Jesteś tutaj: Serwis Forum Forum ogólne

Rośliny rosnące ponad lustrem wody

Dyskusje ogólne oraz posty nie pasujące do innych działów + nowy temat

Kupiłem ciekawy korzeń, część wystaje poza lustro wody i chciałbym na nim zamocować roślinę która by rosła nad wodą. Morze ktoś zna ciekawe rośliny które by się nadawały.

Zbigniew Woźniak
Początkujący

Miasto: Łódź

04 lip 2011, 08:39   (#2)  

bucephalandry by sobie poradzily, w polsce narazie ich nie uswiadczysz, ale również pewnie i Anubiasy

Obrazek

vasteq
Aktywny użytkownik

Miasto: -=POZNAŃ=-

04 lip 2011, 08:51   (#3)  

Pewnie żabienice też:)

kakarot
Z dużym doświadczeniem

Miasto: Kraków

04 lip 2011, 11:33   (#4)  

hej,

wiekszosc mchow, watrobowcow - wlacznie z wglebka. Anubiasy, mikrozorium. Wągrotka. Mozesz wykorzystac niektóre ladowe np. scindapsus, fikus beniaminek(u mnie rosnie w kaskadzie), Monstera obliqua, ewentualnie jak znajdziesz pomysl jak zamocowac doniczke z podlozem, dla zabienic, kryptokoryn itp.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Bartosz
Akwarystyka
Exotic Hobby

Arrowb
Zainteresowany tematem

Miasto: Poznań

04 lip 2011, 13:08   (#5)  

Anonim 19452

04 lip 2011, 13:31   (#6)  

Obrazek

tak dla przykładu moje akwarium

Thorn76

04 lip 2011, 15:15   (#7)  

witam

roślinki wieku już jakie mogą być, ale jak je sprawnie zamocować żeby pięknie rosły czy od razu ponad tafle wody czy tylko tak aby wystawał troszkę? czy należy je spryskiwać woda co jakiś czas? czy należy zaczepiać duże już okazy itp. Proszę odpowiedz osoby które w tym temacie mają już doświadczenie

pozdr.

slowinski3
Poznaje temat

12 cze 2013, 13:10   (#8)  

Thorn76 napisał(a):tak dla przykładu moje akwarium

Masz je może gdzieś opisane? Przeglądałam Twoje posty, ale nie udało mi się znaleźć, a niektóre rośliny bardzo mi się spodobały (szczególnie te rosnące nad lustrem wody) i chciałabym je u siebie posadzić :)

madzialex
Początkujący

Był już na forum podobny temat, poszukaj było tam dużo propozycji,
dla mnie numer jeden to Bolbitis Heudelotii.
Z żabienic spokojnie możesz spróbować żabienica macrophyllus(to chyba ta ze zdjęcia thorn76).
Pozdrawiam.

greg1978
Stały bywalec

Miasto: Ostrów / Kalisz

Właśnie szukałam, ale kiepsko mi to szło - bardzo dużo jest tematów odnośnie roślin, które albo rosną na korzeniu, albo ponad lustrem wody, a ja potrzebuję takiego czegoś, co spełnia oba warunki, ponieważ mam podobną sytuację, jak założyciel tematu :) Jakkolwiek na tą żabienicę chyba i tak się skuszę, mimo tego, że z tego, co widziałam, muszę ją wsadzić w jakieś podłoże.

madzialex
Początkujący

Tak, żabienica musi być w podłożu, wystarczy podsypać sporo z tyłu i będzie ok :) Można ułatwić sobie sprawę i kupić taką XL :) która po posadzeniu będzie wystawać ponad taflę wody.

greg1978
Stały bywalec

Miasto: Ostrów / Kalisz

zdecydowanie Bolbitis Heudelota

rrosi
Aktywny użytkownik

Można 'oszukać' rośliny teoretycznie wymagające podłoża, takie jak mały heniek, hydrocotyle sp. japan, micranthemum - przyczepiając do korzenia warstwę mchu, czyli nasze 'podłoże' i wykorzystać to jak bazę pod rośliny.
Jak się zrobi to z głową to mchu wcale nie widać a posadzone w ten sposób rośliny mają więcej wilgoci i przestrzeni do utworzenia naturalnej kępy.

ra_
Początkujący

Miasto: Bydgoszcz

13 cze 2013, 16:25   (#14)  

vasteq napisał(a):bucephalandry by sobie poradzily, w polsce narazie ich nie uswiadczysz, [...]

Bucephalandry w Polsce są od jakiegoś czasu. Widziałem nawet na Allegro. Są użytkownicy na tym forum, którzy mają je w swoich akwariach, a w dziale galeria można zobaczyć akwaria z samymi Bucephalandrami.

DavyJones

Powiązane tematy
  • Pomoc w identyfikacji rośliny - wgraj zdjęcie

Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.

Wyświetlenia: 310980 | Odpowiedzi: 2116 czytaj więcej...

• Twardość wody a przyswajalność nawozów i kondycja roślin

Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...

Wyświetlenia: 4025 | Odpowiedzi: 47 czytaj więcej...

• Rośliny zimnolubne

Witajcie. Szukam roślin akwariowych które przetrwają zimę w temperaturze 12 stopni. Oczywiście interesuje mnie jakaś egzotyka . Rośliny będą rosły w zbiorniku 5000 litrów więc mogą być i takie które o...

Wyświetlenia: 206 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

• Parametry wody

Witam wszystkich użytkowników forum. Jestem tu nowy i pierwszy raz na forum. Akwarium zajmuje się hobbistycznie od 20lat Obsada : 3 skalary , ok 15 rodostomusów, 2 bocje wspaniałe, 2 glonojady , ...

Wyświetlenia: 909 | Odpowiedzi: 10 czytaj więcej...

• RODI - cofanie wody

Dzień dobry Ostatni etap filtracji RODI żywica umieszczona jest w przeźroczystej tubie. Po zakończeniu filtracji obserwuje cofanie wody z tego ostatniego modułu, tak że przez następne dwa tygodnie ży...

Wyświetlenia: 574 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej

Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Użytkownicy przeglądający ten dział: Andersen i 165 gości

Copyright © 2001-2023 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.