Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Wentylator - kontrola szybkości obrotów



Akwarystyka roślinna ogólnie oraz posty nie pasujące do innych działów.
+ nowy temat
Kupiłem wentylatorki 12v DC posiadające tylko 2 piny, słyszałem że jest możliwość regulacji obrotów także w takich wentylatorach, które posiadają tylko dwa złącza.
Prosiłbym o poradę, jakie urządzenie muszę zakupić do regulacji obrotów wentylatora.



Adip
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 06 lis 2016, 13:09

Używałem kiedyś takich typowych sterowników dedykowanych do wiatraków komputerowych, jednak dużo taniej można dostać uniwersalne regulatory obrotów np:
http://allegro.pl/regulator-obrotow-sil ... f4bbd60ca8

https://www.google.co.uk/search?q=REGUL ... 8gfKjbnoAg

Zalety tego urządzenia to duża obciążalność, można spokojnie podpiąć kilkanaście wentylatorów 12V no i cena. Mam w terrariach kilkanaście wentylatorów sterowanych w ten sposób.


Avatar użytkownika

Rfck
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2801
Dołączył: 24 mar 2010, 23:34
Miasto: Gdańsk/UK

Link do alledrogo co podałeś, jest regulatorem, ale na napięcie 230V. :wink:
A kolega ma wiatraczki na 12V
Pozdrawiam
Artur

Avatar użytkownika

Utul
Znający temat
 
Posty: 1075
Dołączył: 24 lut 2015, 21:01
Miasto: Marklowice

Faktycznie, mój błąd:

Ja kupowałem swoje na ebay prosto z chin mam kilka i działają wszystkie bez zarzutu.
Załączniki
REGULATOR_OBROTÓW_SILNIKA_LED_12V_24-40V_10A_PWM__6840681768__-_Allegro_pl_-_Więcej_niż_aukcje_.png.png


Avatar użytkownika

Rfck
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2801
Dołączył: 24 mar 2010, 23:34
Miasto: Gdańsk/UK

Rfck napisał(a):Używałem kiedyś takich typowych sterowników dedykowanych do wiatraków komputerowych, jednak dużo taniej można dostać uniwersalne regulatory obrotów

Zalety tego urządzenia to duża obciążalność, można spokojnie podpiąć kilkanaście wentylatorów 12V no i cena. Mam w terrariach kilkanaście wentylatorów sterowanych w ten sposób.


Tak, ale czy takie regulatory, które mają wejście na 3 albo 4 kabelki, sprawdzą się do wiatraków posiadających tylko dwa kable podłączeniowe?



Adip
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 06 lis 2016, 13:09

Regulator zakupiony na Ali...., koszt 1,3 dolara



Adip
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 06 lis 2016, 13:09

To zaszalałeś z ceną :mrgreen:
Oczywiście na plus :D
Za transport coś Ci doliczyli ?
Pozdrawiam
Artur

Avatar użytkownika

Utul
Znający temat
 
Posty: 1075
Dołączył: 24 lut 2015, 21:01
Miasto: Marklowice

Transport gratis, ale teraz się zastanawiam, nad kupnem urządzenia , które by włączało wiatraki przy wysokiej temperaturze, są takie urządzenia na znanym portalu z Chin za 1,5-2 dolary , tylko nie wiem, czy oprócz włączana wiatraków ,można nimi sterować także wielkością obrotów.



Adip
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 06 lis 2016, 13:09

Ten sterownik posiada 4 połączenia:
+ i - od zasilacza oraz wyjścia + i - dla wiatraka.

Ważna uwaga, tam jest przełącznik 3 pozycyjny, na którejś pozycji jest napięcie -12V co powoduje że wentylatory dostają prąd ale się nie kręcą, grzeją się i następnie pójdą z dymem.

Jeśli chodzi o sterownik od temperatury to musi to być coś na wzór termostatu tylko działającego odwrotnie :)

Jakbyś chciał wszystko w jednym to najlepszy byłby jakiś sterownik elektroniczny dedekowany do tego co pewnie kosztowałoby nie mało.

Pamiętaj o odpowiednim doborze zasilacza.


Avatar użytkownika

Rfck
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2801
Dołączył: 24 mar 2010, 23:34
Miasto: Gdańsk/UK

Albo wentylator z czujnikiem temperatury.
Do komputerów są takie.
Chyba FAN 8 TC - ważne jest to TC - to oznacza, że wentylator jest z czujnikiem.


Avatar użytkownika

pietach
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2128
Dołączył: 14 maja 2014, 12:00
Miasto: Wschowa

No ale do takiego wiatraka musisz mieć urządzenie które ten czujnik obsługuje :)
Kolega ma już kupione wiatraki.


Avatar użytkownika

Rfck
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2801
Dołączył: 24 mar 2010, 23:34
Miasto: Gdańsk/UK

Wiatraki kupione , a także regulator obrotów i mini termostat z sondą temperatury, myślę, że da się jakoś podłączyć te trzy urządzenia, i będzie git :D
Załączniki
HTB1EnpWQXXXXXbpXFXXq6xXFXXXQ.jpg
HTB1ZSP7QXXXXXbraXXXq6xXFXXXJ.jpg
HTB1LvrbNVXXXXajXXXXq6xXFXXXz.jpg



Adip
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 06 lis 2016, 13:09

Hello !
Ale kombinacje z tymi wentylatorami :-)
2 pin to ON/OFF – czyli pracuje lub nie
3 pin to monitoring obrotów – co łatwo zaobserwować np. w biosie płyty gł PC
4 pin to np. wentylatory chłodzenia procesorów , kart graficznych co pozwala
na automatyczną zmianę obrotów wentylatora .
Przykładowo program „EVGA Precision” do kart graficznych 4-ro pinowy
wentylator na grafice monitoring obrotów + automatyczna zmiana RPM
w zależności od temperatury urządzenia i jego ustawień .

Na marginesie 30x30mm wentylatorki to najgorszy pomysł one mają z 7000 RPM
poziom hałasu wysoki a wydajność mizerna , a przy 4000 obrotów znośny
ale nie będzie skuteczny .

Nie wiem czy nie doczytałem czy nie piszesz , co chcesz tym chłodzić ?
Załączniki
EVGA.JPG



Mikuś
Początkujący
 
Posty: 31
Dołączył: 25 lis 2015, 11:13
Miasto: Śląsk

Pewnie akwarium.


Avatar użytkownika

Rfck
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2801
Dołączył: 24 mar 2010, 23:34
Miasto: Gdańsk/UK

Rfck napisał(a):Pewnie akwarium.

:? / :lol:
Załączniki
Kufelek.JPG



Mikuś
Początkujący
 
Posty: 31
Dołączył: 25 lis 2015, 11:13
Miasto: Śląsk

Mikuś napisał(a):Hello !
Ale kombinacje z tymi wentylatorami :-)
2 pin to ON/OFF – czyli pracuje lub nie
3 pin to monitoring obrotów – co łatwo zaobserwować np. w biosie płyty gł PC
4 pin to np. wentylatory chłodzenia procesorów , kart graficznych co pozwala
na automatyczną zmianę obrotów wentylatora .
Przykładowo program „EVGA Precision” do kart graficznych 4-ro pinowy
wentylator na grafice monitoring obrotów + automatyczna zmiana RPM
w zależności od temperatury urządzenia i jego ustawień .

Na marginesie 30x30mm wentylatorki to najgorszy pomysł one mają z 7000 RPM
poziom hałasu wysoki a wydajność mizerna , a przy 4000 obrotów znośny
ale nie będzie skuteczny .

Nie wiem czy nie doczytałem czy nie piszesz , co chcesz tym chłodzić ?


Akwarium chcę chłodzić :D , kupiłem trzy wentylatorki, niestety posiadają 2 pin.
Akwarium małe 37l. a co za tym idzie pokrywa tez wąska, wiec wentylatorki nie mogły być większe niż 30mm.
Myślę wstawić trzy wentylatorki, z tyłu pokrywy, z lewej strony, z prawej strony mam otwór na kable i węże, czyli będzie cyrkulacja .
Załączniki
20170724_223902.jpg



Adip
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 06 lis 2016, 13:09

Wydaje mi się że , co byś tu nie wyczytał (z podpowiedzi innych) to i tak
wcielisz swój plan w życie ;-)

Pomimo to napiszę Ci tak :
Próbowałem osiągnąć to samo na zbiorniku 240l (szkoda że fotki przepadły)
2 wentylatory 120mm stary zasilacz z PC + RGB Dimmer
W pokrywie wyciąłem od góry dwa otwory (prawa-lewa strona) o średnicy
około 11cm z dołu wstawiłem wentylatory 120mm tak by zasysały
powietrze znad akwarium do środka .
Aluminiowa korona posiadała dwa oryginalne otwory fi-50mm na przewody itp.
Efekt mniej niż znośny by tak to zostawić – (jako tako po uchyleniu pokrywy)
Więc kombinowałem dalej :
Przeniosłem zasilanie świetlówek – (elektroniczne stateczniki) na zewnątrz
obudowy , dołożyłem jeszcze dwa wentylatory do pokrywy tym razem
zasysające ciepłe powietrze znad świetlówek na zewnątrz zbiornika .
Całość była do „strawienia” z napięciem wyjściowym regulatora do 10v poniżej
2000 obrotów szum przepływu powietrza był niewielki .

Zapomniałem dopisać :
Najprościej zasilacz z regulacją napięć wyjściowych
masz dwa przewody + i – łączymy z wentylatorkiem PC 12v 80x80mm
czy innym czarny przewód to – czerwony to + , proste i tanie
płynne regulatory obrotów czujniki itd. to zbędna zabawa no i nie wielkie ale
wydatki .
Załączniki
RGB Dimmer.JPG
zasilacz.JPG



Mikuś
Początkujący
 
Posty: 31
Dołączył: 25 lis 2015, 11:13
Miasto: Śląsk

Wszystko już kupiłem, więc można powiedzieć , że jest już "po ptokach", ale przypomniałem sobie , że mam w domu, nowy zasilacz antenowy z płynną regulacją mocy 3,7v-12v, więc mogę go wykorzystać, ale wtedy nie mógłbym zastosować tego mini teromostatu , gdyż on jest na 12v, więc, po przykręceniu zasilacza na mniejsze obroty , czyli na mniejszy prąd np: 4V , to termostat chyba nie będzie działał?

Istnieje możliwość połączenia zasilacza antenowego regulowanego bezpośrednio z wiatrakami, ale wtedy sam je będę musiał włączać i wyłączać.

Natomiast połączenie takie :
Zasilacz 12v > termostat 12v > regulator prędkości > wiatraki, powinno działać w ten sposób, że wiatraki będą się włączały automatycznie w zależności od temperatury, natomiast ilość obrotów wiatraków ustawię sobie regulatorem obrotów, tak aby mi odpowiadało, pod względem hałasu, i wydajności.



Adip
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 06 lis 2016, 13:09

Witam ! ,
No widzę że się „rozpędziłeś” ;-) .
Jeśli sprawia Ci to frajdę to masz zajęcie , dobrze zrobisz jak to sobie
wcześniej „na krótko” przetestujesz .
No i napiszesz czy wyniki są zadowalające :-) , bo „tornada pod pokrywą nie będzie .
Jeśli masz masz zamiar użyć zasilacza ant „załącznik 1” to zwróć uwagę na
jego moc wyjściową 100mA = 0,10Ampera .
A teraz popatrz na same wentylatorki ile ma każdy z nich .
Średnio mają od 0.06A do 0.15A czyli (60mA / 150mA) :-(
Załączniki
Załącznik 1.JPG
Załącznik 2.JPG



Mikuś
Początkujący
 
Posty: 31
Dołączył: 25 lis 2015, 11:13
Miasto: Śląsk

Mikuś napisał(a):Witam ! ,
No widzę że się „rozpędziłeś” ;-) .
Jeśli sprawia Ci to frajdę to masz zajęcie , dobrze zrobisz jak to sobie
wcześniej „na krótko” przetestujesz .
No i napiszesz czy wyniki są zadowalające :-) , bo „tornada pod pokrywą nie będzie .
Jeśli masz masz zamiar użyć zasilacza ant „załącznik 1” to zwróć uwagę na
jego moc wyjściową 100mA = 0,10Ampera .
A teraz popatrz na same wentylatorki ile ma każdy z nich .
Średnio mają od 0.06A do 0.15A czyli (60mA / 150mA) :-(


Rzeczywiście, jeden wentylator ma pobór 110mA, a zasilacz antenowy 100mA, czyli max jeden wentylatorek mógłbym podłączyć do tego zasilacza, aby go nie spalić



Adip
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 06 lis 2016, 13:09

Cześć !,
A jak wypadły próby z podłączeniem reszty podzespołów ?
A może najzwyklejszy transformator z Alleg.. między 12V a 14V używke tam
kupisz za grosze , do tego cztery diody prostownicze lub mostek prostowniczy .
Załączniki
Tr.JPG



Mikuś
Początkujący
 
Posty: 31
Dołączył: 25 lis 2015, 11:13
Miasto: Śląsk

Dodam że ja też intensywnie testuje chłodziarkę własnej roboty (DIY) z
bardzo dobrymi wynikami :-) tyle że mam nieco większy zbiorniczek niemal 1500L.
Zeszły tydzień były upały ponad 30c a bez problemu utrzymywałem w zbiorniku
22/24c co prawda chłodziłem 24/h ale to przez otwarty zbiornik (wisząca lamp)
i filtr narurowy 10 korpusów w podstawie to niezły wymiennik ciepła w odwrotnym
kierunku ;-) .
W sumie zostało mi ładnie opakować moje „ustrojstwo” bo działa . :-)



Mikuś
Początkujący
 
Posty: 31
Dołączył: 25 lis 2015, 11:13
Miasto: Śląsk

Mikuś napisał(a):W sumie zostało mi ładnie opakować moje „ustrojstwo” bo działa .

Napisz coś więcej o swoim "ustrojstwie" :)
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/200l-opti-astar-75237.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/180l-roslinne-astar-73663.html
"... pamiętaj, że założywszy akwarium, nakładasz na siebie stały obowiązek właściwej opieki nad hodowanymi zwierzętami. A to już jest sprawa kultury i wrażliwości ..."
Pozdrawiam, Andrzej


Avatar użytkownika

astar
Znający temat
 
Posty: 1796
Dołączył: 27 gru 2015, 19:05

Ha ha ha !
Jak czytam o desperatach z ogniwami pertiera , ścian z dziesiątkami wentli
to aż się dziwie że tu i na innych forach np. Malawi nikt nie poszedł w tym kierunku .
Mam foty z testów z trochę z montażu co prawda „druteks” przed chwilą
właśnie TO! Odpaliłem zrobię fote po kawce ;-) .
Tak jak pisałem dopracowuję wymiennik ciepła (nierdzewka) myślę jeszcze
o zamontowaniu na stałe małej pompy C.O jakieś Wilo Star-Z z niej na niewielką
chłodniczkę z dmuchawy samochodowej woda wpadała by już cokolwiek
zimniejsza do dalszego schładzania .
Kiepsko mi idzie bo mam złamane dwie kości śródstopia i ciężko z mobilnością
ale za to mam prawie miesiąc L4 więc się wyrobię ha ha ha .
Załączniki
Chłodzenie foto 1.jpg



Mikuś
Początkujący
 
Posty: 31
Dołączył: 25 lis 2015, 11:13
Miasto: Śląsk

astar napisał(a): Napisz coś więcej o swoim "ustrojstwie" :)

Pomysł jest moim zdaniem GENIALNYYY ! normalnie to opatentuje ha ha ha .
Dotychczasowe poniesione koszty to 150zł :-)
Jak dasz słowo że przez miesiąc nic nie piśniesz na forach to poślę Ci coś do oceny na "PW"
:-)



Mikuś
Początkujący
 
Posty: 31
Dołączył: 25 lis 2015, 11:13
Miasto: Śląsk









Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 9000 produktów dostępnych od ręki z wysyłką w 24 godziny lub odbiorem osobistym w Krakowie po wcześniejszej rezerwacji przez internet.
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: farello i 41 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.