Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Wysoki poziom fosforu w wodzie



Akwarystyka roślinna ogólnie oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat
Witam serdecznie . To jest mój pierwszy post na forum .
Mam za wysoki poziom fosforu w akwarium 4ppm . By zmniejszyć poziom użylem JBL Phosex rapid .
Moje pytanie dotyczy takiej kwesti
Po sprawdzeniu poziomu fosforu w wodzie z kranu okazało się że wynosi 1,5 ppm . Czy jest to możliwe i czy mogę coś zrobić by zmniejszyć poziom fosforu w wodzie przed podmianą . Poziom fosforu mierzyłem testami JBL , zaś woda pochodzi z sieci miejskiej w UK.



jack38
Początkujący
 
Posty: 6
Dołączył: 04 sty 2019, 16:42

Możesz mieszać z RO.
W przypadku małego akwarium można wodę kupować jednak gdy jest spore lepiej zainwestować w filtr RO.
Jeżeli woda jest twarda to istnieje jeszcze ewentualność podnieść pozostałe pierwiastki do góry dla proporcji i wcale nie nawozić fosforem.Pierwsze rozwiązanie jest pewniejsze.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Znający temat
 
Posty: 1555
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

Witaj,
A gdzie w UK tak wysoki poziom masz, jeśli to nie tajemnica?


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5755
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

w Lincoln



jack38
Początkujący
 
Posty: 6
Dołączył: 04 sty 2019, 16:42

Zapraszam do Manchester tu mięciutka i czyściutka (no po za krzemianami) jak "dupcia niemowlęcia". Oczywiście, żart ale faktycznie jest miękka.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5755
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

dziękuję za odpowiedź



jack38
Początkujący
 
Posty: 6
Dołączył: 04 sty 2019, 16:42

dziękuję za odpowiedź



jack38
Początkujący
 
Posty: 6
Dołączył: 04 sty 2019, 16:42

przy okazji zapytam jeszcze o inną rzecz , a mianowicie o podmiany wody . Mam akwarium 120 l ,50 l, 20l i aktualnie zamierzam jeszcze zalać zakupione 160 l . W związku czym pytanie jak sobie radzicie z tym , że woda przed podmianką powinna odstać 2dni . W przypadku
większego akwarium to już kłopot .



jack38
Początkujący
 
Posty: 6
Dołączył: 04 sty 2019, 16:42

Przy pierwszym zalaniu nie ma żadnego problemu bo będą tylko rośliny. Przy podmianach już odstają lub przefiltrowaną.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5755
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Na oba problemy rozwiązaniem jest filtr RO+mineralizator.

Avatar użytkownika

BOROTom
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 829
Dołączył: 13 mar 2015, 17:04







Powiązane tematy


Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 400 gatunków i odmian roślin. Ponad 10 000 produktów z wysyłką w 24 godziny lub
odbiorem osobistym w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).)
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 36 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.