Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Filtracja i ogrzewanie


Filtr HW-302 opinie ?



Filtry, wkłady, pompy, cyrkulatory, skimmery i grzałki. Odwrócona osmoza (RO) i lampy UV. + nowy temat

18 cze 2011, 23:18 Filtr HW-302 opinie ?  (#1)  

Witam, zastanawiam się nad zakupem filtra HW-302 przemawia do mnie przede wszystkim rewelacyjna cena 96zł za komplet + wysyłka ... znajomy używa z powodzeniem od półtora roku modelu hw-303 w 240l malawi. Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tych filtrów ?
W gogolach znalazłem jedynie pogłoski że filtry są dość słyszalne, ale ogólnie ludzie nie narzekają.

dodam iż filtr chcę zamontować w akwarium 126L brutto, aktualnie mam niestety wewnętrzny aquael 4,5w z deszczownią .. :<

Avatar użytkownika

PaPel
Poznaje temat
 
Posty: 105
Dołączył: 11 wrz 2010, 14:50
Miasto: Kalisz

18 cze 2011, 23:45   (#2)  

Temat "chińszczyzny" był wielokrotnie poruszany na forum.

W temacie takich filtrów, znajdziesz różne opinie. Dla mnie jest to podróbka filtrów Tetra.

Moje zdanie w tym względzie sie nie zmienia. Uważam że lepiej zainwestować w filtr sprawdzonej marki niż lokować swoje pieniądze w takie rozwiązania.

Polecam markę Eheim a z niej serię classic


Avatar użytkownika

aquamateo
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3091
Dołączył: 04 sty 2010, 23:54

18 cze 2011, 23:47   (#3)  

Zdecydowanie polecam ,troszkę głośniej chodził przez jakiś tydzień a pózniej już było wszystko ok.I nawet robi fajny wir w baniaku,jest bardzo wydajny nawet przy większej ilości wkładów w koszykach, a do tego cena jest bardzo przystępna.



Blondyn
Poznaje temat
 
Posty: 83
Dołączył: 03 maja 2011, 12:58
Miasto: Wrocław

19 cze 2011, 00:54   (#4)  

Witam.
Ja uzywam dwoch w swoich akwariach i nie narzekam. Oby dwa chodza cicho zadnych problemow jeden posiadam od 1.5 roku drugi 0.5 roku i sprawuja sie dobrze.
Pozdrawiam.

Avatar użytkownika

bdead1
Zainteresowany tematem
 
Posty: 226
Dołączył: 10 gru 2009, 23:52
Miasto: Glasgow

19 cze 2011, 00:57   (#5)  

aquamateo doskonale wiem że Eheim to ceniona marka.. niestety 3-4x droższa.. a zakup używanego kubełka bynajmniej według mnie może okazać się gorszą wtopą niż zakup starego samochodu

Avatar użytkownika

PaPel
Poznaje temat
 
Posty: 105
Dołączył: 11 wrz 2010, 14:50
Miasto: Kalisz

19 cze 2011, 01:00   (#6)  

Ja mam ten filtr od 6 miesiecy i zauwazylem, że jak się go przechyli tak trochę na bok to woda gdzieś przecieka i wylewa sie z miejsca gdzie wychodzi kabel zasilajacy:P



robinho00
Początkujący
 
Posty: 13
Dołączył: 02 cze 2011, 15:49

19 cze 2011, 01:34   (#7)  

PaPel napisał(a):aquamateo doskonale wiem że Eheim to ceniona marka.. niestety 3-4x droższa.. a zakup używanego kubełka bynajmniej według mnie może okazać się gorszą wtopą niż zakup starego samochodu


To fakt, na start trzeba wyłożyć więcej, jednak czy można powiedzieć o nim że jest drogi z perspektywy wieloletniego użytkowania.

Nie chcę tu rozwijać wciąż powracającego tematu, w skrócie, jeżeli na tą chwilę ten filtr który sobie wybrałeś satysfakcjonuje Cię z racji cena/jakość i uważasz że warto to czemu nie.

Jeżeli chodzi o używkę, to nie zaryzykowałbym takiego rozwiązania nawet w wypadku sprawdzonej marki.


Avatar użytkownika

aquamateo
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3091
Dołączył: 04 sty 2010, 23:54

19 cze 2011, 09:48   (#8)  

PaPel napisał(a):aquamateo doskonale wiem że Eheim to ceniona marka.. niestety 3-4x droższa.. a zakup używanego kubełka bynajmniej według mnie może okazać się gorszą wtopą niż zakup starego samochodu


niekoniecznie, jak pojedziesz i sprawdzisz przed zakupem. Znam sporo osób które mają 5-10 letnie Eheimy, które nie dają po sobie poznać wieku- chyba im konstrukcja prostrza tym awaryjność mniejsza

Pozdrawiam

Avatar użytkownika

moonrider
Znający temat
 
Posty: 1411
Dołączył: 21 paź 2010, 15:38

19 cze 2011, 10:20   (#9)  

przed zakupem chińszczyzny polem sprawdzić pobór prądu - zapłacisz taniej na starcie a różnice do markowego w ciągu roku użytkowania w prądzie.



Przepol
Zainteresowany tematem
 
Posty: 251
Dołączył: 15 mar 2010, 18:58

19 cze 2011, 11:00   (#10)  

Przepol napisał(a):przed zakupem chińszczyzny polem sprawdzić pobór prądu - zapłacisz taniej na starcie a różnice do markowego w ciągu roku użytkowania w prądzie.


To również do mnie nie trafia ;) JBL e 900 ma pobór 15w więc 3 czy 5 wat raczej nie robi takiej różnicy

Avatar użytkownika

PaPel
Poznaje temat
 
Posty: 105
Dołączył: 11 wrz 2010, 14:50
Miasto: Kalisz

19 cze 2011, 11:05   (#11)  

Przepol napisał(a):przed zakupem chińszczyzny polem sprawdzić pobór prądu - zapłacisz taniej na starcie a różnice do markowego w ciągu roku użytkowania w prądzie.


Sprawdziłeś gdzieś te bzdury co opowiadasz, czy tylko tak piszesz z założenia że chińszczyzna musi być zła?.

Tak się składa że mam taki filtr, tak się również składa że zmierzyłem jego pobór miernikiem i z zakładanych 18W filtr pobiera 7W :) a przepływ ma taki jaki zakłada producent.

nie popadajmy w paranoję, filtr kubełkowy to urządzenie proste jak cep, a to że chińskie są tanie, wynika tylko i wyłącznie z tego, że sprzedawcy z allegro sami kupują je u producenta. Markowe filtry zanim do nas dotrą, przechodzą przez co najmniej dwóch-trzech pośredników.
Ostatnio edytowano 19 cze 2011, 11:13 przez maslo_82, łącznie edytowano 1 raz

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2955
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

19 cze 2011, 11:08   (#12)  

maslo_82 napisał(a):
nie popadajmy w paranoję, filtr kubełkowy to urządzenie proste jak cep, a to że chińskie są tanie, wynika tylko i wyłącznie z tego, że sprzedawcy z allegro sami kupują je u producenta. Markowe filtry zanim do nas dotrą, na szczęście przechodzą przez co najmniej dwóch-trzech pośredników.


Nie żebym na siłę upierał się przy tym filtrze ale ta odpowiedź do mnie trafia ponieważ wiem co nieco o imporcie z Chin i krajów Azjatyckich.
Poza tym drugie co mnie trzyma przy takim zakupie to fakt że widziałem ten filtr model 303 u kolegi i wygląda całkiem nieźle zarówno jakościowo jak i ogólny zarys całego zestawu.
Pamiętajmy że cena to 90zł :O ..

Avatar użytkownika

PaPel
Poznaje temat
 
Posty: 105
Dołączył: 11 wrz 2010, 14:50
Miasto: Kalisz

19 cze 2011, 11:10   (#13)  

Co do mojej opinii, to jedyne do czego się można przyczepić, to mizernej jakości rurki (lepiej od razu kupić szklane) ale do używania się nadają, no i uchwyty koszy w połączeniu z ich mocnym spasowaniem (dla mnie zaleta) doprowadzają do szewskiej pasji.

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2955
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

19 cze 2011, 11:21   (#14)  

Maslo może doradzisz czy lepiej kupić pusty filtr czy dopłacić 10-15zł i kupić z wkładami :> ? wydaje mi się że wkłady które dawają nie nadawają się do naszych roślinniaków ale szpecem nie jestem :>

Avatar użytkownika

PaPel
Poznaje temat
 
Posty: 105
Dołączył: 11 wrz 2010, 14:50
Miasto: Kalisz

19 cze 2011, 11:58   (#15)  

ja kupiłem bez, ale prawda jest taka, że u mnie podstawowym medium jest wata perlonowa, mocno ściśnięta, do tego sera siporax. Ostatnio zakupiłem wkład filtracyjny produkcji RA.

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2955
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

19 cze 2011, 12:05   (#16)  

maslo_82 napisał(a):Co do mojej opinii, to jedyne do czego się można przyczepić, to mizernej jakości rurki (lepiej od razu kupić szklane) ale do używania się nadają, no i uchwyty koszy w połączeniu z ich mocnym spasowaniem (dla mnie zaleta) doprowadzają do szewskiej pasji.


Zgadzam sie uchwyty w koszach nie raz mi cisnienie podniosly. Jednak i tak zostane przy swoim zdaniu. Polecam te filtry, jakosc wykonania jest na wysokim poziomie jak na chinzczyzne, cena diametralnie nizsza niz inne filtry tej mocy. Chodza cicho, deszczownia i rora wlotu, piekna nie jest bo czarna. Dodatkowym plusem jest lampa UV.
Zalaczam kilka zdjec filtrow. Pozdrawiam.
Załączniki
DSC00022.JPG
DSC00090.jpg
DSC00091.jpg
DSC00092.jpg

Avatar użytkownika

bdead1
Zainteresowany tematem
 
Posty: 226
Dołączył: 10 gru 2009, 23:52
Miasto: Glasgow

19 cze 2011, 12:13   (#17)  

Panowie czy te filtry mają jakąś regulacje przepływu ? a może ktoś używa w akwarium 80x35x40 ? ponieważ boje się że będzie robił zbyt duży wir :> ?

Avatar użytkownika

PaPel
Poznaje temat
 
Posty: 105
Dołączył: 11 wrz 2010, 14:50
Miasto: Kalisz

19 cze 2011, 12:15   (#18)  

trzeba pamiętać, że lampa UV jest dostępna tylko w modelu 303B i 304B, wersje A są bez lampy UV, model 302 zawsze jest bez lampy.

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2955
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

19 cze 2011, 12:16   (#19)  

mój działa w 112L, regulacji przepływu niema, a cyrkulacja jest bardzo dobra.

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2955
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

19 cze 2011, 12:21   (#20)  

Nie ma niestety regulacji przeplywu :roll:

Ja mam podpiety do 80*45*35 i powiem ci ze przy ilosci roslin wysokich musialem dorzucic maly filterek do poprawy cyrkulacji gdyz pojawily mi sie miejsca gdzie woda stoi.
Pozdrawiam.

Avatar użytkownika

bdead1
Zainteresowany tematem
 
Posty: 226
Dołączył: 10 gru 2009, 23:52
Miasto: Glasgow

19 cze 2011, 13:01   (#21)  

Co do samych wkładów, to osobiście myślę że warto dołożyć te 12zł, bo nigdzie za tyle nie kupisz ceramiki, zeolitu i węgla, a te dwa ostatnie mogą się przydać przy starcie na Amazonii.

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2955
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

19 cze 2011, 14:55   (#22)  

jaki filtr do 360l :?:

Avatar użytkownika

michal322
Aquascaping Team Poland
 
Posty: 1168
Dołączył: 27 maja 2010, 20:31
Miasto: Wrocław

19 cze 2011, 15:54   (#23)  

Michał jeżeli wybierasz pomiędzy tymi chińczykami to 303 lub 304

Avatar użytkownika

PaPel
Poznaje temat
 
Posty: 105
Dołączył: 11 wrz 2010, 14:50
Miasto: Kalisz

19 cze 2011, 15:55   (#24)  

Maslo powiedz jeszcze jak z głośnością twojego filterka ? idzie spać w pobliżu niego :> ?

Avatar użytkownika

PaPel
Poznaje temat
 
Posty: 105
Dołączył: 11 wrz 2010, 14:50
Miasto: Kalisz

19 cze 2011, 15:58   (#25)  

Używam ten filtr od roku w akwarium 200 l -początkowo był bardzo głośny ,ale z czasem zaczął ciszej działać , u mnie bardzo łamliwe były elementy wykonane z czarnego plastiku- rączki od koszyków i rurki od deszczowni, więc trzeba z nimi delikatnie się obchodzić . Warto go kupić , pół roku nie ma większych problemów ,ale muszę go raz na 1,5 tyg czyścić, trochę z winy ryb. Kupiłam z wkładami -ale używam tylko ceramiki ,dołączona ilość wypełniła pół koszyka



izabelaa1988
Początkujący
 
Posty: 7
Dołączył: 25 cze 2010, 15:58







Powiązane tematy
  • Filtr Fluval FX6 - opinie

    To moja osobista opinia ale może komuś się przyda. Zacznę jak u Hitchcock-a, rozniosę wszystko na strzępy a potem to zobaczymy. Fx 6 to wiadro 20 litrowe z trzema koszykami które otacza gąbka ...

    Wyświetlenia: 3537 | Odpowiedzi: 21 czytaj więcej...

  • Filtr zewnętrzny do akwarium 45 litrów.

    Witam wszystkich. Posiadam akwarium 45l i i chciałbym zastąpić filtr wewnętrzny ,zewnętrznym.Po pierwsze chciałbym zyskać trochę miejsca a po drugie jestem niezbyt zadowolony z dotychczasowego filtra ...

    Wyświetlenia: 587 | Odpowiedzi: 15 czytaj więcej...

  • Filtr RO

    Witajcie, w ramach "spadku" dostałem też filtr RO. Mam wkłady WWL-2 oraz WPL-2, które wymienię na nowe. Co do membrany - dostałem informację, że nie była używana dłużej niż pół roku. Czy wg...

    Wyświetlenia: 820 | Odpowiedzi: 17 czytaj więcej...

  • Filtr diversa claro 600 nie napowietrza wody

    Witam. Mam filtr diversa claro 600, który mi nie chce od miesiąca napowietrzać wody w moim 60l akwarium. Nawet dokładne czyszczenie go nic nie pomogło. Przez 1 miesiąc działał prawidłowo. Proszę o pom...

    Wyświetlenia: 231 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

  • Ikola 250 czy HW-302

    Witam Przygotowuje się do odpalenia nowego zbiornika 126l ma to być Ryuboku chcę wyeliminować filtr mechaniczny z akwarium. Mam zamiar zrobić pre filtr z narurowca wypełnionego wata polipropylenową pr...

    Wyświetlenia: 1716 | Odpowiedzi: 7 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 400 gatunków i odmian roślin. Ponad 10 000 produktów z wysyłką w 24 godziny lub
odbiorem osobistym w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).)
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.