Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Start akwarium, kilka pytań



Dyskusje ogólnooakwarystyczne oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

22 sie 2014, 17:28 Start akwarium, kilka pytań  (#1)  

Witam

Startuje dzisiaj i mam kilka pytań. Jakie wkłady zastosować do filtra jbl e901 (112l akwarium, jednak nie 128 jak pisałem w innym temacie :P ) do wyboru mam: standardowe wkłady jbla, zeolit, bio wkład (takie brązowe kulki), wkład ceramiczny. Do podłoża używam ziemi ogrodowej na to pójdzie żwir bazaltowy (2-5mm), jak grubą warstwę ziemi ułożyć i czy dawać na nią siatkę budowlaną? Jak czyścić takie podłoże? Odmulacz raczej odpada



wnusiu
Poznaje temat
 
Posty: 80
Dołączył: 11 sie 2014, 00:26

Co do ziemi to warstwa ok 2cm a na to 3cm zwirku. Mozesz zastosowac takze tą siatke budowlana. Co do odmulacza to jest taka mozliwosc bo zwir jest ciezki i jak mocno nie bedziesz grzebal nim to powinno byc ok.

Avatar użytkownika

dariuszmachander
Znający temat
 
Posty: 1565
Dołączył: 30 maja 2014, 11:31

A wkłady zmieniać czy zostawić to co jest seryjnie w filtrze?



wnusiu
Poznaje temat
 
Posty: 80
Dołączył: 11 sie 2014, 00:26

Zeolit i biowklad bym sobie darowal. U mnir on mecil wode. Ja mam w swoim tetra ex700 4 koszyki i tak:

1 wklady biale filtracyjne i pod nimi zielone te grubsze
2 zielone grubsze wklady
3 biobale
4 ceramika

Avatar użytkownika

dariuszmachander
Znający temat
 
Posty: 1565
Dołączył: 30 maja 2014, 11:31

licząc od dołu?



wnusiu
Poznaje temat
 
Posty: 80
Dołączył: 11 sie 2014, 00:26

dariuszmachander napisał(a):Zeolit i biowklad bym sobie darowal. U mnir on mecil wode. Ja mam w swoim tetra ex700 4 koszyki i tak:

1 wklady biale filtracyjne i pod nimi zielone te grubsze
2 zielone grubsze wklady
3 biobale
4 ceramika

Dariuszu a dlaczego zeolit byś sobie darował? Mącił Ci wodę? Dlaczego? Może dlatego, że go nie wypłukałeś wcześniej? ;) Większość wkładów przed użyciem trzeba przepłukać. Ja bym zostawił na Twoim miejscu zeolit skoro dostałeś go razem z filtrem JBL.



maciekkr
Zainteresowany tematem
 
Posty: 217
Dołączył: 14 kwi 2014, 11:54
Miasto: Kraków

Zeolit pochłania NO3, więc jak kto lubi.
Do krewetkarium jak najbardziej, do HT chyba nie ma to sensu - lać nawozy by zeolit je pochłaniał.

Avatar użytkownika

matu
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3539
Dołączył: 13 paź 2012, 23:17
Miasto: Gdańsk

akwa na ziemi lepiej nie odmulać!Ewentualnie tylko przy szybach w pasie żwirku udzielającym ziemię, siatek nie używam, przy tym litrażu na początek zostawiłbym wypełnienia jbl-a, powinny w zupełności wystarczyć.



Stec
Początkujący
 
Posty: 42
Dołączył: 05 wrz 2013, 11:05

Czemu nie, siatka zapobiega wydostaniu się ziemi do zbiornika i wymieszaniu ze żwirem, tylko daj na to warstwę powyżej 3 cm z 5 cm to będziesz mógł z góry delikatnie zebrać syf i odchody.

A jeżeli chodzi o filtr to ci wystarczy podstawowe media, ja miałem taki sam w szkle 72l i piękna sprawa ile bakteri nitryfikacyjnych miałem xD.



magicznygrzybiarz
Początkujący
 
Posty: 27
Dołączył: 06 cze 2014, 20:42

Ja nie używam siatki, ponieważ utrudniałaby mi przesadzanie i dosadzanie roślin,dla mnie jest zbędna, nic się nie przedostaje do toni wodnej. Raz po roku odmuliłem , i natychmiast miałem mleko z powodu pierwotniaków i zassania różności z gleby,naruszenia flory bakteryjnej, akwa na ziemi działa 2 lata bez odmulania, oprócz brzegów wzdłuż szyby przedniej i bocznych co wystarcza.( przy kąsaczowcach)Startując z ziemią trzeba uważać na glony czyli używać "jałowej" wody na podmiany(np. mieszając z RO).Nieruszany żwirek jest siedliskiem bakterii i lepiej tego nie "uszkodzić".



Stec
Początkujący
 
Posty: 42
Dołączył: 05 wrz 2013, 11:05

Miałem ziemię w firance, przykrytą drobnym bazaltem 3 cm. Odmulałem co tydzień, nigdy nie było problemu. Taki bazalt 1-3 nie przepuszcza ziemi, nawet przy odmulaniu.

Avatar użytkownika

matu
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3539
Dołączył: 13 paź 2012, 23:17
Miasto: Gdańsk

z góry można zbierać odchody bo bakterie nie znajdują się na żwirze tylko pod nim.



magicznygrzybiarz
Początkujący
 
Posty: 27
Dołączył: 06 cze 2014, 20:42

Stec napisał(a):akwa na ziemi lepiej nie odmulać!Ewentualnie tylko przy szybach w pasie żwirku udzielającym ziemię, siatek nie używam, przy tym litrażu na początek zostawiłbym wypełnienia jbl-a, powinny w zupełności wystarczyć.

Dlaczego sądzisz że w baniaku na ziemi ogrodowej lepiej nie odmulać?? bo co??
Nie widzę tu żadnego problemu z odmulaniem.

Avatar użytkownika

dadors
Znający temat
 
Posty: 1075
Dołączył: 26 maja 2013, 10:12
Miasto: Iława

LT się nie odmula z zasady, jest o tym dużo informacji na forach poświęconym zbiornikom na ziemi,można poszukać, raz dobrych rad nie posłuchałem."... z góry można zbierać odchody bo bakterie nie znajdują się na żwirze tylko pod nim..." ludzie czytajcie zanim napiszecie coś!!!



Stec
Początkujący
 
Posty: 42
Dołączył: 05 wrz 2013, 11:05

Stec napisał(a):Ja nie używam siatki, ponieważ utrudniałaby mi przesadzanie i dosadzanie roślin,dla mnie jest zbędna, nic się nie przedostaje do toni wodnej. Raz po roku odmuliłem , i natychmiast miałem mleko z powodu pierwotniaków i zassania różności z gleby,naruszenia flory bakteryjnej, akwa na ziemi działa 2 lata bez odmulania, oprócz brzegów wzdłuż szyby przedniej i bocznych co wystarcza.( przy kąsaczowcach)Startując z ziemią trzeba uważać na glony czyli używać "jałowej" wody na podmiany(np. mieszając z RO).Nieruszany żwirek jest siedliskiem bakterii i lepiej tego nie "uszkodzić".

Jak byś odmulał w miare możliwości to byś nie miał pierwotniaków, ruszyłeś zapuszczony szlam i takie oto rezultaty.To jest tak jak byś nie sprzątał rok czasu w domu.Odmulam raz w tygodniu podczas podmiany wody nie widze żadnego naruszenia flory bakteryjnej dzięki odmulaniu mam czyściutko i estetycznie.

Avatar użytkownika

dadors
Znający temat
 
Posty: 1075
Dołączył: 26 maja 2013, 10:12
Miasto: Iława

Miałem LT i przez pierwsze 2 lata jak było mniej roślin to odmulałem.
Jak zarosło to przez kolejne 4 lata stało bez odmulania.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5257
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

No i o to chodzi, żeby obyło się bez odmulania, ma to szereg uzasadnień w LT, Weder- nie miałem zapuszczonego akwarium, przy kąsaczowatych trudno o zapuszczenie:) odmulanie wyciąga na wierzch to co żyje i znajduje się w ziemi i na styku ze żwirem a narusza błonę na żwirku, jest niebezpieczeństwo że minerały, organika i flora w tym sinice przedostaną się do toni wodnej.Nie chodzi o zabrudzenie fizyczne paprochami, bo to najmniejszy problem. Myślę ,że szczególnie niebezpieczne naruszanie podłoża jest właśnie w pierwszych kilku miesiącach zanim ziemia się zbryli i przepracuje.Nie mówię ,że nie da się delikatnie odmulać jak potrzeba,tylko że to ryzykowne. Dzięki temu że nie ruszam podłoża , przesadzam , dosadzam co chcę nie przejmując się cząstkami ziemi bo reszta dna jest nienaruszona i zapewnia równowagę biol. Jeszcze 10 lat temu byłem fanem odmulania i higieny w akwa, potem weszła rewolucja z ziemią co wydawało się herezją, od 5 lat mam zbiornik na ziemi z jednym restartem po 3 latach. I nie jest to LT typowe, raczej MT bo delikatnie używam carbo,potasu,po roku nawozów i kulek glinianych pod korzenie, 0,7 światła.Ale też racja- naruszenie zapuszczonego szlamu skutkuje pierwotniakami:)



Stec
Początkujący
 
Posty: 42
Dołączył: 05 wrz 2013, 11:05

Zbiornik zalany, wczoraj koło 1 w nocy :o . Woda dość mętna, jutro podmiana. Ile podmieniać jak często na początku i czy woda do podmiany odstana czy prosto z kranu? Rośliny jak narazie nie bąblują, fakt obecnie jest mało światła (24w) ale we wtorek dokładam 2m taśmy led 5630 i rośliny powinny ruszyć. Kupie 2 po metrze jedna biała ciepła druga zimna. Czy ten zestaw testów wystarczy: jbl easytest 6in1 ph, gh, kh, no2, no3, cl ?

A tak to wszystko się prezentuje, martwi mnie ten nalot na roślinach podczas sadzenia tego nie było.
Załączniki
DSC_0083.JPG
DSC_0082.JPG
DSC_0081.JPG



wnusiu
Poznaje temat
 
Posty: 80
Dołączył: 11 sie 2014, 00:26

Prosto z kranu wody to na pewno nie lej, jeżeli nie posiadasz filtra RO to nalej wody do jakiegoś wiadra i niech postoi z dobę. Odnośnie testów paskowych JBL to powiem tylko tyle, że coś pokazują ale czy dokładnie to bardzo w to wątpię ;) Lepiej zainwestuj w testy kropelkowe do Gh, Kh (to jest jeden test), do tego dołóż NO3, PO4 i Ph. Chociaż biorąc pod uwagę ten test to przeliczając bardziej opłaca się kupić Ph-metr za około 60-70 zł. Ostatnio kupiłem Ph-metr i konduktometr i jestem bardzo zadowolony z tych zakupów.



maciekkr
Zainteresowany tematem
 
Posty: 217
Dołączył: 14 kwi 2014, 11:54
Miasto: Kraków

Zapomnij o tescie 6in1 są mało dokładne.
Znasz parametry wody do podmiany? Jak zamierzasz nawozić?
Wtedy ci podpowiemy co ewentualnie masz kupić.

Avatar użytkownika

matu
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3539
Dołączył: 13 paź 2012, 23:17
Miasto: Gdańsk







Powiązane tematy
  • 126l - Suchy start 2021 - wEsLeY

    Akwarium 80X35X45 Oświetlenie - pokrywa prosta 80x35 z 3 ledami (świecę 12h dziennie) Aquael Retrofit Sunny 1 x 16W Aquael Retrofit Plant 2 x 16W Podłoże ICHIBAN Dark Soil Medium około 16 litrów. N...

    Wyświetlenia: 692 | Odpowiedzi: 14 czytaj więcej...

  • Obsada do nano akwarium

    Jaka obsada roślin do nano akwarium 30L 30×30×35 Bez podawania Co2 I jakie podłoże Z góry dzięki za pomoc.

    Wyświetlenia: 136 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Mega akwarium - peha68

    Absolutnie fantastyczna aranżacja (pomijając aspekt ścieżki :) )ponadnormatywnego akwarium w wykonaniu Panów z Peha68. https://www.youtube.com/watch?v=hM24gvwsrv4 oraz filtracja: https://youtu.be/O...

    Wyświetlenia: 3913 | Odpowiedzi: 49 czytaj więcej...

  • Akwarium 240l - inspiracja Green Aqua

    https://www.youtube.com/watch?v=1iFpAcTcWZE Zapraszam do obejrzenia.

    Wyświetlenia: 637 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

  • 112l - Akwarium roslinne 2020 - Mariusz Lis

    Wymiary akwarium 70x40x40 112l Oświetlenie Sylvania Aquastar, Philips Master 965 x2, Philips Aquarelle. Wszystkie lampy po 18w T8. Jakies 0.7W/L Podłoże Floutite dark + black z poprzedniej aranzacji...

    Wyświetlenia: 1377 | Odpowiedzi: 8 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 26 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.