Jesteś tutaj: SerwisForumTechnikaTechnika CO2


Elektrozawór Grun system1,5W problem



Nawożenie dwutlenkiem węgla. Dobór zestawu i sposobu rozpuszczania gazu
Pomiar poziomu CO2 w akwarium.

Witam wszystkich mam problem miesiąc temu kupiłem elektrozawór Elektrozawór GRUN SYSTEM 1,5W i się chyba popsuł nie otwiera się wo-gule po podłączaniu do prądu brak reakcji nie otwiera się, nigdy nie miałem z nimi kontaktu lecz rozebrałem bo i nie jest skomplikowany ale nie działa na oko wszystko oki jest lecz nie otwiera się co może być przyczyną ??



tomiand1
Początkujący
 
Posty: 3
Miasto: Pieszyce

 



Zepsuł sie? Co tu dumac nad elektrozaworem.Tam jest tylko zawór i cewka ,albo jedno albo drugie sie zepsuło.A ze nie jest rozbieralny to musisz kupić nowy i tyle.




grzeniu 73
Znający temat
 
Posty: 1811

Tak ale co tam moglo sie popsuć ? jest co sie zepsuc? jak nie bedzie wyboru to zakup nowego polecssz jakis??



tomiand1
Początkujący
 
Posty: 3
Miasto: Pieszyce

Pozdrawiam,
Piotr Baszucki

Biolog - botanik. Specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych.


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 9541
Miasto: Nowa Ruda

 

CO2 w akwarium - akcesoria
Daj do serwisu to Ci powiedzą co się zepsuło. Możesz wziąć miernik i sprawdzić przewód zasilający,cewkę i to wszystko.Przewód może i da sie naprawić ,ale jak chcesz naprawić zalana cewke to ja nie wiem. Mam od dawna taki jak Twój i dalej bym go polecal.




grzeniu 73
Znający temat
 
Posty: 1811

Przewód itp jest oki. Z cewka jest nie tak



tomiand1
Początkujący
 
Posty: 3
Miasto: Pieszyce

Prawdopodobnie cewka jakaś padnięta jest, jeżeli nie otwiera. Też mam taki elektrozawór jakieś 3 lata i mój jest ok. Zaraz po zakupie zdarzyło mi się, że nie domykał czasami, rozebrałem drania, pooglądałem i poskładałem w całość i zero problemów więcej.



Odyn
Początkujący
 
Posty: 35

Witam wszystkich.
To mój pierwszy post na forum i nie wiem czy w dobrym miejscu więc z góry sorki jak coś.
Ja również mam problem z elektrozaworem grun system a mianowicie pracuje tylko na sucho tzn bez ciśnienia co2. Słychać jak po podłączeniu i odłączeniu napięcia klika. Natomiast po podłączeniu do zestawu i odkręceniu reduktora słychać tylko cieche buczenie natomiast nie następuje klik. Czym może to być spowodowane?



kucharroz
Początkujący
 
Posty: 4

 



Masz go w dobrą stronę przykręcony? :wink:
Pozdrawiam
Artur


Avatar użytkownika

Utul
Znający temat
 
Posty: 1033
Miasto: Marklowice

Tak mam go w dobrą stronę przykręcony. Takiej wielkiej strzałki nie można przeoczyć. Przy pierwszym uruchomieniu odpalił bez problemu tylko, że po zamknięciu przepuszczał gaz. Teraz w ogóle nie otwiera zaworu i co2 nie leci.



kucharroz
Początkujący
 
Posty: 4

Podłacze sie rowniez pod temat.
Mialem problemy z tym elektrozaworem, a mianowicie nie domykal sie po wylaczeniu... butla 3 kg poszla w atmosfere, jak wrocilem z urlopu! Na szczeście akwa bylo na dotarciu bez zadnych mieszkancow wiec strat nie odnotowalem.
Co zrobilem dalej? A wiec...winna jest tam sprezyna, ktorej trzeba pomoc sie troche rozciagnac, aby domykal, no i odpowiednio wysokie cisnienie na zaworku precyzyjnym, ta cewka 1,5W nie lubi zbyt malego cisnienia roboczego i moze sie nie zawsze domknac. Na YT jest fajny filmik jak gosciu go rozbiera i opisuja co robi i po co, krok, po kroku.
Niestety linka nie mam. Polecam mi pomoglo i jest teraz ok!

Avatar użytkownika

forman2
Poznaje temat
 
Posty: 73
Miasto: Berlin

Taki mały offtop. Chcesz mieć spokój i pewność działania oraz niską temperaturę pracy to szarpnij się na elektrozawór BMV 61212. Nic lepszego moim zdaniem nie ma na rynku. Przerabiałem różne i generalnie wszystkie jakoś działały. Jedne tak a inne siak. Poszukaj informacji a zobaczysz jakie opinie ma właśnie ten sprzęt. Raz kupisz i użyjesz i nigdy więcej innego do ręki nie weźmiesz.
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!


Avatar użytkownika

Prospero
Znający temat
 
Posty: 1829
Miasto: Łódź

    forman2 napisał(a): no i odpowiednio wysokie cisnienie na zaworku precyzyjnym, ta cewka 1,5W nie lubi zbyt malego cisnienia roboczego i moze sie nie zawsze domknac.

    I dla tego zaleca się zaworek precyzyjny montować za elektrozaworem.

    Avatar użytkownika

    grzesio764
    Stały bywalec
     
    Posty: 326

    Obejrzałem filmik na youtube bodajże użytkownik mokra rybcia zrobiłem to samo i niestety problemu to nie rozwiązało. Elektrozawór pracuje jeżeli nie ma podanego ciśnienia tzn. po połączeniu z reduktorem i włączeniu napięcia zawór się otwiera i po odkręceniu butli gaz normalnie leci. Po odłaczeniu od sieci gaz przestaje lecieć tak jak powinno być niestety po ponownym podłączeniu napięcia zawór już się nie otwiera, pomaga jedynie zakręcenie butli odkręcenie elektrozaworu ponowne przykręcenie i podłączenie do prądu a następnie odkręcenie zaworu. Już sam nie wiem prawdopodobnie jest uszkodzony i nie ma siły się otwierać pod ciśnieniem gazu. Jak pech to pech bo zaworek camozzi który zakupiłem również okazał się uszkodzony.



    kucharroz
    Początkujący
     
    Posty: 4

    A jak ze szczelnoscia ukladu? Moze sie otwiera tylko ze gaz zamiast do baniaka gdzieś na szybko zlaczce ucieka. Teflonem dokladnie uszczelniales?

    Avatar użytkownika

    forman2
    Poznaje temat
     
    Posty: 73
    Miasto: Berlin

    Wszystko z teflonem posprawdzane wodą z mydłem a elektrozawór połączony na sztywno z reduktorem. Wydaje mi się, że po prostu cewka nie wytwarza odpowiedniego napięcia i nie jest w stanie podnieść tłoczka. Bez gazu słychać jak elektrozawór przeskakuje a jak dostaje obciążenia słychać że działa ale nie słychać kliku.



    kucharroz
    Początkujący
     
    Posty: 4







    Powiązane tematy
    • Problem z dozowaniem CO2 - zaworki czy coś innego?

      Witajcie Kolejny raz mam problem z dozowaniem CO2 po nabiciu butli. Wali mi uderzenie CO2 po podłączeniu nabitej po kilku godzinach od podpięcia i wybija faunę w obu baniakach :evil: :evil: Jak b...

      Wyświetlenia: 1258 | Odpowiedzi: 21czytaj więcej...

    • Problem z zestawem CO2

      Witam. Mam problem z zestawem CO2. Mianowicie podłączyłem reduktor do butli z co2. Do reduktora podłączony jest zaworek precyzyjny. W momencie odkręcenia głównego zaworu na butli pojawia się odczyt na...

      Wyświetlenia: 3904 | Odpowiedzi: 23czytaj więcej...

    • Elektrozawór CO2 zawiesza się

      Padły mi dzisiaj w nocy wszystkie ryby i krewetki dzięki zawieszeniu się zaworu CO2 :/ Jest to elektrozawór z AquaArt... Dość dziwne bo mam 2 takie zawory i problem zawieszania występuje teraz w obu....

      Wyświetlenia: 3510 | Odpowiedzi: 8czytaj więcej...

    • Problem z zaworkiem precyzyjnym?

      Mam problem chyba z zaworkiem precyzyjnym. Wydaje mi się że jak jest całkowicie zakręcony to nie powinien puszczać CO2. U mnie efekt jest taki że po odkręceniu zaworka gaz przez chwilę leci szybciej i...

      Wyświetlenia: 3278 | Odpowiedzi: 5czytaj więcej...



    Serwis roslinyakwariowe.pl


     
      Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

    Salon firmowy w Krakowie

    Zapraszamy do odwiedzin naszego sklepu i galerii
    akwariów w Krakowie przy ul. Wielickiej 42a.

    Poniedziałek-piątek: 11:00 - 19:00
    Sobota: 10:00 - 14:00

    mapa dojazdu


    Użytkownicy przeglądający ten dział: artoor76, cykor, Google Adsense [Bot], Majestic-12 [Bot] i 80 gości