Wkład filtracyjny Tetra BalanceBalls
Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Żwir zmieszany z substratem.



Nowości i ciekawostki związane z akwarystyką roślinną, oraz posty nie pasujące do innych działów.
Mam pytanie odnośnie zakładania nowego akwarium. Otóż, jak ju wcześniej pisalam rozszczelnilo mi się akwarium w którym miałam pod żwirem JBL manado substrat i pospiesznie sprzątając żwir zmieszał się z substratem i teraz nie wiem czy wypłukać ten żwir ile się da czy juz go lepiej nie dawać i kupić nowy?



tysiaa
Początkujący
 
Posty: 20
Dołączył: 28 sie 2018, 19:27

Ja bym kupił nowy. Jesteś pewna, że wypluczesz na tyle dokładnie by nie mieć wysypu glonów? Jeśli okaże się, po miesiącu, że jest coś nie tak zmienisz podłoże? Pamiętaj to tylko moja opinia, akwarium zwykle stawiasz na kilka miesięcy/lat i moim zdaniem ostatnia rzecz jaką chce się wymieniać to podłoże.
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Znający temat
 
Posty: 1258
Dołączył: 03 kwi 2016, 22:11
Miasto: Rzeszów

zmijka85 napisał(a):Ja bym kupił nowy. Jesteś pewna, że wypluczesz na tyle dokładnie by nie mieć wysypu glonów? Jeśli okaże się, po miesiącu, że jest coś nie tak zmienisz podłoże? Pamiętaj to tylko moja opinia, akwarium zwykle stawiasz na kilka miesięcy/lat i moim zdaniem ostatnia rzecz jaką chce się wymieniać to podłoże.
Pewna nie jestem, zwłaszcza, że żwirek jest ciemny i drobny ale substrat już był pod nim jakiś czas, około 3 lata więc może już stracił swoje właściwości i nie mam pojęcia czy te "glonotwórcze" też. Pierwszy raz mam taką sytuację więc wolę zapytać fachowców :)



tysiaa
Początkujący
 
Posty: 20
Dołączył: 28 sie 2018, 19:27

Fachowcem bym się nie nazwał, napisałem co sam bym zrobił gdybym miał taki problem.
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Znający temat
 
Posty: 1258
Dołączył: 03 kwi 2016, 22:11
Miasto: Rzeszów

zmijka85 napisał(a):Fachowcem bym się nie nazwał, napisałem co sam bym zrobił gdybym miał taki problem.
Tak czy siak, dziękuję bardzo :)



tysiaa
Początkujący
 
Posty: 20
Dołączył: 28 sie 2018, 19:27

manado to nie substrat.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 818
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

gazownik napisał(a):manado to nie substrat.
Pod manado był substrat.



tysiaa
Początkujący
 
Posty: 20
Dołączył: 28 sie 2018, 19:27

Oj
ciężko to oddzielić
manado jest zbyt lekkie..
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 818
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

Najpierw przez sito/przetak z wodą przepływającą przez żwirek tak by wypłukać substrat a następnie do dużego wiadra zalać wodą i mięszać by wzbić manado, wyłapując sitkiem. Sposób jest tylko czy są chęci by się bawić?


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2738
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Krzysztof Radziszewski napisał(a):Najpierw przez sito/przetak z wodą przepływającą przez żwirek tak by wypłukać substrat a następnie do dużego wiadra zalać wodą i mięszać by wzbić manado wyłapując sitkiem. Sposób jest tylko czy są chęci by się bawić?
Mam ogródek, mam szlauch na podwórku, jeśli ma to sens to warto spróbować.



tysiaa
Początkujący
 
Posty: 20
Dołączył: 28 sie 2018, 19:27

No innego sposobu ciężko szukać. To chyba najprostszy z możliwych, oczywiście poza zmianą na nowe.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2738
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Krzysztof Radziszewski napisał(a):No innego sposobu ciężko szukać. To chyba najprostszy z możliwych, oczywiście poza zmianą na nowe.
Właśnie nie byłam pewna czy to w ogóle jest wykonalne bo to taki porowaty i lekki żwirek ale jeśli jest nadzieja, jutro biorę się do dzieła bo nie bardzo jestem przygotowana finansowo na kolejny wydatek, przedmioty wokół mnie są ostatnio złośliwe i lubią się psuć :)



tysiaa
Początkujący
 
Posty: 20
Dołączył: 28 sie 2018, 19:27

Krzysztof Radziszewski napisał(a):Najpierw przez sito/przetak z wodą przepływającą przez żwirek tak by wypłukać substrat a następnie do dużego wiadra zalać wodą i mięszać by wzbić manado, wyłapując sitkiem. Sposób jest tylko czy są chęci by się bawić?

Manado w dużej mierze to drobnica i pył...
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 818
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13










Serwis roslinyakwariowe.pl


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

Sklep internetowy

Wysyłkowy sklep akwarystyczny z
bogatą ofertą sprzętu i akscesoriów do
pielęgnacji akwarium.
idź do sklepu


Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 51 gości