Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Projekt T1000 - marlowe



Akwarystyka roślinna ogólnie oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat
Nie mam pojęcia jak zmniejszyć moc potencjometrem, natomiast te ich 5% daje jasne światło, mowy nie ma żeby świeciło całą noc, rośliny by się męczyły, nie miałyby kiedy spać. Też miałem zamiar zostawiać leciutkie światło na noc, ale nie przy tych lampach, jest po prostu za jasno.... :roll:


Ale żeby obronić kessile, powiem, że rośliny bardzo lubią to światło, bardzo widocznie pokazuje to Bacopa Myriophylloides i Ludwigia Acurata, mam je posadzone miedzy 4x54 T5 a Kessilem, a nawet bliżej T5 i widocznie, bardzo widocznie :!: skręcają w kierunku kesilków, jestem bardzo ciekawy chwili jak powiesze nad nimi kolejnego kessila czy się wyprostują.


Nie wiem, jeszcze jednego, jestem w trakcie zabudowy tych lamp nad zbiornikiem i nie wiem na jakiej wysokości je podwiesić, producent pisze, że ogarniają obwód 60cm.... :roll: Pytanie do posiadaczy, jeśli to czytają, jak wysoko wiszą u Was żeby ogarnąć te 60cm:?: No i przede wszystkim jaka wysokość dla głębokości zbiornika 60cm... :?::roll:


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2028
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

Nie mam pojęcia jak zmniejszyć moc potencjometrem, natomiast te ich 5% daje jasne światło, mowy nie ma żeby świeciło całą noc, rośliny by się męczyły, nie miałyby kiedy spać


To tylko potocznie nazywa się oświetleniem nocnym.
Nikt chyba nie świeci cała noc.
Zazwyczaj "oświetlenie nocne " mówi się gdy np. lampa świeci w godzinach 10-22 normalnym trybem a np. 22-0 tylko jakaś mniejsza poświata a reszta nocy jest całkiem ciemno.
Taką funkcję masz w sterowniku od MegaPawerFullspectrum :mrgreen:


Avatar użytkownika

pietach
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2128
Dołączył: 14 maja 2014, 12:00
Miasto: Wschowa

marlowe napisał(a):Nie mam pojęcia jak zmniejszyć moc potencjometrem

Chodzi o pokrętło Intensity. Chyba, że podłączenie sterownika uniemożliwia sterowanie tym pokrętłem?
pietach napisał(a):To tylko potocznie nazywa się oświetleniem nocnym.
Nikt chyba nie świeci cała noc.

Ja świecę :mrgreen:
Od 21 do 10.
W Chihirosie na LedDimmerze ustawienie 5% daje ledwo zauważalną poświatę, wystarczającą jednak by ryby coś widziały i nie wyskakiwały.
Na Razorze 1% kanału niebieskiego. Jest jaśniej, ale nie na tyle by rośliny mogły rosnąć. Bez problemu można spać w pokoju i ryby widzą co się dzieje.

Avatar użytkownika

das
Aktywny użytkownik
 
Posty: 592
Dołączył: 01 sie 2003, 19:17

Baniak zarasta wzorowo, a co do tych "spadków, wahań" z wodą jak Piszesz Marcin, i że pomogło lekkie przelewanie się rewizją, to może zadziałał efekt tzw. "naczyń połączonych" (w Twoim przypadku akwarium - sump). Niektórzy używali/używają tego typu rozwiązań, z wykorzystaniem "naczyń połączonych" do automatycznych podmian zamiast pudełek przelewowych. Wstaw kilka fotek lub filmik Twojego sumpa i jakie media filtracyjne w nim masz?

Avatar użytkownika

FOREST DJ
Zainteresowany tematem
 
Posty: 209
Dołączył: 11 lis 2011, 19:03

@das
Czy pokrętłem czy sterownikiem to jedno i to samo. Owszem jak pod lampę podłączony jest sterownik, pokrętło nie działa, ale wystarczy odpiąć wtykę sterownika i już pokrętło działa.


Mój sump to tylko biologia z podkolanówkami ;), 1 komora to właśnie podkolanówki do wyłapania dużych brudów (ścinki roślin), 2 i 3 komora to pumex i 4 komora pompa. Za mechanika służy Eheim 2275 do którego podłączony jest reaktor do co2 i lampa UV.

sump.JPG
sump


komin.JPG
komin zamknięty


komin open.JPG
komin otwarty


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2028
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

Hej Marlowe,
moze jakis update? ;-)

Avatar użytkownika

Skuter41
Zainteresowany tematem
 
Posty: 226
Dołączył: 09 lut 2010, 15:12
Miasto: little england

03 paź 2018, 10:31 Re: Projekt T1000 - marlowe  (#207)  

Moja rodzina się powiększyła i na razie akwarium zeszło na bok ;)
Ale nie jest źle, myślałem że nawet zlikwiduje z racji totalnego braku czasu, ale rzeczywistość okazała się inna, akwarium bardzo ładnie samo się prowadzi, nie ma absolutnie potrzeby zawieszenia jego funkcjonowania. Na razie jest bardzo zarośnięte, jak zrobie przycinke wstawię film i zdjęcia.

Generalnie jest busz w wodzie i nad wodą.... ;)

0S4A1298.JPG


0S4A1301.JPG


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2028
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

03 paź 2018, 11:22 Re: Projekt T1000 - marlowe  (#208)  

Gratulacje z okazji powiększenia rodziny i pięknego wielkiego zbiornika. Ważne że wszystko idzie po twojej myśli. Pozdrawiam.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5553
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

05 paź 2018, 19:57 Re: Projekt T1000 - marlowe  (#209)  

Gratulacje z okazji urodzin potomka.Wiem co to znaczy mój synek ma miesiąc...




mariusz178
Znający temat
 
Posty: 1757
Dołączył: 02 paź 2013, 10:07
Miasto: Gorzow Wlkp

Marlowe, co tam u Ciebie? Od kilku miesięcy cisza w eterze, może jakaś aktualizacja? Pozdrawiam.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5553
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Akwarium żyje i ma się b.dobrze, generalnie złota zasada, im mniej ingerujesz, kombinujesz tym lepiej dla zbiornika.


1.JPG


2.JPG


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2028
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

Świetnie wygląda. Piękny relingi na Kisiele zrobiłeś. A poza tym witamy spowrotem!


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5553
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Powiem taK, TRZEBA WSZYSTKO SOBIE DOBRZE ZAPLANOWAĆ, JA PLANOWAŁEM ZE 2 LATA, już na etapie fundamentów były pierwsze modyfikacje wylewki związane ze zbiornikiem, ja wiedziałem co i jak bo wszystko przez te 2 lata w głowie sobie ustaliłem.

Błędów oczywiście się nie ustrzegłem, najbardziej rażący mnie i mam nerwy ze tego nie dopilnowałem to rurki pod posadzką, pozwoliłem hydraulikowli połączyć wyjście na co2 w garażu ze zbiornikiem w salonie rurkami łamliwymi, nie wiem co to za materiał, ale parę wygięć i rurka się łamie, teraz z perspektywy czasu zastosowałbym cos solidnego, no ale trudno posadzki już nie zerwę. Na szczęście byłem zapobiegliwy i puściłem 2 rurki, jedna się złamała, a druga cały czas działa i co2 płynie z butli w garażu do zbiornika w salonie.

Co do prowadzenia teraz zbiornika to ze szczerego serca powiem że o wiele łatwiej prowadzi mi się to 1260 litrów niż dawniej jak miałem 300 litrów czy 240 litrów w blokach. Taki duzy zbiornik prowadzi się sam, ja od lat nauczony podmiankami 40-50% co tydzień , tu już tego nie robie, raz na 1 m-c w zupełności wystarczy a i rzadziej jakbym to robił to mam wrażenie tylko z pożytkiem dla roślin...


Ja pracuje po 12 godzin, w domu 3 małych dzieci, dom, ogród do ogarnięcia, nie mam zbyt wiele czasu na ten zbiornik, ale on tego czasu naprawdę nie wymaga, raz na 1 m-c 4 godziny to góra jakie ja poświęcam, no nie powiem jakieś przetarcie szyb, karmienie, dolewka, zebranie roślin z tafli jest na co dzień ale to minuty i daje to mnóstwo przyjemności.


Ale dzięki temu że tego czasu brakuje, dostrzegłem w akwarystyce cos pięknego, im mniej maczam łapy, ingeruje, kombinuje, tym lepiej dla roślin. Miałem taki okres ze 2 miesiące nic nie robiłem, rośliny były wtedy najpiękniejsze, teraz się już tego trzymam, to cenne dla mnie doświadczenie.


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2028
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

Marlowe, a jak wygląda sprawa porównania jałowego żwirku do Beni, na którym stoi teraz Twój zbiornik. Zresztą poprzedni również. Wiem, że zachwalałeś Beni i dlatego T1000 również na nim postawiłeś. A teraz z perspektywy czasu bo już chyba ponad rok minął, nadal postawił byś na tym podłożu zbiornik czy może jednak inny soil, a może jednak żwirku kwarcowego czarnego nic nie przebije?
A i zapomniał bym zapytać, jak sprawuje się akryl? Nie masz problemów z rysami itp.?


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5553
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

W sierpniu minie 1,5 roku od postawienia tego zbiornika i chyba teraz przypada apogeum rozrostu roślin, nie ma takich które mają jakieś oznaki gnicia czy karłowacenia. Owszem althernatery miały na początku bardzo duże liście potem się pokurczyły i pokręciły ale ...przestałem nawozić i althernatery wracają do dużych rozmiarów. Generalnie nawożenia nie ma, może jest ale szczątkowe, leje tylko po4 i fe raz na 2 tyg i to jak mi się przypomni :). Potasu ten zbiornik nie dostał ani kropli nigdy. Generalnie poza ph i kh nic nie mierzę.


Co do beni to to podłoże mam na tyle sprawdzone że mowy nie ma o czymś innym, jeśli dojdzie do restartu to zasypywać będę na pewno też beni. Mam w planach modyfikacje hydrauliki zbiornika (m,in. otwory w dnie i tyłach zbiornika żeby już definitywnie wszystko ukryć) ale to jak chłopaki z AquaTechnology będą mieli czas ;)


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2028
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

marlowe napisał(a):

Ale dzięki temu że tego czasu brakuje, dostrzegłem w akwarystyce cos pięknego, im mniej maczam łapy, ingeruje, kombinuje, tym lepiej dla roślin. Miałem taki okres ze 2 miesiące nic nie robiłem, rośliny były wtedy najpiękniejsze, teraz się już tego trzymam, to cenne dla mnie doświadczenie.

Potwierdzam.
Ja jak wyjadę na urlop to po ręce teściowej, która dawkuje mi tylko potas zbiornik wygląda o niebo lepiej.

Co do akwarium to gratuluję Ci pięknego "baseniku".


Avatar użytkownika

BOROTom
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 820
Dołączył: 13 mar 2015, 17:04

Marlowe, gratulacje wymarzonego i pięknego akwarium. Kolejny dowód, że marzenia się spełniają, trzeba tylko do nich dążyć i realizować.
Też przymierzam się do postawienia większego zbiorniczka, rozważam również akwarium akrylowe. Czy mógłbyś opisać z perspektywy czasu jak zachowuje się ten materiał podczas eksploatacji?

1 - Jak mocno podatny jest ten materiał na czyszczenie? czy mocno się rysuje? czy trudno doczyścić?
2 - Jak oceniasz wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne?
3 - Czy z biegiem czasu akryl traci swoją przejrzystość? czy jest podatny na światło i np bleknie czy zachodzi mlekiem/mgłą?
4 - Czy jesteś z perspektywy czasu zadowolony z wyboru w zamian za opti white?
5 - Gdzie zakupiłeś? Proszę podaj namiary na prv, jeśli to nie tajemnica, proszę podaj rząd wielkości ile kosztował
6 - Czy był klejony na miejscu czy dostarczyli gotowca?

Jeśli masz jakieś dodatkowe przemyślenia, uwagi, sugestie, to też mile widziane.
Z góry dzięki

Avatar użytkownika

kosny
Początkujący
 
Posty: 37
Dołączył: 27 paź 2004, 10:06
Miasto: Gdynia

Co do czyszczenia od wew. to używam Flipper Max do akrylu o grubości 24mm, czyści się bardzo dobrze, fliper taki niestety drogi bo około 400 stów - na zewnątrz tylko mikrofibra, ewentualnie jak bardzo zatłuszczone szyby (lepkimi, obślinionymi łapkami dzieci na przykład :mrgreen: ) to woda ciepła z mydłem i mikrofibra na sucho.

Na razie nie mam żadnych zadrapań, nic widocznego, ale to na razie 1,5 roku. To co zaskoczyło mnie od 1 dnia zalania, sama czystą wodą to woda jest koloru zielonego.... Ale później poczytałem na forach amerykańskich (tam takie baniaki tylko z akrylu stawiają i stamtąd najwięcej informacji czerpię) że taki jest kolor wody w dużej ilości. Także trochę mnie wyśmiano ;), pokazali mi zdjęcia z miejscami na świecie gdzie woda jest najczystsza i rzeczywiście zielona ;)

Malediwy.jpg


Malezja.jpg


Co do Firmy która mi to wykonała to chyba można tu napisać że Aqua Technology, kleili u siebie u mnie robili otwory, mogę bardzo chłopaków polecić, akwarium i sump naprawdę genialne, doczepić się trudno do czegoś. Ja ze swojej strony zaniedbałem tylko 1 szczegół, tablice rozdzielczą pod zbiornikiem zrobiłem za sumpem a nie obok (i teraz trudny dostęp), ale myślę że przy restarcie to się poprawi bez problemów.

Generalnie myślę że te rysy akrylowe to taki mit, ktoś gdzieś chlapnął a reszta powtarza nie mając doczynienia z akrylem. Akryl jest o wiele bardziej czysty od opti, jak popatrzysz na ryby zza akrylu to tak jakby pływały w powietrzu. Miałem 112L full w opti i po 2 latach używania był o wiele bardziej porysowany od akrylu. Tylko że opti już nie wyczyszczę a akryl owszem, na razie nie widzę potrzeby ale za 4-5 lat albo sam albo firma mi ewentualne rysy spoleruje.

No i najważniejsze trzeba bardzo uważać na firmy robiące akwaria z akrylu, przed postawieniem mojego sporo podzwoniłem, połaziłem po ludziach, popytałem i niestety bardzo dużo bubli dało się zauważyć, źle klejonych, ja nie to że każdy chwali swoje ale z mojego jestem bardzo zadowolony.

Jeszcze edit o sumpa bo często mam pytania. Nie ma czego się bać, nie wyobrażam sobie teraz że mam filtry zamiast sumpa. Mam akwarium w salonie, nic nie śmierdzi, nic nie bulgocze, jest cichutko. Nawet jak się sumpa otworzy i włoży tam nochala to nic nie smierdzi, pachnie czysta wodą, jest stały przepływ więc smierdziec nie może, owszem walory wizualne sumpa po tych 1,5 roku sa nieciekawe, no ale to przecież filtr, nie ma być śliczny tylko ma dziełać. No i obsługi sumpa trzeba się nauczyć poprzez miesiące jego użytkowania. Ja pamiętam że w pierwszych tygodniach od jego postawiania o takie głupoty dzwoniłem do firmy że głowa mała, teraz mi wstyd ;) Z każdym miesiącem bardziej go "czułem" i teraz nie zaglądam nawet, rękę wsadzę i w ciemno reguluję


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2028
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, czy akwarium było klejone silikonem czy czymś innym do akrylu?

Coraz mocniej zastanawiam się nad akrylem jako materiał na akwarium.

Avatar użytkownika

kosny
Początkujący
 
Posty: 37
Dołączył: 27 paź 2004, 10:06
Miasto: Gdynia

Zadzwoń do Kuby z AquaTechnology, wszystko ci powie co i jak, bardzo kontaktowy człowiek.
Co do komina i sumpa:

komin.png


otwieranie komina.png


W kominie 2 rurki przelewowe, niższa połączona z 1 komora sumpa gdzie jest filtracja przez 2 szt podkolanówek :wink: (pierwotnie były skarpety filtracyjne, ale słabo przepuszczały wodę, więc wymieniłem)
Na niższej rurce zawór bramowy kontrolujący przepływ (domyślnie był zwykły zawór, też wymieniłem żeby precyzyjnie skręcać przepływ).

Wyższa rurka przelewowa z komina miała być tylko dla celów bezpieczeństwa, gdyby cos się przytkało miała tam woda ulatywać, ale z czasem wykorzystałem ją do lekkiego przelewania wody, kończy się w 2 komorze sumpa (2 i 3 komora sumpa to tylko ceramika), 4 komora jest wąska, pusta (podobno węgiel tam się kładzie ale ja nic nie kładłem, no i 5 komora to pompa 10000 L/H Jebao


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2028
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

marlowe napisał(a):Generalnie myślę że te rysy akrylowe to taki mit, ktoś gdzieś chlapnął a reszta powtarza nie mając doczynienia z akrylem. Akryl jest o wiele bardziej czysty od opti, jak popatrzysz na ryby zza akrylu to tak jakby pływały w powietrzu. Miałem 112L full w opti i po 2 latach używania był o wiele bardziej porysowany od akrylu. Tylko że opti już nie wyczyszczę a akryl owszem, na razie nie widzę potrzeby ale za 4-5 lat albo sam albo firma mi ewentualne rysy spoleruje.


Nie miałem akwarium z akrylu, ale miałem do czynienia z samym materiałem i zawsze był podatny na rysy...
Jednak słyszałem gdzieś "akryl akrylowi nierówny" ale jak je rozróżnić to już nikt nie mówi :)
Mity odnośnie tych rys mogą wynikać również przez nieodpowiednie obchodzenie się z akrylem np. kupując zwykłe czyściki do szkła, które na pewno porysują akryl...
Akryl rzeczywiście jest bardziej przejrzysty od Opti, to racja.


marlowe napisał(a): pompa 10000 L/H Jebao


Jak głośna jest tak wydajna pompa ?


Avatar użytkownika

Rfck
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2840
Dołączył: 24 mar 2010, 23:34
Miasto: Gdańsk/UK

Pompa jest bardzo cicha, akwarium jest w salonie, cisza musi być i jest ;)

Aktualnie od jakiegoś miesiąca mam mega problem ze ślimakami, jest ich plaga. Akwarium jest duże więc mechaniczne ich usuwanie odpada. Zakupiłem 30 sztuk kolcobrzuchów karłowatych, bo kiedyś je miałem i oczyściły mi akwarium ze ślimaków w 2-3 dni. Tu jednak ten numer nie przeszedł. Tradycyjnie zaszło coś zupełnie odwrotnego co się czyta w literaturze akwarystycznej.

Mam skalary, poczytać można że kolcobrzuchy obgryzają ich płetwy.... u mnie było odwrotne, moje skalary polują na kolcobrzuchy, dwa z nich na moich oczach zostały zeżarte, także Kolcobrzuch raczej nie oczyści mi zbiornika ze ślimaków. Chyba że ktoś posiada, duże sztuki, tak ze 2,5 cm minimum, może wtedy skalary się nimi nie zainteresują, ja kupiłem sztuki 1cm. Także jakby był tu jakiś hodowca kolcobrzuchów karłowatych, dużych sztuk, chętnie zakupie ze 20 sztuk na próbę.


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2028
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

Jakie to ślimaki?
w życiu wina leży po dwóch stronach: żony i teściowej, w akwarium zawsze jest po mojej stronie




bobi200
Aktywny użytkownik
 
Posty: 609
Dołączył: 02 kwi 2019, 12:36
Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

Chyba zatoczki, później zrobię zdjęcie to zaktualizuję


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2028
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

Na ślimaki zadziała MLP.Przy okazji pozbędziesz się przywr i nicieni.Nie zauważyłem wpływu na rośliny.Zabije też krewetki i raczki jeśli masz.


Avatar użytkownika

BOROTom
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 820
Dołączył: 13 mar 2015, 17:04







Powiązane tematy
  • 300l - Projekt Tropica - Godween

    Akwarium: 120x50x50 10mm OptiWhite Filtracja: Eheim 2075, 2078 Oświetlenie: 4x54W Narva T5 Daylight 865 6500K, 2x18W Aquael Leddy Tube Retro Fit Plant 8000K Podłoże: Tropica Aquarium Soil 4x9l CO2: bu...

    Wyświetlenia: 34639 | Odpowiedzi: 193czytaj więcej...

  • 243l - Projekt wiosna - Radziu

    Czesc, po 10 latach powrot do akwarystyki. Zbiornik 90(sz)x45(gl)x60(wys). 243L. OptiWhite 10mm Umiejetnosci amatorskie. Narazie zbiornik gotowy do posadzenia. Obecnie zalany woda. Wymiana 95% co 2-gi...

    Wyświetlenia: 17592 | Odpowiedzi: 319czytaj więcej...

  • Pilotażowy projekt sklepu RA

    https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-nowo-10-0818news-55e306e7731eed33f6419045bde34e19.jpg Pilotażowo wdrażamy usługę dostawy paczek z roślinami na sobotę, abyście m...

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 1czytaj więcej...

  • 074l - Projekt Low-tech - Mateusz Salawa

    IMG_0587_12_2000_atp_apr.jpg Witam wszystkich. :wink: To moja piętnasta aranżacja. Tym razem, z powodu mniejszej ilości wolnego czasu, zaaranżowałem zbiornik niewymagający tak dużej uwagi. Objęto...

    Wyświetlenia: 30163 | Odpowiedzi: 47czytaj więcej...

  • Projekt hardscape

    Witam serdecznie, To mój pierwszy post na forum, więc jeszcze raz witam wszystkich serdecznie. I nie tylko pierwszy post ale i pierwsze akwarium w życiu... Stąd bardzo proszę o stosowną krytykę a'p...

    Wyświetlenia: 4508 | Odpowiedzi: 14czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 400 gatunków i odmian roślin. Ponad 10 000 produktów z wysyłką w 24 godziny lub
odbiorem osobistym w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).)
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.