Karmnik Tetra MyFeeder
Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Projekt T1000 - marlowe



Ogólne dyskusje akwarystyczne.
Nowości i ciekawostki związane z akwarystyką roślinną,
oraz posty nie pasujące do innych działów.

Prospero napisał(a):Także mam narurowy reaktor. Inne rozwiązania były dużo mniej skuteczne.


Ale reaktor masz napedzany dodatkową kubełkiem (jak yoyi) czy używasz dodatkowej pompy pod reaktor?


Avatar użytkownika

marlowe
Znający temat
 
Posty: 1975

 

Uważam że reaktor to jest optymalne rozwiązanie nawet przy sumpie. Sprawdza się bardzo dobrze. U mnie jest wielozadaniowy. Oprócz CO2 w środku jest grzałka i 4 dysze do pompy na nawozy. Napędza go Eheim 2275.
20180507_171757.jpg



italak
Poznaje temat
 
Posty: 100
Miasto: Sulejówek

marlowe napisał(a):
Prospero napisał(a):Także mam narurowy reaktor. Inne rozwiązania były dużo mniej skuteczne.


Ale reaktor masz napedzany dodatkową kubełkiem (jak yoyi) czy używasz dodatkowej pompy pod reaktor?


Reaktor mam wpięty w obieg filtra, klasycznie.
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!


Avatar użytkownika

Prospero
Znający temat
 
Posty: 1902

    Czyli wlot i wylot filtra napędzającego reaktor wchodzą u Was do akwarium a nie do sumpa?


    Avatar użytkownika

    marlowe
    Znający temat
     
    Posty: 1975

    Dokładnie tak.
    1000 l w obiegu - akwarium dekoracyjne ogólno-towarzyskie.
    http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/1000-l-w-obiegu-akwarium-dekoracyjne-ogolno-towarzyskie-70283.html?p=499585#p499585

    [youtube]https://youtu.be/ychIILU4k54[/youtube]


    Avatar użytkownika

    yoyi
    Aktywny użytkownik
     
    Posty: 532
    Miasto: Warszawa

    yoyi napisał(a):Dokładnie tak.


    No i właśnie ja tego chcę uniknąć, zamiar był taki żeby ani jeden wąż nie właził do akwarium. Powrócę do pierwotnej koncepcji, Sera 500 napędzana przez pompkę aquaela, wszystko w ostatniej komorze sumpa podłączone do głównej pompy 8)


    Avatar użytkownika

    marlowe
    Znający temat
     
    Posty: 1975

    Dlatego ja mam dodatkowe otwory w dnie przez które podłączony jest kubeł, więc żadne węże nie wiszą na szybie.
    1000 l w obiegu - akwarium dekoracyjne ogólno-towarzyskie.
    http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/1000-l-w-obiegu-akwarium-dekoracyjne-ogolno-towarzyskie-70283.html?p=499585#p499585

    [youtube]https://youtu.be/ychIILU4k54[/youtube]


    Avatar użytkownika

    yoyi
    Aktywny użytkownik
     
    Posty: 532
    Miasto: Warszawa

    yoyi napisał(a):Dlatego ja mam dodatkowe otwory w dnie przez które podłączony jest kubeł, więc żadne węże nie wiszą na szybie.


    No i tego w swoim projekcie nie przewidziałem, pamiętam, dawno temu, pisałeś o tym, ale jakoś to mi umknęło. Mimo, że tak dokładnie wszystko zaplanowałem, błędów całkowicie nie da się uniknąć, cóż zrobie dodatkowe otwory przy następnym restarcie, oby za parę lat ;)


    Avatar użytkownika

    marlowe
    Znający temat
     
    Posty: 1975

    Przynajmniej w akrylu to 5 minut roboty.
    1000 l w obiegu - akwarium dekoracyjne ogólno-towarzyskie.
    http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/1000-l-w-obiegu-akwarium-dekoracyjne-ogolno-towarzyskie-70283.html?p=499585#p499585

    [youtube]https://youtu.be/ychIILU4k54[/youtube]


    Avatar użytkownika

    yoyi
    Aktywny użytkownik
     
    Posty: 532
    Miasto: Warszawa

    Prospero napisał(a):
    marlowe napisał(a):
    Prospero napisał(a):Także mam narurowy reaktor. Inne rozwiązania były dużo mniej skuteczne.


    Ale reaktor masz napedzany dodatkową kubełkiem (jak yoyi) czy używasz dodatkowej pompy pod reaktor?


    Reaktor mam wpięty w obieg filtra, klasycznie.


    Masz może więcej fotek z budowy tego reaktora?

    Avatar użytkownika

    witia_2005
    Zainteresowany tematem
     
    Posty: 188
    Miasto: Nowy Sącz

    yoyi napisał(a):Przynajmniej w akrylu to 5 minut roboty.


    Zgadza się, nawet krócej, otwory były wiercone przy mnie i trwało to chwilę. Problem taki że zbiornik już zalany i dodatkowe otwory muszą poczekać na restart, bo chce je zrobic w dnie akwarium... mógłbym na siłę z boku, spuścic wodę i zrobić otwory, ale na dnie bedzie praktyczniej.


    Avatar użytkownika

    marlowe
    Znający temat
     
    Posty: 1975

    Marcin, chciałem Cię zapytać o samą budowę zbiornika. Konkretnie, czy Mógłbyś napisać jaką grubość mają ściany Twojego akwarium i od jakiej długości i wysokości muszą być zastosowane poprzeczki w przypadku akrylu. Na pewno sporo o tym wiesz wybierając tak duże akwarium z tego materiału. Odnośnie szkła, które na wstępie Miałeś na myśli również chętnie bym poczytał, jaką max. wielkość proponowali Ci producenci bez wzmocnień z szyby 19 mm, przy zachowaniu bezpieczeństwa. Pytam, bo w temacie mało o tym jest napisane i w ogóle mówi się mało o, tychże ważnych i ciekawych aspektach, a z pewnością nie jedno Wiesz stawiając tak duży zbiornik.
    Z góry dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, pozdrawiam Paweł.

    Avatar użytkownika

    FOREST DJ
    Zainteresowany tematem
     
    Posty: 156

    O szkle niestety dużo ci nie powiem, bo jak zestawiłem obok siebie małe akwarium z opti i akrylem to różnica była ogromna. Od tego momentu wiedziałem, że w grę wchodzi tylko akryl i brnąłem tylko w tym kierunku. Małe dziecko krzątając się obok akwarium próbuje złapać rybkę ;) bo tej bariery nie widać.

    Moja grubość akrylu to 20mm, chociaż chłopaki tworzący ten zbiornik zapewniali że stykłoby spokojnie 15mm i też byłoby bezpiecznie (przypominam zbiornik ma dł.300cm, wys.60cm, szer.70cm). Wzmocnienia są cieńsze, chyba 15mm i muszą być. Nikt poważny nie wykonałby takiego zbiornika bez wzmocnień, co było moim marzeniem.

    Ale teraz z perspektywy czasu, stwierdzam, że wzmocnienia poza tym że są bardzo estetycznie wykonane to absolutnie nie kują oka, są też praktyczne, zawsze coś tam kładę.


    Minęło 3 miesiące od startu zbiornika, szyby nie były wycierane od wewnątrz ani razu. Na razie glonów totalne zero, miałem masakryczny zakwit, widoczność max 10cm, ale pomogła lampa UV. Poradziła sobie z zakwitem przez 6 dni. Mimo, że zakwitu juz nie ma lampa chodzi 24h/d. Nie widzę jej niekorzystnych wpływów na rośliny, wprost odwrotnie, woda jest krystalicznie czysta.

    23.jpg
    Ostatnio edytowano 06 cze 2018, 11:26 przez marlowe, łącznie edytowano 1 raz


    Avatar użytkownika

    marlowe
    Znający temat
     
    Posty: 1975

    marlowe napisał(a):Moja grubość akrylu to 20cm, chociaż chłopaki tworzący ten zbiornik zapewniali że stykłoby spokojnie 15cm i też byłoby bezpiecznie

    A nie milimetrów? ;-)

    PS
    Ładnie się rozkręca, trzymam kciuki :-)


    Avatar użytkownika

    das
    Stały bywalec
     
    Posty: 418


    Dzięki za odpowiedź Marcin, ładnie już wygląda, a co dopiero za kilka msc., czekamy na liczne aktualizacje i jak najwięcej informacji o sprzęcie, przemyśleniach itd. A propos ile watową masz lampę UV?

    Avatar użytkownika

    FOREST DJ
    Zainteresowany tematem
     
    Posty: 156

    Eheim sterylizator UV Reeflex 800 11W

    Na razie obsługa zbiornika nie sprawia żadnych problemów, wbrew pozorom duży zbiornik generuje mniej problemów. Mam wrażenie że przy takiej ilości wody, łatwiej się wszystko stabilizuje i funkcjonuje.

    Przyzwyczajony byłem do podmianek 40-50% na tydzień i tak przygotowałem też ten zbiornik, a rzeczywistość pokazuje że 30% raz na 2 tygodnie w zupełności wystarczy. A kto wie nawet i rzadziej pewnie mógłbym. Nawożenia nie ma żadnego (tak jak sobie to założyłem). Rośliny czerpią tyle co z ryb wyjdzie. No są szczątkowe ilości potasu w mineralizatorze, ale to wszystko. Nie ma mikro.

    Obsada to około 30 ramirezów, 30 szt kakadu, około 120 rhodostomusów, około 100 amand i z 50 otosów. Na pewno to co wyrabiają ramirezy, ich zachowania, ich wielkość i wybarwienie jest niesamowite, miałem te ryby od zawsze, ale dopiero tu można się godzinami gapić jak ciekawie się zachowują i jak naprawdę mogą wyglądać.


    Oświetlenie domyślne to 5 sztuk kessili 360 (na razie mam 2 szt i zbieram kasę na kolejne ;)

    Oświetlenia HQI i T5 nie będzie. Byłem zwolennikiem świetlówek, nawet wisiała lampa 180cm z HQI+T5, ale rośliny ewidentnie skręcały w kierunku Kessili, zresztą te bliki wieczorem to poezja, naprawdę polecam.

    Cóż więcej na temat przymysleń?? Chyba wszystko. No może sump, miały być kubły a jest sump i to
    też wielkie podziękowania dla osób które mnie do tego sumpa przekonały, bo to idealne rozwiązanie. Miałem trochę problemów z wyregulowaniem, ale zawór bramowy rozwiązał sprawę. Generalnie cała hydraulika, orurowanie sumpa to temat rzeka na osobny wątek. Ale polecam, po ogarnięciu co i jak, są tylko plusy jego posiadania.


    A jeszcze dystrybucja co2, zrobiłem za radą w/w chłopaków i idzie przez Eheima 2075 i reaktor. Butle stoją w garażu (2 szt 8kg na razie ale będzie chyba jedna 32kg) oddalonego od akwarium 20metrów (podprowadzenie robiłem na etapie budowy, także wszystko pod posadzką)


    Avatar użytkownika

    marlowe
    Znający temat
     
    Posty: 1975

    Dzięki za kolejną porcję wieści Marcin. Cyknij w wolnej chwili kilka fotek ryb z bliska i sump'a jak to u Ciebie wygląda i jakie media filtracyjne w nim masz, z krótkim opisem co i jak działa.

    Avatar użytkownika

    FOREST DJ
    Zainteresowany tematem
     
    Posty: 156

    Lampa UV przy tak sporym litrażu (zładzie wody) może być używana cały czas, gdyż nie powinna wyrządzić szkody, a pożytek jak Sam zauważyłeś w postaci klarownej wody, braku glonów i szkodliwych bakterii. Zaś w mniejszych akwariach, zazwyczaj używa się jej okresowo ze względu na szybsze rozkładanie chelatów żelaza. Wszystko zależy od mocy żarnika i przepływie wody. Wyliczenia są następujące: filtr UV o mocy 30 W zainstalowany w akwarium o pojemności 350 L i przepływie wody 300 L/1 h niszczy bakterie o 90%, zaś przy przepływie 175 L/1 h, zniszczeniu ulega 99% bakterii. Podobnie działa filtr UVC stosowany w oczkach wodnych.

    Avatar użytkownika

    FOREST DJ
    Zainteresowany tematem
     
    Posty: 156

    Czym doprowadziłeś to Co2 pod posadzką ?
    Nie udzielam porad na PW.
    https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
    https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

    Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


    Avatar użytkownika

    weder
    Z dużym doświadczeniem
     
    Posty: 5196
    Miasto: Gdynia









    Serwis roslinyakwariowe.pl


     
      Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

    Sklep internetowy

    Wysyłkowy sklep akwarystyczny z
    bogatą ofertą sprzętu i akscesoriów do
    pielęgnacji akwarium.
    idź do sklepu


    Użytkownicy przeglądający ten dział: AquaDuki, Google Adsense [Bot], zlodx

    Sklep roslinyakwariowe.pl został przeniesiony na ulicę Młyńską Boczną 5 w Krakowieczytaj więcej