W dniach 19-30 lipca pracownicy firmy przebywają na urlopie.

Promocja na czas urlopu: -10% na wszystko! Realizacja po 30.07

Wpisz w koszyku kod rabatowy: urlop10

Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika CO2


Bimbrownia - sposób dozowania CO2 dla początkujących



Nawożenie dwutlenkiem węgla. Dobór zestawu i sposobu rozpuszczania gazu. Pomiar CO. + nowy temat
Bimbrownia CO2 opiera swoje działanie na produkcji dwutlenku węgla przez drożdże, które wytwarzają go w procesie fermentacji cukru.
Powstaje tzw. zacier fermentacyjny zawierający alkohol - produkt uboczny procesu fermentacji.

Do przygotowania reaktora bimbrowni potrzebujemy:
1. Plastikową butelkę po napoju: 2.5 litra lub 5l
2. Wężyk do napowietrzania (ok 2m)
3. Zaworek przeciwzwrotny
4. silikon akwarystyczny (dostępny w każdym sklepie zoologicznym)
5. igłę o średnicy 1.8/2.0mm (do dostania w aptece)

Do przygotowania zacieru bimbrowni potrzebujemy:
1. 1kg cukru
2.  ok 2 litrów wody na 2.5l pojemności butelki
3.  paczkę drożdży do pieczenia (będziemy potrzebowali jedynie 2 łyżeczek)
opcjonalnie: łyżkę sody oczyszczonej jako stabilizatora procesu fermentacji (nie jest to niezbędne)



Przygotowanie roztworu reakcyjnego (zacieru):

1. Do 2l wody (najlepiej przegotowanej i ostudzonej) dodajemy 2 łyżeczki drożdży
Opcjonalnie: dosypujemy również łyżkę sody oczyszczonej (nie jest to niezbędne)
2. Następnie dosypujemy kilogram cukru dokładnie mieszając aż do rozpuszczenia całości.
Cukier można też dosypać bezpośrednio do butelki po uprzednim nalaniu do niej zacieru (patrz niżej)


Przygotowanie reaktora i oczyszczalni:
1. Ostrym narzędziem np. szpikulcem do lody wykonujemy otwór w nakrętce butelki.
Powinien on być na tyle mały by plastikowa nasada igły wchodziła do niego z trudem (na wcisk).

2. Następnie przycinamy koniec igły zakończony plastikiem o 3-4mm na wysokości karbowania. Możemy to zrobić ostrym nożem.


3. Na przycięta plastikową końcówkę igły nakładamy wężyk akwarystyczny i wciskamy ją w otwór w nakrętce.

4. Następnie zalewamy miejsce połączenia silikonem akwarystycznym.
Należy do zrobić z obu stron nakrętki (wewnątrz i na jej wierzchu), nie żałując silikonu.

5. Nalewamy przygotowany wcześniej zacier do butelki za pomocą lejka.
Uwaga: ze względu na wygodę cukier możemy dosypać na końcu a następnie intensywnie wytrząsać butelkę aż go jego całkowitego rozpuszczenia.

6. Po nalaniu zacieru zakręcamy nakrętkę butelki jak najmocniej potrafimy.
W celu poprawienia szczelności możemy użyć folii spożywcze lub teflonu i okręcić nimi dwukrotnie gwint butelki przed jej zakręceniem.

7. Wężyk przecinamiy na długości ok 30cm za butelką i montujemy na nim zaworek przeciwzwrotny zgodnie ze strzałką przepływu gazu, narysowaną na korpusie zaworka.

8. Następnie z drugiej strony zaworka montujemy pozostałą część wężyka i doprowadzamy go do tzw. oczyszczalni.

Oczyszczalnia - jest do dodatkowa butelka z czystą wodą (3/5 objętości butelki), przez którą przepuszczamy gaz z reaktora. Ma to na celu zapobiegniecie ew. przedostaniu się do akwarium zacieru, ponieważ przedostanie się drożdży do akwarium skutkuje zmętnieniem wody.

Oczyszczalnie wykonujemy dokładnie tak samo jak reaktor, z tym, że w nakrętce wykonujemy 2 otwory.
a) do jednego doprowadzamy wężyk z reaktora.
Jego koniec powinien znajdować się przy dnie butelki tak aby gaz wydostający się z wężyka przepływał przez cały słup wody w oczyszczalni.
b) do drugiego otworu doprowadzamy wężyk, które drugi koniec będzie znajdował się w akwarium.
Koniec wężyka wewnątrz oczyszczalni nie może być zanurzony w wodzie - najlepiej aby znajdował się jak najbliżej nakrętki (wystawał max 0.5cm od jej wewnętrznej strony)

Uwaga: całość uszczelniamy silikonem i folia identycznie jak w przypadku reaktora

W ten sposób mamy już przygotowany reaktor z zacierem i oczyszczalnią widoczny na obrazku...

Czytaj węcej »


Avatar użytkownika

roslinyakwariowe.pl
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 3875
Dołączył: 27 mar 2011, 19:54
Miasto: Kraków

Alternatywne rozwiązanie:

Podłoże:
- 300 g cukru
- żelatyna
- 750 ml wody

Starter:
- łyżeczka cukru
- łyżeczka drożdży
- woda

Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Po rozpuszczeniu cukru, przygotowujemy żelatynę zgodnie z recepta z opakowania. Całość wlewamy do litrowej butelki i czekamy aż dobrze wystygnie (około 12h).

Tak przygotowana bimbrownie startujemy wlewając około 1 cm wody, sypiąc łyżkę cukru i łyżkę drożdży. Po upływie doby bimbrownia powinna się ustabilizować i pracować około miesiąca bez większych wahań w wydajności.

Avatar użytkownika

Przemo80
Aktywny użytkownik
 
Posty: 558
Dołączył: 02 lip 2009, 19:55
Miasto: Ruda Śląska

Apropo bimbrowni, to czy mozna ją podpiąć pod normalny spiek - czy ma za niskie ciśnienie?

PS: Dającą największą stabilność bimbrownią jest chyba ta oparta na kwasku cytrynowym i sodzie :-) można dobrze ustawić ilość kwasku kapiacego do sody.

Avatar użytkownika

akwafun
Stały bywalec
 
Posty: 413
Dołączył: 07 lis 2014, 20:20

Zainteresował mnie sposób alternatywny, mógłbyś rozwinąć ten temat i podać więcej szczegółów. Dzięki



faflo79
Poznaje temat
 
Posty: 50
Dołączył: 28 sty 2014, 23:35

Są różne opinie. Może kiepski spiek dałby radę, ale lepiej kostka lipowa albo dyfuzor własnej roboty z tego samego drewna.

Avatar użytkownika

Przemo80
Aktywny użytkownik
 
Posty: 558
Dołączył: 02 lip 2009, 19:55
Miasto: Ruda Śląska

faflo79 napisał(a):Zainteresował mnie sposób alternatywny, mógłbyś rozwinąć ten temat i podać więcej szczegółów. Dzięki


Butelka z rozpuszczonym kwaskiem znajduje się nad butelka z soda. Kapie i wytwarza co2. jak czegoś zabraknie to uzupełniamy i jedziemy dalej. To tak w skrócie :) Oczywiście trzeba to porządnie połączyć :)

Avatar użytkownika

akwafun
Stały bywalec
 
Posty: 413
Dołączył: 07 lis 2014, 20:20

ja mam jedną butelkę z "galaretką cukrową" i dodatkiem papki drożdżowej, licznik bąbli i zawór przeciwzwrotny plus kostka i wszystko śmiga a no i wiadomo zaworek z kroplówki.

Avatar użytkownika

Przemo80
Aktywny użytkownik
 
Posty: 558
Dołączył: 02 lip 2009, 19:55
Miasto: Ruda Śląska

Witam- ja stosuję patent kolegi "kretos" : http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 60954.html - dla mnie jest lepszy niż drożdże.

Avatar użytkownika

Biegronka
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 977
Dołączył: 18 cze 2014, 17:05
Miasto: Kwidzyn

Przemo80 napisał(a):Alternatywne rozwiązanie:

Podłoże:
- 300 g cukru
- żelatyna
- 200 ml wody

Starter:
- łyżeczka cukru
- łyżeczka drożdży
- woda

Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Po rozpuszczeniu cukru, przygotowujemy żelatynę zgodnie z recepta z opakowania. Całość wlewamy do litrowej butelki i czekamy aż dobrze wystygnie (około 12h).

Tak przygotowana bimbrownie startujemy wlewając około 1 cm wody, sypiąc łyżkę cukru i łyżkę drożdży. Po upływie doby bimbrownia powinna się ustabilizować i pracować około miesiąca bez większych wahań w wydajności.



Zaintrygował mnie ten sposób metodę "1410" lub z "kwasek-Soda" zanam ,a nawet stosuję ale chciałbym spróbować tej metody mógłbyście mi napisać więcej szczegółów na ten temat
Zgóry dzięuję



faflo79
Poznaje temat
 
Posty: 50
Dołączył: 28 sty 2014, 23:35

Z kwaskiem i sodą dałem sobie spokój, u mnie wychodziło za drogo, "bimbrownia żelowa" jak ją nazywam spisuje się na medal

Avatar użytkownika

Przemo80
Aktywny użytkownik
 
Posty: 558
Dołączył: 02 lip 2009, 19:55
Miasto: Ruda Śląska

Dlatego szukam alternatywny, czy mógłbyś podać więcej szczegółów Twojej metody - myślę, że parę osób by skorzystało z tej wiedzy



faflo79
Poznaje temat
 
Posty: 50
Dołączył: 28 sty 2014, 23:35

Wszystko już napisałem, robimy galaretkę cukrowa, ostudzamy do temp. Która nie zniszczy butelki i wlewamy, potem odstawiamy do stężenia. Dodajemy drożdże rozdrobnione z niewielką ilością wody. Ja mam tylko jedną butelkę od zawsze, nie ma potrzeby stosowania drugiej.

Avatar użytkownika

Przemo80
Aktywny użytkownik
 
Posty: 558
Dołączył: 02 lip 2009, 19:55
Miasto: Ruda Śląska

Przemo80 napisał(a):robimy galaretkę cukrowa, ostudzamy do temp. Która nie zniszczy butelki i wlewamy, potem odstawiamy do stężenia.


Może pytanie dziwne ale żaden ze mnie kucharz więc jak zrobić tą galaretkę cukrową? :shock:

Avatar użytkownika

akwafun
Stały bywalec
 
Posty: 413
Dołączył: 07 lis 2014, 20:20

akwafun napisał(a):
Przemo80 napisał(a):robimy galaretkę cukrowa, ostudzamy do temp. Która nie zniszczy butelki i wlewamy, potem odstawiamy do stężenia.


Może pytanie dziwne ale żaden ze mnie kucharz więc jak zrobić tą galaretkę cukrową? :shock:

Przecież jest jak byk napisane wyżej :twisted: :
Przemo80 napisał(a):Alternatywne rozwiązanie:

Podłoże:
- 300 g cukru
- żelatyna
- 200 ml wody

Starter:
- łyżeczka cukru
- łyżeczka drożdży
- woda

Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Po rozpuszczeniu cukru, przygotowujemy żelatynę zgodnie z recepta z opakowania. Całość wlewamy do litrowej butelki i czekamy aż dobrze wystygnie (około 12h).

Tak przygotowana bimbrownie startujemy wlewając około 1 cm wody, sypiąc łyżkę cukru i łyżkę drożdży. Po upływie doby bimbrownia powinna się ustabilizować i pracować około miesiąca bez większych wahań w wydajności.

Avatar użytkownika

mrgibbass
Aktywny użytkownik
 
Posty: 607
Dołączył: 09 sty 2014, 11:25
Miasto: Kraków

Hehe, fakt sorki za zamieszanie :-) Myślałem, że to przepis na normalną bimbrownię drożdżową... :-) Czy cukier i drożdże można wymieszać z wodą i dopiero wlać czy tak jak piszesz trzeba wsypać jedno po drugim?

Avatar użytkownika

akwafun
Stały bywalec
 
Posty: 413
Dołączył: 07 lis 2014, 20:20

Polska mowa trudna język??

Avatar użytkownika

Przemo80
Aktywny użytkownik
 
Posty: 558
Dołączył: 02 lip 2009, 19:55
Miasto: Ruda Śląska

Woda zagotowana z cukrem, po zagotowaniu dodajemy żelatynę nie gotujemy! Tylko dokładnie mieszamy. Reszta dostępna w wyżej wymienionych instrukcjach.

Avatar użytkownika

Przemo80
Aktywny użytkownik
 
Posty: 558
Dołączył: 02 lip 2009, 19:55
Miasto: Ruda Śląska

akwafun napisał(a):Hehe, fakt sorki za zamieszanie :-) Myślałem, że to przepis na normalną bimbrownię drożdżową... :-) Czy cukier i drożdże można wymieszać z wodą i dopiero wlać czy tak jak piszesz trzeba wsypać jedno po drugim?

Na stężałą "galaretkę" dodajemy drożdże

Avatar użytkownika

Przemo80
Aktywny użytkownik
 
Posty: 558
Dołączył: 02 lip 2009, 19:55
Miasto: Ruda Śląska

i polecam dodać łyżeczkę sody. Takowa "galarekowa bimbrownia" pracuje bardzo stabilnie
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/18/ac62e0f1f0a4a7b2955e74c7a1ab4938.jpg
Tak to wygląda w praktyce

Avatar użytkownika

Przemo80
Aktywny użytkownik
 
Posty: 558
Dołączył: 02 lip 2009, 19:55
Miasto: Ruda Śląska

Bardzo ciekawe - trzeba bedzie przetestowac :)

Avatar użytkownika

akwafun
Stały bywalec
 
Posty: 413
Dołączył: 07 lis 2014, 20:20

Faktycznie kwasek z sodą wychodzi dość drogo a twój patent Przemo80 jest naprawdę ciekawy. Rozumiem że tej żelatyny to wystarczy jedno opakowanie- ile gram?

Avatar użytkownika

Biegronka
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 977
Dołączył: 18 cze 2014, 17:05
Miasto: Kwidzyn

Biegronka napisał(a):Faktycznie kwasek z sodą wychodzi dość drogo a twój patent Przemo80 jest naprawdę ciekawy. Rozumiem że tej żelatyny to wystarczy jedno opakowanie- ile gram?

Dajemy według przepisu na opakowaniu, można ciut więcej.
Standardowo o ile się nie mylę to jedno opakowanie 50gr wystarczy na 2 litry. A nam potrzeba mniej niż litr wody, biorąc pod uwagę objętość cukru (butelka 1,5l)

Avatar użytkownika

Przemo80
Aktywny użytkownik
 
Posty: 558
Dołączył: 02 lip 2009, 19:55
Miasto: Ruda Śląska

A widzisz, ze mnie taka gospodyni że żelatyny nie używam. Dzięki za wyrozumiałość. Jak tylko kwasek "wyjadę"
to spróbuję z "twoją" galaretką.

Avatar użytkownika

Biegronka
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 977
Dołączył: 18 cze 2014, 17:05
Miasto: Kwidzyn

Biegronka napisał(a):A widzisz, ze mnie taka gospodyni że żelatyny nie używam. Dzięki za wyrozumiałość. Jak tylko kwasek "wyjadę"
to spróbuję z "twoją" galaretką.

A bardzo zdrowa na włosy, paznokcie, stawy...
Nie ma to jak slonski galert

Avatar użytkownika

Przemo80
Aktywny użytkownik
 
Posty: 558
Dołączył: 02 lip 2009, 19:55
Miasto: Ruda Śląska

Bimbrownia działa już 15 dni, dziś dołożyłem atomizer ze spieku, taki z niższej półki, i śmiga... choć kostka daje lepszą mgiełkę :/
Załączniki
co2b.JPG
co2b.JPG (16.71 KiB) Przeglądane 16209 razy

Avatar użytkownika

Przemo80
Aktywny użytkownik
 
Posty: 558
Dołączył: 02 lip 2009, 19:55
Miasto: Ruda Śląska







Powiązane tematy
  • Jaka butla co2

    Witam mam reduktor co2 firmy Ista na naboje jednorazowe 90g czy jest możliwość zastosowania tego reduktora do butli soda stream czy ktoś mize używał tych butli załączam zdjęcia z gory dzieki za pomoc...

    Wyświetlenia: 86 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

  • Co2 w filtrze juwela

    Może sie komuś przyda,w filtrze juwela jest taka komora do zaciągania przez pompe,wywiercilem dwa otwory przeciągłem trytytke i umieściłem tam najtańszy dyfuzor. Co2 idzie od samego dołu ,resztę załat...

    Wyświetlenia: 149 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

  • Bimbrownia

    Witam. Macie jakieś przepisy na bimbrownie? Moje zawsze kończą się tak samo, reakcja na 3 dni lub żadna.

    Wyświetlenia: 620 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • Czy warto zastosować CO2?

    Witam. Mam pytanie. Warto kupić butle tylko ze wzglądu na monte carlo?

    Wyświetlenia: 382 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

  • Problem z dozowaniem CO2

    Witam, Mam nowa butlę CO2 ale stary system podawania dwutlenku węgla czyli reduktor z 2 manometriami, zaworek precyzyjny Camozzi ale nie mam elektrozaworu (reszta standardowo - wężyk, spiek ceramiczny...

    Wyświetlenia: 1661 | Odpowiedzi: 13 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: OmenLDZ i 62 gości

Copyright © 2001-2021 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.