Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Zasilanie awaryjne- pytanie ??



Dyskusje ogólnooakwarystyczne oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

29 gru 2011, 21:10 Zasilanie awaryjne- pytanie ??  (#1)  

Cześć mam pytanko ?
Jeśli są na forum jacyś spece od prądu proszę o podzielenie się wiedzą.
Do rzeczy , chciałem kupić sobie PRZETWORNICE NAPIĘCIA PRĄDU 12V - 230V 150W jak na zdjęciu poniżej .Do tego akumulator żelowy 36ah lub większy (ewentualnie zwykły samochodowy) .
W razie awarii prądu chce podłączyć do tego dwa moje filterki :
EHEIM Professionel 3 (2075) 16W i EHEIM Classic (2215) 15W

Specyfikacja przetwornicy:
Moc wyjściowa ciągła: 150 W
Moc wyjściowa chwilowa: 300 W
Częstotliwość: 50Hz +/- 5%
Wymienny bezpiecznik: 20A
Kształt fali wyjściowej: modyfikowana Sinusoida

Koszt takiego zestawu przetwornica + akumulator to jakieś 250 zł
Pytanie , czy filtry będą działać na takim zestawie ??
I niech ktoś mądry policzy mi proszę ile godzin będą pracować filtry łącznej mocy 31w na akumulatorze 36ah . Kiedyś z jakiejś strony policzyłem ze powinny pracować jakieś 8h ale teraz nie mogę jej znaleźć.I nie wiem czy dobrze liczyłem.

Z góry dziękuje .
Załączniki
zdj1.jpg

Avatar użytkownika

Przemon
Zainteresowany tematem
 
Posty: 240
Dołączył: 04 kwi 2010, 13:18
Miasto: Wolbrom

29 gru 2011, 21:13   (#2)  

W sumie jak światła samochodu mogą wytrzymać kilka godzin na wyłączonym silniku to filtry też powinny. Będziesz się musiał trochę pobawić kablami bo przetwornik samochodowy ma wejście na zapalniczkę

Avatar użytkownika

OjGeN
Znający temat
 
Posty: 1279
Dołączył: 26 sty 2011, 18:20
Miasto: Gliwice

29 gru 2011, 21:18   (#3)  

Nie powinno być problemu ponieważ są przetwornice które maja w zestawach żabki do zapięcia bezpośrednio na akumulator.

Avatar użytkownika

Przemon
Zainteresowany tematem
 
Posty: 240
Dołączył: 04 kwi 2010, 13:18
Miasto: Wolbrom

29 gru 2011, 21:33   (#4)  

A przepraszam za te pieniądze nie możesz kupić UPS, który daje na wyjściu sinusoidę?
Będziesz miał wszystko wbudowane w jedną skrzynkę, a i automatycznie się włączy ;]



Suja
Poznaje temat
 
Posty: 74
Dołączył: 06 maja 2011, 17:18
Miasto: Grójec

29 gru 2011, 21:33   (#5)  

sinusoida to że prąd zmienny jaki mamy w kontakcie a w akumulatorze mamy prąd stały, więc przetwornica podnosi napięcie do 230 v i przerabia na prąd zmienny

ja mam taką w aucie, tzn mocniejszą ale tu chodzi o odbiór, miałem podłączony tylko laptop a właściwie netbook co pobiera 30 wat z ładowarki (byłem na rybach :) ) i powiem że po 5 godzinach miałem problemy z odpaleniem auta ale odpalił a rozrusznik potrzebuje dużo prądu więc sądzę że drugie tyle by netbook podziałał. Akumulator nie wiem jaki ale standardowy do mondeo 1,6 benzyna i do nowego on nie należy choć nie miałem z nim nigdy problemu. Jak wam zależy mogę skoczyć zerknąć jaki to. Także ten przypadek sprawdzony w praktyce, a to że to było w aucie to to samo co byś podłączył pod aku w pokoju. I powiem wam że teraz wpadłem na pomysł że jak coś podjadę pod okno przedłużacz i mam awaryjne zasilanie z możliwością odpalenia auta i podładowania (gdyby nie cena benzyny :( ) A w aucie taki falownik to zajebista sprawa szczególnie jak sie ma małe dziecko i żadnej ładowarki samochodowej nie trzeba bo mamy zwykłą .
375 l ro+kranex , 1,15 w/l holender, flora i fauna w projekcie.Podłoże Planta Soil co2 butla/komputer/reaktor ph 6,6 kh 4 EI,aqua nova 2000 i aqua nova 1500, ROK 2005 http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=11089 Akwa dziś http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=41096



kt65c453
Aktywny użytkownik
 
Posty: 611
Dołączył: 07 lis 2005, 14:15

29 gru 2011, 21:53   (#6)  

Akumulator 36Ah x 12V daje 432Wh podzielone przez 31W otrzymujemy 13,9 godziny działania filtra. Tyle teoria :D
Praktyka: :(
-akumulatorowi kwasowemu bardzo szkodzi rozładowanie do zera
-straty po drodze(przetwornica)
-używany akumulator traci pojemność

Urządzenie oczywiście będzie działać- powiedzmy max połowę tego czasu.
Za tę kasę można kupić UPS-a
Będzie automatyka, ale akumulator w nim napewno będzie mniejszy.

Avatar użytkownika

kichnu
Zainteresowany tematem
 
Posty: 274
Dołączył: 04 sty 2011, 20:09
Miasto: Mosina

29 gru 2011, 22:20   (#7)  

też powiem, że UPS jest rozsądniejszym rozwiązaniem
Na czas braku napięcia można zostawić tylko jeden filtr. Z drugim i z akwarium nic się nei stanie i jednocześnie mamy 2x dłuższy czas pracy albo połowę pojemności akumulatora
Jeżeli mas częste i długie przerwy (>8h) to jest niezbędny duży akumulator ale jeżeli są przerwy ale nieznaczące to UPS jest doskonałym rozwiązaniem bo nie musisz nic przełączać ręcznie i nie ma możliwości np zapowietrzenia filtra czy tez cofania wody np w co2



don_Vall
Zainteresowany tematem
 
Posty: 160
Dołączył: 10 wrz 2011, 17:24
Miasto: Warszawa

29 gru 2011, 22:34   (#8)  

te upsy to maja takie akumulatory że godzinę góra 2 pociągną filtry i dupa no chyba że za tysiaka, ja nie mówię o moich filtrach 75 w :) a oświetlenie moje podziała 6,6 minuty ups za 250 zł :)
375 l ro+kranex , 1,15 w/l holender, flora i fauna w projekcie.Podłoże Planta Soil co2 butla/komputer/reaktor ph 6,6 kh 4 EI,aqua nova 2000 i aqua nova 1500, ROK 2005 http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=11089 Akwa dziś http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=41096



kt65c453
Aktywny użytkownik
 
Posty: 611
Dołączył: 07 lis 2005, 14:15

29 gru 2011, 22:51   (#9)  

witam, a co ma do tego oswietlenie?

pod upsapodlacza sie tylko filtr/filtry/pompy cyrkulacyjne. Tylko to co najbardzie potrzebne.

Jesli masz miejsce to moze agregat pradotworczy.

Przy 75W to rzeczywiscie moze byc ciezko, co to za filtr?
Pozdrawiam Bartosz
Akwarystyka
Exotic Hobby

Avatar użytkownika

Arrowb
Zainteresowany tematem
 
Posty: 164
Dołączył: 23 sty 2005, 16:39
Miasto: Poznań

29 gru 2011, 23:07   (#10)  

oświetlenie to z ciekawości napisałem bo wiadomo nie włączamy, a filtry sa dwa aqua nowa 2000 50w i 1500 25w i ja bym jeszcze musiał zasilić komputer ph i elektrozawór co2 ale to niewiele bo by mi gaz nie leciał albo mogę zawór odkręcić i ustawić ręcznie co2 na zasadzie liczby bąbli i sam będzie leciał ale to zabawa ustawić coś co się dawno nie majstrowało, wszystko jest podłączone ale nie ustawione tzn ustawione ale na jakieś 50 bąbli na sek , nie wiem nie interesuje mnie to ile leci ważne że nie za mało. A i w planie 1500 litrów i filtracja na pewno będzie większa. Ale to nie mój temat i większość ma normalne akwaria a nie baseny.
375 l ro+kranex , 1,15 w/l holender, flora i fauna w projekcie.Podłoże Planta Soil co2 butla/komputer/reaktor ph 6,6 kh 4 EI,aqua nova 2000 i aqua nova 1500, ROK 2005 http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=11089 Akwa dziś http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=41096



kt65c453
Aktywny użytkownik
 
Posty: 611
Dołączył: 07 lis 2005, 14:15

29 gru 2011, 23:14   (#11)  

Szukałem po necie upsa w takiej cenie i właśnie problem jest taki ze za ta kasę to można kupić małego który podtrzyma filterek na 1 lub 2 godziny . Te 2 godziny to filterek możne stać i bez prądu bez większych strat .
A przepiąć filtry to nie problem w razie awarii. Chodzi o czas jak długo popracują filtry za cenę zestawu.
kichnu dziękuję za wyliczenie ,dużo się nie pomyliłem.

Avatar użytkownika

Przemon
Zainteresowany tematem
 
Posty: 240
Dołączył: 04 kwi 2010, 13:18
Miasto: Wolbrom

29 gru 2011, 23:20   (#12)  

ale filtr można uruchomić na minute co 30 minut i też się nie udusi (wymienić wodę na natlenioną), ale to już programator jakiś by się przydał.
375 l ro+kranex , 1,15 w/l holender, flora i fauna w projekcie.Podłoże Planta Soil co2 butla/komputer/reaktor ph 6,6 kh 4 EI,aqua nova 2000 i aqua nova 1500, ROK 2005 http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=11089 Akwa dziś http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=41096



kt65c453
Aktywny użytkownik
 
Posty: 611
Dołączył: 07 lis 2005, 14:15

29 gru 2011, 23:37   (#13)  

Nie myślałem o jakimś ulepszaniu zestawu czy jakiejś automatyzacji , chodziło mi tylko czy filtry będą chodzić , już wiem ze będą . Wiec za 250 zł najprostszym sposobem - zestawem - idąc tropem kt65c453 mogę podtrzymać filtry nawet przy kilkudniowej awarii prądu. Idąc jeszcze dalej kupuje samą przetwornice za 70 zł i niech leży w domu .W ekstremalnych sytuacjach bez prądu biegnę do samochodu wypinam akumulator i dzień lub dwa akwa przeżyje.
Ostatnio edytowano 29 gru 2011, 23:45 przez Przemon, łącznie edytowano 1 raz

Avatar użytkownika

Przemon
Zainteresowany tematem
 
Posty: 240
Dołączył: 04 kwi 2010, 13:18
Miasto: Wolbrom

29 gru 2011, 23:38   (#14)  

a ty jeździsz tramwajem hehe
375 l ro+kranex , 1,15 w/l holender, flora i fauna w projekcie.Podłoże Planta Soil co2 butla/komputer/reaktor ph 6,6 kh 4 EI,aqua nova 2000 i aqua nova 1500, ROK 2005 http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=11089 Akwa dziś http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=41096



kt65c453
Aktywny użytkownik
 
Posty: 611
Dołączył: 07 lis 2005, 14:15

29 gru 2011, 23:45   (#15)  

No wole już przewieźć się tramwajem niż patrzeć jak akwarium warte parę ładnych tysięcy marnieje i do tego wizja restartu i kolejne koszty . Bilet tramwajowy bardziej do mnie przemawia :D

Avatar użytkownika

Przemon
Zainteresowany tematem
 
Posty: 240
Dołączył: 04 kwi 2010, 13:18
Miasto: Wolbrom

30 gru 2011, 01:00   (#16)  

ja kupiłem upsa 500W (niby) używke za 30zylka na allegro, do niego kupiłem nowy akumulatorek za 50 i całośc kosztowała mnie 100. ups spokojnie ciągnie 2 filtry unimaxa 500 i chińczyka hw304b z lampą plus jak miałem palety to jeszcze brzeczyk aquaszuta. oświetlenia nie podłączam pod niego, ze spokojem pociągnął całośc przez 12 godzin jak wymieniali u mnie coś na trafostacji przy bloku. ja na twoim miejscu bupiłbym upsa ma ten plus że jak ci np w nocy wyłączą prąd jak śpisz to się sam włączy a przetwornica się nie włączy. nie mówie że przetwornica się nie nada ale to tylko na planowane braki prądu, a jak masz takie problemy że kilka dni nie ma prądu u ciebie to przetwornica się na nic nie zda bo jak akumulator padnie to nie będzie miała z czego prądu produkować i w takim wypadku pozostaje agregat prądotwórczy spalinowy:) albo pożyczenie akumulatorów od wszystkich znajomych z okolicy:)

Avatar użytkownika

bohen22
Aktywny użytkownik
 
Posty: 590
Dołączył: 14 cze 2008, 12:30
Miasto: Gniezno

30 gru 2011, 01:20   (#17)  

albo prąd ciągnąć z uruchomionego auta ale tu waha nie wspomnę, a wracając do twojego upsa taki wynik 12 h i 2 filtry z takim małym akumulatorkiem to aż niewiarygodne,
375 l ro+kranex , 1,15 w/l holender, flora i fauna w projekcie.Podłoże Planta Soil co2 butla/komputer/reaktor ph 6,6 kh 4 EI,aqua nova 2000 i aqua nova 1500, ROK 2005 http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=11089 Akwa dziś http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=41096



kt65c453
Aktywny użytkownik
 
Posty: 611
Dołączył: 07 lis 2005, 14:15

30 gru 2011, 08:42   (#18)  

UPS załatwi sprawe, jak koledzy pisali wyżej nowe aku kupisz za mniej niz 50 zł
a samego upsa tez za smieszne pieniadze.
____________________
Pozdrawiam

Avatar użytkownika

leon1000
Zainteresowany tematem
 
Posty: 248
Dołączył: 26 lut 2008, 12:53
Miasto: lubuskie

30 gru 2011, 09:18   (#19)  

Za 50 zł to mona kupić ale takie aku 10ah a taka bateryjka to wystarczy ale na godzinkę .
bohen22 daj namiar na taka żelową bateryjkę za 50 zeta co pociągnie mi dwa filterki 12 godzin . Bo jak ja szukam to wszędzie widzę ceny od 190zł w góre .
:? leon1000 masz u mnie browarka jak podeślesz mi linka do aku 36ah za mniej niż 50 zeta .
UPSy tez ceną nie grzeszą . Chyba że takie do lampek nocnych :)

Avatar użytkownika

Przemon
Zainteresowany tematem
 
Posty: 240
Dołączył: 04 kwi 2010, 13:18
Miasto: Wolbrom

30 gru 2011, 09:46   (#20)  

A gdzie Ty mieszkasz na drzewie :) ze potrzebujesz 12 godzin podtrzymania ?
http://sklep.delta.poznan.pl/akumulator ... cff35616e2 - cena dla mnie jest lepsza :)

ten pierwszy nada sie w UPS APC 500, to standardowe wyposażenie.

Co do wiekszych posaiadam 3 szt. pozniej odpisze Ci jaka maja specyfikacje.
____________________
Pozdrawiam

Avatar użytkownika

leon1000
Zainteresowany tematem
 
Posty: 248
Dołączył: 26 lut 2008, 12:53
Miasto: lubuskie

30 gru 2011, 09:54   (#21)  

Ten pierwszy to ma 7,2ah wystarczy na jakieś 30 min .bezużyteczny
A 20 ah juz jest za 180zł .
Jeszcze podaj cenę UPSa proszę
Nie na drzewie tylko pytam na wypadek AWARII która możne zdarzyć się wszędzie .

Avatar użytkownika

Przemon
Zainteresowany tematem
 
Posty: 240
Dołączył: 04 kwi 2010, 13:18
Miasto: Wolbrom

30 gru 2011, 10:27   (#22)  

Może inaczej, jeśli masz znajomych informatyków to napewno maja jakie stare UPS do likwidacji, niekiedy moga to być aku od UPS takiej jak niżej , z reguły producent daje na nie gwarancje na 10 lat
Załączniki
Zdjęcie0151.jpg
Aku od UPSA 24 AH
____________________
Pozdrawiam

Avatar użytkownika

leon1000
Zainteresowany tematem
 
Posty: 248
Dołączył: 26 lut 2008, 12:53
Miasto: lubuskie

30 gru 2011, 23:15   (#23)  

jak masz UPSa to w celu wydłużenia jego pracy można spokojnie połączyć kilka (kilkanaście) baterii o pojemności 7Ah



don_Vall
Zainteresowany tematem
 
Posty: 160
Dołączył: 10 wrz 2011, 17:24
Miasto: Warszawa

30 gru 2011, 23:19   (#24)  

a czemu nie można dołączyć jednego ale tak z 50 Ah . Tzn wiem że można ale uwaga większa pojemność rozładowana powoduje duży pobór prądu przy ładowaniu i możliwe kłopoty.
375 l ro+kranex , 1,15 w/l holender, flora i fauna w projekcie.Podłoże Planta Soil co2 butla/komputer/reaktor ph 6,6 kh 4 EI,aqua nova 2000 i aqua nova 1500, ROK 2005 http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=11089 Akwa dziś http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=41096



kt65c453
Aktywny użytkownik
 
Posty: 611
Dołączył: 07 lis 2005, 14:15







Powiązane tematy
  • Heniowe pytanie

    Pytanko w sprawie henia. Na zdjęciu dwa kępki henia. Chciałbym zrobić sobie ścianę z henia i tu pytanie czy samym przycinaniem uda mi się Robić fajna ścianę na całą boczną szybę akwarium ?...

    Wyświetlenia: 191 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Marsilea quadrifolia pytanie do hodowców tego gatunku

    Witam. Zmówiłem 2 tyg temu tę roślinkę z invitro, roślinka wygląda na zmarnowaną i teraz nie wiem, czy on jest się jeszcze w stanie u mnie zregenerować. Pytanie do was, czy powinienem ją bardziej naśw...

    Wyświetlenia: 433 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

  • Szybkie pytanie - jak długo roślina wytrzyma w worku?

    Witam wszystkich serdecznie! Zarejestrowałam się tutaj, gdyż mam może i głupie, ale palące pytanie. Jestem w trakcie zakładania akwarium. Nie wdając się w szczegóły - miałam je dzisiaj zalewać, w zwi...

    Wyświetlenia: 715 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

  • Cabomba caroliniana pytanie

    Mam pytanie, czy te "włosy" widoczne na zdjęciu to coś normalnego czy roślina się czegoś domaga ?? 20161119_203435.jpg

    Wyświetlenia: 1173 | Odpowiedzi: 8 czytaj więcej...

  • Pytanie - budowa wiwarium

    kakamil, 03 Sept 2013 - 16:43, napisał: Cześć! Pierwsze pytanie, piszę w dobrym dziale? Jeśli nie to proszę o przeniesienie [:)] A teraz kilka moich pytań. Otóż zacząłem budowę wiw...

    Wyświetlenia: 1324 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.