Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Ratunku-wysoki poziom azotanów!



Dyskusje ogólne oraz posty nie pasujące do innych działów + nowy temat
Mam problem z wysokim poziomem NO3(ostatnio przynajmniej 50ppm).Nawoziłem codziennie nawozami PG macro 4ml,potas 4ml,micro -nie nawożę.Akwarium 112l.Rybek kilkanaście.Obsada roślinna umiarkowana,ale roślinki szybko rosną.Podmianki co tydzień 1/3. Wczoraj po podmiance było ok 10ppm.Od wczoraj zawiesiłem też nawożenie macro.
Dzisiaj znowu 50ppm!Po jednym dniu taki wzrost?Badałem wode kranową i miała zero azotanów,czyli chyba test nie przekłamuje.
Czy przyczyną może być to ,że jakiś czas temu miałem przez jeden dzień filtr nieczynny?Czy w złożu mogły w tym czasie zajść jakieś szkodliwe procesy np.beztlenowe?Ale dodałem bakterie-może wymienić złoże na nowe(mam na razie nitras). :?:



szymon1973
Poznaje temat
 
Posty: 98
Dołączył: 01 maja 2010, 20:17

22 mar 2011, 01:37   (#2)  

Skąd wiesz,że woda w kranie zawiera zero NO3.Nigdy nie kalibruj tak testu.
Lałeś za dużo PG macro,który zawiera azot w formie amonowej.bakterie zaczęły pracować i proszę.To,że filtr nie pracował to też kompletna porażka.I na miłość boską nie wymieniaj teraz złoża conajwyżej dołóż więcej
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy"
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne. Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe"
A. Einstein

Avatar użytkownika

gogi509
Aktywny użytkownik
 
Posty: 732
Dołączył: 23 mar 2010, 22:51
Miasto: Międzyrzecz/Dublin

22 mar 2011, 09:27   (#3)  

Woda ma średnio ok 10 ppm-tak podaje stacja uzdatniania wody we Wrocławiu.Wczoraj zmierzyłem i tyle mi wyszło .Pomiar wody akwariowej dał ok50ppm,czyli chyba test jest dość wiarygodny.Ale co mi radzisz :zrezygnować z macro i potasu,czy tylko z macro ?
Złoża nie mogę dołożyć ,bo mam filtr wewnętrzny .
Planuję wymienić 1/3 baniaka,nowe złoże(micromec JBL),kultura bakterii Special Blend ,czas naświetlania 8h.



szymon1973
Poznaje temat
 
Posty: 98
Dołączył: 01 maja 2010, 20:17

22 mar 2011, 10:02   (#4)  

Podmien 50% wody lej narazie potas, jak dalej bedzie wzrastac poziom r?b czestrze podmiany az osiagniesz staly poziom w akwarium

Avatar użytkownika

amddamian
Zainteresowany tematem
 
Posty: 253
Dołączył: 01 sty 2010, 18:38
Miasto: Zielona Góra

22 mar 2011, 11:04   (#5)  

Amddamianie-wymieniać wkłady?
Pytanie dla forumowiczów-co podbiło(zwiększyło)na drugi dzień po podmianie poziom azotanów ponad trzykrotnie :z ok 10(20ppm)-do ok 50ppm(lub więcej) pomimo zaprzestania nawożenia.?Moim zdaniem to szkodliwa praca złoża generuje azotany,uwarunkowana dużą ilością bakterii beztlenowych(uleniających amoniak do azotanów)a małą tlenowych przerabiających azotany,stąd potrzeba jego wymiany i zasiedlenia nowymi bakteriami,u mnie przy pomocy produktu Special Blend:
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/microb ... -7447.html
Zobaczymy ile to jest warte?



szymon1973
Poznaje temat
 
Posty: 98
Dołączył: 01 maja 2010, 20:17








Powiązane tematy
  • Który test, No2 czy No3, wyznacza poziom azotu w wodzie?

    Witam Jako że z chemii w podstawówce byłem noga więc mam pytanie. Którym testem, No2 czy No3 oznacza się poziom azotu w wodzie? A może czymś innym o którym nie wiem? Prosze o pomoc.

    Wyświetlenia: 1786 | Odpowiedzi: 13 czytaj więcej...

  • Czy duży poziom fosforu w kranie jest pobierany przez roslin

    Witam , od półtorej roku mam baniak 200 litrowy. Pół roku temu dołożyłem CO2 i miesiąc temu wymieniłem oświetlenie z oryginalnego juwela na dwie belki Superfish 56W suny + aquael plant 32w. Rośliny po...

    Wyświetlenia: 3099 | Odpowiedzi: 18 czytaj więcej...

  • Poziom PO4 a podłoże aktywne

    Spotkałem się na jakieś grupie na FB z stwierdzeniem, że w akwarium roślinnym postawionym na podłożu aktywnym powinno się utrzymywać poziom PO4 = 0 w słupie wody. W przeciwnym razie zaowocuje to glon...

    Wyświetlenia: 12218 | Odpowiedzi: 35 czytaj więcej...

  • Awansowanie akwarium na nowy poziom :).

    Cześć wszystkim, Co prawda akwarium mam już założone, ale planuję w nim rewolucje więc uznałem, że to prawie tak jakby miało się narodzić na nowo :). Do rzeczy, akwarium 200L 100x50x40 posiadam od p...

    Wyświetlenia: 2398 | Odpowiedzi: 23 czytaj więcej...

  • Wysoki poziom NO3

    Co może być powodem stałego, wysokiego poziomu NO3? W zeszłym tygodniu NO3 miałem na poziomie 40-50 mg/l. Podmieniłem 30 litrów wody z kranu i dalej mam ten sam poziom NO3. Reszta parametrów: Stały ...

    Wyświetlenia: 2578 | Odpowiedzi: 28 czytaj więcej...



Rośliny

Ładowanie...

Zwierzęta

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 89 gości

Sklep akwarystyczny - produkty ADA (Aqua Deign Amano)
Copyright © 2001-2022 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.