Bardzo zadowolony, na tyle, że jak już wcześniej pisałem, tylko kessile będą domyślnie świecić nad tym zbiornikiem, będzie 5 szt.
Mnożą się też ramirezy z odmiany BLUE, latam teraz po nocy z aparatem żeby uchwycić złożone jajeczka, tylko w perfidnym miejscu to zrobiły, trudnym do uchwycenia.
Marcin, jeszcze do kompletu APEXa ode mnie i będziesz mógł sterować cała aparaturą w tym KIsielami , mierzyć pH i duperele i robić wiele, wiele innych cudów Fajnie, że Ci się podobają te lamy. Dają jedne z ładniejszych widm jak dla mnie tylko ta cena :/
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
Prospero napisał(a):Marcin, jeszcze do kompletu APEXa ode mnie i będziesz mógł sterować cała aparaturą w tym KIsielami , mierzyć pH i duperele i robić wiele, wiele innych cudów Fajnie, że Ci się podobają te lamy. Dają jedne z ładniejszych widm jak dla mnie tylko ta cena :/
Dzieki Piotrek, ale to akwarium juz mnie tyle kosztowało, że obiecałem sobie przez rok przynajmniej nawet złotówki nie wydać. Marzenie zycia sie spełniło ale finansowo zrujnowało
Krzysiek, ta lampa po środku to pozostałośc z mojego 240L, to jest jakiś sunsun 5x59W T5
Minęło 5 miesięcy prawie. Akwarium prowadzi się bardzo ładnie, więcej problemów i pracy miałem przy 5-10 krotnie mniejszych zbiornikach. Polikwidowałem wszystkie mniejsze żeby skupić się nad tym, ale na razie za wiele pracy nie mam.
Duży zbiornik prowadzi się łatwiej, mam wrażenie, że zmiany tam zachodzące są na tyle wolne że da się je trzymać w ryzach, podmiany co 2-3 tygodnie też mają same plusy, przy takim litrażu im rzadziej tym lepiej
Poznałem benibachi wcześniej, wiem że to podłoże nie lubi nawożenia, nadal go nie ma. Tyle co z pokarmu i ryb.
Jedyny problem jaki miałem to ogarnięcie sumpa, jego fizyka, praca, nie do końca to rozumiałem. Mój sump był bardzo niestabilny, 1 dzień ok i nagle bez powodu poziom wody opada, rury czyste, gąbki usunięte a jednak ciągłe wahania przepływu. Wymieniłem pompę na nową (teraz pracuje Jebao 20.000 l/h), wymieniłem zawór regulujący przepływ... i nic, nadal niestabilność.
Już miałem się brać za elektrykę, bo myślałem, że to wina spadków napięcia tak działają niekorzystnie na pracę pompy, ale któregoś dnia bezradny, czytałem jeszcze raz ten wątek i raczej przez przypadek niż celowe działanie, postanowiłem zrobić to co napisał Piotr (yoyi), czyli żeby woda lekko przelewała się tez rewizją. Problem od razu zniknął, od 2 tygodni żadnych spadków, wahań, wszystko chodzi igła, robie tylko uzupełnienia odparowanej wody do sumpa.
Nie bardzo rozumię dlaczego akurat ten ruch tak bardzo widocznie pomógł....
Kilka tygodni za nami ;)
Zbiornik wystartował metodą ciemnego startu ( DARK START method) , całość zalana bez roślin zaciemniona z uruchomionym filtrem na 3-4 tyg. Przez ten okres codziennie podaw...
Projekt ZEN - zdobyczny ekwiwalent niskobudżetowy
Nie litrażowałem ale około 7 litrów pojemności.
Znalezione na śmietniku bo ktoś tak dbał, że uschły mu zamknięte w tym szkle rośliny. W komplecie je...
Witajcie,
minęły 2 lata odkąd pytałem pierwszy raz o zakładanie akwarium 200l. Cały czas stoi, funkcjonuje, ma się dobrze :)
Z racji tego, że akwarystyka jest chorobą przewlekłą i postępującą, dosze...
Witam
Postanowiłem w końcu spełnić swoje marzenie akwarystyczne i postawić duże akwarium :D .
Cały projekt zaczął się bardzo niewinnie od dość krótkiej przerwy w zleceniach i nadmiarem wolnego czasu...
Czesc,
po 10 latach powrot do akwarystyki.
Zbiornik 90(sz)x45(gl)x60(wys). 243L.
OptiWhite 10mm
Umiejetnosci amatorskie. Narazie zbiornik gotowy do posadzenia. Obecnie zalany woda. Wymiana 95% co 2-gi...
Zbiornik ma już z pół roku, dwie ważne sprawy, wszystko rośnie o wiele wolniej niż w wodzie, druga sprawa - bezobsługowe, tylko zraszamy 2-3 razy dziennie. No chyba że poszalejemy ze światłem, wtedy g...
Zainspirowany projektem ADA DOOA czyli dla niewtajemniczonych akwa-terrarium, postanowiłem zbudować swój projekt całkowicie od zera.
Szafka powstała w zasadzie na butlę CO2 która jest duża, więc i sz...
Witam. Przyszedł czas na zmianę w 60-ce póki co przedstawiam aranżacje. Myślę że dzisiaj wieczorem bądź jutro dojdą rośliny.
Wymiary zbiornika - 60x30x36
Hardscape - seiryu stone
Cześć wszystkim! :) Na wstępie chciałbym życzyć Wam zdrowych Świąt :) Ponieważ aktualna sytuacja jest jaka jest, wielu z nas ma więcej czasu na rzeczy, które planował zrobić później. Ze mną nie jest ...
Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.
Sklep firmowy
Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin.
Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).