Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Filtracja


Filtry do akwarium opinie



Filtry, wkłady, pompy, cyrkulatory, skimmery i grzałki. Odwrócona osmoza (RO) i lampy UV. + nowy temat

21 maja 2008, 11:35 Filtry do akwarium opinie  (#1)  

Witam mam w swoim zbiorniku 275 l mam filtr kubłowy eheima 2217 .Filtr nabyłem jako używany po wcześniejszej awari mojego eheima 2215 .Do eheima 2217 chciałem dokupić zawory 16/22 lecz ich cena jest kosmiczna podobnie z innymi częściami typu wkłady ,wirniki więc stwierdzam że ogólnie części do eheima są bardzo drogie co dla przeciętnego Kowalskiego stanowi barierę .Zacząłem się zastanawiać nad kupnem filtra nowego np JBL, LUB Atman ,części do tych filtrów są zdecydowanie tańsze no i JBL daje 4 lata gwarancji za kwotę ok 320 złoty można nabyć np JBL cp 500 jednak jako użytkownikowi eheima ciężko jest mi się przestawić na inną markę tym bardziej że wcześniej nie miałem doświadczenia z tymi filtrami .Eheim mimo że drogi do cichych nie należy więc czekam na opinie szanownego grona czy warto się pchać np w JBL lub Atman czy pozostać przy tym co mam ,może ktoś ewentualnie doradzi coś innego .Filtr musi być wydajny bo zbiornik mam dość gęsto zarośnięty i do tego stado paletek więc dobry filtr to podstawa .

Avatar użytkownika

dylus
Stały bywalec
 
Posty: 309
Dołączył: 14 lut 2005, 11:23
Miasto: grudziądz

21 maja 2008, 12:11   (#2)  

Jeśli kupno oryginalnych zaworów do Eheima 2217 nie wchodzi w grę, to zastanów się nad zastosowaniem zaworów PCV. Alternatywą może być kupienie używanych na Allegro lub ebay. Na przykład cztery zawory podwójne, w tym taki, jak szukasz:
http://cgi.ebay.pl/Eheim-4-x-Doppelhahn ... dZViewItem

Głośna praca może wynikać ze zużycia osi i/lub wirnika. Albo po prostu nie jest odpowietrzony - po paru dniach od startu powinien się 'wyślizgać' do całkowitej ciszy. Powietrze wówczas jest usunięte, a wirnik i oś pokrywają się biofilmem, który 'smaruje'.

Na Twoim miejscu zostałbym przy obecnym filtrze, ale wyeleminował głośną pracę. Na czym polega awaria 2215? Może uda się go spiąć w szereg z 2217? To prawie 5 litrów objętości filtracyjnej więcej :)

Avatar użytkownika

Kadazan
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2649
Dołączył: 19 lut 2005, 18:19
Miasto: Toruń / Bydgoszcz

21 maja 2008, 12:55   (#3)  

Kadazan napisał(a):Jeśli kupno oryginalnych zaworów do Eheima 2217 nie wchodzi w grę, to zastanów się nad zastosowaniem zaworów PCV. Alternatywą może być kupienie używanych na Allegro lub ebay. Na przykład cztery zawory podwójne, w tym taki, jak szukasz:
http://cgi.ebay.pl/Eheim-4-x-Doppelhahn ... dZViewItem

Głośna praca może wynikać ze zużycia osi i/lub wirnika. Albo po prostu nie jest odpowietrzony - po paru dniach od startu powinien się 'wyślizgać' do całkowitej ciszy. Powietrze wówczas jest usunięte, a wirnik i oś pokrywają się biofilmem, który 'smaruje'.

Na Twoim miejscu zostałbym przy obecnym filtrze, ale wyeleminował głośną pracę. Na czym polega awaria 2215? Może uda się go spiąć w szereg z 2217? To prawie 5 litrów objętości filtracyjnej więcej :)


2215 prawdopodobnie ma lekko wyrobiony wirnik i słychać lekkie terkotanie ,jeśli chodzi o 2217 to wymieniłem oś na nową bo poprzedni właściciel złamał oś .Filtr stoi zamknięty w szawce i słychać lekkie buczenie z lekkim terkotaniem .

Avatar użytkownika

dylus
Stały bywalec
 
Posty: 309
Dołączył: 14 lut 2005, 11:23
Miasto: grudziądz

21 maja 2008, 13:18   (#4)  

2215 prawdopodobnie ma lekko wyrobiony wirnik i słychać lekkie terkotanie


I Ty to nazywasz awarią? :) Dla mnie to jest co najwyżej zużycie. Każdy filtr się zużywa, serwis każdego kosztuje.

jeśli chodzi o 2217 to wymieniłem oś na nową bo poprzedni właściciel złamał oś .Filtr stoi zamknięty w szawce i słychać lekkie buczenie z lekkim terkotaniem .


Jeśli filtr chodził ze złamaną osią, to możliwe, że wyrobiony jest także wirnik. Jeśli czujesz się na siłach możesz spróbować regenerować wirnik metodą Romana (tuleja w środek) - odnośnik do instrukcji znajdziesz na stronie głównej serwisu. Poza tym buczenie może być efektem przenoszenia pracy filtra na szafkę (rezonans). Upewnij się, że filtr posiada wszystkie gumowe nóżki, jak nie, to postaw go na grubej gąbce. Niektórzy akwaryści posiadający Classiki, w które nie chcieli w nie inwestować (wymieniać wirniki), stosowali kładzenie ciężkich książek lub innych podobnych przedmiotów na kopułce filtra - ucina to kilka decybeli.
Aha! Upewnij się, że obecne są obie gumki trzymające oś! Chociaż pewnie jak wymieniałeś oś, to także i gumki :)

Jeśli nie chcesz używać jednocześnie obu filtrów (ze względu na hałas) możesz połączyć je szeregowo. Z 2215 wyciągasz wirnik, osłonę wirnika, oś. Wylot (ważne! obciążać dodatkowymi urządzeniami można jedynie wyloty filtrów kubełkowych) 2217 podłączasz do wlotu 2215, a wylot 2215 prowadzisz do akwarium. Takie podłączenie daje Ci możliwość odpowietrzenia całości oraz niecałe 5 litrów wkładów więcej. Ponadto - jeśli do węża między filtrami doprowadzisz CO2, to uzyskasz wydajny reaktor - w 2215 nie będzie wirnika, więc nic nie będzie szumieć.[/code]

Avatar użytkownika

Kadazan
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2649
Dołączył: 19 lut 2005, 18:19
Miasto: Toruń / Bydgoszcz

21 maja 2008, 14:08   (#5)  

tylko pytanie czy pompa 17-ki to wytrzyma w końcu dochodzi jej opór wkładów 15-ki , czy nie zmniejszy się drastycznie przepływ



dadi321
Zainteresowany tematem
 
Posty: 180
Dołączył: 27 sie 2005, 18:46

21 maja 2008, 15:05   (#6)  

tylko pytanie czy pompa 17-ki to wytrzyma w końcu dochodzi jej opór wkładów 15-ki , czy nie zmniejszy się drastycznie przepływ


Jasne, że przepływ będzie zmniejszony w stosunku do gołego 2217, ale nie widzę w tym nic złego, ponieważ:
1. akwarium ma tylko 275l, a 2217 to bardzo mocny filtr, nadwymiarowy. Po stłumieniu będzie w sam raz (IMHO)
2. filtracja biologiczna lepiej zachodzi przy umiarkowanym przepływie, poza tym będzie odciążona przez rośliny (jak wszystko pójdzie dobrze, bo łączenie roślin i paletek to osobna sprawa)
3. rośliny (i o ile się dobrze orientuję, paletki także) preferują spokojny przepływ, niż wartki strumień.

Takie rozwiązanie stosuje na przykład Norbert Sabat w swojej 182. Ma połączony 2026 z 2215 i to mu się sprawdza.
http://www.aquadesign.pl/galeria_182_02.htm

Avatar użytkownika

Kadazan
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2649
Dołączył: 19 lut 2005, 18:19
Miasto: Toruń / Bydgoszcz

23 maja 2008, 09:51   (#7)  

Kadazan napisał(a):
tylko pytanie czy pompa 17-ki to wytrzyma w końcu dochodzi jej opór wkładów 15-ki , czy nie zmniejszy się drastycznie przepływ


Jasne, że przepływ będzie zmniejszony w stosunku do gołego 2217, ale nie widzę w tym nic złego, ponieważ:
1. akwarium ma tylko 275l, a 2217 to bardzo mocny filtr, nadwymiarowy. Po stłumieniu będzie w sam raz (IMHO)
2. filtracja biologiczna lepiej zachodzi przy umiarkowanym przepływie, poza tym będzie odciążona przez rośliny (jak wszystko pójdzie dobrze, bo łączenie roślin i paletek to osobna sprawa)
3. rośliny (i o ile się dobrze orientuję, paletki także) preferują spokojny przepływ, niż wartki strumień.

Takie rozwiązanie stosuje na przykład Norbert Sabat w swojej 182. Ma połączony 2026 z 2215 i to mu się sprawdza.
http://www.aquadesign.pl/galeria_182_02.htm


A może zamiast w szereg łączyć tego 2215 wsadzić w jego miejsce mniejszy filtr wypełniony gąbkami na allegro jest tego sporo
http://www.allegro.pl/item369500291_fil ... _2015.html
http://www.allegro.pl/item369971828_eheim_2013_.html

Avatar użytkownika

dylus
Stały bywalec
 
Posty: 309
Dołączył: 14 lut 2005, 11:23
Miasto: grudziądz

23 maja 2008, 12:38   (#8)  

A może zamiast w szereg łączyć tego 2215 wsadzić w jego miejsce mniejszy filtr wypełniony gąbkami na allegro jest tego sporo


Teraz to już nie rozumiem o co chodzi. Przecież te filtry, które proponujesz to kolejne kubełki. Na dodatek 2015 to to samo co 2215, tylko 10 lat starszy. To samo tyczy się 2013 - przodek 2213. Nie licz, że taki stareńki filtr będzie bez inwestycji w nowy wirnik i oś chodził ciszej niż Twój obecny 2215!

A może czegoś nie zrozumiałem z Twojego postu :roll:

Avatar użytkownika

Kadazan
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2649
Dołączył: 19 lut 2005, 18:19
Miasto: Toruń / Bydgoszcz

23 maja 2008, 12:52   (#9)  

Kadazan napisał(a):
A może zamiast w szereg łączyć tego 2215 wsadzić w jego miejsce mniejszy filtr wypełniony gąbkami na allegro jest tego sporo


Teraz to już nie rozumiem o co chodzi. Przecież te filtry, które proponujesz to kolejne kubełki. Na dodatek 2015 to to samo co 2215, tylko 10 lat starszy. To samo tyczy się 2013 - przodek 2213. Nie licz, że taki stareńki filtr będzie bez inwestycji w nowy wirnik i oś chodził ciszej niż Twój obecny 2215!

A może czegoś nie zrozumiałem z Twojego postu :roll:


Nie nie oto chodzi mam zamiar tak jak proponowałeś wcisnąć mały filtr kubłowy w układzie szeregowym . :D .Jeśli 2215 zamocno zapcha moją 17 to filtr z mniejszym kubłem powienien sprawdzić się rewelacyjnie ,zapcham go gąbkami i będzie spoko.Na moją 15 mam klienta w takim stanie jak jest za dobre pieniądze a w zamian kupię stary filtr taniej .

Avatar użytkownika

dylus
Stały bywalec
 
Posty: 309
Dołączył: 14 lut 2005, 11:23
Miasto: grudziądz

23 maja 2008, 13:01   (#10)  

Jeśli 2215 zamocno zapcha moją 17 to filtr z mniejszym kubłem powienien sprawdzić się rewelacyjnie ,zapcham go gąbkami i będzie spoko.Na moją 15 mam klienta w takim stanie jak jest za dobre pieniądze a w zamian kupię stary filtr taniej .


No to już rozumiem. Szczerze wątpię, żeby 2215 z gąbkami za mocno zapchał 2217, a z 2015 sytuacja będzie identyczna. 2013 da Ci mniejszą objętość, więc dałbym sobie z nim spokój :)

Swoją drogą - nieźle kombinujesz :)

Avatar użytkownika

Kadazan
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2649
Dołączył: 19 lut 2005, 18:19
Miasto: Toruń / Bydgoszcz

23 maja 2008, 13:20   (#11)  

Kadazan napisał(a):
Jeśli 2215 zamocno zapcha moją 17 to filtr z mniejszym kubłem powienien sprawdzić się rewelacyjnie ,zapcham go gąbkami i będzie spoko.Na moją 15 mam klienta w takim stanie jak jest za dobre pieniądze a w zamian kupię stary filtr taniej .


No to już rozumiem. Szczerze wątpię, żeby 2215 z gąbkami za mocno zapchał 2217, a z 2015 sytuacja będzie identyczna. 2013 da Ci mniejszą objętość, więc dałbym sobie z nim spokój :)

Swoją drogą - nieźle kombinujesz :)


Wodę do filtra dodatkowego wprowdzić od góry czy tak jak normalnie idzie w oryginale ???Obawiam się że 15 zawalona gąbkami do pełna może jednak spowolnić .W 17 mam od dołu licząć 1 gąbka następnie bio bale+ceramika 2 rodzaje mniejsza i większa na to mam wsadzoną watę perlonową następnie wsypany keramzyt i wszystko zakryte ponownie watą sądzę że te wkłady co mam dostatecznie przytłumiły filtr.

Avatar użytkownika

dylus
Stały bywalec
 
Posty: 309
Dołączył: 14 lut 2005, 11:23
Miasto: grudziądz

23 maja 2008, 13:47   (#12)  

Wodę do filtra dodatkowego wprowdzić od góry czy tak jak normalnie idzie w oryginale ???


Koniecznie tak jak w oryginale, inaczej nie odpowietrzysz.

Obawiam się że 15 zawalona gąbkami do pełna może jednak spowolnić


Nie ma co się obawiać, tylko zepnij je i wypróbuj. Sam zobaczysz :) W końcu od takich zabaw jest długi weekend, prawda? :D

Jeszcze raz powtarzam, nie potrzebujesz takiego wielkiego strumienia dla roślin i paletek! - przepływ 1000l/h podawany przez producenta 2217 osiąga na czystych wężach i oryginalnych wkładach (zwróćcie uwagę, że pozostali producenci podają przepływ samej głowicy, bez obciążenia). Jeśli po zamuleniu wkładów, albo przytłumieniu przez dodatkowy kubeł przepływ spadnie o połowę, to dopiero wtedy będzie optymalny dla tego akwarium (około 500l/h), a dodatkowa pojemność filtracyjna przyda się bardzo do rozkładu DOC.

Avatar użytkownika

Kadazan
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2649
Dołączył: 19 lut 2005, 18:19
Miasto: Toruń / Bydgoszcz







Powiązane tematy
  • Nowe filtry AquaEL Ultramax - nowość z Norymbergii

    Przed chwilą wróciłem z targów Interzoo 2018 z Norynbergii. Aquael zaprezentował nową serię filtrów o nazwie ULTRAMAX. Widziałem, dotykałem i wydaje mi się, że będzie to bardzo dobry filtr. Są trzy mo...

    Wyświetlenia: 41017 | Odpowiedzi: 240 czytaj więcej...

  • Akwarium z tylną szybą podgrzewaną:)

    Trochę niepoważny tytuł:), ale teraz na poważnie. Potrzebuję na kilka miesięcy przestawić akwarium na drugą stronę salonu, aby w jego miejsce założyć większe. Po drugiej stronie jest duży kaloryfer, k...

    Wyświetlenia: 365 | Odpowiedzi: 6 czytaj więcej...

  • Filtr Fluval FX6 - opinie

    To moja osobista opinia ale może komuś się przyda. Zacznę jak u Hitchcock-a, rozniosę wszystko na strzępy a potem to zobaczymy. Fx 6 to wiadro 20 litrowe z trzema koszykami które otacza gąbka ...

    Wyświetlenia: 6263 | Odpowiedzi: 27 czytaj więcej...

  • Prośba o opinię Skimmer Rurka ssąca ze stali nierdzewnej

    Witam. Jak w temacie. Czy ktoś używał tej rurki ze skimmerem ? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/skimmery/rurka-ssaca-stali-nierdzewnej-16/22mm-47cm-skimmer-p-27672.html Potrzebuję do sw...

    Wyświetlenia: 277 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Niesłyszalny filtr do akwarium 25l - do 400 zł

    Szukam wydajnego i niesłyszalnego filtra do akwarium 25L, w tej chwili mam ASAP 300 który jest w sumie cichy ale trochę jedna buczy i jest słyszalny. Akwarium mam 1,5 m od łóżka i potrzebuję absolutn...

    Wyświetlenia: 1135 | Odpowiedzi: 21 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Łukasz Thiede, micherd, turkutek i 47 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.