nacisnąć pompkę manualną żeby pozbyć się resztek powietrza.
Pozdrawiam mam nadzieję że się uda.



videofx
Początkujący
 
Posty: 3
Dołączył: 08 mar 2013, 23:52
Miasto: Łódź

11 mar 2013, 15:23   (#19)  

Filtr pod lampę UV nie musi mieć dużego przepływu, raczej wskazany jest jak najwolniejszy - wybierz zatem taki, który będzie optymalny do wielkości Twojego akwarium (nie musi być "o oczko wyższy" jak kierujemy się w wyborze podstawowego filtra).
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 10962
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda/Wrocław/Kraków

11 mar 2013, 18:19   (#20)  

Dziękuję za powyższe rady. Spróbuję jeszcze pokombinować tak jak sugeruje videofx. Faktycznie może węże są za długie ? Mam w sumie rezerwy ok 30 cm i tyle mogę podciąć. Zaryzykuję. Jeśli się nie uda to jak napisał Piotr Baszucki zaopatrzę się w podstawowy mały filtr pod lampę.
Pozdrawiam i dziękuję za cenne uwagi.



kristofer
Zainteresowany tematem
 
Posty: 194
Dołączył: 26 lut 2012, 18:32







Powiązane tematy
  • Kupno filtra RO

    Witam zastanawiam się nad instalacją na stałe filtra ro z powodu wysokiego fosforu w kranie 3mg. Miałby być zainstalowany pod zlewem i podpięty tam do wody i odpływu + obok w szafce wstawił bym zbiorn...

    Wyświetlenia: 132 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

  • Buczenie filtra zewnętrznego

    Witam. Pomyślałam, że na forum na pewno znajdzie się ktoś z większym zacięciem technicznym niż ja i być może będzie mógł mi pomóc. ; Mam 50-litrową kostkę i niedawno wymieniłam filtr na Multikani 800...

    Wyświetlenia: 155 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

  • Recenzja filtra Oase Biomaster Thermo 350

    oase-002.jpg oase-003.jpg Otrzymaliśmy do testów filtr kubełkowy BioMaster Thermo 350 firmy Oase. Producent, znany dotychczas z asortymentu przeznaczonego do oczek wodnych, wchodzi na rynek pro...

    Wyświetlenia: 34879 | Odpowiedzi: 37 czytaj więcej...

  • Wydajność filtra RO

    Właśnie uruchomiłem moj filtr RO. Membrana jaka posiadam ma 150 gpd. Po uprzednim przefiltrowaniu prefiltrow przyszedł czas na włożenie membrany. Po kilku minutach czas na test wydajności. RO/odpad 1...

    Wyświetlenia: 654 | Odpowiedzi: 11 czytaj więcej...

  • Wlot filtra pod powierzchnią wody?

    Witam serdecznie. Przymierzam się do zakupu filtra zewnętrznego fluval 207 jednak skutecznie odstraszają mnie opinię na temat filtrów zewnętrznych i powodzi zwłaszcza gdy mieszka się w bloku. Czy wedł...

    Wyświetlenia: 385 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: foela, RB23SMRT, rekordarek, Riqe, wojtacho i 57 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.