Jesteś tutaj: SerwisForumTechnikaTechnika CO2


Nierdzewny dyfuzor CO2- recenzja



Nawożenie dwutlenkiem węgla. Dobór zestawu i sposobu rozpuszczania gazu. Pomiar CO. Napisz post
Witam, ostatnio jest moda na "nierdzewkę" w akwarium na forum były już przedstawione nierdzewne wloty i wyloty oraz skimmery ja chciałem zaprezentować krotką recenzje nierdzewnego dyfuzora ze spiekiem ceramicznym.
Jest on w całości wykonany ze stali nierdzewnej-bardzo estetycznie wykonany jest to alternatywa dla szklanych dyfuzorów, dla mnie zostawia je wszystkie w tyle, ja zamiast reaktorów które lepiej i prawie w 100% rozpuszczają CO2 wolę dyfuzor lubię patrzeć jak gaz się z niego ulatnia -rozpyla innym przeszkadza mnie wręcz przeciwnie ;) teraz kilka moich spostrzeżeń i opinii o produkcie:

- wysoka jakość wykonania-nowoczesny design

- dość przystępna cena 24 dolary około 90-95zł z przesyłką za darmo

- wymienne wkłady ceramiczne-duży plus

- rewelacyjnie rozpyla CO2 (filmik poniżej) w postaci drobnej mgiełki po całości spieku lepszej nie miałem nigdy a przewinęło się sporo dyfuzorów

- łatwy w czyszczeniu można rozebrać na części

- dostępne rożne rozmiary-(długość rurki) od 25-40cm




Podsumowanie: jest to sprzęt godny uwagi i polecenia bo i wygląda i robi robotę w 100% ja jestem zadowolony.
Załączniki
a.jpg
1
b.jpg
2
c.jpg
3
d.jpg
4
e.jpg
5


Avatar użytkownika

PKS_26
Stały bywalec
 
Posty: 377
Dołączył: 28 lis 2012, 19:36
Miasto: Bukowno/Sławków

I must have :)
Jak cenowo wyglądają te wkłady ceramiczne? rozumiem, ze można je tez wykąpać w ACE


Avatar użytkownika

87Brad87
Aquascaping Team Poland
 
Posty: 1613
Dołączył: 10 wrz 2010, 19:07
Miasto: Ruda Śląska

Jak dla mnie stal nierdzewna w zbiorniku wygląda dużo lepiej niż plastik. Jeśli ma konkurować z szkłem to przegrywa jeśli chodzi o estetykę. Plusem jest trwałość produktów wykonanych z nierdzewki.

Pokazany dyfuzor jest ładnie wykonany.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5250
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

Wykonanie - perfekcyjne.

Avatar użytkownika

GP
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 982
Dołączył: 03 cze 2005, 06:45
Miasto: Krosno

Znalazłem w Chinach coś podobnego, ciut inny design, ceny od 75zł w górę (bez wysyłki)...

T1nOqNXbptXXbNhQQ0_035855.jpg
T1nOqNXbptXXbNhQQ0_035855.jpg (10.49 KiB) Przeglądane 2887 razy


TB1KhSaGXXXXXb1XFXXXXXXXXXX_!!0-item_pic.jpg
TB1KhSaGXXXXXb1XFXXXXXXXXXX_!!0-item_pic.jpg (44.45 KiB) Przeglądane 2887 razy

Avatar użytkownika

matu
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3539
Dołączył: 13 paź 2012, 23:17
Miasto: Gdańsk

Szczerze to fajna rzecz ... gdzie to kupić ?

Avatar użytkownika

pagu
Znający temat
 
Posty: 1752
Dołączył: 20 wrz 2011, 17:54

pagu napisał(a):Szczerze to fajna rzecz ... gdzie to kupić ?



Z Chin na ebayu szukaj ewentualnie podrzucę ci link na priv jak chcesz.


Avatar użytkownika

PKS_26
Stały bywalec
 
Posty: 377
Dołączył: 28 lis 2012, 19:36
Miasto: Bukowno/Sławków

Aquarium Ultra-thin stainless steel co2 diffuser 25cm 30cm 35cm 40cm to select

Avatar użytkownika

matu
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3539
Dołączył: 13 paź 2012, 23:17
Miasto: Gdańsk

Dyfuzor który pokazał PKS_26 jeśli chodzi o osadzenie spieku jak dla mnie jest ładniejszy. Za to ten co pokazał Matu ma dobre rozwiązanie jeśli chodzi o podłączenie wężyka.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5250
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

Na moich fotkach ba górnej jeden ma karbowany koniec a z kolei na dolnym zdjęciu jest nakrętka dociskowa, więc i tak nie wiem jak by to miało docelowo wyglądać... Innych fotek nie mieli.

Avatar użytkownika

matu
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3539
Dołączył: 13 paź 2012, 23:17
Miasto: Gdańsk

87Brad87 napisał(a):I must have :)
Jak cenowo wyglądają te wkłady ceramiczne? rozumiem, ze można je tez wykąpać w ACE


Cena wkładu ok 5$ za szt ale jest on nie do zdarcia.
Czyścisz jak zwykły dyfuzor możesz moczyć ceramike w ACE czy innych środkach do czyszczenia


Avatar użytkownika

PKS_26
Stały bywalec
 
Posty: 377
Dołączył: 28 lis 2012, 19:36
Miasto: Bukowno/Sławków

http://www.ebay.com/itm/MUFAN-Aquarium- ... 1577494778

Co myślicie o czymś takim? Czy to też jest godne uwagi? Potrzebny mi dyfuzor o budowie taki jak ten powyżej (akwarium z pokrywą).
Akwaria:
340l Nature
270l typowe LT
30l Aranżacja z I Mistrzostw nano akwariów
2l - Micro akwarium

Pozdrawiam Robert Sójka

Avatar użytkownika

Hello
Stały bywalec
 
Posty: 424
Dołączył: 18 gru 2010, 09:07
Miasto: Lublin

Załączniki
D963139B93739A9B830AD299CA9C53D24399689C33D2C6639EC7D2699A63939B16CD991359CD569A0336908F97D6F533.jpg



kretos
Aktywny użytkownik
 
Posty: 602
Dołączył: 27 lut 2013, 15:24

Zakupilem takie cudo , jak to jest z spiekiem ? Trzeba moczyc czy cuś ? Czy odrazu pod butle i heja ?



Alexbburago1993
Poznaje temat
 
Posty: 125
Dołączył: 01 paź 2015, 13:40
Miasto: Leszno

Lepiej pomoczyć.

Avatar użytkownika

matu
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3539
Dołączył: 13 paź 2012, 23:17
Miasto: Gdańsk

A nie będą za bardzo rzucać się w oczy w porównaniu do tych szklanych??

Avatar użytkownika

Albinn88
Stały bywalec
 
Posty: 405
Dołączył: 29 gru 2015, 22:56

Alexbburago1993 napisał(a):Zakupilem takie cudo , jak to jest z spiekiem ? Trzeba moczyc czy cuś ? Czy odrazu pod butle i heja ?



Jeśli masz ten nierdzewny to skręć do kupy i włóż do akwarium ale nie puszczaj gazu, niech się pomoczy z 1-2 godz ja swój włożyłem od razu do wody i leciały spore bąble bokiem jak by nieszczelność napisałem do chińczyka z reklamacją wysłał mi gratis drugi spiek ceramiczny, okazało się że mój jest sprawny tylko trzeba go wcześniej skręconego moczyć :) i tak wydymałem chinola na $5.98 :D w sumie wysłał mi 2 drugą gratis za problem, teraz mam 3 :) i wszystkie sprawne, drogie same wkłady za szt prawie 6$


Avatar użytkownika

PKS_26
Stały bywalec
 
Posty: 377
Dołączył: 28 lis 2012, 19:36
Miasto: Bukowno/Sławków

PKS_26 napisał(a):
Alexbburago1993 napisał(a):Zakupilem takie cudo , jak to jest z spiekiem ? Trzeba moczyc czy cuś ? Czy odrazu pod butle i heja ?



Jeśli masz ten nierdzewny to skręć do kupy i włóż do akwarium ale nie puszczaj gazu, niech się pomoczy z 1-2 godz ja swój włożyłem od razu do wody i leciały spore bąble bokiem jak by nieszczelność napisałem do chińczyka z reklamacją wysłał mi gratis drugi spiek ceramiczny, okazało się że mój jest sprawny tylko trzeba go wcześniej skręconego moczyć :) i tak wydymałem chinola na $5.98 :D w sumie wysłał mi 2 drugą gratis za problem, teraz mam 3 :) i wszystkie sprawne, drogie same wkłady za szt prawie 6$

Co za obciach, zostałeś Januszem dym....

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka

Avatar użytkownika

Conrad_PL
Stały bywalec
 
Posty: 335
Dołączył: 18 lis 2013, 22:45
Miasto: Warszawa

PKS_26 napisał(a):Jeśli masz ten nierdzewny to skręć do kupy i włóż do akwarium ale nie puszczaj gazu, niech się pomoczy z 1-2 godz ja swój włożyłem od razu do wody i leciały spore bąble bokiem jak by nieszczelność napisałem do chińczyka z reklamacją wysłał mi gratis drugi spiek ceramiczny, okazało się że mój jest sprawny tylko trzeba go wcześniej skręconego moczyć :) i tak wydymałem chinola na $5.98 :D w sumie wysłał mi 2 drugą gratis za problem, teraz mam 3 :) i wszystkie sprawne, drogie same wkłady za szt prawie 6$


Dzieki wielkie za inf :)
A Chinola to ladnie wycykales :D


Conrad_PL napisał(a):Co za obciach, zostałeś Januszem dym....


Idz swoje bóle gdzies indziej przedstawiac , nikt Cie nie zmusza do uzywania ...



Alexbburago1993
Poznaje temat
 
Posty: 125
Dołączył: 01 paź 2015, 13:40
Miasto: Leszno

Ten dyfuzor jest rewelacyjny, nie ma porównania do tych szklanych. Chodzi u mnie już 4 miesiące, mgiełka idealna jak na początku. Spieku nie czyściłem jeszcze, bo nie ma potrzeby. Raz na jakiś czas przecieram gąbką stalową obudowę i jest jak nowa.
Gorąco polecam!



satek
Początkujący
 
Posty: 38
Dołączył: 24 sie 2015, 09:11







Powiązane tematy
  • Żółty kolor indykatora CO2

    Induktor zmienił kolor na żółty czyli co2 jest za dużo co2 dozóje 24h/7 i moje pytanie jak mogę obniżyć by co2 było w normie?

    Wyświetlenia: 245 | Odpowiedzi: 2czytaj więcej...

  • Jak podłączyć zestaw CO2 - film

    https://www.youtube.com/watch?v=G0X4l6eIZPs Prawidłowe uruchamianie zestawu CO2 krok po kroku.

    Wyświetlenia: 3927 | Odpowiedzi: 21czytaj więcej...

  • Miejsca w ktorych można nabić butlę CO2

    http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/artykuly/technika_co2_w_akwarium/butla_co2/zestaw_co2_mini_gejzir_elektrozawor.jpg Białystok 1. Firma Supon - Ulica Hetmańśka. Aktualizacja: obe...

    Wyświetlenia: 66291 | Odpowiedzi: 26czytaj więcej...

  • Optymalne stężenie CO2 - wzór

    Hej, Mam pytanko... jak obliczyć optymalne stężenie CO2 w wodzie? Chodzi mi o to, że w Internecie możemy znaleźć tabele gdzie na podstawie pH i KH możemy zobaczyć stężenie CO2 i w tych tabelach jest o...

    Wyświetlenia: 1257 | Odpowiedzi: 34czytaj więcej...

  • Butla CO2 - poziomo ??

    Witam. Chciałbym się zapytać czy ma ktoś doświadczenie z podawaniem CO2 z poziomo położonej butli? Wiem że generalnie zalecana jest praca butli w pozycji stojącej jednak nie jestem w stanie zmieścić j...

    Wyświetlenia: 762 | Odpowiedzi: 17czytaj więcej...



Recenzje

Ammania senegalensis - RATAJ (koszyk)
Limnophila aromatica - RATAJ (koszyk)
Micranthemum Monte Carlo (in-vitro) puszka 10cm XXL
Mech Brazil moss (Amblystegium sp.) - opakowanie
Ludwigia arcuata  - RATAJ (koszyk)
Cardamine lyrata - RATAJ (koszyk)
Hygrophila polysperma - RATAJ (koszyk).
Mech Willow moss (Fontinalis duriea) - opakowanie
Eleocharis acicularis - RATAJ (koszyk)
Cryptocoryne nevillii - RATAJ (koszyk)
Micranthemum umbrosum (in-vitro) puszka 10cm XXL
Bacopa myriophylloides (in-vitro) puszka 10cm XXL
Pistia stratiotes (roślina pływająca) puszka 10cm XXL
Pogostemon helferi (in-vitro) puszka 10cm XXL
Eleocharis parvula - RATAJ (koszyk)
Hygrophila pinnatifida - SONGROW (koszyk)
Hydrocotyle dissecta - RATAJ (koszyk)
Bacopa monnieri (in-vitro) puszka 10cm XXL
Ammania gracilis RATAJ (koszyk)
Bacopa caroliniana - RATAJ (koszyk)
Glossostigma elatinoides (in-vitro) puszka 10cm XXL
Rotala ceylon - RATAJ (koszyk)
Ludwigia rubin / mesakana (in-vitro) puszka 10cm XXL
Echinodorus Marble Queen - RATAJ  (koszyk)
Micranthemum umbrosum - RATAJ (koszyk)
Microsorium minor - thin leaves - Songrow (koszyk)
Eleocharis acicularis (in-vitro) puszka 10cm XXL
Alternanthera rosaefolia (in-vitro) puszka 10cm XXL

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 9000 produktów dostępnych od ręki z wysyłką w 24 godziny lub odbiorem osobistym w Krakowie po wcześniejszej rezerwacji przez internet.
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.