Wkład filtracyjny Tetra BalanceBalls
Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Wysoki poziom fosforu w wodzie



Nowości i ciekawostki związane z akwarystyką roślinną, oraz posty nie pasujące do innych działów.
Witam serdecznie . To jest mój pierwszy post na forum .
Mam za wysoki poziom fosforu w akwarium 4ppm . By zmniejszyć poziom użylem JBL Phosex rapid .
Moje pytanie dotyczy takiej kwesti
Po sprawdzeniu poziomu fosforu w wodzie z kranu okazało się że wynosi 1,5 ppm . Czy jest to możliwe i czy mogę coś zrobić by zmniejszyć poziom fosforu w wodzie przed podmianą . Poziom fosforu mierzyłem testami JBL , zaś woda pochodzi z sieci miejskiej w UK.



jack38
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył: 04 sty 2019, 16:42

Możesz mieszać z RO.
W przypadku małego akwarium można wodę kupować jednak gdy jest spore lepiej zainwestować w filtr RO.
Jeżeli woda jest twarda to istnieje jeszcze ewentualność podnieść pozostałe pierwiastki do góry dla proporcji i wcale nie nawozić fosforem.Pierwsze rozwiązanie jest pewniejsze.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Znający temat
 
Posty: 1133
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

Witaj,
A gdzie w UK tak wysoki poziom masz, jeśli to nie tajemnica?


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3669
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

w Lincoln



jack38
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył: 04 sty 2019, 16:42

Zapraszam do Manchester tu mięciutka i czyściutka (no po za krzemianami) jak "dupcia niemowlęcia". Oczywiście, żart ale faktycznie jest miękka.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3669
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

dziękuję za odpowiedź



jack38
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył: 04 sty 2019, 16:42

dziękuję za odpowiedź



jack38
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył: 04 sty 2019, 16:42

przy okazji zapytam jeszcze o inną rzecz , a mianowicie o podmiany wody . Mam akwarium 120 l ,50 l, 20l i aktualnie zamierzam jeszcze zalać zakupione 160 l . W związku czym pytanie jak sobie radzicie z tym , że woda przed podmianką powinna odstać 2dni . W przypadku
większego akwarium to już kłopot .



jack38
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył: 04 sty 2019, 16:42

Przy pierwszym zalaniu nie ma żadnego problemu bo będą tylko rośliny. Przy podmianach już odstają lub przefiltrowaną.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3669
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Na oba problemy rozwiązaniem jest filtr RO+mineralizator.



BOROTom
Aktywny użytkownik
 
Posty: 581
Dołączył: 13 mar 2015, 17:04










Serwis roslinyakwariowe.pl


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

Sklep internetowy

Wysyłkowy sklep akwarystyczny z
bogatą ofertą sprzętu i akscesoriów do
pielęgnacji akwarium.
idź do sklepu


Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Majestic-12 [Bot], p3pit, waldimaszewski i 83 gości