Wkład filtracyjny Tetra BalanceBalls
Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Projekt T1000 - marlowe



Nowości i ciekawostki związane z akwarystyką roślinną, oraz posty nie pasujące do innych działów.
Marlowe, a na jakich lampach w końcu stanęło bo miałeś w zamyśle dwa typy.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2768
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

"Kisiele" z tego co widzą to są :)
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
Sklep charytatywny http://www.dlajagody.pl/ - chcesz pomóc Małej Jagódce? Zamów zawieszki grupy Akwarystyka Holenderska dla Zaawansowanych, kup i pomagaj! Każda złotówka się liczy!


Avatar użytkownika

Prospero
Znający temat
 
Posty: 1933
Dołączył: 14 lip 2010, 20:56

Ciężkie, nieprzespane noce miałem, jeśli chodzi o ostateczny wybór, czym nad akwarium świecić ? :roll:
Z jednej strony, zawsze chciałem, bo wiem że to najlepsze dla roślin, 3 źródła światła razem, czyli HQI,T5 i led. Taki miałem plan 3 lata temu kiedy projekt kiełkował, trzymałem się go do końca.

Jednak zdrowy rozsądek, możliwość montażu i przede wszystkim rachunki za prąd = 8) zadecydowały, że będzie 5 sztuk Kessil A360 Tuna Sun. Dwie już mam, musze dokupić jeszcze 3 i temat światła raczej zamknięty.


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2018
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

Szczerze oglądałem i czytałem o tych lampach. Jak cenowo ci to wyszło?


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2768
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

marlowe napisał(a):Kessil A360 Tuna Sun. Dwie już mam.

Jak oceniasz te lampki i w porównaniu do czego?

PS
Podłoże zbiło KH do zera?


Avatar użytkownika

das
Aktywny użytkownik
 
Posty: 542
Dołączył: 01 sie 2003, 19:17

Kh=0, gh=5
Lampka bardzo ładnie świeci, bardzo wydajna, oświetla bez problemu 70cm szerokości akwarium, jedynym minusem jest masa kabli, nawet pilot na kabel ;) Musze wykonać zabudowę nad zbiornikiem żeby te kabliska ukryc jakoś


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2018
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

No kolego...
widzę, że się dzieje i to na grubo
powodzenia!




kubal
Początkujący
 
Posty: 48
Dołączył: 04 kwi 2012, 19:34

Prospero napisał(a):"Kisiele" z tego co widzą to są :)


Piotrek, yoyi i inni posiadający sumpy, jak rozpuszczacie co2? U mnie na razie na końcu wężyka dyfuzor z kostki lipowej przy samym wlocie pompy, wszystko co leci, zassysa pompa do akwarium, ale jak wiecie zapewne w tym układzie siorpie dosyć głośno. Myślełem jeszcze o podłączeniu do wężyka pompy Sery500, co Wy na to? jakieś swoje sposoby?


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2018
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

Ja podaję przez reaktor DIY podłączony pod kubeł eheim.
1000 l w obiegu - akwarium dekoracyjne ogólno-towarzyskie.
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/1000-l-w-obiegu-akwarium-dekoracyjne-ogolno-towarzyskie-70283.html?p=499585#p499585

[youtube]https://youtu.be/ychIILU4k54[/youtube]


Avatar użytkownika

yoyi
Aktywny użytkownik
 
Posty: 541
Dołączył: 12 sie 2004, 18:25
Miasto: Warszawa

Także mam narurowy reaktor. Inne rozwiązania były dużo mniej skuteczne.
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
Sklep charytatywny http://www.dlajagody.pl/ - chcesz pomóc Małej Jagódce? Zamów zawieszki grupy Akwarystyka Holenderska dla Zaawansowanych, kup i pomagaj! Każda złotówka się liczy!


Avatar użytkownika

Prospero
Znający temat
 
Posty: 1933
Dołączył: 14 lip 2010, 20:56

Prospero napisał(a):Także mam narurowy reaktor. Inne rozwiązania były dużo mniej skuteczne.


Ale reaktor masz napedzany dodatkową kubełkiem (jak yoyi) czy używasz dodatkowej pompy pod reaktor?


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2018
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

Uważam że reaktor to jest optymalne rozwiązanie nawet przy sumpie. Sprawdza się bardzo dobrze. U mnie jest wielozadaniowy. Oprócz CO2 w środku jest grzałka i 4 dysze do pompy na nawozy. Napędza go Eheim 2275.



italak
Poznaje temat
 
Posty: 103
Dołączył: 12 lis 2004, 12:28
Miasto: Sulejówek

marlowe napisał(a):
Prospero napisał(a):Także mam narurowy reaktor. Inne rozwiązania były dużo mniej skuteczne.


Ale reaktor masz napedzany dodatkową kubełkiem (jak yoyi) czy używasz dodatkowej pompy pod reaktor?


Reaktor mam wpięty w obieg filtra, klasycznie.
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
Sklep charytatywny http://www.dlajagody.pl/ - chcesz pomóc Małej Jagódce? Zamów zawieszki grupy Akwarystyka Holenderska dla Zaawansowanych, kup i pomagaj! Każda złotówka się liczy!


Avatar użytkownika

Prospero
Znający temat
 
Posty: 1933
Dołączył: 14 lip 2010, 20:56

Czyli wlot i wylot filtra napędzającego reaktor wchodzą u Was do akwarium a nie do sumpa?


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2018
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

Dokładnie tak.
1000 l w obiegu - akwarium dekoracyjne ogólno-towarzyskie.
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/1000-l-w-obiegu-akwarium-dekoracyjne-ogolno-towarzyskie-70283.html?p=499585#p499585

[youtube]https://youtu.be/ychIILU4k54[/youtube]


Avatar użytkownika

yoyi
Aktywny użytkownik
 
Posty: 541
Dołączył: 12 sie 2004, 18:25
Miasto: Warszawa

yoyi napisał(a):Dokładnie tak.


No i właśnie ja tego chcę uniknąć, zamiar był taki żeby ani jeden wąż nie właził do akwarium. Powrócę do pierwotnej koncepcji, Sera 500 napędzana przez pompkę aquaela, wszystko w ostatniej komorze sumpa podłączone do głównej pompy 8)


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2018
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

Dlatego ja mam dodatkowe otwory w dnie przez które podłączony jest kubeł, więc żadne węże nie wiszą na szybie.
1000 l w obiegu - akwarium dekoracyjne ogólno-towarzyskie.
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/1000-l-w-obiegu-akwarium-dekoracyjne-ogolno-towarzyskie-70283.html?p=499585#p499585

[youtube]https://youtu.be/ychIILU4k54[/youtube]


Avatar użytkownika

yoyi
Aktywny użytkownik
 
Posty: 541
Dołączył: 12 sie 2004, 18:25
Miasto: Warszawa

yoyi napisał(a):Dlatego ja mam dodatkowe otwory w dnie przez które podłączony jest kubeł, więc żadne węże nie wiszą na szybie.


No i tego w swoim projekcie nie przewidziałem, pamiętam, dawno temu, pisałeś o tym, ale jakoś to mi umknęło. Mimo, że tak dokładnie wszystko zaplanowałem, błędów całkowicie nie da się uniknąć, cóż zrobie dodatkowe otwory przy następnym restarcie, oby za parę lat ;)


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2018
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

Przynajmniej w akrylu to 5 minut roboty.
1000 l w obiegu - akwarium dekoracyjne ogólno-towarzyskie.
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/1000-l-w-obiegu-akwarium-dekoracyjne-ogolno-towarzyskie-70283.html?p=499585#p499585

[youtube]https://youtu.be/ychIILU4k54[/youtube]


Avatar użytkownika

yoyi
Aktywny użytkownik
 
Posty: 541
Dołączył: 12 sie 2004, 18:25
Miasto: Warszawa

Prospero napisał(a):
marlowe napisał(a):
Prospero napisał(a):Także mam narurowy reaktor. Inne rozwiązania były dużo mniej skuteczne.


Ale reaktor masz napedzany dodatkową kubełkiem (jak yoyi) czy używasz dodatkowej pompy pod reaktor?


Reaktor mam wpięty w obieg filtra, klasycznie.


Masz może więcej fotek z budowy tego reaktora?

Avatar użytkownika

witia_2005
Zainteresowany tematem
 
Posty: 198
Dołączył: 04 mar 2015, 12:15
Miasto: Nowy Sącz

yoyi napisał(a):Przynajmniej w akrylu to 5 minut roboty.


Zgadza się, nawet krócej, otwory były wiercone przy mnie i trwało to chwilę. Problem taki że zbiornik już zalany i dodatkowe otwory muszą poczekać na restart, bo chce je zrobic w dnie akwarium... mógłbym na siłę z boku, spuścic wodę i zrobić otwory, ale na dnie bedzie praktyczniej.


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2018
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

Marcin, chciałem Cię zapytać o samą budowę zbiornika. Konkretnie, czy Mógłbyś napisać jaką grubość mają ściany Twojego akwarium i od jakiej długości i wysokości muszą być zastosowane poprzeczki w przypadku akrylu. Na pewno sporo o tym wiesz wybierając tak duże akwarium z tego materiału. Odnośnie szkła, które na wstępie Miałeś na myśli również chętnie bym poczytał, jaką max. wielkość proponowali Ci producenci bez wzmocnień z szyby 19 mm, przy zachowaniu bezpieczeństwa. Pytam, bo w temacie mało o tym jest napisane i w ogóle mówi się mało o, tychże ważnych i ciekawych aspektach, a z pewnością nie jedno Wiesz stawiając tak duży zbiornik.
Z góry dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, pozdrawiam Paweł.

Avatar użytkownika

FOREST DJ
Zainteresowany tematem
 
Posty: 189
Dołączył: 11 lis 2011, 19:03

O szkle niestety dużo ci nie powiem, bo jak zestawiłem obok siebie małe akwarium z opti i akrylem to różnica była ogromna. Od tego momentu wiedziałem, że w grę wchodzi tylko akryl i brnąłem tylko w tym kierunku. Małe dziecko krzątając się obok akwarium próbuje złapać rybkę ;) bo tej bariery nie widać.

Moja grubość akrylu to 20mm, chociaż chłopaki tworzący ten zbiornik zapewniali że stykłoby spokojnie 15mm i też byłoby bezpiecznie (przypominam zbiornik ma dł.300cm, wys.60cm, szer.70cm). Wzmocnienia są cieńsze, chyba 15mm i muszą być. Nikt poważny nie wykonałby takiego zbiornika bez wzmocnień, co było moim marzeniem.

Ale teraz z perspektywy czasu, stwierdzam, że wzmocnienia poza tym że są bardzo estetycznie wykonane to absolutnie nie kują oka, są też praktyczne, zawsze coś tam kładę.


Minęło 3 miesiące od startu zbiornika, szyby nie były wycierane od wewnątrz ani razu. Na razie glonów totalne zero, miałem masakryczny zakwit, widoczność max 10cm, ale pomogła lampa UV. Poradziła sobie z zakwitem przez 6 dni. Mimo, że zakwitu juz nie ma lampa chodzi 24h/d. Nie widzę jej niekorzystnych wpływów na rośliny, wprost odwrotnie, woda jest krystalicznie czysta.

Ostatnio edytowano 06 cze 2018, 11:26 przez marlowe, łącznie edytowano 1 raz


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2018
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

marlowe napisał(a):Moja grubość akrylu to 20cm, chociaż chłopaki tworzący ten zbiornik zapewniali że stykłoby spokojnie 15cm i też byłoby bezpiecznie

A nie milimetrów? ;-)

PS
Ładnie się rozkręca, trzymam kciuki :-)


Avatar użytkownika

das
Aktywny użytkownik
 
Posty: 542
Dołączył: 01 sie 2003, 19:17

poprawiłem 8)


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2018
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45







Powiązane tematy
  • Pilotażowy projekt sklepu RA

    dostawa.jpg Pilotażowo wdrażamy usługę dostawy paczek z roślinami na sobotę , abyście mogli zaplanować prace przy akwariach na weekendy. Niebawem opublikujemy listę miast, do których możliwa będz...

    Wyświetlenia: 816 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

  • Biopod - projekt na roślinach Tropica

    biopod.jpg Biopod to nowy projekt George'a Farmera oparty na roślinach Tropica. Ponoć założenie go trwa 60 minut :) A poza tym Biopod to ciekawy projekt, pooglądajcie sobie: https://www.youtube....

    Wyświetlenia: 2220 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

  • Projekt 120x40x50cm [264l]

    http://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat1456-projekt-news-8f8c720db05de2710b7b386fccf3cd2c.jpg Pragniemy podzielić się z Wami kolejnym projektem zrealizowanym w domu Klienta....

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...




Serwis roslinyakwariowe.pl


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

Sklep internetowy

Wysyłkowy sklep akwarystyczny z
bogatą ofertą sprzętu i akscesoriów do
pielęgnacji akwarium.
idź do sklepu


Użytkownicy przeglądający ten dział: akwaAmator, Blukasz, Google [Bot], Unistar i 95 gości