Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Filtracja


Dziwne dźwięki z filtra JBL e700



Filtry, wkłady, pompy, cyrkulatory, skimmery i grzałki. Odwrócona osmoza (RO) i lampy UV. + nowy temat
Witam,

Wczoraj zacząłem używać filtra JBL CristalProfi e700. Niedługo po uruchomieniu filtr zaczął wydawać dziwny dźwięk. Jakby brzęczenie, lub jakby coś się tam obijało. Filtr otworzyłem (nie rozkręcałem) i w środku wszystko wygląda w porządku. Nie mam pojęcia czym ten dźwięk jest spowodowany. Nie jest on uzależniony od przepływu wody, przy zmniejszonym również występuje.

Pracę filtra nagrałem:
http://youtu.be/UtQ5J0QJvb8

Jest to mój pierwszy filtr i pierwsze akwarium, więc jest szansa, że gdzieś popełniłem błąd. Czy ktoś potrafi zidentyfikować przyczynę, czy powiniem reklamować?



whowho
Początkujący
 
Posty: 9
Dołączył: 05 paź 2013, 16:39

Myślę, że przyczyną tych dźwięków jest źle odpowietrzony filtr. Przechyl filtr w lewo w prawo, wył/wł.

Avatar użytkownika

mjadach
Poznaje temat
 
Posty: 60
Dołączył: 18 lip 2013, 12:11

Jak sytuacja z filtrem :?: Pytam, bo mam co prawda e901 ale to prawie ten sam filtr. Według mnie to nie wygląda na zapowietrzony kubeł :? Jeśli to nawa sztuka to proponuje reklamacje bo pewnie wirnik uległ uszkodzeniu :|

Avatar użytkownika

pmarek03
Poznaje temat
 
Posty: 76
Dołączył: 08 wrz 2011, 19:44
Miasto: Pakość

Otwórz zawory na max. Filtr tłumi się na wylocie nie na wlocie. U Ciebie jest odwrotnie jeśli się nie mylę.



kodi280
Początkujący
 
Posty: 28
Dołączył: 14 gru 2012, 05:13

W JBL'ach to normalne zjawisko. Te filtry tak się komunikują z centralą. Ale poważnie mówiąc, mój e901 raz na jakiś czas mieli powietrze, po czym z wylotu wypływa mgła gazu. To przez podawanie CO2 - tak sądzę. Kostka jest tuż przy wlocie. Odpowietrzenie tego filtra jest proste. Wystarczy go wyłączyć, poczekać kilka, kilkanaście sekund i kilkanaście razy używając pompki przetłoczyć trochę wody. Przy okazji wypłynie sporo powietrza.

W innej kwestii. Jeśli macie starsze modele JBL serii e, to zamiast uszczelki możecie zastosować specjalną podkładkę pod głowicę, która zastępuje tą uszczelkę. Rozwiązuję problemy z braniem lewej wody.



DavyJones
 

Skieruj wszystkie dźwignie do przodu przy okazji a regulację ustawia się jak kolega wspomniał lewą.
Masz zapowietrzony filtr, trzeba nim potrząsać żeby wypluł powietrze, można też posmarować uszczelkę wazeliną techniczną.
Zalewałeś chyba filtr z suchymi wkładami a lepiej je wcześniej namoczyć i wycisnąć by szybciej nasiąkły. :wink:
Davy, sam chyba nie smarowałeś uszczelki i chyba filtr zasysa u Ciebie powietrze dlatego wylatują czasem bąbelki. Zasysane powietrze pod wpływem podciśnienia jakie się wewnątrz wytwarza jest tego efektem.



Usunięto użytkownika 31012
 

Uszczelka jest posmarowana. Filtr doskonale oczyścił całe dno w akwarium 200l. Żwir wygląda jak nowy, chociaż przepływ spadł.



DavyJones
 

Czy rano też tak się dzieje?(pyli)
Jeżeli nie pyli rano to oznacza,że podajesz zbyt dużo gazu.
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy.
tao.

Avatar użytkownika

tao
Znający temat
 
Posty: 1359
Dołączył: 16 mar 2012, 10:44

Posłuchałem Waszych rad, filtr przekręcałem, trząsłem, raz jeszcze zatrzymałem i przed właczeniem używałem pomki, sprawdziłem też przewody czy gdzieś może nie ma zagięcia, które utrudniałoby przepływ wody. Niestety dźwięk jak był tak się nie zmienił :(



whowho
Początkujący
 
Posty: 9
Dołączył: 05 paź 2013, 16:39

Ja mam taki dźwięk w swoim Eheimie jak włączę go na sucho przed zassaniem wody.



kruker
Poznaje temat
 
Posty: 107
Dołączył: 26 kwi 2011, 22:58

A w ogóle to jest nowy filtr ,czy kupiłeś używkę.
Zrób eksperyment (bez podawania Co2),nalej do wiadra wody z akwarium i włóż wlot i wylot do wiadra i otwórz zawory na ful .
Unieś wiadro na wysokość około 1m,po paru minutach powinien zacząć pracować cicho.
Jeżeli nie będzie pracował cicho ,prawdopodobnie bodziesz musiał kupić nowy wirnik(kompletny).
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy.
tao.

Avatar użytkownika

tao
Znający temat
 
Posty: 1359
Dołączył: 16 mar 2012, 10:44

Sprawdzałeś czy może uszczelka pod głowicą jest właściwie założona?
Może na wężu ssącym coś jest nie tak?
Spróbuj wycisnąć wkłady i zalać ponownie na full aż przy zakładaniu głowicy nadmiar wody się wyleje.
Przed podłączeniem zalej węże do pełna.
Opisz jak wcześniej, co zostało zrobione.
Ostatnio edytowano 15 paź 2013, 21:58 przez Usunięto użytkownika 31012, łącznie edytowano 1 raz



Usunięto użytkownika 31012
 

tao napisał(a):Czy rano też tak się dzieje?(pyli)
Jeżeli nie pyli rano to oznacza,że podajesz zbyt dużo gazu.


Nie pamiętam kiedy ale wydaje mi się że za dnia.
PH 6,8
KH 6 -7

Więc stężenie CO2 chyba w normie.



DavyJones
 

DavyJones napisał(a):
tao napisał(a):Czy rano też tak się dzieje?(pyli)
Jeżeli nie pyli rano to oznacza,że podajesz zbyt dużo gazu.


Nie pamiętam kiedy ale wydaje mi się że za dnia.
PH 6,8
KH 6 -7

Więc stężenie CO2 chyba w normie.

W górnej granicy tej normy raczej,o ile to jest dobry wyznacznik i nic nie zmienia tych paramentów wody w twoim akwarium.
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy.
tao.

Avatar użytkownika

tao
Znający temat
 
Posty: 1359
Dołączył: 16 mar 2012, 10:44

Filtr jest nowy. Do instrukcji dołączoną miałem karteczkę z wiadomością, iż filtr który kupiłem został wybrany do konroli jakości (między innymi sprawdzano jego szczelność), więc może zawierać śladowe ilości wody/wilgoci. Również gdy go przekręcałem woda się nie wydobywała, więc szczelność wygląda ok.

Zrobiłem test z wiadrem i nadal bez zmian. W przewodach nie ma powietrza, gąbki wycisnąłem.

Chyba wiem w czym może być problem, regulowałem przepływ wody PRAWĄ zamiast LEWĄ dźwignią.. Czy to może być przyczyną? Co w tym wypadku mogłem uszkodzić?



whowho
Początkujący
 
Posty: 9
Dołączył: 05 paź 2013, 16:39

Znalazłem przyczynę! Po kolejnym rozłożeniu filtra na części pierwsze okazało się, że na samym dole, pod wszystkim koszykami z wkładami filtracyjnymi znajdywał się kamyk o długości ~1cm.. Kamyk jest koloru białego, a to oznacza, że nie pochodzi z mojego akwarium, musiał być w środku w momencie kiedy kupiłem filtr. Po jego wyjęciu "stukanie" ustało :)

W każdym razie, dziękuję wszystkim za pomoc!



whowho
Początkujący
 
Posty: 9
Dołączył: 05 paź 2013, 16:39

whowho napisał(a):Filtr jest nowy. Do instrukcji dołączoną miałem karteczkę z wiadomością, iż filtr który kupiłem został wybrany do konroli jakości (między innymi sprawdzano jego szczelność)


Też taką żółtą karteczkę miałem. :mrgreen:



DavyJones
 

Pewnie to kawałek ceramiki.



Usunięto użytkownika 31012
 

Do usunięcia
Ostatnio edytowano 19 lut 2014, 20:33 przez tere1, łącznie edytowano 2 razy



tere1
Początkujący
 
Posty: 19
Dołączył: 30 lis 2013, 00:30

whowho napisał(a):Filtr jest nowy. Do instrukcji dołączoną miałem karteczkę z wiadomością, iż filtr który kupiłem został wybrany do konroli jakości (między innymi sprawdzano jego szczelność), więc może zawierać śladowe ilości wody/wilgoci. Również gdy go przekręcałem woda się nie wydobywała, więc szczelność wygląda ok.

Mam 2 filtry Jbl 1501 i w każdym z nich była taka kartka z takim tekstem takze przypuszczam że to normalny chwyt marketingowy



tere1
Początkujący
 
Posty: 19
Dołączył: 30 lis 2013, 00:30







Powiązane tematy
  • Kupno filtra RO

    Witam zastanawiam się nad instalacją na stałe filtra ro z powodu wysokiego fosforu w kranie 3mg. Miałby być zainstalowany pod zlewem i podpięty tam do wody i odpływu + obok w szafce wstawił bym zbiorn...

    Wyświetlenia: 198 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • Buczenie filtra zewnętrznego

    Witam. Pomyślałam, że na forum na pewno znajdzie się ktoś z większym zacięciem technicznym niż ja i być może będzie mógł mi pomóc. ; Mam 50-litrową kostkę i niedawno wymieniłam filtr na Multikani 800...

    Wyświetlenia: 162 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

  • Czy JBL e1501 wydoli

    Witam, proszę o poradę chodzi o filtr JBL e1501 chcę zrobić prefiltr z korpusu filtra narurowego 10' podłączyć do kubła a za kubłem dać grzałkę przepływową i reaktor Co2 tak samo na korpusie 10', i tu...

    Wyświetlenia: 239 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

  • Recenzja filtra Oase Biomaster Thermo 350

    oase-002.jpg oase-003.jpg Otrzymaliśmy do testów filtr kubełkowy BioMaster Thermo 350 firmy Oase. Producent, znany dotychczas z asortymentu przeznaczonego do oczek wodnych, wchodzi na rynek pro...

    Wyświetlenia: 34895 | Odpowiedzi: 37 czytaj więcej...

  • Wydajność filtra RO

    Właśnie uruchomiłem moj filtr RO. Membrana jaka posiadam ma 150 gpd. Po uprzednim przefiltrowaniu prefiltrow przyszedł czas na włożenie membrany. Po kilku minutach czas na test wydajności. RO/odpad 1...

    Wyświetlenia: 658 | Odpowiedzi: 11 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.