Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Filtracja


Juwel Lido 120 w zestawie z Filtrem BIOFLOW 3.0 opinie



Filtry, wkłady, pompy, cyrkulatory, skimmery i grzałki. Odwrócona osmoza (RO) i lampy UV. + nowy temat
Witam! wszystkich użytkowników forum! Mam pytanie, zakładam akwarium roślinne w Juwel lido 120 litrów wymiary zestawu 61 x 41 x 58 cm kupiłam ten zbiornik w zestawie z filtrem Bioflow 3.0 i tu moje pytanie czy sam ten filtr wystarczy aby woda była krystalicznie czysta? czy dokupić jeszcze filtr zewnętrzny eheim jbl ? Czy ktoś używał tego filtra i może wyrazić swoją opinię czy np. cicho pracuje ? a może warto dokupić do niego dodatkowe wkłady. Z Góry dziękuję za odpowiedzi i Pozdrawiam Sonia :D



sonia666
Początkujący
 
Posty: 16
Dołączył: 13 paź 2014, 12:17

Ja bym dał mu na początek szansę. Ma dość sporo miejsca na wkłady, raczej będzie cichy w końcu to filtr wewnętrzny, jedyny problem jaki możesz z nim mieć to ukrycie w 120l będzie dość ciężko. Co do krystalicznie czystej wody możesz mieć i 10 filtrów, a i to nie jest gwarancją na powodzenie - balans.

Avatar użytkownika

Robinson85
Poznaje temat
 
Posty: 143
Dołączył: 09 sie 2012, 15:52
Miasto: Przemyśl - Exeter UK

Poniżej aranżacja jaką chcę wykonać, świetnie zakrywa filtr ale czy się uda to zobaczymy :)


http://i.imgur.com/d8Dh90j.jpg



sonia666
Początkujący
 
Posty: 16
Dołączył: 13 paź 2014, 12:17

Aranżacja bardzo fajna, natomiast z trawnikiem przy oryginalnym oświetleniu może być mały problem (marsilea hitsuta przy tym świetle), akwa jest wysokie ale do tych roślin ze zdjęcia powinno dać radę, niemniej jednak kilka watów bym dołożył :)

Avatar użytkownika

Robinson85
Poznaje temat
 
Posty: 143
Dołączył: 09 sie 2012, 15:52
Miasto: Przemyśl - Exeter UK

Na początek chce dodać odbłyśniki a później się zobaczy jak będą rosły, dodatkowo nawożenie firmą Ferka a jaki substrat polecacie na start tak do 100 zł waham się między JBL Manado a Aqua subtrate amazonia jednak troche drogo wychodzi.



sonia666
Początkujący
 
Posty: 16
Dołączył: 13 paź 2014, 12:17

Hmm, jak ma być tanio to ziemia ogrodowa i na to żwirek o gradacji 2-3mm. Co do substratów to mogę jedynie polecić Amazonie (wiem koszty) ale i ją trzeba wspomagać po roku kapsułkami, także najlepiej jakbyś poczytała opinie o AS II.

Avatar użytkownika

Robinson85
Poznaje temat
 
Posty: 143
Dołączył: 09 sie 2012, 15:52
Miasto: Przemyśl - Exeter UK

są bardzo różne opinie o AS II. Amazonia to Amazonia. Wg mnie dobrą alternatywą jest AZOO plan grower bed (black)

Avatar użytkownika

rrosi
Aktywny użytkownik
 
Posty: 530
Dołączył: 07 gru 2012, 13:34

Za tą cenę która jest obecnie aqua substrate 2 to całkiem niezłe podłoże, natomiast u mnie po 7 miesiącach robi się powoli muł i zaczyna się rozpadać.

Avatar użytkownika

dogepl
Poznaje temat
 
Posty: 128
Dołączył: 15 lut 2014, 16:38

sonia666 napisał(a):Poniżej aranżacja jaką chcę wykonać, świetnie zakrywa filtr ale czy się uda to zobaczymy :)


http://i.imgur.com/d8Dh90j.jpg


Jest gdzieś więcej informacji o tym akwarium? Spodobało mi się :)

Avatar użytkownika

bmr-biker
Poznaje temat
 
Posty: 115
Dołączył: 15 kwi 2007, 14:12

Marsilea spokojnie pociągnie z niskim światłem, w ADA Idea Studio w Tychach jest w jednej z aranżacji schowana z tyłu pod zarośniętymi korzeniami, jak zobaczyłem ją to sam byłem zdziwiony że rośnie prawie bez światła.



kaboom
Aktywny użytkownik
 
Posty: 691
Dołączył: 29 sie 2011, 17:52

bmr-biker napisał(a):
sonia666 napisał(a):Poniżej aranżacja jaką chcę wykonać, świetnie zakrywa filtr ale czy się uda to zobaczymy :)


http://i.imgur.com/d8Dh90j.jpg


Jest gdzieś więcej informacji o tym akwarium? Spodobało mi się :)


jest to akwarium zaaranżowane przez Marcina Wnuka z PeHa:68 i z tego co pamiętam prowadzone jest na oryginalnym osprzęcie Juwel

Jeśli chodzi o podłoże to polecam Dennerle Scaper's Soil, używam od 2 miesięcy i akwarium bardzo fajnie się zachowuje.



Anonim 24805
 







Powiązane tematy
  • Juwel Rio 240 jaki filtr wybrać ?

    Witam, Jak w temacie potrzebna pomoc przy wyborze filtra do zestawu Rio 240 litrów. Dodam tylko, że filtr wew. Bioflow M 600l/h zostaje Jakie modele rozważałem: 1. Fluval 407 (nie wiem czy karbowane ...

    Wyświetlenia: 73 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Filtr Fluval FX6 - opinie

    To moja osobista opinia ale może komuś się przyda. Zacznę jak u Hitchcock-a, rozniosę wszystko na strzępy a potem to zobaczymy. Fx 6 to wiadro 20 litrowe z trzema koszykami które otacza gąbka ...

    Wyświetlenia: 6233 | Odpowiedzi: 27 czytaj więcej...

  • Prośba o opinię Skimmer Rurka ssąca ze stali nierdzewnej

    Witam. Jak w temacie. Czy ktoś używał tej rurki ze skimmerem ? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/skimmery/rurka-ssaca-stali-nierdzewnej-16/22mm-47cm-skimmer-p-27672.html Potrzebuję do sw...

    Wyświetlenia: 275 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Aquael unimax 250 prośba o opinie

    Jeśli ktoś ma unimaxa 250 to proszę o opinię. Znalazłem jeden wątek z opiniami o nim z 2009r... Chodzi mi o nową wersję poprawioną bo w tych starszych pękały uszczelki. Z góry dziękuję.

    Wyświetlenia: 1523 | Odpowiedzi: 15 czytaj więcej...

  • Skimmer JY-03 - prośba o opinie

    Witam Używa ktoś proszę o opinie SKIMMER POWIERZCHNIOWY FILTR JY-03 300 L/H

    Wyświetlenia: 1967 | Odpowiedzi: 24 czytaj więcej...



cron

Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: oskar212, xawier11 i 34 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.