Bezpieczne zakupy bez wychodzenia z domu. DARMOWA DOSTAWA od 499zł lub przy zakupie minimum 10 roślin akwariowych - zobacz katalog
Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Wentylator - kontrola szybkości obrotów



Akwarystyka roślinna ogólnie oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat
Mikuś napisał(a):Cześć !,
A jak wypadły próby z podłączeniem reszty podzespołów ?
A może najzwyklejszy transformator z Alleg.. między 12V a 14V używke tam
kupisz za grosze , do tego cztery diody prostownicze lub mostek prostowniczy .


Podzespoły kupiłem niedawno na Ali... więc zanim przyjdą, to trochę czasu jeszcze upłynie.
Tak więc, chłodzenie już będzie służyć raczej w przyszłorocznych upałach.

Wszystko powinno działać, jedynie trudno jest mi określić, czy 2 lub 3 wentylatorki w 37l. akwarium dadzą radę z wytworzeniem odpowiednio dużej cyrkulacji powietrza pod pokrywą, i jak się to będzie przekładać na obniżenie temperatury wody w Akwarium.
Byłbym zadowolony, gdyby udało się zbić temperaturę wody w upały o jakieś 2 stopnie, w tej chwili radze sobie w ten sposób, że zdejmuje pokrywę i w upały jest temperatura znośna dla rybek, a powiem , że pokój jest na poddaszu i w upalne dni w pokoju mam ponad 30 stopni C.



Adip
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 06 lis 2016, 13:09

Swego czasu wkładałem dwie butelki 1,5l z wodą do zamrażarki a potem
po jednej na zmianę do akwarium spoko zbijało temperaturę .
Obawiam się że 2c* nie osiągniesz co najwyżej odprowadzisz ciepło z
oświetlenia i spowolnisz tempo nagrzewania zbiornika .



Mikuś
Początkujący
 
Posty: 31
Dołączył: 25 lis 2015, 11:13
Miasto: Śląsk

Moim tokiem myślenia skoro masz 30 stopni w pokoju to będzie ciężko zbić temp. za pomocą wentylatorów, bo wtlaczane powietrze ma temp 30 stopni. Wiem, woda odparowując się wychładza ale wątpię czy na tyle skutecznie. Nie myślałeś o klimatyzacji do domu/mieszkania/pokoju. Tobie biedzie lepiej w upały, rybkom będzie łatwiej i zwykły wiatraczek będzie wtłaczał 24 stopnie do akwarium i akwarium będzie otaczało chłodne powietrze, a może wiatraczki będą zbędne? W innym przypadku to raczej musi być jakaś zewnętrzna chłodnica wody, jak w poście powyżej lub chłodziarka do akwarium, która jest w cenie klimatyzacji i dodatkowo generuje ciepło do juz nagrzanego pokoju.

Wysłane z MediaPad T1 8.0 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2391
Dołączył: 03 kwi 2016, 22:11
Miasto: Rzeszów

zmijka85 napisał(a):Moim tokiem myślenia skoro masz 30 stopni w pokoju to będzie ciężko zbić temp. za pomocą wentylatorów, bo wtlaczane powietrze ma temp 30 stopni. Wiem, woda odparowując się wychładza ale wątpię czy na tyle skutecznie. Nie myślałeś o klimatyzacji do domu/mieszkania/pokoju. Tobie biedzie lepiej w upały, rybkom będzie łatwiej i zwykły wiatraczek będzie wtłaczał 24 stopnie do akwarium i akwarium będzie otaczało chłodne powietrze, a może wiatraczki będą zbędne? W innym przypadku to raczej musi być jakaś zewnętrzna chłodnica wody, jak w poście powyżej lub chłodziarka do akwarium, która jest w cenie klimatyzacji i dodatkowo generuje ciepło do juz nagrzanego pokoju.

Wysłane z MediaPad T1 8.0 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl


Jeżeli temperatura w pokoju w dzień jest 30-31 stopni, to woda w akwarium, pod koniec dnia (świecenia) przy otwartej pokrywie nie przekracza 27-28 stopni.



Adip
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 06 lis 2016, 13:09

Powodzenia. Ja w mieszkaniu miałem 27, w akwarium ze względu na oświetlenie miałem 28. Stąd moje wątpliwości. Wentylator biurkowy załatwił sprawę na moją nieobecność w domu. Z wiatraczkami też kombinowałem ale trochę hałasują te małe. Potrzebowałem 3 takie. Od 2 lat mam klime i problemy z upałami się skończyły dla mnie i rybek, stąd taki pomysł. Ja pokrywę mieć muszę, przypuszczam że gdybym jej nie miał to i problemów z chłodzeniem też nie.

Wysłane z MediaPad T1 8.0 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2391
Dołączył: 03 kwi 2016, 22:11
Miasto: Rzeszów

Hmm ja jestem zwolennikiem prostoty. Więc szybko opisze swoje chłodzenie.

Bez lutowania i zabaw. Zestaw 2x wentylator o boku 12cm + zasilacz- polutowany i zaizolowany. Kupiony na alledrogo za 25zł + Termoregulator RT-2 regulator temperatury "0", który włącza nam wentylatory gdy temperatura osiągnie określony poziom. Te 0 oznacza odwrócony opornik - można to zrobić samemu lub kupić już przerobiony - koszt 27 - ja leniwa bestia kupiłem przerobiony.

Koszt chłodzenia 52zł + 10zł przesyłka - roboty zero - działa perfekcyjnie :)
U mnie śmigają dwa takie zestawy.
1. Na otwartym 45l B stojącym 30cm od okna słońce od 14 do 21(tylną ścianą do niego - okno przysłoniętę roletą) - zestaw zbija temp. o 4 stopnie. W pokoju jest 28 w baniaku 24.
2. Na zamkniętej 100 stojącej 2m od okna. Temperatura jest niższa o 5 stopni.

W obydwu przypadkach powietrze jest wdmuchiwane do akwarium - bezpośrednio w tafle wody.

Regulator olałem bo po to jest termostat ;)
Załączniki
chłodzenie.jpg
Wentylatory z zasilaczem gotowy zestaw 25zł
chłodzenie.jpg (26.7 KiB) Przeglądane 1020 razy
rt-2-regulator-termoregulator-temperatury.jpg
Termoregulator -27zł

Avatar użytkownika

Silveraun
Zainteresowany tematem
 
Posty: 187
Dołączył: 27 sie 2016, 19:51
Miasto: Toruń/Olsztyn

Proste tanie gotowe po drobnych przeróbkach urządzenie do zastosowania
w akwarium jako chłodziarka .
DYSTRYBUTOR WODY !!!
Większość jest na agregatach chłodniczych z czynnikiem R134a .
Należy tylko zwrócić uwagę na ilość czynnika w danym modelu podanego w gramach na tabliczce znamionowej .
Urządzenie posiada również potężną grzałkę do wody gorącej ,
po utemperowaniu jej mocy za pomocą mocniejszego regulatora prądu zmiennego
oraz wymianie termostatu z niskim zakresem mamy również rozwiązanie
ogrzewania .
Zakupiony prze zemnie dystrybutor miał regulację mocy grzani jak i chłodzenia .
Najprościej „spiralę chłodzącą” zanurzyć w sampie co wiąże się kontaktem
wody z miedzią .
Jednak można wykorzystać naczynie chłodzące które jest w każdym
dystrybutorze – ja mam ze stali nierdzewnej ale są również plastikowe .
Po drobnej przeróbce zbiornik można hermetycznie zamknąć przez dorobienie pokrywki i wykorzystać jak wymiennik ciepła filtracji narurowej jako osobny bypass.

Uwaga pozostawiłem włączone urządzenie na około 10godzin w wannie z 200-stoma
litrami wody rano wokół spirali chłodzenia była bryła ogromna LODU !!!
W 240-stu litrowym akwarium możemy łatwo przesadzić i zabić w nim całe życie !

Pozdrawiam tych ze ścianami wentylatorków oraz ogniwami Peltiera ;-)
Załączniki
Chłodzenie 1.jpg
Chłodzenie foto 2.jpg
Chłodzenie foto 3.jpg
Chłodzenie foto 4.jpg



Mikuś
Początkujący
 
Posty: 31
Dołączył: 25 lis 2015, 11:13
Miasto: Śląsk

Mikus,
przelicz to przez koszty prądu, ilośc miejsca i wygląd urządzenia, a nie będzie już tak kolorowo.
U mnie 4 wiatraczki, skręcone na 30% mocy zbijają temperature do 24* do 30* za oknem, przy 35* dworowej temp mam max 26*.

Avatar użytkownika

a_rek
Aktywny użytkownik
 
Posty: 509
Dołączył: 29 lis 2010, 23:41

Jak najbardziej masz rację ,”każdy orze jak może” .
Ja nie wiem i le i jakich wiatraków bym miał dać do zbiornika 1500 litrów i
belką oświetleniową dysponującą ponad 500-set watami .
Więc te 100watt poboru urządzenia w upały aż tak mnie nie przeraża .
Załączniki
chłodz.jpg



Mikuś
Początkujący
 
Posty: 31
Dołączył: 25 lis 2015, 11:13
Miasto: Śląsk

Takich upalnych dni jakie mieliśmy ostatnio w naszej strefie klimatycznej nie ma za dużo. Z chłodziarkami można się bawić tylko czy to ma sens? Dużo roboty i kosztów po to żeby obniżyć w akwarium temperaturę o klika stopni przez kilka dni w roku :)
U siebie zastosowałem najprostszy sposób. Wentylatorek komputerowy o średnicy 120 mm plus zasilacz:
I to wystarczyło, włączony na okrągło przez najbardziej upalne dni utrzymał temperaturę w 180l akwarium niższą o 2 stopnie od temperatury w pokoju. Temperatura wody w czasie pracy wentylatorka nie przekroczyła 28 stopni przy temperaturach w pomieszczeniu przekraczających 30 stopni. Dodatkowo nawilżał powietrze, bo ubywało kilka litrów na dobę :wink:
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/200l-opti-astar-75237.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/180l-roslinne-astar-73663.html
"... pamiętaj, że założywszy akwarium, nakładasz na siebie stały obowiązek właściwej opieki nad hodowanymi zwierzętami. A to już jest sprawa kultury i wrażliwości ..."
Pozdrawiam, Andrzej


Avatar użytkownika

astar
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2095
Dołączył: 27 gru 2015, 19:05

Witam ! ,
Dziś troszkę pokombinowałem z chłodzeniem na bazie dystrybutora wody .
Przewinąłem spirale chłodzącą na średnicę 70mm tak by mieściła się w korpusie
narurowym 10”, oczywiście odpaliłem obieg na próbę po lutowaniu i napełnieniu układu na nowo.
Jutro przerobię stronę ciepłą obiegu tak by weszła w następny korpusik .
Myślę zrobić osobny obieg wody strony ciepłej połączone z większą chłodnicą w boku akwarium , lub małym kaloryferem łazienkowym to tylko przez ścianę i jestem w łazience pomyślałem o spożytkowaniu tej energii na suszenie ręczników ha ha ha .
Oczywiście zrobię również podstawowy obieg na ogrzewanie zbiornika
gdy nastaną chłodniejsze dni .
Spirala chłodząca w korpusie pierwszym wiadomo jakaś mała pompka
do C.O „WILO Star-Z” , myślałem jeszcze o spirali destylacyjne z nierdzewki
ale to nie wejdzie w korpus narurowy czyli powiększą się gabaryty urządzenia i odpada regulowane ogrzewanie ciepłem z układu.
Załączniki
Foto 1.jpg
Foto 2.jpg



Mikuś
Początkujący
 
Posty: 31
Dołączył: 25 lis 2015, 11:13
Miasto: Śląsk

Czyli coś na wzór budowanych niedawno układów do extremalnego chłodzenia podkręcanych procesorów - tylko wymiennik inaczej zrobiony.
Zaizoluj zimne elementy nie będące używane do chodzenia wody - będzie na podłogę kapać skroplona woda.
Załączniki
b_teoria_overclockingu_czesc_1_autokaskada.jpg


Avatar użytkownika

pietach
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2128
Dołączył: 14 maja 2014, 12:00
Miasto: Wschowa

I woda będzie miała kontakt z miedzianą spiralą?

Avatar użytkownika

a_rek
Aktywny użytkownik
 
Posty: 509
Dołączył: 29 lis 2010, 23:41

a_rek napisał(a):I woda będzie miała kontakt z miedzianą spiralą?

Nie nie będzie kontaktu miedzi z wodą .

Skontaktowałem się z producentem takich oto rzeczy załączniki .
Jedyne co obecnie rozważam to 2 x spirala w korpusach (strona ciepła / zimna) lub
spirala korpus strona ciepła i obudowana wężownica (wymiennik) na zimną .

pietach napisał(a):Zaizoluj zimne elementy nie będące używane do chodzenia wody - będzie na podłogę kapać skroplona woda.


Nie powinno nic kapać – skraplacz ,osuszacz i częściowo kapilara
będą pozamykane w korpusach .
Na zewnątrz będzie tylko kompresor .
Załączniki
Dest.JPG
Dest 2.jpg



Mikuś
Początkujący
 
Posty: 31
Dołączył: 25 lis 2015, 11:13
Miasto: Śląsk

Jak skraplacz (radiator do odprowadzania ciepła) chcesz upakować do korpusu?
Z dawnych czasów overclokingu pamiętam, że im lepsze odprowadzanie ciepła ze skraplacza tym niższa temperatura na parowniku.


Avatar użytkownika

pietach
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2128
Dołączył: 14 maja 2014, 12:00
Miasto: Wschowa

pietach napisał(a):Jak skraplacz (radiator do odprowadzania ciepła) chcesz upakować do korpusu?
Z dawnych czasów overclokingu pamiętam, że im lepsze odprowadzanie ciepła ze skraplacza tym niższa temperatura na parowniku.
Załączniki
3.gif
3.gif (4.17 KiB) Przeglądane 570 razy
Ad 1.JPG
Ad 2.JPG
Ad 3.JPG
Ostatnio edytowano 10 sie 2017, 12:44 przez Mikuś, łącznie edytowano 1 raz



Mikuś
Początkujący
 
Posty: 31
Dołączył: 25 lis 2015, 11:13
Miasto: Śląsk

Mógłbyś rozwinąć myśl pokazaną na gifie?

Czy dobrze to opisałem?


Avatar użytkownika

pietach
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2128
Dołączył: 14 maja 2014, 12:00
Miasto: Wschowa

pietach napisał(a):Jak skraplacz (radiator do odprowadzania ciepła) chcesz upakować do korpusu?.


Intensywnie myślałem jak ci to pokazać .
Załączniki
3.gif
3.gif (4.17 KiB) Przeglądane 538 razy



Mikuś
Początkujący
 
Posty: 31
Dołączył: 25 lis 2015, 11:13
Miasto: Śląsk

Nie było załączników.
A gif wygląda tak jakby chciało się powiedzieć " nie no co za debil jest przy klawiaturze..." :mrgreen:

Czyli na podstawie dodanych zdjęć:

Skraplacz (ta oryginalna kratka) jest zamieniona w wężownicę i wepchana do narurowca.
Przepływająca woda przez korpus będzie odbierać generowane ciepło i odprowadzać do innego radiatora - dodatkowy grzejnik w łazience żeby wykorzystać powstałe ciepło.

Parownik w formie wężownicy w drugim narurowcu.
Przepływająca woda będzie się ochładzać.


Avatar użytkownika

pietach
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2128
Dołączył: 14 maja 2014, 12:00
Miasto: Wschowa

pietach napisał(a):Nie było załączników.
A gif wygląda tak jakby chciało się powiedzieć " nie no co za debil jest przy klawiaturze..." :mrgreen:

Czyli na podstawie dodanych zdjęć:

Skraplacz (ta oryginalna kratka) jest zamieniona w wężownicę i wepchana do narurowca.
Przepływająca woda przez korpus będzie odbierać generowane ciepło i odprowadzać do innego radiatora - dodatkowy grzejnik w łazience żeby wykorzystać powstałe ciepło.

Parownik w formie wężownicy w drugim narurowcu.
Przepływająca woda będzie się ochładzać.


pietach napisał(a):Nie było załączników.
A gif wygląda tak jakby chciało się powiedzieć " nie no co za debil jest przy klawiaturze..."

Daleki jestem od obrażania kogoś publicznie !

Wreszcie ktoś z kim można „pogadać”

Niebawem będę zmieniał zbiornik dużo dużo większy +/- 400x120x100 .
To co buduje ma pokazać skuteczność , jak się sprawdzi powstanie wer.2
na mocniejszym kompresorze i większych „wymiennikach”



Mikuś
Początkujący
 
Posty: 31
Dołączył: 25 lis 2015, 11:13
Miasto: Śląsk

Wreszcie ktoś z kim można „pogadać”


To załóż swój wątek bo zapowiada się ciekawie.
Mocniejszy kompresor albo kaskada z dwóch mniejszych - Ryba wyciągał grubo ponad minus 100*C :mrgreen:


Avatar użytkownika

pietach
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2128
Dołączył: 14 maja 2014, 12:00
Miasto: Wschowa

Nie noo ! Nie będę się rozdrabniał noże jakaś sprężarka śrubowa . :D :D :D
Załączniki
Komp 2.JPG



Mikuś
Początkujący
 
Posty: 31
Dołączył: 25 lis 2015, 11:13
Miasto: Śląsk







Powiązane tematy
  • Kontrola rozrozstu gatunków Eleocharis

    Witam, Wyczytałem w kilku miejscach, że utrzymanie tej rośliny jest kłopotliwe głównie ze względu na to że ma ona tendencje do zarastania wszystkiego co się da i potrafi np zepsuć kompozycje rosnąć p...

    Wyświetlenia: 452 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.