Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Rybki są chore



Akwarystyka roślinna ogólnie oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

09 kwi 2019, 11:31 Rybki są chore   (#1)  

Rybki które posiadam mają czerwone skrzela często podpływają pod taflę wody i nabierają powietrza bardzo często też leżą przy dnie. Najgorzej jest z żółtą molinezją.
jak je wyleczyć ?



VerteN
Początkujący
 
Posty: 10
Dołączył: 09 kwi 2019, 11:20

09 kwi 2019, 11:36 Re: Rybki są chore  (#2)  

Jakie masz akwarium litraż ?
Jaka filtracja ?
Jakie parametry NO2 ,NO3 ,GH/KH ?




akwaAmator
Aktywny użytkownik
 
Posty: 713
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

09 kwi 2019, 11:39 Re: Rybki są chore  (#3)  

akwaAmator napisał(a):Jakie masz akwarium litraż ?
Jaka filtracja ?
Jakie parametry NO2 ,NO3 ,GH/KH ?
50l
Filtruje tylko filtrem Aquael fan micro plus
A parametrów nie mam czym zbadać



VerteN
Początkujący
 
Posty: 10
Dołączył: 09 kwi 2019, 11:20

09 kwi 2019, 11:43 Re: Rybki są chore   (#4)  

Roślin tam nie widać są jakieś?


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5801
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

09 kwi 2019, 11:54 Re: Rybki są chore  (#5)  

Krzysztof Radziszewski napisał(a):Roślin tam nie widać są jakieś?



VerteN
Początkujący
 
Posty: 10
Dołączył: 09 kwi 2019, 11:20

09 kwi 2019, 12:07 Re: Rybki są chore  (#6)  

VerteN napisał(a):
Krzysztof Radziszewski napisał(a):Roślin tam nie widać są jakieś?
1554803659335.jpeg
I uważasz, że to jest wystarczająca ilość? Obie rośliny to epifity, które mocuje się do korzeni lub kamieni. Ten rodzaj nie może być sadzony w piasku lub innym rodzaju ziemi.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5801
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

09 kwi 2019, 12:44 Re: Rybki są chore  (#7)  

Krzysztof Radziszewski napisał(a):
VerteN napisał(a):
Krzysztof Radziszewski napisał(a):Roślin tam nie widać są jakieś?
1554803659335.jpeg
I uważasz, że to jest wystarczająca ilość? Obie rośliny to epifity, które mocuje się do korzeni lub kamieni. Ten rodzaj nie może być sadzony w piasku lub innym rodzaju ziemi.
To jakie rośliny mam kupić ?



VerteN
Początkujący
 
Posty: 10
Dołączył: 09 kwi 2019, 11:20

09 kwi 2019, 12:48 Re: Rybki są chore  (#8)  

VerteN napisał(a):
Krzysztof Radziszewski napisał(a):
VerteN napisał(a):[quote="Krzysztof Radziszewski"]Roślin tam nie widać są jakieś?
1554803659335.jpeg
I uważasz, że to jest wystarczająca ilość? Obie rośliny to epifity, które mocuje się do korzeni lub kamieni. Ten rodzaj nie może być sadzony w piasku lub innym rodzaju ziemi.
To jakie rośliny mam kupić ?[/quote]Dostosowane wymaganiami do warunków, które posiadasz lub jakie możesz stworzyć. Nie wiemy praktycznie nic o Twoim zbiorniku a oczekujesz pomocy, zresztą jak wielu początkujących. Po to są szablony by pomóc nieobeznanym zadawać pytania a zacznij od wypełnienia tego z linku poniżej.
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 30717.html


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5801
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

09 kwi 2019, 12:51 Re: Rybki są chore  (#9)  

VerteN napisał(a):
akwaAmator napisał(a):Jakie masz akwarium litraż ?
Jaka filtracja ?
Jakie parametry NO2 ,NO3 ,GH/KH ?
50l
Filtruje tylko filtrem Aquael fan micro plus
A parametrów nie mam czym zbadać


Moja kryształowa kula mówi mi że :

Masz świeże akwarium nie dojrzałe ,a ryby masz podtrute azotanami .

Jak kupisz testy podstawowe ( kropelkowe ) to pogadamy dalej .

Powodzenia ,

P.S. tak Krzysztof pisał te rośłiny co masz to sadzisz na korzeniach ,kamieniach .tak jak masz je obecnie posadzone w piasku to zgniją .




akwaAmator
Aktywny użytkownik
 
Posty: 713
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

09 kwi 2019, 12:54 Re: Rybki są chore  (#10)  

akwaAmator napisał(a):
VerteN napisał(a):
akwaAmator napisał(a):Jakie masz akwarium litraż ?
Jaka filtracja ?
Jakie parametry NO2 ,NO3 ,GH/KH ?
50l
Filtruje tylko filtrem Aquael fan micro plus
A parametrów nie mam czym zbadać


Moja kryształowa kula mówi mi że :

Masz świeże akwarium nie dojrzałe ,a ryby masz podtrute azotanami .

Jak kupisz testy podstawowe ( kropelkowe ) to pogadamy dalej .

Powodzenia ,

P.S. tak Krzysztof pisał te rośłiny co masz to sadzisz na korzeniach ,kamieniach .tak jak masz je obecnie posadzone w piasku to zgniją .
Jeśli chodzi o rośliny to są już 1 mies i dobrze rosną



VerteN
Początkujący
 
Posty: 10
Dołączył: 09 kwi 2019, 11:20

09 kwi 2019, 12:59 Re: Rybki są chore  (#11)  

VerteN napisał(a):
akwaAmator napisał(a):
VerteN napisał(a):[quote="akwaAmator"]Jakie masz akwarium litraż ?
Jaka filtracja ?
Jakie parametry NO2 ,NO3 ,GH/KH ?
50l
Filtruje tylko filtrem Aquael fan micro plus
A parametrów nie mam czym zbadać


Moja kryształowa kula mówi mi że :

Masz świeże akwarium nie dojrzałe ,a ryby masz podtrute azotanami .

Jak kupisz testy podstawowe ( kropelkowe ) to pogadamy dalej .

Powodzenia ,

P.S. tak Krzysztof pisał te rośłiny co masz to sadzisz na korzeniach ,kamieniach .tak jak masz je obecnie posadzone w piasku to zgniją .
Jeśli chodzi o rośliny to są już 1 mies i dobrze rosną [/quote]Tak jak napisał akwaAmator bez testów ciężko coś doradzić, nie wiemy praktycznie nic by coś napisać. Nie wiemy jaką wodę lejesz (przypuszczam, że kranówkę) czy odstaną przynajmniej 24H czy może jednak kupujesz RO i mineralizujesz. Naprawdę trudno coś napisać nic nie wiedząc.
A roślin masz zdecydowanie za mało. Kolejna rzecz to ta Bocja rośnie za duża do Twojego akwarium.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5801
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

09 kwi 2019, 15:14 Re: Rybki są chore   (#12)  

To akwarium może funkcjonować bez nawozów, testów itd.Aby samo się obroniło potrzebuje sporo roślin typu zwartki, anubiasa jak i mocrozorium tak jak pisali przedmowcy musisz wyciągnąć z podłoża i przywiązać do ozdób..
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Znający temat
 
Posty: 1578
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

09 kwi 2019, 15:39 Re: Rybki są chore  (#13)  

gazownik napisał(a):To akwarium może funkcjonować bez nawozów, testów itd.Aby samo się obroniło potrzebuje sporo roślin typu zwartki, anubiasa jak i mocrozorium tak jak pisali przedmowcy musisz wyciągnąć z podłoża i przywiązać do ozdób..
Dobrze ale co z tymi rybkami ? Jak je wyleczyć



VerteN
Początkujący
 
Posty: 10
Dołączył: 09 kwi 2019, 11:20

09 kwi 2019, 15:43 Re: Rybki są chore  (#14)  

VerteN napisał(a):
gazownik napisał(a):To akwarium może funkcjonować bez nawozów, testów itd.Aby samo się obroniło potrzebuje sporo roślin typu zwartki, anubiasa jak i mocrozorium tak jak pisali przedmowcy musisz wyciągnąć z podłoża i przywiązać do ozdób..
Dobrze ale co z tymi rybkami ? Jak je wyleczyć
Zrób podmiany wody .
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Znający temat
 
Posty: 1578
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

10 kwi 2019, 18:10 Re: Rybki są chore  (#15)  

gazownik napisał(a):To akwarium może funkcjonować bez nawozów, testów itd.Aby samo się obroniło potrzebuje sporo roślin typu zwartki, anubiasa jak i mocrozorium tak jak pisali przedmowcy musisz wyciągnąć z podłoża i przywiązać do ozdób..
Ta jest dobra ?



VerteN
Początkujący
 
Posty: 10
Dołączył: 09 kwi 2019, 11:20

10 kwi 2019, 18:56 Re: Rybki są chore  (#16)  

Co jest dobre ? Chodzi ci o roślinę ?

Tak to zwartka ,rołśina mało wymagająca pod względem światła ,ale podłoże lubi muliste i gliniaste także bardzo wskazane jest dać jej pod korzenie chociaż kulki gliniano torfowe . Bo nie sądzę ze masz coś pod tym piaskiem .

I na miłość boską wywal te tandetne "ozdoby" bo to ani ładne ani praktyczne a z dużą dozą prawdopodobieństwa podtruwa ci to ryby i miesza w parametrach wody .
Tylko nie pisz mi ze to ceramika ... bo to nawet koło ceramiki nie leżało to najtańszy utwardzony gips ,pomalowany lakierem i farbami nie wiadomej jakości .




akwaAmator
Aktywny użytkownik
 
Posty: 713
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

10 kwi 2019, 19:00 Re: Rybki są chore  (#17)  

akwaAmator napisał(a):Co jest dobre ? Chodzi ci o roślinę ?

Tak to zwartka ,rołśina mało wymagająca pod względem światła ,ale podłoże lubi muliste i gliniaste także bardzo wskazane jest dać jej pod korzenie chociaż kulki gliniano torfowe . Bo nie sądzę ze masz coś pod tym piaskiem .

I na miłość boską wywal te tandetne "ozdoby" bo to ani ładne ani praktyczne a z dużą dozą prawdopodobieństwa podtruwa ci to ryby i miesza w parametrach wody .
Tylko nie pisz mi ze to ceramika ... bo to nawet koło ceramiki nie leżało to najtańszy utwardzony gips ,pomalowany lakierem i farbami nie wiadomej jakości .
Mam jeszcze takie tabletki dla roślin mam ją dać pod tą zwartke? I od razu mówię nie ma tam nic po polsku.



VerteN
Początkujący
 
Posty: 10
Dołączył: 09 kwi 2019, 11:20

10 kwi 2019, 19:02 Re: Rybki są chore  (#18)  

możesz dać ale to zwykłe tabletki nawozowe ,a mi chodziło o to ze cryptocoryna lubi muł ,glinę i błoto .




akwaAmator
Aktywny użytkownik
 
Posty: 713
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

10 kwi 2019, 19:03 Re: Rybki są chore  (#19)  

akwaAmator napisał(a):możesz dać ale to zwykłe tabletki nawozowe ,a mi chodziło o to ze cryptocoryna lubi muł ,glinę i błoto .
A ile można tych tabletek dawać bo w tym miesiącu dałem już jedną



VerteN
Początkujący
 
Posty: 10
Dołączył: 09 kwi 2019, 11:20

10 kwi 2019, 19:07 Re: Rybki są chore  (#20)  

VerteN napisał(a):
akwaAmator napisał(a):możesz dać ale to zwykłe tabletki nawozowe ,a mi chodziło o to ze cryptocoryna lubi muł ,glinę i błoto .
A ile można tych tabletek dawać bo w tym miesiącu dałem już jedną
Bardzo dobre tabletki pod korzenie (nie ważne, że nie ma nic po Polsku) daj pół takiej tabletki pod kryptokoryny, nie wiem ile ich tam masz w zbiorniku.
Tylko żeby Ci nie przyszło do głowy wyciągać teraz rośliny i wkładać pod nie. Poprostu jak najbliżej korzeni je umieść.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5801
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

10 kwi 2019, 19:27 Re: Rybki są chore  (#21)  

VerteN napisał(a):
gazownik napisał(a):To akwarium może funkcjonować bez nawozów, testów itd.Aby samo się obroniło potrzebuje sporo roślin typu zwartki, anubiasa jak i mocrozorium tak jak pisali przedmowcy musisz wyciągnąć z podłoża i przywiązać do ozdób..
Ta jest dobra ?
1554912623506.jpeg
Tak bardzo dobra do zbiorników minimum 40 - 50 cm wysokości...ona dorasta do metra wysokości...każdy następny liść będzie większy..Daj tam najzwyklejszą moczarkę, rogatka i małe zwartki..
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Znający temat
 
Posty: 1578
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13









Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 400 gatunków i odmian roślin. Ponad 10 000 produktów z wysyłką w 24 godziny lub
odbiorem osobistym w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).)
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.