Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Woda po osmozie, skoki ph po uzdatnianiu.



Dyskusje ogólnooakwarystyczne oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat
Witam,

mam wodę po osmozie, ostatni wkład żywica.
Paramtery wody.
ph 6,60
KH 0
GH 0
Wszystko tak na prawdę na zero.

Kiedy chcą zmineralizować solami wtedy ph leci mi strasznie do góry.
Jbl aquadur, Growise również skaczę ph jak szalone skacze z 6,60 na prawie 9. Oczywiście nie sypie ponad normę uzdatniacza wody wszystko wedle instrukcji.
Growise 1,2 ml na 3l wody i z 6.60 poszło na 9.89 ph..

Czym uzdatniać wodę po osmozie tak aby nie skakało ph ?


Avatar użytkownika

Silintierka
Początkujący
 
Posty: 39
Dołączył: 10 maja 2016, 10:41
Miasto: Legionowo

Silintierka napisał(a):Witam,

mam wodę po osmozie, ostatni wkład żywica.
Paramtery wody.
ph 6,60
KH 0
GH 0
Wszystko tak na prawdę na zero.

Kiedy chcą zmineralizować solami wtedy ph leci mi strasznie do góry.
Jbl aquadur, Growise również skaczę ph jak szalone skacze z 6,60 na prawie 9. Oczywiście nie sypie ponad normę uzdatniacza wody wszystko wedle instrukcji.
Growise 1,2 ml na 3l wody i z 6.60 poszło na 9.89 ph..

Czym uzdatniać wodę po osmozie tak aby nie skakało ph ?
Witaj,
Taki skok jest chwilowy i nie musisz się martwić, o ile w zbiorniku nie będzie się utrzymywać.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 8650
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

jak długo chwilowy? ile godzin? Reasumując ph wyrówna się do poprzedniego?


Avatar użytkownika

Silintierka
Początkujący
 
Posty: 39
Dołączył: 10 maja 2016, 10:41
Miasto: Legionowo

Silintierka napisał(a):jak długo chwilowy? ile godzin? Reasumując ph wyrówna się do poprzedniego?
Po dodaniu do zbiornika, przy podawaniu CO2 spadnie do żądanego.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 8650
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

w zbiorniku mam ciągle 7,8 chciałem zbić do 6,8 -7.0. Co dwie doby chciałem obniżać o 0,2.

Dziwnie tak dolać wyższe ph do akwarium niż obecnie jest w akwarium.
Wszystkie produkty do osmozy podnoszą tak ph ?
Możesz mi proszę powiedzieć jak to się stanie, z tym ph że się wyrówna ?
Podawanie Co2 nie podnosi ph ?


Avatar użytkownika

Silintierka
Początkujący
 
Posty: 39
Dołączył: 10 maja 2016, 10:41
Miasto: Legionowo

Nie wiem jak ty, ale ja mineralizuje wodę przed wlaniem do akwarium i dość długo i intensywnie mieszam, zawsze jak sprawdzałem taką wodę to miała parametry takie jakie chciałem uzyskać



Watkins
Poznaje temat
 
Posty: 139
Dołączył: 23 mar 2017, 12:19

Silintierka napisał(a):w zbiorniku mam ciągle 7,8 chciałem zbić do 6,8 -7.0. Co dwie doby chciałem obniżać o 0,2.

Dziwnie tak dolać wyższe ph do akwarium niż obecnie jest w akwarium.
Wszystkie produkty do osmozy podnoszą tak ph ?
Możesz mi proszę powiedzieć jak to się stanie, z tym ph że się wyrówna ?
Podawanie Co2 nie podnosi ph ?
Podawanie CO2 obniża pH. Tworzy się kwas węglowy. Warto poczytać.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 8650
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Krzysztof Radziszewski napisał(a):
Silintierka napisał(a):w zbiorniku mam ciągle 7,8 chciałem zbić do 6,8 -7.0. Co dwie doby chciałem obniżać o 0,2.

Dziwnie tak dolać wyższe ph do akwarium niż obecnie jest w akwarium.
Wszystkie produkty do osmozy podnoszą tak ph ?
Możesz mi proszę powiedzieć jak to się stanie, z tym ph że się wyrówna ?
Podawanie Co2 nie podnosi ph ?
Podawanie CO2 obniża pH. Tworzy się kwas węglowy. Warto poczytać.



Czym dokładnie mineralizujesz ją ? i nie masz skoków ph ?


Avatar użytkownika

Silintierka
Początkujący
 
Posty: 39
Dołączył: 10 maja 2016, 10:41
Miasto: Legionowo

Silintierka napisał(a):
Krzysztof Radziszewski napisał(a):
Silintierka napisał(a):w zbiorniku mam ciągle 7,8 chciałem zbić do 6,8 -7.0. Co dwie doby chciałem obniżać o 0,2.

Dziwnie tak dolać wyższe ph do akwarium niż obecnie jest w akwarium.
Wszystkie produkty do osmozy podnoszą tak ph ?
Możesz mi proszę powiedzieć jak to się stanie, z tym ph że się wyrówna ?
Podawanie Co2 nie podnosi ph ?
Podawanie CO2 obniża pH. Tworzy się kwas węglowy. Warto poczytać.



Czym dokładnie mineralizujesz ją ? i nie masz skoków ph ?
Ja używam Vimi Reminamin. Do przefiltrowanej wody DI o TDS 0.00 w wiaderku 10L dodaje odpowiednią ilość mineralizatora i mieszam. Nie wszystko się rozpuszcza! Podczas dolewania przefiltrowanej wody do zbiornika głównego, dolewam tej z wiaderka. Wcześniej bawiłem się w mieszanie w kolejnym wiaderku 1/3 wody z mineralizatorem i dolewanie 2/3 przefiltrowanej, a następnie taką mieszaninę do akwarium. Tylko, że miałem zbiornik 128L netto, teraz mam 250L.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 8650
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Vimi Reminamin nie podbijają ph ? mam zamiar odpalić butlę z co2 boję się tylko o ph które będzie rosło w nocy jak butle nie będzie dozowała, czy różnice wywołane brakiem podawania co2 nie wpłyną negatywnie na ryby ?


Avatar użytkownika

Silintierka
Początkujący
 
Posty: 39
Dołączył: 10 maja 2016, 10:41
Miasto: Legionowo

Podaje od trzech lat CO2 24 na dobę i nie mam znaczących skoków pH, większe miałem jak wyłączałem CO2 na noc



Watkins
Poznaje temat
 
Posty: 139
Dołączył: 23 mar 2017, 12:19

Silintierka napisał(a):Vimi Reminamin nie podbijają ph ? mam zamiar odpalić butlę z co2 boję się tylko o ph które będzie rosło w nocy jak butle nie będzie dozowała, czy różnice wywołane brakiem podawania co2 nie wpłyną negatywnie na ryby ?
Wiele osób dozuje CO2 w czasie świecenia światła i ryby oraz inne zwierzęta u nich żyją. Kolejnym przykładem może być ADA.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 8650
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Nie wiem jak Ty mineralizujesz wodę ze uzyskujesz PH9.89 ,ale nigdy nie udało mi się takiego wyniku uzyskać .

Ja mineralizuje wode w beczce (80l ) w której mam RO ,dodaje 1 pełną miarkę vimi reminami uzyskuje GH 11 Ph ~7 taką wodę wlewam do zbiornika .

Co2 podaje 24/24h raz ustawiona ilość i zapominam o temacie do czasu wymiany butli .



akwaAmator
Znający temat
 
Posty: 1406
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54







Powiązane tematy


Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.