Filtr Tetra EX
Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Rośliny gniją (wiotczeją)



Nowości i ciekawostki związane z akwarystyką roślinną, oraz posty nie pasujące do innych działów.
Witam,

Przeszukałem sporą część forum, ale nie znalazłem odpowiedzi ani rozwiązania mojego problemu.

Niecałe 3 tygodnie temu wystartowałem nowy zbiornik (podłoże - żwirek rzeczny; spis roślin i osprzętu poniżej).

Przez pierwszy tydzień wszystko było OK, a przynajmniej tak wyglądało. Jednak gdzieś w połowie drugiego tygodnia zauważyłem, że rośliny mi padają w bardzo dziwny sposób: najpierw zaczynają wiotczeć, a potem liście robią się przezroczyste, w końcu odrywają się od rośliny. Straciłem w ten sposób dwie kryptokoryny, a widzę, że i pogostemon też nie wygląda najlepiej. Zaraz potem zacząłem podawać makro i mikro EI oraz Activ Carbo Femangi. Jak do tej pory nic nie pomogło.

Jaka może być przyczyna takiego gnicia roślin?
a) czy ruch wody może szkodzić kryptokorynom?
b) czy wkład węglowy w filtrze może na tyle skutecznie czyścić wodę, że "wymiata" z niej wszystkie składniki odżywcze?
c) co jeszcze?

Proszę o pomoc.

Opis zbiornika:
72l brutto (60x30x40)
Jedna świetlówka "Flora Glo" T8 15W z odbłyśnikiem
Filtr wewnętrzny Serafil 120 (gąbka, ceramika, węgiel)
Grzałka
Temperatura wody ca. 26°C
Podłoże - żwirek rzeczny 8cm-4cm (wsadziłem 3 tabletki nawozowe w miejscach największego zagęszczenia roślin, ale nie wiem, czy to cokolwiek dało. Jakie tabletki, nie wiem, bo dostałem jako bonus kiedyś do roślin).
Rośliny zakupione od RA, więc tym bardziej mi ich żal.
Obsada roślinna:
hygrophila rubella
rotala walichii
ceratopteris siliquosa
kryptokoryny: beckettii, sp. red, moehlmannii, costata
pogostemon helferi

dh 10, kh 8 (po uzdatniaczu), ph 6,8

Ryb i innych żyjątek - brak

I jeszcze jedno: akwarium "przejąłem" używane, ale właściciel twierdził, że świetlówka nie ma jeszcze 6 miesięcy. Czy lampa może tu być przyczyną? Zdaję też sobie sprawę, że jedna taka lampa to może być za mało nawet mimo odbłyśnika.



VanPickUp
Początkujący
 
Posty: 15
Dołączył: 03 cze 2005, 07:44
Miasto: Kołobrzeg

 

26 kwi 2011, 10:10   (#2)  

Witam :)
A CO2 nic nie dozujesz ? Światła też troszkę mało...
Ruch wody na pewno możesz wykluczyć.



Krzysztofus23
Początkujący
 
Posty: 37
Dołączył: 03 mar 2009, 18:21
Miasto: Kobylec/Łapanów k.Bochni

 

26 kwi 2011, 10:22   (#3)  

Nie wiem czy chciało ci sie przeczytac cały watek dotyczacy nawozenia metoda EI , mi sie wydaje ze nie gdyz:
1.Mało swiatła - powinienes dodac jeszcze dwie swietlowki 15w na tem zbiornik
2.Nie dawkujesz CO2 co jest raczej konieczne przy tej metodzie a popularne srodki typu "wegiel w płynie" nie zastapia w 100% gazu .
3.Kryptokoryny tak moga reagowac w momecie aklimatyzacji badz niedoborow składnikow odzywczych.
4.Obsada roslinna jest niedostosowana do warunkow panujacych w akwarium ze wzgledu na j/w czyli rosliny w wiekszoaci wymagajace swiatła i nanwozenia.
4.Podejrzewam ze zwirek rzeczny rowniez jest zbyt gruby co nie sprzyja kolonizacji bakteri.

Proponuje poczytac wiecej na temat akwarystyki roslinnej i zrestartowac akwarium.
300 L Palety
112 L Roslinne
27 L CUBE 30 Iwagumi

Avatar użytkownika

adriaco
Stały bywalec
 
Posty: 323
Dołączył: 05 kwi 2009, 20:04
Miasto: Norwegia

26 kwi 2011, 10:23   (#4)  

Masz zdecydowanie za mało światła. Na ten zbiornik powinieneś min zastosować 2x18W T8 (ja tak mam, w podobnym litrażu, w 100% wystarcza na początek). Dopiero przy takim oświetleniu ma sens podawanie CO2 i nawożenie EI. Myślę, że bezpośrednią przyczyną umierania roślin jest właśnie brak światła.
a) jeśli ruch wody nie wyrywa, nie łamie roślin to nie przejmuj się nim na razie
b) zdecydowanie wywal węgiel
c) j.w. światło
Ostatnio edytowano 26 kwi 2011, 11:31 przez Tomek85, łącznie edytowano 1 raz



Tomek85
Poznaje temat
 
Posty: 52
Dołączył: 05 kwi 2011, 10:20

26 kwi 2011, 10:34   (#5)  

adriaco napisał(a):Nie wiem... (ciach)...
4.Podejrzewam ze zwirek rzeczny rowniez jest zbyt gruby co nie sprzyja kolonizacji bakterii... (ciach)...


Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Co do światła, to sam miałem wątpliwości od początku. Sam odbłyśnik pewnie niewiele pomaga, co?
Żwirek jest raczej drobny (1-3mm).
CO2 na pewno zacznę podawać w gazie jak najprędzej.
Wątek na temat EI czytałem długo i namiętnie, ale przecież nie wszystko zostaje w głowie od razu :)
Dzięki serdeczne za pomoc :)



VanPickUp
Początkujący
 
Posty: 15
Dołączył: 03 cze 2005, 07:44
Miasto: Kołobrzeg

26 kwi 2011, 10:40   (#6)  

Tomek85 napisał(a):Masz zdecydowanie za mało światła. Na ten zbiornik powinieneś mieć zastosować 2x18W T8 ... (ciach)...
a) jeśli ruch wody nie wyrywa, nie łamie roślin to nie przejmuj się nim na razie
b) zdecydowanie wywal węgiel
c) j.w. światło


Czyli bez zestawu rozszerzającego do światła się nie obędzie. Węgiel wywalę. Co wrzucić na jego miejsce? Jeszcze jedną gąbkę, ceramikę, czy coś innego?

Dzięki za pomoc.



VanPickUp
Początkujący
 
Posty: 15
Dołączył: 03 cze 2005, 07:44
Miasto: Kołobrzeg

26 kwi 2011, 11:13   (#7)  

Ceramika będzie najodpowiedniejsza jeśli nie ma innego filtra, który jest podstawą dla filtracji biologicznej. Ja osobiście odbłyśniki traktuję jako "dopełnienie" światła a faktyczny przelicznik wyznaczam jedynie na podstawie mocy świetlówek.



Tomek85
Poznaje temat
 
Posty: 52
Dołączył: 05 kwi 2011, 10:20

26 kwi 2011, 11:25   (#8)  

Słabe oświetlenie- możesz dać przynajmniej 2x24W
Mało żyzne podłoże- możesz dać pod żwirek ziemię ogrodową albo kupić jakiś granulat
Brak CO2- zrób bimbrownie

Avatar użytkownika

OjGeN
Znający temat
 
Posty: 1279
Dołączył: 26 sty 2011, 18:20
Miasto: Gliwice

26 kwi 2011, 11:48   (#9)  

Lampy już do mnie jadą :) (2 x 24W)
Co do podłoża - czy kulki nawozowe wystarczą?
CO2 pójdzie z dzwonu na początek, bo najszybciej dostanę CO2 w "aerozolu", a bimbrownię nie bardzo gdzie mam teraz postawić, no i za częściami muszę polatać.

Tyle mogę zrobić na początek.
Wszelkie dalsze rady mile widziane.
Dziękuję wszystkim za pomoc.



VanPickUp
Początkujący
 
Posty: 15
Dołączył: 03 cze 2005, 07:44
Miasto: Kołobrzeg

26 kwi 2011, 12:44   (#10)  

VanPickUp napisał(a):Co do podłoża - czy kulki nawozowe wystarczą?
CO2 pójdzie z dzwonu na początek, bo najszybciej dostanę CO2 w "aerozolu", a bimbrownię nie bardzo gdzie mam teraz postawić, no i za częściami muszę polatać.


Jezeli dopełnisz oswietlenie proponowałbym zrobic restart i dac pod zwirek jakis substrat podzwirowy np.JBL Aquabasic plus lub Actisubstrate badz zmineralizowana ziemie kwiatowa.

Odnosnie gazu na Alledrogo mozna dostac zestawy CO2 na pojemniki 95gr koszt to około 190 zł lecz patrzac z drugiej strony za te pieniadze mozesz miec zestaw z duza butla

Postaraj sie nazbierac funduszy na jakis Kubełek gdyz wewnetrzne filtry nie spełniaja swojej funkcji na dluzsza mete.
300 L Palety
112 L Roslinne
27 L CUBE 30 Iwagumi

Avatar użytkownika

adriaco
Stały bywalec
 
Posty: 323
Dołączył: 05 kwi 2009, 20:04
Miasto: Norwegia

01 maja 2011, 22:14   (#11)  

W sklepie RA jest bardzo fajny dzwon do CO2 oczywiście szklany. Z kulkami nawozowymi nie masz co kombinować bo wyjdzie Ci to drożej niż Ziemia ogrodowa pod żwirek a nawet granulat, poszukaj jakiegoś Bio-gruntu, pajacyk.pl poleca te podłoże

Avatar użytkownika

OjGeN
Znający temat
 
Posty: 1279
Dołączył: 26 sty 2011, 18:20
Miasto: Gliwice









cron

Serwis roslinyakwariowe.pl


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

Sklep internetowy

Wysyłkowy sklep akwarystyczny z
bogatą ofertą sprzętu i akscesoriów do
pielęgnacji akwarium.
idź do sklepu


Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników