Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Założenie akwarium POMOC



Akwarystyka roślinna ogólnie oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

30 lis 2012, 17:37   (#26)  

Ile takie akwarium u niego kosztuje mniej więcej
Maniek



Maniek2406
Początkujący
 
Posty: 27
Dołączył: 26 lis 2012, 16:30
Miasto: Grabów nad Prosną

07 gru 2012, 12:22   (#27)  

Mam jeszcze jedno małe pytanie oglądałem wczoraj akwarium 450 litrów czy do takiego akwarium jest taki sam sprzęt co do 300 litrowego?chodzi mi o filtry grzałki, itd
Maniek



Maniek2406
Początkujący
 
Posty: 27
Dołączył: 26 lis 2012, 16:30
Miasto: Grabów nad Prosną

08 gru 2012, 00:32   (#28)  

A czy w 150litrowym akwa jest taki sam sprzęt jak w 10 litrowym? Nie szarp sie na takie akwaria.. Przerośnie twoje wydatki...



rytcher
 

25 gru 2012, 10:35   (#29)  

Witam jak bym miał aranżacje z takich kamieni i zamiast piasku kwarcowego dał inne podłoże to jakie rośliny byście posadzili?
Załączniki
akwa piotrka z forum.jpg
Witam jak bym miał aranżacje z takich kamieni i zamiast piasku kwarcowego dał inne podłoże to jakie rośliny byście posadzili?
Maniek



Maniek2406
Początkujący
 
Posty: 27
Dołączył: 26 lis 2012, 16:30
Miasto: Grabów nad Prosną

25 gru 2012, 10:39   (#30)  

Tylko że kamienie były by po prawej i lewej a po środku ścieżka z jakiegoś innego piasku
Maniek



Maniek2406
Początkujący
 
Posty: 27
Dołączył: 26 lis 2012, 16:30
Miasto: Grabów nad Prosną

25 gru 2012, 13:07   (#31)  

Patrząc na twoje wpisy mam taką radę: Znajdź podobające ci się akwarium z opisem i postaraj się je skopiować. Nic w tym złego, a może ci pomóc.

Avatar użytkownika

Haczyk94
Stały bywalec
 
Posty: 423
Dołączył: 27 mar 2012, 16:00
Miasto: okolice Wrocławia

25 gru 2012, 14:29   (#32)  

No właśnie znalazłem i dałem zdjęcie kamienie po bokach jak napisałem po środku jakiś piasek w innym kolorze albo trawnik ale nie wiem czym obsadzić te kamienie
Maniek



Maniek2406
Początkujący
 
Posty: 27
Dołączył: 26 lis 2012, 16:30
Miasto: Grabów nad Prosną

25 gru 2012, 14:40   (#33)  

MNie chodzi żeby z takimi kamieniami zrobic roślinne takie ułożenie ale po bokach i inne oczywiście odłoze
Maniek



Maniek2406
Początkujący
 
Posty: 27
Dołączył: 26 lis 2012, 16:30
Miasto: Grabów nad Prosną

25 gru 2012, 15:29   (#34)  

trudno ci będzie prowadzić taki zbiornik :!: w twoim przypadku postawilbym na holendra lub nature. kup kilka skałek, korzeni i duuuuuuużo roslin (szczególnie szybko rosnących) :!: acha- nie kupuj zbiornika panoramicznego tylko proste :!: :!:



cezar d
Znający temat
 
Posty: 1557
Dołączył: 27 gru 2010, 10:23
Miasto: kołobrzeg

25 gru 2012, 17:36   (#35)  

Oczywiście że kupuję proste akwarium no ale skałek jest dużo rodzai
Ja chcę podłoże na pewno czarne jakie jest najlepsze ? jakaś ziemia pózniej na to jakies drobne kamyczki
skały mogą być ciemne po prawej stronie i lewej utworzone góry jakieś a z przodu i przez środek trawnik a skały obrośnięte albo zrobię holendra tylko potrzebuję rośliny 1,2,3 plany ale nie wiem jakie się nadają mój kolega posadził z przodu mu wysokie porosły
Maniek



Maniek2406
Początkujący
 
Posty: 27
Dołączył: 26 lis 2012, 16:30
Miasto: Grabów nad Prosną

25 gru 2012, 19:07   (#36)  

zamiast skał mozesz kupić lignity tak jak ja to zrobiłem w swoim nowo założonym, a rosliny wszystkich planów masz opisane np. w sklepie RA (kwestia wyboru i upodobania) i google
Załączniki
007.JPG
008.JPG



cezar d
Znający temat
 
Posty: 1557
Dołączył: 27 gru 2010, 10:23
Miasto: kołobrzeg

29 gru 2012, 23:48   (#37)  

Na twoim miejscu wylałbym sobie kubeł zimnej wody na głowę dla ochłodzenia zapału, później usiadł do kompa i poczytał forum bo tam znajdziesz praktycznie wszystkie odpowiedzi. Jeśli nie masz pojęcia co będzie potrzebne to wybierz sobie jakiś zbiornik w galerii i skopiuj (będziesz miał już gotowa listę roślin, wyposażenia itd). Oczywiście to nie zwalnia od czytania i nauki bo start to najmniejszy problem. Jak poczytasz to zobaczysz że nie ma jakoś masakrycznie dużo postów o zakładaniu baniaka a jest masa o problemach z roślinami, podłożem, filtracją, nawożeniem czy oświetleniem. Dużo z tych problemów wynika właśnie z braku wiedzy i/lub pośpiechu. Bo o ile lampy czy filtr można łatwo wymienić (oczywiście błędy odchudzają portfel bardzo szybko) to już np podłoża bez restartu to się nie da. Moja rada to po pierwsze skopiuj jakiś konkretny baniak (może być jakiś zbiornik forumowych weteranów bo zawsze można wtedy podpytać) a po drugie, trzecie i setne czytaj i ucz się.
112l arka noego czyli towarzyskie i 15l krewetkarium nano kostka. W przygotowaniu 30l dla stadka Boraras Brigittae.

Avatar użytkownika

derfalon
Stały bywalec
 
Posty: 358
Dołączył: 21 paź 2011, 21:22
Miasto: Konin

03 sty 2013, 02:09   (#38)  

hej. tez się zastanawiam nad większym zbiornikiem tak do 300l a obecnie mam 96l i też jest duże obserwuje jak to funkcjonuje a podmieniać wody to mi się nie chce w tak dużym baniaku i do tego problemy z glonami na szczęście ich narazie nie mam w 96l .Lej zimną wodę z wiadra na głowę ;).



kuubaw
Zainteresowany tematem
 
Posty: 232
Dołączył: 28 gru 2012, 18:23
Miasto: małopolska







Powiązane tematy


Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 400 gatunków i odmian roślin. Ponad 10 000 produktów z wysyłką w 24 godziny lub
odbiorem osobistym w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).)
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.