Bezpieczne zakupy bez wychodzenia z domu.        DARMOWA DOSTAWA od 499zł lub przy zakupie minimum 10 roślin akwariowych - zobacz katalog
Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Filtracja


Eheim Professionel 3e 2076 opinie



Filtry, wkłady, pompy, cyrkulatory, skimmery i grzałki. Odwrócona osmoza (RO) i lampy UV. + nowy temat
Witam

Czy posiadacie filtr zewnętrzny Eheim Professionel 3e 2076 i podzielicie się opiniami na jego temat. Mam okazję zakupić ten filtr za 930 zł nowy z wkładami 3 letnia gwarancja w sklepie

Avatar użytkownika

rmj6
Poznaje temat
 
Posty: 63
Dołączył: 10 maja 2010, 12:17
Miasto: Tczew

Odradzam po 3 latach akurat po gwarancji oddałem mojego do serwisu ciekła głowica, jakość i bezawaryjność eheima bardzo spadła, tylko ceny zostały.



darekg68wp
Początkujący
 
Posty: 7
Dołączył: 23 gru 2010, 13:19
Miasto: RUMIA

A powiedz gdzie go oddawałeś bo jestem z Gdyni a tez mam klika eheimów narazie wszystko ok i nie zanosi sie na awarię .Ale zawsze można wiedzieć gdzie oddawałeś po gwarancji?


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5254
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

Firma badis w Warszawie



darekg68wp
Początkujący
 
Posty: 7
Dołączył: 23 gru 2010, 13:19
Miasto: RUMIA

90% problemów z przeciekaniem jest spowodowana niesmarowaniem uszczelek i części ruchomych smarem/wazeliną. Nieposmarowana uszczelka sztywnieje i odkształaca się pod wpływem wody, co powoduje później niespasowanie przy składaniu i podciekanie - jest to sytacja analogiczna do nieposmarowanej uszczelki filtra oleju w samochodzie. Widać później na ulicach i parkingach jak olej kapie, bo spece zapomnieli uszczelki w starym oleju zamoczyć. 10% to wady materiałowe lub konstrukcyjne. Na tyle lat nie spotkałem się z przeciekaniem w kubełkach u siebie czy znajomych.
Filtry Eheima jak najbardziej polecam.



jurand81
Poznaje temat
 
Posty: 61
Dołączył: 11 mar 2012, 00:09

Te filtry sa bardzo fajne ze wzgledu na wskaznik zapchania filtra. Ustawiasz przeplyw wg swojej preferencji a procesor sterujacy bedzie regulowal moc pompy aby utrzymac ustawiony przeplyw niezaleznie od zabrudzenia wkladow. To naprawde wygodne rozwiazanie szczegolnie dla zwolennikow szkoly nieotwierania filtrow bez wyraznej potrzeby. Mam ten filtr, podobnie jak jego odpowiednik bez sterownika 3e, i szczerze polecam.



Adrian_pa
Zainteresowany tematem
 
Posty: 195
Dołączył: 31 mar 2007, 23:46
Miasto: Luksemburg

Wspaniały eheim cud techniki pionier bezawaryjnosci ciekł spod membrany do ręcznego odpowietrzania, membrana skamieniała po 3 latach, fluwala miałem przez 10 lat i nawet w nim uszczelek nie wymieniałem.



darekg68wp
Początkujący
 
Posty: 7
Dołączył: 23 gru 2010, 13:19
Miasto: RUMIA

Jest takie stare przysłowie - jak się nie posmaruje to się nie pojedzie !!! :D :D :D
Skamieniała, bo nie była smarowana i pretensje trzeba mieć tylko do samego siebie. Smar kosztuje 6-15 zł, a naprawa filtra przynajmniej kilkadziesiąt zł.



jurand81
Poznaje temat
 
Posty: 61
Dołączył: 11 mar 2012, 00:09

Widze że kolega takiego filtra chyba na oczka nie widział jest to membrana wbudowana w głowice filtra.Chyba że miałem tą głowice na zewnątrz posmarować :D



darekg68wp
Początkujący
 
Posty: 7
Dołączył: 23 gru 2010, 13:19
Miasto: RUMIA

rmj6 napisał(a):Czy posiadacie filtr zewnętrzny Eheim Professionel 3e 2076 i podzielicie się opiniami na jego temat. Mam okazję zakupić ten filtr za 930 zł nowy z wkładami 3 letnia gwarancja w sklepie


Ja mam teraz ten mniejszy model 2074 i to pierwszy Eheim, z którego jestem zadowolony.
U mnie pracuje w akwarium 90cm, na prawie najmniejszym "biegu" (drugi poziom na wskaźniku) i cyrkulacja jest idealna, do tego jest naprawdę cichy. Sam się odpowietrza. Polecam.

Avatar użytkownika

abstract
Stały bywalec
 
Posty: 401
Dołączył: 25 sie 2011, 08:59
Miasto: middle of nowhere

rmj6 napisał(a):Witam

Czy posiadacie filtr zewnętrzny Eheim Professionel 3e 2076 i podzielicie się opiniami na jego temat. Mam okazję zakupić ten filtr za 930 zł nowy z wkładami 3 letnia gwarancja w sklepie


Filtr używałem kilka lat temu (mniejszy model), bardzo dobrze się sprawował, sterowanie elektroniczne działa znakomicie.




rafau
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 762
Dołączył: 10 paź 2009, 21:34
Miasto: Gdańsk

mam model 2076 od 2.,5 roku u mnie chodzi bez problemu . kupiłem na niemieckim ebay-u ,super sprawa to regulacja wydajności, 4 kosze i ładny wygląd :)
Ostatnio edytowano 30 mar 2014, 12:52 przez discuss, łącznie edytowano 1 raz

Avatar użytkownika

discuss
Poznaje temat
 
Posty: 100
Dołączył: 18 lut 2012, 11:49

discuss napisał(a):mam model 2076 od 2.,5 roku u mnie chodzi bez problemu . kupiłem na niemieckim ebay-u ,super sprawa to regulacja wydajności, 4 kosze i ładny wygląd :)

Avatar użytkownika

discuss
Poznaje temat
 
Posty: 100
Dołączył: 18 lut 2012, 11:49

A ja widzę, że kolega darekg68wp zna się na wszystkim, a nie umie przeprowadzić konserwacji filtra.



jurand81
Poznaje temat
 
Posty: 61
Dołączył: 11 mar 2012, 00:09

Mam mieszane uczucia po przeczytaniu tego wątku, opinie są od bardzo pozytywnych do negatywnych. Obecnie mam tetre ex 1200 i ona działa na moje ucho bardzo cicho (przynajmniej w szafce) i pewnie bym jej nie wymieniał gdyby nie fakt że jak jestem zmuszony ją czyścić to potem dwa dni walczę z przeciekami, przy tym martwiąc się o sąsiadów i swój parkiet. Przyznam się że osobiście nigdy nie miałem do czynienia eheimem, tyle co czytałem i teraz chciałbym zakupić właśnie ten tytułowy model. Filtr jak całe akwarium jest w sypialni więc po zamknięciu w szafce powinien działać bardzo cicho (obecnie dysk sieciowy ma wiatraczek który w nocy słychać ale na tyle że nie przeszkadza - taka amplituda dźwięku) Może ktoś się wypowie kto używa tego filtra na co dzień i nie od 2 dni czy warto kupować bo to nie mała kasa.

Avatar użytkownika

gandalf15
Zainteresowany tematem
 
Posty: 261
Dołączył: 10 sie 2013, 21:58
Miasto: Toruń

Sam przymierzam się w najbliższych miesiącach do kupna Eheimów do baniaka który planuję (biorę pod uwagę 2080 i 2078). Obecnie od kilku lat mam Classica 2213 i złego słowa nie mogę o nim powiedzieć. Kurcze, najbardziej zależy mi na bezawaryjnej pracy (na drugim miejscu wydajność), a tu takie rzeczy piszecie. Ale z drugiej strony ile osób którym filtry te działają bezproblemowo napiszą coś, a ile osób którym coś się przydarzyło ?



_esox_
Poznaje temat
 
Posty: 62
Dołączył: 05 gru 2011, 21:18

Ja za to zastanawiam się Nad Eheim Proffesionel 3 2075 - to chyba ta sama konstrukcja.

W jednym ze sklepów jest za 700 zł - rok produkcji to wrzesień 2012 i zastanawiam się, czy od tej daty nie wyszła na rynek jakaś udoskonalona konstrukcja Eheima?

Jedyne mankamenty jakie znalazłem, to cieknące przyciski zassania wody lub zawody. Ale jak już tu ktoś pisał, smarowanie podobno pomaga. Podobno, bo to będzie mój pierwszy filtr zewnętrzny. Mieszkam na 8 piętrze, także chcę kupić coś niezawodnego i cichego - bo salon jest zarazem moją sypialnią.

Avatar użytkownika

Myszon
Początkujący
 
Posty: 13
Dołączył: 12 sie 2010, 14:23

Przy cenie 1200 zł za 2076 przeciekanie zaworów to dość spora wada jak na kwote która trzeba zapłacić :) w końcu woda ma być w akwarium a nie w pokoju :) w końcu przeciekającą tetrę mam już teraz a kosztowała 400 zł (tu bym wstawił emotka w wannie pod prysznicem ale nie ma) :mrgreen:

Avatar użytkownika

gandalf15
Zainteresowany tematem
 
Posty: 261
Dołączył: 10 sie 2013, 21:58
Miasto: Toruń

Kup sobie nowego ex 1200 i będzie ok. Nowe wersje są poprawione i nic nie cieknie.
Mam ex700 3 lata i śmiga, aż miło.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5254
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

Mam roczną tetre ex 1200 i nie wydam kolejnych kasy dla sprawdzenia czy coś się zmieniło bo mnie na to nie stać. Skoro przez tyle lat nie umieją zrobić nieprzeciekającego słoika z wirnikiem to na moje niech zmienią branżę :)

Avatar użytkownika

gandalf15
Zainteresowany tematem
 
Posty: 261
Dołączył: 10 sie 2013, 21:58
Miasto: Toruń

A kupiłeś ten filtr jako nowy? Gdzie masz przeciek?
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5254
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

Tak, całkowicie nowy, a przecieka mi po każdym czyszczeniu w koło składania, i smaruje wazeliną ale w tej chwili lepiej sprawuje się i wazelina i taśma teflonowa, tyle że ostatnim razem przez 2 dni walczyłem z przeciekami i już mam jej dosyć bo to dużo stresu (sąsiedzi piętro niżej, u mnie parkiet i chce zmienić szafkę na nową i wyciekająca woda sprawi mi większe koszty łącznie niż kupienie eheima pod warunkiem że nie będzie przeciekał jeśli tylko go posmaruję, a nie jak tetrze albo się uda albo nie uda)

Avatar użytkownika

gandalf15
Zainteresowany tematem
 
Posty: 261
Dołączył: 10 sie 2013, 21:58
Miasto: Toruń

Dlaczego nie reklamujesz w takim razie?
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5254
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

Nie mam zastępczego filtra no i kiedyś zepsuł się zaworek i kiedy poprosiłem sprzedawcę żeby mi wymienił i ja mu odeślę zepsuty (to koszt 25 zł) to stwierdził że tego nie zrobi i że mam odesłać cały filtr, zaś producent kompletnie nawet się nie pofatygował mi odpisać. Także dla mnie tetra to najgorszy sort sprzętu i nie chce go nawet za darmo

Avatar użytkownika

gandalf15
Zainteresowany tematem
 
Posty: 261
Dołączył: 10 sie 2013, 21:58
Miasto: Toruń

jeśli chodzi o eheim 3e to nadal polecam (odpukać :) ) do tej pory nic mu się nie dzieje nadal cicho pracuje , wyciekow i problemów brak .

Avatar użytkownika

discuss
Poznaje temat
 
Posty: 100
Dołączył: 18 lut 2012, 11:49







Powiązane tematy
  • Wylewka Eheim - czy ktoś testował?

    Mam do Was pytanie. Czy ktoś testował wylewkę Eheim taką jak na zdjęciu? Chciałbym ją założyć do mojego skimmera gdyż pomimo ustawienia na min. "kładzie" mi rośliny w akwarium i robi niezłą ...

    Wyświetlenia: 350 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

  • Kupno używanego EHEIM - który wybrać

    Witam Nigdy nie miałem do czynienia z filtrami Eheima stąd prośba o doradę Mam trzy używane na oku Ecco Pro 300 (2036) eXpirience 350 (2426) Profesionel 2 (2226) Ceny zbliżone, parametry również Nie...

    Wyświetlenia: 517 | Odpowiedzi: 11 czytaj więcej...

  • Nowość - filtr Eheim 5e z WLAN

    eheim-5e-1.jpg eheim-5e-2.jpg eheim-5e-3.jpg https://www.youtube.com/watch?v=l5JZDiaMvt8 Czekamy na pierwsze recenzje :)

    Wyświetlenia: 570 | Odpowiedzi: 10 czytaj więcej...

  • Opinie o filtrach RO

    Witam Jestem zmuszony do zakupu filtra RO - przy kH 16 nie ma innego wyjści, PH7,4 Dawkowanie CO2 nic go nie rusza przy takim buforze i niestety słabo się ropuszcza Nie chcę inwestować zbyt duzych p...

    Wyświetlenia: 1511 | Odpowiedzi: 26 czytaj więcej...

  • Eheim 2213 - głośność pracy

    Planuję zakup tego filtra. W necie można znaleźć różne opinie na temat głośności pracy. Niektórzy piszą że cichy, niektórzy, że nie do końca. Pytanie do użytkowników - jakie są Wasze odczucia słuchowe...

    Wyświetlenia: 967 | Odpowiedzi: 14 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 400 gatunków i odmian roślin. Ponad 12 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.