Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Sposób na pierwotniaki w akwarium



Akwarystyka roślinna ogólnie oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat
Jaki polecacie sposób na pozbycie się pierwotniaków w akwarium. Ja od 3 dni zaciemniam akwariumm, dobrze napowietrzam, a na 24 godziny zwiększyłem temperaturę wody do 30 stopni. Nie chcę lać chemii, a słyszałem, że można je zabić woda utlenioną, nadmanganianem potasu czy innymi środkami akwartzytycznymi. Słyszałem też o soli morskiej, że dobrze działa. Doradzcie, czy mam dalej zaciemniać akwa, czy nie. Akawarium to zbiornik 25l bez obsady, dojrzewający.[/b]



Usunięto użytkownika 22875
 

03 gru 2012, 12:42   (#2)  

Poczekaj, samo przejdzie. Najważniejsza dobra filtracja. Zaciemnienie nie konieczne. Chemii nie lej.
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4015
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

03 gru 2012, 13:06   (#3)  

nie wiem czy samo przejdzie, bo sam jestem sobie winny, wlałem do akwa wody ze starego zbiornika, która stała w wiaderku i nie była filtrowana i napowietrzana i myślę,m że to jest przyczyną pierwotniaków



Usunięto użytkownika 22875
 

05 gru 2012, 00:09   (#4)  

Nie rób nic daj akwarium dojrzeć. jedynie możesz robić częsciowe podmiany wody przy dojrzewającym akwarium.



kowcio77
Stały bywalec
 
Posty: 327
Dołączył: 09 maja 2010, 10:50
Miasto: Dublin

05 gru 2012, 06:45   (#5)  

Zrób 3-4 razy podmianę 80%. Na innych forach Ci doradzali lampa UV włączona 3-4 dni na pewno pomoże



vater411
 

05 gru 2012, 08:15   (#6)  

zobiłem raz podmianę prawie 90% wody i nic to nie pomogło, wydaje mi się że jak robię częściej, a mniejsze podmiany jest lepiej, co do lampy do mnie pasuje tylko lampa mini uv na diodach, a opinie o niej są różne, jedni chwalą, drudzy, że to nic nie daje



Usunięto użytkownika 22875
 

05 gru 2012, 21:37   (#7)  

Duże podmiany destabilizują zbiornik. lepiej mniej a częściej.



kowcio77
Stały bywalec
 
Posty: 327
Dołączył: 09 maja 2010, 10:50
Miasto: Dublin

05 gru 2012, 21:59   (#8)  

no właśnie, wczoraj była podmiana jakieś 30%, za 3 dni ją powtórzę, włóknina nawinięta na filtr zamiast gąbki wyłapuje sporo



Usunięto użytkownika 22875
 

05 gru 2012, 23:15   (#9)  


men200

Może spróbuj tak.
Nie podmieniaj wody w ogóle .Wymieniaj raz dziennie watę i włącz napowietrzanie na ful po dwóch dniach zapomnisz o problemie.

Avatar użytkownika

tao
Znający temat
 
Posty: 1359
Dołączył: 16 mar 2012, 10:44

06 gru 2012, 00:17   (#10)  

jak miałem włączone napowietrzanie na maxa to w akwa była wirówka, teraz jest tylko ruch tafli wody i jest lepiej, będę zmieniał włókninę raz dziennie, tylko nie wiem czy nalać jakiś bakterii, skoro akwa ma prawie 2 tygodnie



Usunięto użytkownika 22875
 

06 gru 2012, 00:20   (#11)  

a mam sera bio nitrivec, ale trochę się boję, bo czytałem na forum, że czasem przy pierwotniakach te bakterie powodują zmętnienie w akwarium i potrafi to trwać dość długo



Usunięto użytkownika 22875
 

06 gru 2012, 19:09   (#12)  

men200 napisał(a):jak miałem włączone napowietrzanie na maxa to w akwa była wirówka, teraz jest tylko ruch tafli wody i jest lepiej, będę zmieniał włókninę raz dziennie, tylko nie wiem czy nalać jakiś bakterii, skoro akwa ma prawie 2 tygodnie

Nie rozumiemy się chyba ja pisałem o dodatkowym filtrze wewnętrznym z napowietrzaniem w nim umieszczasz tylko watę .Do tego dobry jest taki filtr http://allegro.pl/aqua-szut-filtr-turbo ... 93763.html

Avatar użytkownika

tao
Znający temat
 
Posty: 1359
Dołączył: 16 mar 2012, 10:44

06 gru 2012, 19:14   (#13)  

ja sobie ostatnio poradziłem bez UV. Włoknina filtracyjna 10% dzienne podmiany + co tygodniowe 50% i bakterie za kazdą podmianą. Zero zaciemniania ani nic.
ObrazekObrazekObrazek i inne..

Avatar użytkownika

chodys1910
Poznaje temat
 
Posty: 98
Dołączył: 01 lis 2011, 13:23

06 gru 2012, 19:35   (#14)  

Sprawdź NO2 na pewno masz na wysokim poziomie. Po nie całych 2 tyg akwa nie zdążyło ci wskoczyć w pełny cykl azotowy. Dowodem tego są pierwotniaki. Jaki masz tam filtr? wewnętrzny czy kaskada? czy ta wata to jedyne medium filtracyjne?

Ja bym dodawał bakterie i jechał na częstych ale małych podmianach wody. U mnie ta metoda się sprawdziła ale przy 126l i filtrze kubełkowym. pierwotniaki zginęły a NO2-0 w ciągu tygodnia. zastosowałem tylko 2 podmiany po 20% w tym czasie.

Powodem problemu który u mnie powstał było zabicie bakterii w filtrze w akwarium które było już dojrzałe. efekt mętna woda i wysokie NO-2.

Jednakże metoda która poleca tao jest równie dobrze skuteczna gdyż podmiany wody przy ataku pierwotniaków nie są potrzebne. jedynie w celu zbicia NO2.



kowcio77
Stały bywalec
 
Posty: 327
Dołączył: 09 maja 2010, 10:50
Miasto: Dublin

06 gru 2012, 20:35   (#15)  

dzięki za rady, będą mniejsze podmiany, ale częściej i dodawanie bakterii



Usunięto użytkownika 22875
 

06 gru 2012, 20:38   (#16)  

a węgla aktywnego nie proponujecie, są również te różne preparaty na klarowanie wody typu np. tetra crystal water



Usunięto użytkownika 22875
 

06 gru 2012, 20:39   (#17)  

jeszcze jedna sprawa, a na pierwotniaki woda z filtra RO?



Usunięto użytkownika 22875
 

06 gru 2012, 21:13   (#18)  

tao napisał(a):
men200

Może spróbuj tak.
Nie podmieniaj wody w ogóle .Wymieniaj raz dziennie watę i włącz napowietrzanie na ful po dwóch dniach zapomnisz o problemie.


Tao- nareszcie piszesz tak jak powinieneś robić to od dawna (wiesz co mam na myśli :wink:)...tak trzymaj

Bardzo dobra rada, ja jednak radziłbym dokonywać w tym czasie 20-30% podmian wody a po każdej podmianie dodatek bakterii jest jak najbardziej wskazany.

Silne napowietrzanie jest tu podstawą, do tego celu możesz dodatkowo użyć zwykłej pompki z rozdzielnikami do kilku kamieni napowietrzających umieszczonych w różnych miejscach zbiornika.
Przy pierwotniakach wyłączenie światła lub jego ograniczenie też jest jak najbardziej wskazane


Avatar użytkownika

aquamateo
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3090
Dołączył: 04 sty 2010, 23:54

06 gru 2012, 21:19   (#19)  

światło ograniczyłem do ok. 5 h/dobę, zaciemniać już nie będę, bo po tym zabiegu według mnie było większe zmętnienie



Usunięto użytkownika 22875
 

06 gru 2012, 21:35   (#20)  

Lanie chemii to raczej zły pomysł skoro taki problem można rozwiązać dość łatwo wyżej opisanymi sposobami. Jeśli zależy ci na szybkim pozbyciu się pierwotniaków to zastosuj lampę uv. Węgiel aktywny raczej nie pochłania związków organicznych.

Przyczyny powstawania tego problemu są różne. Młode akwarium, zbyt duża obsada ryb, niedostateczna filtracja lub zbyt duża podmiana wody i w dodatku na chlorowaną prosto z kranu.

zrób tak jak radzą koledzy i trochę cierpliwości. Moim zdaniem powinieneś przeanalizować jaką masz filtrację i czy jest ona wystarczająca.



kowcio77
Stały bywalec
 
Posty: 327
Dołączył: 09 maja 2010, 10:50
Miasto: Dublin

06 gru 2012, 22:18   (#21)  

a czy stosował ktoś seachem purigen?



Usunięto użytkownika 22875
 

06 gru 2012, 23:48   (#22)  

Ja stosuję purigen. Odnośnie tematu to w momencie wystąpienia pierwotniaków nic nie zdziałał bo to żywe stworzenia.

Poza tym sprawdza się świetnie i usuwa inne zmętnienia i przebarwienia np: od korzeni w akwa.



kowcio77
Stały bywalec
 
Posty: 327
Dołączył: 09 maja 2010, 10:50
Miasto: Dublin

07 gru 2012, 00:12   (#23)  

ja spróbuje jeszcze oprócz podmian i dodawania bakterii, użyć węgla aktywowanego, choć nie wiem czy nie wybije tych bakterii



Usunięto użytkownika 22875
 

19 gru 2012, 23:17   (#24)  

U mnie był dziwny problem. Akwarium ma ok 4 miesięcy a tu bum pierwotniaki. Zastosowałem watę ale nic nie dało. Po kilku dniach zrobiło się jakby bardziej zielono w wodzie niż zwykle. Więc włączyłem UV. Działa już 3 dobę i niby jest jakaś zmiana ale żeby był to spektakularny wynik to nie powiem. Ile może coś takiego się utrzymywać ? Lampa UV 11 W a akwarium 250 litrów. Światła już nie zapalam 5 dzień i boje się trochę o rośliny.
Pozdrawiam
Piotr

<a href="http://www.akwarysci.com/forum/index.php">Obrazek</a>

Avatar użytkownika

Alchemik
Zainteresowany tematem
 
Posty: 257
Dołączył: 04 sty 2006, 00:08
Miasto: Łódź

Ponieważ to pierwszy temat w Google jaki mi się wyświetla w tej kwestii to odgrzeje ten stary kotlet prosząc Was o pomoc...lub chociaż psychiczne wsparcie. Akwaria 3 x 160 l (jedno u rodziców). Chciałem zrobić sobie piękne roślinniaki. Poszła kasa, wszystko in vitro. Sadze wszystko pięknie ładnie. 3 dni od posadzenia woda biała - pierwotniaki. I tak od 10 dni. Napowietrzam mocno itd. Ale boję się już powoli mega mega mega. Dziewczyna mnie powiesi za jaja jeśli stracę te rośliny i kasę.

Nie dość że woda mętna (to da się przeżyć) ryb nie ma póki co, ale rośliny pokrywa biały śluzowaty nalot. Micranthemum Monte Carlo odjechalo tak samo jak zaczynają powoli nie dawać rady od tego Althernatera Reineckii oraz Staurogyne Repens. Na echinodorus tenellus to są dosłownie grube kożuszki jakby założyć im skarpetki na niektóre liście.

Nie dodawałam żadnej chemii którą zabił bym bakterie co najwyżej mam podejrzenie że za słabo natleniałem A za dużo co2 ale akwaria mają po 60-80%roślin więc bakterie nie powinny narzekać na brak tlenu. Filtry chodzą deszczownie. Mam po 2 filtry wewnętrzne (do 3 szt akwa nie kupię 3 zewnętrznych bo bym zbankrutował).

Mam podejrzenia winowajcy...nie splukany do końca agar jako źródło DOC.

Z jednym sobie już poradziłem na pozostałe 2 nie zadziałało tak dobrze. Wlałem syf z zewnętrznego z 375l i dodałem po kropli amoniaku. Jedno na drugi dzień prawie kryształ. Pozostałe dwa z dnia na dzień co raz bardziej mleczne. W tym jednym pierwotniaki zbrązowiały nagle w ciągu doby zrobił się mega brązowy kożuch wszystko później wciągnęły filtry.

Teraz walnąłem UV lampę (nie ma zewnętrznego filtra lampe mialem awaryjnie w szafce po poprzedniej białej wpadce przy 375l więc na pompie chodzi hydora która z reguły służy mi do robienia podmianek czyt. szybszego spuszczania wody).

UV chodzi na razie 8h bez zmian żadnych woda 18W lampa.

Powinienem się zacząć martwić? Wyciągnąć płukać rośliny i sadzić na nowo ? Czy poczekać? O ile z wody pewnie UV zabije o tyle z roślin...niezbyt. widziałem ten śluz pod mikroskopem... miliony jednokomórkowców....normalnie bomba biologiczna xd

parametry wody od dodania "własnych bakterii"

amoniak/amonowe = 0.5
azotyny =0.5
azotany = 15

Rośliny które zdążyły urosnąć wyższe po 10-15 cm nie cierpią na razie po za tym ze jak dotkne leci z nich chmurka pyłu białego. Stracić 30 opakowań roślin byłoby dla mnie trochę smutne. Ale z drugiej strony przy tej ilości jeśli nawet zostawiłem 0.01% agaru to już pewnie niezła pożywka dla bakterii A te z kolei dla pierwotniaków...

Ps. oświetlenie standardowo 10h 120W każde akwarium Led. Z czego 30 Full spectrum. Nie wiem czy nie za dużo czy 90 by nie starczyło. Akwaria 100x40x40



akwarysta1992
Poznaje temat
 
Posty: 76
Dołączył: 11 cze 2016, 11:18
Miasto: Poznań







Powiązane tematy


Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 400 gatunków i odmian roślin. Ponad 10 000 produktów z wysyłką w 24 godziny lub
odbiorem osobistym w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).)
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: torman i 30 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.