Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Filtracja


Filtr AGA 140 - wideorecenzja



Filtry, wkłady, pompy, cyrkulatory, skimmery i grzałki. Odwrócona osmoza (RO) i lampy UV. + nowy temat

22 lip 2013, 11:47 Filtr AGA 140 - wideorecenzja  (#1)  

Ostatnio na popularnym serwisie aukcyjnym pojawiły się dość tanie filtry kubełkowe, ich cena jest kusząca. Ciekawe co Tajemnicza nazwa filtra AGA140 za sobą kryje. Sam się skusiłem na nabycie nowego wynalazku i prezentuje go w załączonym filmie. Traktujcie ten film jako pomoc w ewentualnym wyborze zakupu nowego filtra.

Pod koniec filmu test jego sprawności z ciekawym wynikiem.



kozaczy
Poznaje temat
 
Posty: 63
Dołączył: 16 lip 2012, 21:01

22 lip 2013, 12:13 Filtr AGA 140  (#2)  

Bardzo fajna recenzja, gratulacje!

Te filtry występują pod różną nazwą m.in. Hanza:
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtra ... ter_id=187

Ilu użytkowników tyle opinii, jeśli jest to czyjś pierwszy filtr to będzie z niego zadowolony (nie mając porównania z kubełkami innych producentów). Są też osoby zawiedzione rzeczywistym poborem mocy odzwierciedlonym w rachunkach za prąd (niestety w tak tanich filtrach nie możemy spodziewać się wydajnej energooszczędnej pompy).

Poszukaj na Forum pod hasłem: hanza
Generalnie opinie są pozytywne, w tej cenie nie znajdziemy nic lepszego.
--
Tomek



Tomasz
Konto firmowe (sponsor forum)
 
Posty: 643
Dołączył: 19 mar 2011, 01:04
Miasto: Opolskie

22 lip 2013, 12:18 Filtr AGA 140  (#3)  

Film super, wiele wyjaśnia.
Moim zdaniem wydajność filtra po włożeniu mediów filtracyjnych, pewnie będzie na poziomie max. 200L /h.
Podawane wydajności przez producentów są mocno przesadzone.

Avatar użytkownika

mjadach
Poznaje temat
 
Posty: 60
Dołączył: 18 lip 2013, 12:11

22 lip 2013, 12:35 Filtr AGA 140  (#4)  

Dzięki za film, fajny materiał, chociaż mógłby być krótszy.

Parę uwag:
Podnoszenie słupa wody to różnica wysokości między wlotem a wylotem, więc w tym przypadku słup wody miał jakieś 20cm. Postawienie filtra na wysokości akwarium nie pomogłoby przepływowi, a tylko utrudniło zalewanie. Nie wiem jak napisano w instrukcji filtra, ale z tego co wiem nie zalewa się filtra przed zamknięciem.

Jeśli timer YouTube może być jakimś odniesieniem, to wychodzi mi, że 1l napełnił w 9-10s. Wynik ~400l/h nie jest zaskakujący, chociaż filtr opisany jako 1000l/h mógłby tłoczyć przynajmniej te 600l/h. Przy zużyciu prądu 18W 400l/h to słaby wynik. Pozostaje oczywiście kwestia zmierzenia rzeczywistego poboru prądu, będzie prawdopodobnie trochę niższe niż podano na tabliczce znamionowej.
Czy testowałeś przepływ z wkładami, czy pusty?

Szkoda, że nie powiedziałeś nic o uszczelkach - z jakiego materiału są wykonane, ile ich jest, jak leżą w swoich rowkach. To najważniejsza rzecz w tanich filtrach, bo uszczelki decydują o suchości podłogi :)
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Avatar użytkownika

Kadazan
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2649
Dołączył: 19 lut 2005, 18:19
Miasto: Toruń / Bydgoszcz

22 lip 2013, 14:28 Filtr AGA 140  (#5)  

Fajna recenzja i proszę o więcej :)
Parę uwag po roku użytkowania HW w jednym z akwariów:

- przycisk do zalewania/odpowietrzania zacina się
- większy hałas wydobywający się z komory wirnika
- trudności z wyciągnięciem koszyków

Mam mieszane odczucia co do tego filtra, na pewno będzie lepszy niż jakikolwiek filtr wewnętrzny, natomiast w porównaniu z innymi zewnętrznymi filtrami wygrywa tylko ceną.
080L ATP Slope Piotr Mierzejewski
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72612.html
Nawozy do podłoża - tania alternatywa
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59403.html

Avatar użytkownika

msnolan
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2313
Dołączył: 29 gru 2011, 21:10
Miasto: Pisz

22 lip 2013, 16:21 Filtr AGA 140  (#6)  

Film świetny
Ja też mam kilka uwag

-zrobił się głośniejszy na szczęście akwarium nie stoi przy moim łóżku tylko w innym pokoju
-są trudności z wyciąganiem koszy muszę je wyciągać szczypcami ,bo palcami nie mogę
-cały czas lata jakiś pyłek w akwarium na szczęście mam jasne tło i nie widać tego zbytnio ale z boku wygląda to beznadziejnie

Jest to mój pierwszy filtr zewnętrzny więc nie mam porównania. Filtr był używany w HT i LT i w LT chyba sprawdza się lepiej .
112l -roślinne
54l
12l

Avatar użytkownika

micuch11
Poznaje temat
 
Posty: 57
Dołączył: 07 kwi 2012, 11:48

22 lip 2013, 21:23 Filtr AGA 140 - wideorecenzja  (#7)  

Jutro zrobię test z mediami i podam wyniki. Pozdrowienia



kozaczy
Poznaje temat
 
Posty: 63
Dołączył: 16 lip 2012, 21:01

22 lip 2013, 21:47 Filtr AGA 140 - wideorecenzja  (#8)  

Potwierdzam problem z wyciąganiem koszy, a także głośną pracę po kilku miesiącach użytkowania. Dużym mankamentem jest brak zaworów na wężach (no ale ten filtr ma być jak najtańszy). A uszczelki? Sam nie miałem okazji się o tym przekonać, ale liczne opinie użytkowników nie wystawiają mu na tej płaszczyźnie dobrej oceny. Dodatkowo przepływ wody bardzo mocno spada po umieszczeniu mediów filtracyjnych i trzeba brać to pod uwagę przy zakupie, dobrze kupić model dedykowany do większego akwarium.
Generalnie przy braku środków pokusiłbym się o zakup tymczasowy, ale mając w perspektywie wymianę na coś bezpieczniejszego, choć ten z którym mam do czynienia (HW-501) pracuje już 2 lata i problemów ze szczelnością nie ma.

Avatar użytkownika

MikołajW
Znający temat
 
Posty: 1357
Dołączył: 14 paź 2008, 21:47
Miasto: Bydgoszcz

22 lip 2013, 23:22 Filtr AGA 140 - wideorecenzja  (#9)  

Kurcze dosłownie godz. przed wstawieniem twojego postu zamówiłem ten filtr na aukcji potrzebny był głownie do podłączenia lampy uv , brałem jeszcze pod uwagę AQUAEL MULTIKANI lecz w tej cenie można kupić jedynie jeden segment o pojemności jednego litra a i też a ta pompa mi się nie widziała. Mam od dwóch lat Tetre Ex 700 i głownie podobieństwo do niej przekonało mnie do zakupu tego filtra, gdy dojdzie poddam go podobnemu testowi zobaczymy czy filtr filtrowi równy. A co do tetry ex 700 nie mam żadnych zarzutów jedno co po dwóch latach pracy można zauważyć to spadek mocy no ale wszystko z czasem jest słabsze, pyzatym cichutki oraz łatwy w ogólnej eksploatacji. :D



misiek198620
Początkujący
 
Posty: 39
Dołączył: 02 paź 2012, 20:52
Miasto: Koźmin Wlkp

23 lip 2013, 08:53 Filtr AGA 140 - wideorecenzja  (#10)  

Ja chciałbym tylko zwrócić uwagę że filtr w chwili testu nie podnosił żadnego słupa wody co wynika to z praw fizyki. Wydajność przepływu wody okazała się zaskakująco niska...
Pozdrawiam wszystkich.
160l - Green Aquarium 100x40x40 - nie da się załączyć trzeciego linka...
201l - Panoramic Aquarium 120x40x40
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 46666.html
189l - Roots Aquarium 120x45x35
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 61083.html

Avatar użytkownika

Frantic
Stały bywalec
 
Posty: 468
Dołączył: 11 lip 2011, 20:31
Miasto: Mazowieckie/Elmwood Park

23 lip 2013, 09:28 Filtr AGA 140 - wideorecenzja  (#11)  

Filmik fajny i rzeczowy, ale pomiar wydajności nie był przeprowadzony zbyt dobrze (dokładnie). Zbyt mały pojemnik, do którego wlewano wodę: niedokładność pomiaru objętości + niedokładność pomiaru czasu (włączenie i wyłączenie stopera we właściwym momencie). Wg mnie trzeba byłoby napełnić baniak min. 10l i wówczas pomnożyć x100. Przy takich warunkach, pomiar "wybacza" takie błędy.
Przećwiczyłem to podczas pomiaru wydajności Multikani 800. Przy 1l pojemniku, wydajność w 3 pomiarach była różna: 450 - 750l/h. Kiedy napełniłem 10l kanister (taki od wody destylowanej), trzykrotny pomiar wskazał 580-630l/h.
Nie zmienia to chyba postaci rzeczy, że 400 zamiast gwarantowanych 1000 to jest swego rodzaju porażka...

Avatar użytkownika

rrosi
Aktywny użytkownik
 
Posty: 530
Dołączył: 07 gru 2012, 13:34

23 lip 2013, 10:23 Filtr AGA 140 - wideorecenzja  (#12)  

rrosi napisał(a):Nie zmienia to chyba postaci rzeczy, że 400 zamiast gwarantowanych 1000 to jest swego rodzaju porażka...


Nie przesądzałbym tak kategorycznie o porażce. Jedynie filtry Eheim Classic mają podany mniej więcej rzeczywisty przepływ filtra z mediami. Wszystkie pozostałe mają zawsze (i tak się utarło) wydajność samej głowicy i to bez węży, czyli w praktyce wartość nieistniejąca. Za to można na opakowaniu napisać dużą liczbę, a wiadomo, że duże liczby sprzedają :)

Za to porażką jest 18W mocy i taki przepływ.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Avatar użytkownika

Kadazan
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2649
Dołączył: 19 lut 2005, 18:19
Miasto: Toruń / Bydgoszcz

23 lip 2013, 10:41 Filtr AGA 140 - wideorecenzja  (#13)  

Kadazan napisał(a):Za to porażką jest 18W mocy i taki przepływ.

Fakt, wspomniany przeze mnie Multikani ma pompę, która przy zmierzonym przepływie c.a. 600l/h (zapomniałem dodać, że na jednym module) pobiera 6W (też zmierzyłem - zgadza się mniej więcej z danymi producenta).

Avatar użytkownika

rrosi
Aktywny użytkownik
 
Posty: 530
Dołączył: 07 gru 2012, 13:34

23 lip 2013, 11:23 Filtr AGA 140 - wideorecenzja  (#14)  

Mam w swojej 160tce tetre ex 700, jakiś wewnętrzny chiński i jakąś małą kaskadę, mam nadzieje że opisywany wyżej Aga140 zastąpi najeżycie wspomniane dwa ostatnie przez zemnie filtry. :?:



misiek198620
Początkujący
 
Posty: 39
Dołączył: 02 paź 2012, 20:52
Miasto: Koźmin Wlkp

23 lip 2013, 21:57 Filtr AGA 140 - wideorecenzja  (#15)  

Jeszcze nie tak dawno zastanawiałem się, czy się nie skusić na ten filtr ( jako tymczasowy, ze względu na te nieszczęsne "megawaty" ), ale ten test ostatecznie mnie od tego odwiódł, na całe szczęście. :)

Tak z ciekawości tylko - kozaczy, robiłeś może test z mediami?



Makawity
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 875
Dołączył: 21 lip 2010, 13:54
Miasto: małe

10 sie 2013, 21:37 Filtr AGA 140 - wideorecenzja  (#16)  

A więc tak filterek aga 140 śmiga już sobie jakiś czas razem z wspomnianą wcześniej kilku letnią tetrą ex 700. Odziwo panowie puki co jestem bardzo zadowolony , kosze wypełniłem głownie bio gąbka oraz ceramiką przepływ oceniam jako zadowalający z plusem, tetra pewnie z racji wieku wypada gorzej, ponadto filter okazuje się być bardzo cichy w szafce nie wydobywa sie żaden nie przyjemny hałas . Jedynym minusem okazuje sie ten nie szczesny pobor prądu. Pożyjemy zobaczymy puki co za tą kasę nie ma naprawdę dramatu , a już się bałem że utopiłem te kilkadziesiąt złoty :lol:



misiek198620
Początkujący
 
Posty: 39
Dołączył: 02 paź 2012, 20:52
Miasto: Koźmin Wlkp

10 sie 2013, 21:52 Filtr AGA 140 - wideorecenzja  (#17)  

Koledzy zapomniałem dodać iż wprowadziłem małą modernizacje w ów kubełek , mianowicie skróciłem węże do pożądanej przez zemnie długości czyli nie mam teraz żadnego przysłowiowego zapasu , to samo zrobię z tetrą myślę że będzie miała trochę lżej. :idea:



misiek198620
Początkujący
 
Posty: 39
Dołączył: 02 paź 2012, 20:52
Miasto: Koźmin Wlkp

10 sie 2013, 21:53 Filtr AGA 140 - wideorecenzja  (#18)  

Witajcie!

Podam swój przykład.
Na biórku postawiłem zbiornik 72l(80x30x40).Wysokość całkowita wyniosła ok.1,20m(od podłogi do krawędzi zbiornika).Do tego baniaczka podłączyłem Tetrę EX400 o mocy 6,5W i woda leciała jak trzeba a kurki otwarte były na full.Wypełniony był mediami:cermec,gąbki i micromec. :D
Zapraszam do obejrzenia moich zbiorników:
112l. MT
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 56541.html wyróżniony - IAPLC2015 - 768, EAPLC2015 - 122 :?:
72l. LT
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59909.html czyżby EAPLC - :?:
30l. krewetkarium
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 65744.html
W planach małe krewetkarium 25x25x25 (część materiału jest)
Pozdrawiam Tomasz


Avatar użytkownika

tomaszsu75
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3273
Dołączył: 23 cze 2013, 21:34
Miasto: Wrocław

19 sie 2013, 23:13 Filtr AGA 140 - wideorecenzja  (#19)  

Ja mam hw-304b w 240l akwa i powiem szczerze że jestem zadowolony za tak śmieszne pieniądze uzyskać wir w 240 :P fakt troche go śłychać i pochłania waty bo aż 55W ale daje rade no i ma UV a kosztował mnie jak pamiętam jakieś 260 zł więc nie ma co nażekać na początek polecam naprawdę nie ma co się zrażać

Avatar użytkownika

matimusiol
Zainteresowany tematem
 
Posty: 168
Dołączył: 28 gru 2012, 18:05
Miasto: rydułtowy

witam! ja posiadam w swom akwarium HW 302 i jest naprawdę dobrze!!! akwa 200l! miałem jeszcze wewnetrzny aquael 700l/h ale zrezygnowałem z niego bo zajmował sporo miejsca a ten sobie radzi doskonale! Polecam! za 139zł allegro!

Avatar użytkownika

jarek1989pl
Początkujący
 
Posty: 36
Dołączył: 07 mar 2014, 12:53







Powiązane tematy
  • Juwel Rio 240 jaki filtr wybrać ?

    Witam, Jak w temacie potrzebna pomoc przy wyborze filtra do zestawu Rio 240 litrów. Dodam tylko, że filtr wew. Bioflow M 600l/h zostaje Jakie modele rozważałem: 1. Fluval 407 (nie wiem czy karbowane ...

    Wyświetlenia: 21 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

  • Filtr JBL e902 po przechyleniu przecieka, problem z popką

    Witam serdecznie wszystkich. Jestem tutaj nowy więc proszę wybaczyć jeśli piszę w złym dziale. Pokusiłem się na filtr używany JBL e902 - z racji tego by nie brać chinola hw-302 wybrałem jbl, Dużo za...

    Wyświetlenia: 224 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • Ankieta: jakiej firmy filtr posiadamy w naszych akwariach

    Na forum bardzo często padają pytania jakiej firmy filtry są godne polecenia. Pomóżmy początkującym oddając głos w ankiecie nt. marek posiadanych przez nas filtrów. Ponieważ wielu z nas posiada wię...

    Wyświetlenia: 7233 | Odpowiedzi: 48 czytaj więcej...

  • Uszkodzony filtr

    Przed chwilą odebrałem od kuriera filtr Eheim 2275, kupiony na roslinyakwariowe.pl Po wyjęciu z pudełka okazało się, że pęknięta jest jedna z klapek do zdejmowania pokrywy. Dodatkowo po zdjęciu pokr...

    Wyświetlenia: 325 | Odpowiedzi: 8 czytaj więcej...

  • Filtr kaskadowy Seachem Tidal

    Cześć! Prezentujemy Wam rewelacyjny filtr kaskadowy Tidal! Bez zbędnego mydlenia oczu wypiszemy Wam jego zalety: Występuje w 3 rozmiarach, wymiary i pojemność znajdziecie na naszej stronie: http:/...

    Wyświetlenia: 3193 | Odpowiedzi: 44 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Arek1982, Kolcobrzuch, marnaw, oskar212, sszyman i 30 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.