Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Pytania ogólnikowe. Pomocy! (240L)



Akwarystyka roślinna ogólnie oraz posty nie pasujące do innych działów.
+ nowy temat
Witam. od jakiegoś czasu jestem posiadaczem zbiornika 240L postanowiłem podjąć się tego wyzwania lecz co chwila napotyka mnie jakiś dylemat i już sam nie wiem czy mam odpowiedni sprzęt pod ten litraż głównie chodzi mi aby w przyszłości mógł rosnąć mały henio a więc wymieniam sprzęt:

* belka Led przedstawiona w linku kryptoreklama

wspomagana belką 16W własnej roboty:
IMG_20170125_104020.jpg


* grzałka z termostatem 300W
* filtr tetraex 700
*CO2 niestety ktore podaje na oko odkręcone w bardzo małym stopniu ( jak dotąd nic sie nie stało) :
IMG_20170125_105515.jpg

jak widać lekko ponad 0

Podłoże Manado pod nim uniwersalna ziemia

Poniżej podaje fotki jak to mniej więcej wygląda, może źle umiejscowiłem dyfuzor co2 lub gdzie indziej popełniłem błąd dodam że od niedawna woda lekko zabarwiła mi się na żółto. Ogólnie rzecz biorąc nie jestem pewny tego co zrobiłem proszę o jakieś porady z góry dziękuję
IMG_20170125_103945.jpg

IMG_20170125_104001.jpg

IMG_20170125_105421.jpg



Dylu95
Początkujący
 
Posty: 8
Dołączył: 16 sty 2017, 14:56

CO2 regulujesz reduktorem????
Od tego są zaworki precyzyjne i liczniki bąbelków.
Filtr moim zdaniem za mały do tego litrażu.
Poza tym roślin o wiele za mało.
Musisz jeszcze wiele czytać na temat startu baniaka. Na forum znajdziesz masę artykułów na ten temat.
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4014
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

Sęk w tym, że przy zamknietym zaworku precyzyjnym juz zaczyna podawac gaz, czyżby był uszkodozny ? Sprzęt jest nowy zaworek grun system



Dylu95
Początkujący
 
Posty: 8
Dołączył: 16 sty 2017, 14:56

Dylu95 napisał(a):Sęk w tym, że przy zamknietym zaworku precyzyjnym juz zaczyna podawac gaz, czyżby był uszkodozny ? Sprzęt jest nowy zaworek grun system


Jak puszcza gaz, to jest uwalony.
Spróbuj ustawić ciśnienie na zegarze ok. 2 bar i wtedy reguluj zaworkiem precyzyjnym.
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4014
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

No nic w takim razie będę musiał wymienić zaworek. Odkręcam ledwo do bara i leci bardzo dużo gazu. W kwestii oświetlenia jak jest? Starczy, czy jeszcze jedna taka belka by się przydała ? Nie wiem jak to jest z tym światłem bo 38 W w świetlówce jest 2-3x słabsze niz w ledzie wiec pomyslalem sobie, ze wystarczy jedna taka belka, ale teraz juz sam nie wiem. Wychodzi na to, że musze zmienić filtr na tetra 1200 i prawdopodobnie dac jeszcze jedno takie oswietlenie, troche droga sprawa



Dylu95
Początkujący
 
Posty: 8
Dołączył: 16 sty 2017, 14:56

Ile lumenów na litr wychodzi z tych 2 belek co masz?
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4014
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

Lumeny? Słyszałem o watach dlatego nie mam pojecia, jakie maja ledy przelicznik w stosunku do swietlowek. Totalna amatorka :D



Dylu95
Początkujący
 
Posty: 8
Dołączył: 16 sty 2017, 14:56

Kicha z tą kupną lampą, że producent nie zadbał aby umieścić chociaż informację ile lumenów mamy z pojedynczej diody. Rozumiem, że mu się liczyć nie chciało ale gdyby podał takie dane to człowiek już by wiedział ile czego ma bo te Watty to można między bajki sobie wsadzić.

Co do CO2 i zaworka to polecam sprawdzoną włoską konstrukcję Camozzi. Kupisz raz i masz na lata spokój.

Tak jak pisał Mirek, dokup więcej roślin. Dużo więcej! Filtracja skromna.

Póki co olej lampę, skup się na dosadzeniu roślin i popraw to CO2.

Co do lumentów na L to przyjmuje się średnią ok 40lm/L przy średnio wymagających roślinach do ciut bardziej. Przy LT zaczynamy od 20lm/L do tak 30lm/L a przy bardzo wymagających dochodzimy nawet i do 60lm/L. Czasami niektórzy próbują przeliczać to na watty ale to głupie moim zdaniem (0.4W/L).
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!


Avatar użytkownika

Prospero
Znający temat
 
Posty: 1933
Dołączył: 14 lip 2010, 20:56

Kicha to będzie jak nie dosadzi roślin i to takich które ruszą tym zbiornikiem a nie pytanie o Heńka.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5252
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

Już dawno odchodzi się od podawania co2 przez kostki dyfuzory iyp najlepszą dyfuzje osiągniesz poprzez podanie gazu do filtra wewnętrznego najlepsze do tego sa aquaela unimax albo dyfuzor narutowy

Taka belka to minimum u ciebie
Załączniki
1485426932797.jpg



superpl
Początkujący
 
Posty: 22
Dołączył: 21 sty 2017, 00:01

Mirek i Prospero. Jak się ma wasz przelicznik lm/w przy czerwonych i niebieskich diodach? Ja to rozumiem jako uproszczenie przy założeniu, ze każdy stosuje te same diody i w takim samym stosunku białych do czerwonych i niebieskich.
Dla przykładu nowa lampa ada 3500lm/130w.



szamot1
Poznaje temat
 
Posty: 77
Dołączył: 24 paź 2015, 02:28

szamot1 napisał(a):Mirek i Prospero. Jak się ma wasz przelicznik lm/w przy czerwonych i niebieskich diodach? Ja to rozumiem jako uproszczenie przy założeniu, ze każdy stosuje te same diody i w takim samym stosunku białych do czerwonych i niebieskich.
Dla przykładu nowa lampa ada 3500lm/130w.


Wiesz, ja na przykład czerwonych i niebieskich w ogóle nie wliczam, i FS też nie :)
W zasadzie całą "moc świetlną" generują diody białe. Tak mi się wydaje, znawcą nie jestem :)
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4014
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

Doloze jeszcze jedna taka jak mam i wydaje mi sie ze bedzie gitarka



Dylu95
Początkujący
 
Posty: 8
Dołączył: 16 sty 2017, 14:56

szamot1 napisał(a):Mirek i Prospero. Jak się ma wasz przelicznik lm/w przy czerwonych i niebieskich diodach? Ja to rozumiem jako uproszczenie przy założeniu, ze każdy stosuje te same diody i w takim samym stosunku białych do czerwonych i niebieskich.
Dla przykładu nowa lampa ada 3500lm/130w.


Ja natomiast nie mam na czym zrobić takiej fajnej lampy aby estetycznie wyglądała a korona i zakryte akwarium nie wchodzi w grę (mimo, że miałem i koty były bardzo zachwycone "zapieckiem") bo żona nie pozwoli więc dlatego jestem zmuszony do używania sprawdzonych firmowych konstrukcji. Nigdy tam nie liczyłem tych W/L czy lm/L. Przy "kręciołach" czy innych komputerach można taką lampę sobie odpowiednio ustawić i dostosować do posiadanego baniaka/obsady.

W każdym razie tak jak Mirek takich diod czerwonych czy niebieskich bym nie wliczał w tą całą moc lampy. Teoretycznie można wliczyć jeszcze te niebieskie bo zwyczajowo jest ich więcej ale znowu o ile ta moc będzie wyższa? Akwarium to nie apteka.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!


Avatar użytkownika

Prospero
Znający temat
 
Posty: 1933
Dołączył: 14 lip 2010, 20:56

Miałem na myśli, że w przypadku lamp diy z power ledow przyjmujecie 40lm/w ale już w przypadku lamp chihiros, ada rgb czy innych firmowych ten przelicznik się nie sprawdza.
Gdyby było inaczej to ada rgb(130W) nadawałaby się do zbiornika max 90l a chihiros 601 mógłby oświetlać zbiornik 145l.



szamot1
Poznaje temat
 
Posty: 77
Dołączył: 24 paź 2015, 02:28









Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 9000 produktów dostępnych od ręki z wysyłką w 24 godziny lub odbiorem osobistym w Krakowie po wcześniejszej rezerwacji przez internet.
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: farello i 38 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.