Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Stosunek wody RO do kranówki.



Dyskusje ogólnooakwarystyczne oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

11 lis 2020, 13:05 Stosunek wody RO do kranówki.  (#1)  

Witam, w kranie mam wodę o pH w okolicach 8 i 18 KH i 18GH. Zakupiłem filtr Ro bo przy tych parametrach raczej nie ma mowy o akwarium roślinnym z CO2. Powiedzcie mi czy dobrym rozwiązaniem będzie mieszanie RO z kranówka czy raczej od razu polecacie mineralizatory. Wiem że GH w stosunku do KH powinno być powiedzmy 2;1 stąd też moje pytanie bo wiem że rozcieńczanie i tak zachowa taki stosunek z tym że na niższym poziomie. Dodam tylko że muszę się bujać z wodą RO z piwnicy że względu na to że wolałbym EKO rozwiązanie z odpadem i tylko tam istnieje możliwość podłączenie filtra w tym wypadku oraz że nie będę sobie mógł pozwolić na zbyt duża beczkę na odpad. Czy więc stosunek KH do GH będzie aż tak dużym problemem jak niektórzy twierdzą czy gdy zbije te wartości do powiedzmy 7/8 to nie przejmować się tym?



HaberPopp
Początkujący
 
Posty: 38
Dołączył: 22 sty 2014, 23:35

Lepiej tylko mineralizator. Będziesz miał 100% kontroli nad tym co lejesz. KH nie jest roślinom do niczego potrzebne. Możesz z powodzeniem prowadzić roślinniaka przy KH=0, chyba że planujesz nurzańce. Qualdrop na przykład, rekomenduje KH 1 przy GH 6.
HaberPopp napisał(a):Witam, w kranie mam wodę o pH w okolicach 8 i 18 KH i 18GH. Zakupiłem filtr Ro bo przy tych parametrach raczej nie ma mowy o akwarium roślinnym z CO2. Powiedzcie mi czy dobrym rozwiązaniem będzie mieszanie RO z kranówka czy raczej od razu polecacie mineralizatory. Wiem że GH w stosunku do KH powinno być powiedzmy 2;1 stąd też moje pytanie bo wiem że rozcieńczanie i tak zachowa taki stosunek z tym że na niższym poziomie. Dodam tylko że muszę się bujać z wodą RO z piwnicy że względu na to że wolałbym EKO rozwiązanie z odpadem i tylko tam istnieje możliwość podłączenie filtra w tym wypadku oraz że nie będę sobie mógł pozwolić na zbyt duża beczkę na odpad. Czy więc stosunek KH do GH będzie aż tak dużym problemem jak niektórzy twierdzą czy gdy zbije te wartości do powiedzmy 7/8 to nie przejmować się tym?


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Zainteresowany tematem
 
Posty: 208
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

A kto CI powiedział ze przy takim kranie jak masz nie da się prowadzić zbiornika roślinnego ?
Oczywiście ze się da to tylko kwestia odpowiedniego nawożenia i doboru roślin .Bo na takiej wodzie to tylko Toniny ci nie pójdą ,ale faktycznie na wodzie RO jest wygodniej bo robisz sobie wodą jaką chcesz .



akwaAmator
Znający temat
 
Posty: 1406
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

11 lis 2020, 14:12   (#4)  

Chodzi o kwestie rozpuszczania CO2 w wodzie przy takiej twardości. Odkąd mam wodę wodociągowa w domu(wcześniej była studnia która miała miękka wodę, niestety wyschła) widać zdecydowane pogorszenie kondycji roślin w akwarium. Dodam że nie nawozilem o prowadziłem raczej LT. Teraz chciałbym troszkę nabrać doświadczenia w kwestii akwarium roślinnego i przede wszystkim prowadzić zbiornik który mam nadzieję będzie mnie satysfakcjonował. Kwestia mieszania wody RO z kranówka to chyba jeżeli będę ściśle przestrzegał proporcji to parametry będą w normie, chyba że się mylę?



HaberPopp
Początkujący
 
Posty: 38
Dołączył: 22 sty 2014, 23:35

17 lis 2020, 00:05   (#5)  

Jeszcze jedno pytanie mam, zakupiłem filtr RO i z tego co czytałem to PH powinno zejść do okolic 7,(w kranie mam około 8), ale z moich pomiarów wynika że mam 6.2-6.4 ( nie jestem jednoznacznie stwierdzić), robione testami zooleka. Czy taka wartość też jest możliwa czy coś jest nie tak? GH i KH po 0.



HaberPopp
Początkujący
 
Posty: 38
Dołączył: 22 sty 2014, 23:35

HaberPopp napisał(a):Jeszcze jedno pytanie mam, zakupiłem filtr RO i z tego co czytałem to PH powinno zejść do okolic 7,(w kranie mam około 8), ale z moich pomiarów wynika że mam 6.2-6.4 ( nie jestem jednoznacznie stwierdzić), robione testami zooleka. Czy taka wartość też jest możliwa czy coś jest nie tak? GH i KH po 0.
Czy zestaw RO posiada wkład z żywicą jonowymienną?


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 8651
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

17 lis 2020, 00:47   (#7)  

Nie, jest to standardowy zestaw RO3 100GPD.



HaberPopp
Początkujący
 
Posty: 38
Dołączył: 22 sty 2014, 23:35

HaberPopp napisał(a):Nie, jest to standardowy zestaw RO3 100GPD.
Więc wszystko w porządku. Membrana RO usuwa z wody minerały alkaliczne przez co woda ma odczyn kasowy. Przy membranie 50, pH byłoby 6.5.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 8651
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

17 lis 2020, 01:20   (#9)  

Rozumiem, dziękuję w takim razie za odpowiedz. Jeszcze jedno pytanie. Tak jak wspominałem mam w akwarium wodę o pH 8 i twardościach w okolicach 18.
Czy codzienna podmiana RO z mineralizatorem ( chciałbym osiągnąć KH 3-4, GH 7-8) to będzie odpowiednia ilość żeby nie zrobić za dużego wahania w akwarium czy polecacie wolniej z tym postępować w dłuższej perspektywie czasu? Chciałbym zejść z parametrami jak najszybciej żeby zacząć podawać CO2.



HaberPopp
Początkujący
 
Posty: 38
Dołączył: 22 sty 2014, 23:35

HaberPopp napisał(a):Rozumiem, dziękuję w takim razie za odpowiedz. Jeszcze jedno pytanie. Tak jak wspominałem mam w akwarium wodę o pH 8 i twardościach w okolicach 18.
Czy codzienna podmiana RO z mineralizatorem ( chciałbym osiągnąć KH 3-4, GH 7-8) to będzie odpowiednia ilość żeby nie zrobić za dużego wahania w akwarium czy polecacie wolniej z tym postępować w dłuższej perspektywie czasu? Chciałbym zejść z parametrami jak najszybciej żeby zacząć podawać CO2.
Zdecydowanie lepiej przeprowadzać taką operację co kilka dni. pH nie powinno wahać się w ciągu doby o więcej niż 0.5. Twardości nie powinny wahać się o więcej niż 2ppm w ciągu doby.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 8651
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Krzysztof Radziszewski napisał(a):
HaberPopp napisał(a):Nie, jest to standardowy zestaw RO3 100GPD.
Więc wszystko w porządku. Membrana RO usuwa z wody minerały alkaliczne przez co woda ma odczyn kasowy. Przy membranie 50, pH byłoby 6.5.
Oj chyba nie tak.
Po RO woda jest neutralna i ma PH 7 ale jak "poleży" to zmiesza się z dwutlenkiem węgla z powietrza i Ph spadnie.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2231
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

Chyba odwrotnie.
Po ro woda zawsze ma Ph poniżej 7 zazwyczaj to ok 6,5 jak taka wodę zostawimy w otwartym naczyniu po 24h Ph będzie ok 7-7,5.

U mnie np Ph jest w okolicach 6,2 po ro3,



akwaAmator
Znający temat
 
Posty: 1406
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

@gazownik ma rację.
Już to tłumaczyłem w innym wątku. Czysta woda zaraz po RO ma PH 7.
Mam zbiornik ciśnieniowy, do którego zbieram wodę i z niego mam zawsze PH 7.
RO z innym PH to już takie, które weszło w reakcję z "powietrzem" (CO2).
Czyste RO jest "wysoko reaktywne" stąd w otwartym naczyniu będzie szybko wchodzić w reakcję z CO2.


Avatar użytkownika

Akaruz
Aktywny użytkownik
 
Posty: 699
Dołączył: 08 kwi 2017, 16:36
Miasto: Kraków

17 lis 2020, 16:38   (#14)  

No ja mierzyłem w sumie wodę z baniaka nie zamkniętego szczelnie i po około 2 godzinach od wyłączenia filtra więc faktycznie PH mogło już spaść. Twardości są po 0 więc raczej wszystko jest w porządku.



HaberPopp
Początkujący
 
Posty: 38
Dołączył: 22 sty 2014, 23:35

18 lis 2020, 17:48   (#15)  

Powiedzcie mi jeszcze jak u was wygląda sprawa z mineralizacja wody. Mam AA Hydro Mineral i dla testu zmineralizowanej 4l wody jednym kliknieciem, czyli tak jak zaleca producent. Wyszło mi pH 7.2, kH- 2, Gh- 4. Jakie macie doświadczenia z tym mineralizatorem i jak go dawkujecie? Czy zwiekszacie ilość ml na 4L jeśli chcecie zwiększyć twardości czy stosujecie się do zaleceń producenta i wszystko jest ok?



HaberPopp
Początkujący
 
Posty: 38
Dołączył: 22 sty 2014, 23:35

HaberPopp napisał(a):Powiedzcie mi jeszcze jak u was wygląda sprawa z mineralizacja wody. Mam AA Hydro Mineral i dla testu zmineralizowanej 4l wody jednym kliknieciem, czyli tak jak zaleca producent. Wyszło mi pH 7.2, kH- 2, Gh- 4. Jakie macie doświadczenia z tym mineralizatorem i jak go dawkujecie? Czy zwiekszacie ilość ml na 4L jeśli chcecie zwiększyć twardości czy stosujecie się do zaleceń producenta i wszystko jest ok?
Dobrze wymuieszałeś roztwór?
Nie używam tego mineralizatora ale GH przy tej dawce, według mnie jest za niskie. Dlatego zamiast dawki zalecanej przez producenta, dozował bym 1.5. Do większej ilości wody, zamiast pompki dozującej mógłbyś użyć strzykawki. Przy założeniu, że pompka podaje 1.2ml.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 8651
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

18 lis 2020, 20:36   (#17)  

Noo tak też chyba zrobię. Jeszcze pytanie jedno bo nie będę zakładał nowego tematu. Używam testów zooleka na pH i coś jest nie tak. Mierzac skala 6-8 mam pH 7.5. a mierzac ta rozszerzoną skala wychodzi mi ponad 8. Testy nie są przetermonowane, mieliście kiedyś takie sytuacje?



HaberPopp
Początkujący
 
Posty: 38
Dołączył: 22 sty 2014, 23:35

HaberPopp napisał(a):Noo tak też chyba zrobię. Jeszcze pytanie jedno bo nie będę zakładał nowego tematu. Używam testów zooleka na pH i coś jest nie tak. Mierzac skala 6-8 mam pH 7.5. a mierzac ta rozszerzoną skala wychodzi mi ponad 8. Testy nie są przetermonowane, mieliście kiedyś takie sytuacje?
Testy kropelkowe nie są precyzyjne ale lepsze niż paskowe. Także taki błąd to nie problem. Węższy zakres będzie dokładniejszy.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 8651
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.







Powiązane tematy


Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.