Testy akwariowe Tetra
Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Start akwarium 240×60×70+sump 200L



Nowości i ciekawostki związane z akwarystyką roślinną, oraz posty nie pasujące do innych działów.
Witam wszystkich i przepraszam od razu za banalne pytania.
2 dni temu dotarl do mnie moj zbiornik z szafka i sumpem. Chcialbym wystartowac te ae akwarium na probe z sama woda sprawdzic czy wszystko jest szczelne tym bardziej ze sam musze posklejac rury. Dostalem akwarium z kominem gotowym i przelotami ale sam musze juz je polaczyc z dolnym zbiornikiem (sumpem) i pompa. Nie wiem ile wlac wody do zbiornika ile do sumpa kiedy wlaczyc pompe kiedy otworztc zawor spustowy. :(((( kilka dni temu natknalem sie na artykul krok po kroku jak to zrobic ale juz nie moge znslezc tego artykulu :((( Chcislbym zeby to kilka dni pochodzilo bez wkladow filtracyjnnych substratu podloza itp. tylko na probe sama woda.
Prosze o pomoc dla laika. Akwarium mialem kiedys 117l 30l temu :))) Nie chce jakiejs gafy zrobic bo zbiornik ma 1000L wiec moze to byc fatalne w skutkach :))) akwarium bedzie slodkowodne.
Pozdrawiam



Piotrek1974
Poznaje temat
 
Posty: 57
Dołączył: 16 sie 2018, 15:19

Do zbiornika musisz wlać wody do momentu aż woda zacznie przelewać się do komina.Innej możliwości nie ma.Jeśli sump został zaprojektowany pod kątem wielkości zbiornika głównego to nie ma możliwości aby woda przelała się w sumpie.Pompę dopasowujesz w taki sposób aby przerobiła 10-cio krotność pojemności całego obiegu.
Ostatnia komora w sumpie to komora pompy obiegowej.Do wysokości tej przegrody możesz spokojnie wlać wodę w sumpie.
Sebastian


Avatar użytkownika

Sebastian1977
Aktywny użytkownik
 
Posty: 652
Dołączył: 02 maja 2014, 19:02
Miasto: Nysa

Czyli wlewam do zbiornika wode przy otwartym zaworze splywu i w momencie kiedy przeleje sie tyle wody do sumpa zeby siegala do przegrody ostatniej komory tam gdzie jest pompa. Wtedy juz nie dolewam i wlaczam pompe i sprawdzam czy wszystko jest szczelne i dziala prawidlowo. Dobrze zrozumialem? Pozdro



Piotrek1974
Poznaje temat
 
Posty: 57
Dołączył: 16 sie 2018, 15:19

Dokładnie.Zawór może być zamknięty na czas nalewania.Osobno możesz wlać wodę do głównego zbiornika wraz z kominem,osobno do sumpa do wysokości ostatniej komory pompy obiegowej oczywiście aby woda w komorze pompy również była:)
Jak zalejesz obydwa zbiorniki wtedy otwórz zawór spływu włącz pompę i na zasadzie regulacji zaworem spływu oraz wydajnością pompy obiegowej musisz ustalić obieg.
Z do świadczenia podpowiem że warto mieć w wiaderku przygotowane troszkę wody w zapasie bo może jej troszkę braknąć.
Sebastian


Avatar użytkownika

Sebastian1977
Aktywny użytkownik
 
Posty: 652
Dołączył: 02 maja 2014, 19:02
Miasto: Nysa

Cześć Piotrze sprawa jest w miarę prosta sump powinien pomieścić całą spływającą wodę ze zbiornika. Komora w której stoi pompa jest po to by ograniczyć ilość wody która może być przepompowana przy zatkanym spływie inaczej to samo zbiornik powinien pomieścić tyle wody ile jest w komorze pompy.



lipa123
Początkujący
 
Posty: 7
Dołączył: 14 lis 2018, 02:42
Miasto: Wa-Wa

Dziekuje bardzo za pomoc



Piotrek1974
Poznaje temat
 
Posty: 57
Dołączył: 16 sie 2018, 15:19

lipa123 napisał(a):Cześć Piotrze sprawa jest w miarę prosta sump powinien pomieścić całą spływającą wodę ze zbiornika. Komora w której stoi pompa jest po to by ograniczyć ilość wody która może być przepompowana przy zatkanym spływie inaczej to samo zbiornik powinien pomieścić tyle wody ile jest w komorze pompy.
nie wypowiadam się, jeśli nie masz o czymś pojęcia.
W kominie masz spływ i rewizję. Woda z komory pompy o ile nie odparuje to nigdy w całości nie pójdzie do akwarium bo w kominie jest spływ. Nawet jak się zatka to jest jeszcze rewizja... Bez zaworów i innych pierdół mogących utrudnić przepływ wody. Jeśli chodzi o zalewanie... Ja lałem wodę do akwarium tak długo, aż nie zaczęła wlewać się do komina. Następnie nalałem do sumpa tyle wody, żeby wszystkie komory były wypełnione. Odpaliłem pompę i czekałem. Na spływie wody montuje się zawór który trzeba tak wyregulować, żeby poziom wody w kominie był na granicy rurki rewizyjnej. Cały czas musisz kontrolować w czasie ustawiania, czy w sumpie nie zaczyna brakować tej wody, którą zgromadziła się w kominie.
Napisz coś więcej o sumpie i kominie. Jeśli sam robisz hydraulikę to pytaj śmiało. Pozwoli uniknąć to ewentualnych błędów



Dark
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 22 wrz 2018, 15:08

Dlatego automatyczna dolewka jest bardzo pomocna bo inaczej będziesz musial caly czas monitorować poziom wody w komorze z pompa w sumpie,
w zbiorniku poziom wody będzie caly czas taki sam bo pompa będzie go wyrownywala a tym samym będzie się zmniejszal się o odparowana wode w komorze pompy az do poziomu w którym pompa nie będzie w stanie zassać wody i się wylaczy




waldimaszewski
Początkujący
 
Posty: 27
Dołączył: 02 maja 2018, 15:28

Wyłączy albo po prostu spali. To jednak najczarniejszy scenariusz. Zależy jaką pojemność ma komora pompy. U mnie spokojnie mogę nie dolewać wody od podmiany do podmiany.



Dark
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 22 wrz 2018, 15:08

Dark napisał(a):
lipa123 napisał(a):Cześć Piotrze sprawa jest w miarę prosta sump powinien pomieścić całą spływającą wodę ze zbiornika. Komora w której stoi pompa jest po to by ograniczyć ilość wody która może być przepompowana przy zatkanym spływie inaczej to samo zbiornik powinien pomieścić tyle wody ile jest w komorze pompy.
nie wypowiadam się, jeśli nie masz o czymś pojęcia.
W kominie masz spływ i rewizję. Woda z komory pompy o ile nie odparuje to nigdy w całości nie pójdzie do akwarium bo w kominie jest spływ. Nawet jak się zatka to jest jeszcze rewizja... Bez zaworów i innych pierdół mogących utrudnić przepływ wody. Jeśli chodzi o zalewanie... Ja lałem wodę do akwarium tak długo, aż nie zaczęła wlewać się do komina. Następnie nalałem do sumpa tyle wody, żeby wszystkie komory były wypełnione. Odpaliłem pompę i czekałem. Na spływie wody montuje się zawór który trzeba tak wyregulować, żeby poziom wody w kominie był na granicy rurki rewizyjnej. Cały czas musisz kontrolować w czasie ustawiania, czy w sumpie nie zaczyna brakować tej wody, którą zgromadziła się w kominie.
Napisz coś więcej o sumpie i kominie. Jeśli sam robisz hydraulikę to pytaj śmiało. Pozwoli uniknąć to ewentualnych błędów

Mała korekta Kolego Dark.Wody do akwarium leje się tyle aby woda samodzielnie spływała do komina nie wydawszy przy tym zbyt wielkiego hałasu(reguluje się wysokością zawieszenia grzebienia).Po odpaleniu całego obiegu i wyregulowaniu zależności pomiędzy pompą obiegową a spływem poziom wody w kominie jest (powinien być) stały.Dopiero na koniec dopasowujesz rewizję długością do tego poziomu tak aby delikatnie sączyło z ostrożnością aby nie siorbało :wink:
Sebastian


Avatar użytkownika

Sebastian1977
Aktywny użytkownik
 
Posty: 652
Dołączył: 02 maja 2014, 19:02
Miasto: Nysa

Nie wiesz o czym mowisz i nie potrafisz czytać ze zrozumieniem



Dark
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 22 wrz 2018, 15:08

Dark napisał(a):Nie wiesz o czym mowisz i nie potrafisz czytać ze zrozumieniem

No to skoro Twoja teoria Panie Kolega Dark jest słuszna to zwracam honor i przepraszam Piotra autora wątku za zaśmiecanie tematu. :mrgreen:
Sebastian


Avatar użytkownika

Sebastian1977
Aktywny użytkownik
 
Posty: 652
Dołączył: 02 maja 2014, 19:02
Miasto: Nysa

Ja też przepraszam w szczególności za uszczypliwe uwagi. Moja teoria jest skuteczna, ale na pewno nie jedyna... Dlatego napisałem, że ja tak robilem



Dark
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 22 wrz 2018, 15:08

Tak wyglada moj sump. Komin mam wewnetrzny na srodku tylnej sciany akwarium. Przeloty sa zrobione rura rewizyjna docieta na odpowiednis wysokosc. Reszte musze juz sam zrobuc posklejac kolanka itp. Zastanawism sie jak maja minac sie rury bo rewizyjna jest po prawej i musi isc w lewo do 1 komory sumpa a rura od pompy jest na srodku i musi isc w prawo do ostatniej komory gdzie jest pompa. 3 kolanka musze zastosowac zeby sie minely?
Załączniki
Screenshot_20181214-151550_Gallery.jpg
sump
Screenshot_20181207-133126_Messenger.jpg
podczas sklejania
Screenshot_20181207-133120_Messenger.jpg
taka pompa



Piotrek1974
Poznaje temat
 
Posty: 57
Dołączył: 16 sie 2018, 15:19

Jakie są średnicę przelotów? Nie da się zamienić tak, żeby po były po odpowiednich stronach?



Dark
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 22 wrz 2018, 15:08

32mm :((( i jeszcze musze zastosowac reduktor bo pompa ma wyjscie na 25mm mozna zmienic ale rura od pompy juz jest dostosowana do grzebienia i musi byc na srodku. Grzebien jest wyprofilowany juz na ta rure :(((



Piotrek1974
Poznaje temat
 
Posty: 57
Dołączył: 16 sie 2018, 15:19

No to kolanka pod akwarium. Na rurze od pompy staraj się dać ich jak najmniej... Mocno ograniczają przepływ.



Dark
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 22 wrz 2018, 15:08

Dziekuje bardzo. Tak myslalem wiec rure rewizji bede kolankowal.
A mozesz mi poradzic jakie wklady diltracyjne uzyc. Mam na razie z 10l keramzytu sporo waty, zamowilem 5L Siporaxu 25mm 4L eheim substrat pro, 2l bio balls. Chce jeszcze gabke. Czy to wystarczy? aaa jeszcze jedno ostatnia komora ma byc pusta pomimo ze ja mam pompe na zewnatrz sumpa? Czy w takim razie moge ta komore rowniez uzyc?



Piotrek1974
Poznaje temat
 
Posty: 57
Dołączył: 16 sie 2018, 15:19

Co do rodzaju wkładów to nie mam pojęcia. Ja używam tylko gąbki, wate, lawe i siporax.
Co będziesz trzymał w tym baniaku?
W ostatniej komorze zwykle jest pompa, grzałka i inne potrzebne sprzęty... Ja bym jej nie wypełniał wkładami... Bo w ciągu tygodnia od podmiany do podmiany woda cały czas paruje... Jeśli nie będzie dolewki automatycznej, to dobrze mieć w komorze pompy zapas wody, tak aby straty związane z parowaniem nie zakłóciły pracy pompy.



Dark
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 22 wrz 2018, 15:08

To moje 1 akwarium od 25lat wiec na poczatek wpuszcze jakie malo wymagajace ryby i rosliny i bede obserwowal czy akwarium jest stabilne itp.. Pozniej chcialbym kupic kilka skalarow troche ramirezek Ogolnie nie mam jeszcze sprecyzowanych planow. Dzisiaj zalalem na probe akwarium woda i uruchomilem system na probe. Wszystko chodzi zapas w sumpie wystarczajacy jezeli pompa przestaje pracowac jednak pojawil mi sie problem z jedna rurka odchodzaca od pompy delikatnie sie poci mimo ze juz wszystko sklejone? I co teraz? Z zewnatrz mozna to uszczelnic? Czy trzeba rozpierxzielac wszystko? Nie sadze ze ja wyjme bo jest juz sklejona. :(((



Piotrek1974
Poznaje temat
 
Posty: 57
Dołączył: 16 sie 2018, 15:19







Powiązane tematy
  • Kolejne projekty Studia Aranżacji Akwarium

    https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-aranzacja-akwarium-11zajawka-8b932e279993e0cba271a90bae832630.jpg Zapraszamy do obejrzenia kolejnych projektów naszego Studia Ar...

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 1czytaj więcej...

  • Rośliny pływające do akwarium

    https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-rosliny-plywajace-akwarium-8c148e05ae337dd3e756ecae45487d18.jpg Na katalog roślin akwariowych powiększych się o kolejny gatunek rośli...

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 1czytaj więcej...

  • Korzenie do akwarium

    https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-korzenie-news-ddd0e397eb0460c3f4d2ab525f9f2909.jpg Często narzekacie na problem z dostępem do materiałów aquascapingowych, koniecznoś...

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 1czytaj więcej...

  • Bonsai Wood - korzenie na drzewko w akwarium

    https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-bonsai-wood-news2-ba868db9dbf3801f26cfd3a57558ccd1.jpg Zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty korzeni do akwarium. Nowością...

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 1czytaj więcej...

  • Akwarium 300x60x60cm ze szkła OptiWhite

    https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-nowyb1-28c46a4f6813b49a1cc12daba1d1d41d.jpg Mieliśmy przyjemność przygotowywać zbiornik dla kolejnego sympatyka naszego Serwisu. Tym ...

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 1czytaj więcej...




Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 9000 produktów dostępnych od ręki z wysyłką w 24 godziny lub odbiorem osobistym w Krakowie po wcześniejszej rezerwacji przez internet.
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Br0jler, Google [Bot], Grappa, irbo1 i 42 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.