Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne i nowości


Start akwarium



Aktualności akwarystyczne oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

12 maja 2020, 19:45 Start akwarium  (#1)  

Cześć. Chciałbym poradzić się w kilku kwestiach odnośnie startu/restartu akwarium. Szkło ma wymiar 120x60x50cm zamierzam kupić 4x2,5l Tropica Grow Plant a na to piasek o bardzo dużej gradacji. Producent podaje zastosowanie 1cm a na to żwir. Na stronie sklepu sugerują jednak użycie 3cm. Co o tym sadzicie, czy 4 worki na moje akwarium wystarczy?
Druga kwestia tyczy się roślin. Kupiłem sporo nowych sadzonek, jednak w akwarium obecnie mam sporo roślin, które chciałbym wykorzystać, niestety mam też Sinice, czy jeśli wytnę sadzonki, które mnie interesują i zostawię je w wiaderku w kompletnym zaciemnieniu do Soboty, to jest szansa, że nowa aranżacja nie powita mnie od razu Sinicami?
Czy po opróżnieniu akwarium muszę je czymś "odkazić". Czy jest sens umycia akwarium węglem w płynie?
To samo tyczy się filtra. Zostawić media, czy raczej je dokładnie umyć, a może wymienić?
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.



Dark
Zainteresowany tematem
 
Posty: 181
Dołączył: 22 wrz 2018, 15:08

13 maja 2020, 12:03 Re: Start akwarium  (#2)  

Hej,
odnośnie podłoża - wszystko zależy od efektu jaki chcesz uzyskać i aranżacji jaką planujesz. 10 kg podłoża aktywnego na taki zbiornik to nie jest zbyt dużo, ale z tym piaskiem powinno dać radę.

Jeśli chodzi o rośliny to zawsze jest prawdopodobieństwo przeniesienia sinic do nowego zbiornika, jednak nie patrzył bym na to w ten sposób. Oczywiście widoczne części glona bym wyczyścił albo wręcz usunął razem z rośliną, jednak komórki glonów i zarodniki są obecne w każdym akwarium i to w głównej mierze od warunków, które będą panowały w nowym zbiorniku zależy czy wystąpi plaga.

Co do mycia akwarium - ja po prostu bym je porządnie umył wodą, ewentualnie z dodatkiem jakiegoś łagodnego detergentu (tylko potem bardzo dokładnie je opłucz). Nie mam doświadczenia z myciem akwarium za pomocą węgla w płynie, wydaje mi się to zbyteczne. Media ze starego filtra to bardzo cenna rzecz - umyj je dokładnie w wodzie z akwarium i przełóż do nowego zbiornika. Nie pozwól im wyschnąć ani "zgnić" - wtedy będziesz musiał je albo wymienić na nowe albo naprawdę mega dokładnie wymyć.

Avatar użytkownika

Majkel S
Początkujący
 
Posty: 42
Dołączył: 14 wrz 2016, 14:51

13 maja 2020, 12:18   (#3)  

Żeby uzyskać grubość 1cm substratu na powierzchni 120x60cm potrzebujesz łącznie 7.2L. Mnożymy 1.2x6=7.2 co daje nam ilość potrzebnego podłoża na dno. Według mnie w zupełności to wystarczy na warstwę z przodu. Jednak warto zrobić tak by go nie było widać patrząc od frontu. Więc, robisz przerwę od przedniej szyby tak by tylko żwirek był widoczny. Natomiast z tyłu warto by podłoże było przynajmniej dwa razy wyżej niż z tyłu. Więc możesz substratu i żwirku nasypać więcej. Nie wiem czy jest to zrozumiałe. Na substrat z przodu
Co do roślin, tak jak wspomniał kolega wyżej, wystarczy wypłukać rośliny, a mocno zainfekowane liście/łodygi usunąć.
Zbiornika nie myjemy detergentami, możesz jeśli uważasz, że to potrzebne, spryskać wodą utlenioną. Np. kupić w aptece wodę utlenioną 3%, przelać do spryskiwacza i opryskać całą powierzchnię. Następnie bardzo dokładnie trzeba wypłukać dużą ilością czystej wody, każdy zakamarek. Na mycie e zbiornika szkoda wywalać tyle kasy żeby kupić Carbo/węgiel w płynie.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 7968
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

13 maja 2020, 15:09 Re: Start akwarium  (#4)  

Czyli jeśli 3 worki rozsypie po całości na grubość 1 cm a 4 dodam bardziej z tyłu, to będzie dobrze? Na to z przodu chciałem dać 5cm a z tyłu około 8 cm żwiru.

Tropica to głównie glina, więc chyba nie ma już sensu dawać kulek GT w podłoże?



Dark
Zainteresowany tematem
 
Posty: 181
Dołączył: 22 wrz 2018, 15:08

13 maja 2020, 15:28   (#5)  

Napisałeś, że chcesz dać żwir o dużej gradacji. Pytanie co masz na myśli pisząc dużej? Najlepszy byłby w granicach 2-4mm. Może być kwarcowy naturalny lub kwarcowy barwiony na czarno. Barwiony wygląda estetyczniej.
Co do substratu to tak, z przodu mniejsza warstwa około 1cm, z tyłu może być grubsza. Żwirek z przodu około 4-5cm z tyłu może być i 10cm.
Kulki GT nie są potrzebne jeśli masz substrat.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 7968
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

13 maja 2020, 15:53 Re: Start akwarium  (#6)  

Tak wygląda w praktyce. Na opakowaniu nie jest napisane, co to jest, ani jakiej gradacji... Moczy się już jakiś czas w wodzie ro nie zmienia jej parametrów wyjściowych, więc chyba się nada



Dark
Zainteresowany tematem
 
Posty: 181
Dołączył: 22 wrz 2018, 15:08

13 maja 2020, 15:58   (#7)  

To jest gruby piasek. Może być ale mógłby być jeszcze grubszy.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 7968
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

13 maja 2020, 16:27 Re: Start akwarium  (#8)  

Niestety w okolicy nie ma nic lepszego w sklepach stacjonarnych... A z racji wagi ceny wysyłki przekraczają moje możliwości.
Zastanawiałem się też nad podłożem aktywnym. Ale to chyba jeszcze nie na mój poziom doświadczenia.



Dark
Zainteresowany tematem
 
Posty: 181
Dołączył: 22 wrz 2018, 15:08

14 maja 2020, 14:53 Re: Start akwarium  (#9)  

Zalalem próbkę piasku wodą ro
po 3 dniach miernik tds pokazuje 20ppm więcej niż w wodzie której użyłem do testu. Gh i kh bez zmian pH 7 czy taki piasek można uznać za bezpieczny do akwarium?



Dark
Zainteresowany tematem
 
Posty: 181
Dołączył: 22 wrz 2018, 15:08

14 maja 2020, 15:34   (#10)  

Jak go wypłuczesz to zobaczysz, że nic nie będzie zmieniał. Jednak bym się nie przejmował tak małymi zmianami.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 7968
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

17 maja 2020, 19:41 Re: Start akwarium  (#11)  

Udało mi się dziś zalać akwarium. Użyłem czystego ro+JBL Aquadur. Do jakich wartosci kh i gh najlepiej dążyć waszym zdaniem?
Poniżej lista roślin, które kupiłem, do tego sporo niewymagających roślin z poprzedniej aranżacji. Rośliny posadzę dopiero jutro, bo woda z racji ilości stała na zewnątrz i jest jeszcze dość zimna.
Załączniki
IMG_20200517_194334.jpg



Dark
Zainteresowany tematem
 
Posty: 181
Dołączył: 22 wrz 2018, 15:08

18 maja 2020, 00:35   (#12)  



Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 7968
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

19 maja 2020, 18:25 Re: Start akwarium  (#13)  

Posadziłem rośliny i zrobiłem testy, parametry poniżej. Światło ustawiłem na 6h na razie tylko 2 x54w grolux i awlquastar. Do dyspozycji mam jeszcze 2x luxline. pH na sterowniku ustawiłem w zakresie 6.8 do 6.9.
Czytałem, że na początku tylko CO2 i Potas, ale, czy jeśli u mnie jest z Aquadoor, to mam go jeszcze dozować? Co z pozostałym makro? W akwarium pewnie niebawem pojawi się No3, bo są już rybki i dojrzałe media filtracyjne.



Dark
Zainteresowany tematem
 
Posty: 181
Dołączył: 22 wrz 2018, 15:08







Powiązane tematy
  • Akwarium bez opieki-urlop

    Nie będzie miał kto podawać nawozów przez tydzień, to nie długo ale co byście zalecili, zmiejszyc co2 i oświetlenie na ten czas? Wyłączyć filtry, grzałki, nakryć kocykiem :mrgreen: ? Pokarm poda aut...

    Wyświetlenia: 204 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

  • 140l - Nowe akwarium - arek03

    Witam chciałbym przedstawić wszystkim moje akwarium. Wymiary : 100x35x40 Oświetlenie: Chihiros A901 Filtracja: JBL e902 Podłoże:Dark soil Rośliny: Hemianthus callitrichoides cuba Echinodorus magdal...

    Wyświetlenia: 10129 | Odpowiedzi: 194 czytaj więcej...

  • Zakładanie akwarium ADA - Adam Paszczela

    https://www.youtube.com/watch?v=hYKj-rQOKeI Zapraszam do obejrzenia tutoriala z zakładania akwarium 150x50x50cm na produktach ADA. Aranżację przygotował Adam Paszczela (ADA Polska) w warszawskim sa...

    Wyświetlenia: 690 | Odpowiedzi: 9 czytaj więcej...

  • Akwarium azjatyckie - zamiennik za Vallisnerię

    Posiadam akwarium w obszarze azjatyckim i poszukuję roślinę, którą mogę zastąpić vallisnerie, bo za bardzo się panoszy w akwarium. Inne rośliny to: - hygroryza aristata - mikrozorium oskrzydlone - mec...

    Wyświetlenia: 357 | Odpowiedzi: 8 czytaj więcej...

  • Nano akwarium z Phyllanthus fluitans

    https://www.youtube.com/watch?v=Ea2ow7GQsPo Nano akwarium, roślina pływająca, którą widzicie na powierzchni to Phylanthus fluitans: https://www.roslinyakwariowe.pl/opisy/baza-roslin/4646-phyllanth...

    Wyświetlenia: 498 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.