Tetra oczko wodne
Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Projekt T1000 - marlowe



Nowości i ciekawostki związane z akwarystyką roślinną, oraz posty nie pasujące do innych działów.
Marlowe, a na jakich lampach w końcu stanęło bo miałeś w zamyśle dwa typy.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2349
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

 

"Kisiele" z tego co widzą to są :)
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
Sklep charytatywny http://www.dlajagody.pl/ - chcesz pomóc Małej Jagódce? Zamów zawieszki grupy Akwarystyka Holenderska dla Zaawansowanych, kup i pomagaj! Każda złotówka się liczy!


Avatar użytkownika

Prospero
Znający temat
 
Posty: 1933
Dołączył: 14 lip 2010, 20:56

     

    Ciężkie, nieprzespane noce miałem, jeśli chodzi o ostateczny wybór, czym nad akwarium świecić ? :roll:
    Z jednej strony, zawsze chciałem, bo wiem że to najlepsze dla roślin, 3 źródła światła razem, czyli HQI,T5 i led. Taki miałem plan 3 lata temu kiedy projekt kiełkował, trzymałem się go do końca.

    Jednak zdrowy rozsądek, możliwość montażu i przede wszystkim rachunki za prąd = 8) zadecydowały, że będzie 5 sztuk Kessil A360 Tuna Sun. Dwie już mam, musze dokupić jeszcze 3 i temat światła raczej zamknięty.


    Avatar użytkownika

    marlowe
    Z dużym doświadczeniem
     
    Posty: 2019
    Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

    Szczerze oglądałem i czytałem o tych lampach. Jak cenowo ci to wyszło?


    Avatar użytkownika

    Krzysztof Radziszewski
    Z dużym doświadczeniem
     
    Posty: 2349
    Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
    Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

    marlowe napisał(a):Kessil A360 Tuna Sun. Dwie już mam.

    Jak oceniasz te lampki i w porównaniu do czego?

    PS
    Podłoże zbiło KH do zera?


    Avatar użytkownika

    das
    Aktywny użytkownik
     
    Posty: 521
    Dołączył: 01 sie 2003, 19:17

    Kh=0, gh=5
    Lampka bardzo ładnie świeci, bardzo wydajna, oświetla bez problemu 70cm szerokości akwarium, jedynym minusem jest masa kabli, nawet pilot na kabel ;) Musze wykonać zabudowę nad zbiornikiem żeby te kabliska ukryc jakoś


    Avatar użytkownika

    marlowe
    Z dużym doświadczeniem
     
    Posty: 2019
    Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

    No kolego...
    widzę, że się dzieje i to na grubo
    powodzenia!




    kubal
    Początkujący
     
    Posty: 48
    Dołączył: 04 kwi 2012, 19:34

    Prospero napisał(a):"Kisiele" z tego co widzą to są :)


    Piotrek, yoyi i inni posiadający sumpy, jak rozpuszczacie co2? U mnie na razie na końcu wężyka dyfuzor z kostki lipowej przy samym wlocie pompy, wszystko co leci, zassysa pompa do akwarium, ale jak wiecie zapewne w tym układzie siorpie dosyć głośno. Myślełem jeszcze o podłączeniu do wężyka pompy Sery500, co Wy na to? jakieś swoje sposoby?


    Avatar użytkownika

    marlowe
    Z dużym doświadczeniem
     
    Posty: 2019
    Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

    Ja podaję przez reaktor DIY podłączony pod kubeł eheim.
    1000 l w obiegu - akwarium dekoracyjne ogólno-towarzyskie.
    http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/1000-l-w-obiegu-akwarium-dekoracyjne-ogolno-towarzyskie-70283.html?p=499585#p499585

    [youtube]https://youtu.be/ychIILU4k54[/youtube]


    Avatar użytkownika

    yoyi
    Aktywny użytkownik
     
    Posty: 536
    Dołączył: 12 sie 2004, 18:25
    Miasto: Warszawa

    Także mam narurowy reaktor. Inne rozwiązania były dużo mniej skuteczne.
    Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
    Sklep charytatywny http://www.dlajagody.pl/ - chcesz pomóc Małej Jagódce? Zamów zawieszki grupy Akwarystyka Holenderska dla Zaawansowanych, kup i pomagaj! Każda złotówka się liczy!


    Avatar użytkownika

    Prospero
    Znający temat
     
    Posty: 1933
    Dołączył: 14 lip 2010, 20:56

      Prospero napisał(a):Także mam narurowy reaktor. Inne rozwiązania były dużo mniej skuteczne.


      Ale reaktor masz napedzany dodatkową kubełkiem (jak yoyi) czy używasz dodatkowej pompy pod reaktor?


      Avatar użytkownika

      marlowe
      Z dużym doświadczeniem
       
      Posty: 2019
      Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

      Uważam że reaktor to jest optymalne rozwiązanie nawet przy sumpie. Sprawdza się bardzo dobrze. U mnie jest wielozadaniowy. Oprócz CO2 w środku jest grzałka i 4 dysze do pompy na nawozy. Napędza go Eheim 2275.
      20180507_171757.jpg



      italak
      Poznaje temat
       
      Posty: 103
      Dołączył: 12 lis 2004, 12:28
      Miasto: Sulejówek

      marlowe napisał(a):
      Prospero napisał(a):Także mam narurowy reaktor. Inne rozwiązania były dużo mniej skuteczne.


      Ale reaktor masz napedzany dodatkową kubełkiem (jak yoyi) czy używasz dodatkowej pompy pod reaktor?


      Reaktor mam wpięty w obieg filtra, klasycznie.
      Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
      Sklep charytatywny http://www.dlajagody.pl/ - chcesz pomóc Małej Jagódce? Zamów zawieszki grupy Akwarystyka Holenderska dla Zaawansowanych, kup i pomagaj! Każda złotówka się liczy!


      Avatar użytkownika

      Prospero
      Znający temat
       
      Posty: 1933
      Dołączył: 14 lip 2010, 20:56

        Czyli wlot i wylot filtra napędzającego reaktor wchodzą u Was do akwarium a nie do sumpa?


        Avatar użytkownika

        marlowe
        Z dużym doświadczeniem
         
        Posty: 2019
        Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

        Dokładnie tak.
        1000 l w obiegu - akwarium dekoracyjne ogólno-towarzyskie.
        http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/1000-l-w-obiegu-akwarium-dekoracyjne-ogolno-towarzyskie-70283.html?p=499585#p499585

        [youtube]https://youtu.be/ychIILU4k54[/youtube]


        Avatar użytkownika

        yoyi
        Aktywny użytkownik
         
        Posty: 536
        Dołączył: 12 sie 2004, 18:25
        Miasto: Warszawa

        yoyi napisał(a):Dokładnie tak.


        No i właśnie ja tego chcę uniknąć, zamiar był taki żeby ani jeden wąż nie właził do akwarium. Powrócę do pierwotnej koncepcji, Sera 500 napędzana przez pompkę aquaela, wszystko w ostatniej komorze sumpa podłączone do głównej pompy 8)


        Avatar użytkownika

        marlowe
        Z dużym doświadczeniem
         
        Posty: 2019
        Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

        Dlatego ja mam dodatkowe otwory w dnie przez które podłączony jest kubeł, więc żadne węże nie wiszą na szybie.
        1000 l w obiegu - akwarium dekoracyjne ogólno-towarzyskie.
        http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/1000-l-w-obiegu-akwarium-dekoracyjne-ogolno-towarzyskie-70283.html?p=499585#p499585

        [youtube]https://youtu.be/ychIILU4k54[/youtube]


        Avatar użytkownika

        yoyi
        Aktywny użytkownik
         
        Posty: 536
        Dołączył: 12 sie 2004, 18:25
        Miasto: Warszawa

        yoyi napisał(a):Dlatego ja mam dodatkowe otwory w dnie przez które podłączony jest kubeł, więc żadne węże nie wiszą na szybie.


        No i tego w swoim projekcie nie przewidziałem, pamiętam, dawno temu, pisałeś o tym, ale jakoś to mi umknęło. Mimo, że tak dokładnie wszystko zaplanowałem, błędów całkowicie nie da się uniknąć, cóż zrobie dodatkowe otwory przy następnym restarcie, oby za parę lat ;)


        Avatar użytkownika

        marlowe
        Z dużym doświadczeniem
         
        Posty: 2019
        Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

        Przynajmniej w akrylu to 5 minut roboty.
        1000 l w obiegu - akwarium dekoracyjne ogólno-towarzyskie.
        http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/1000-l-w-obiegu-akwarium-dekoracyjne-ogolno-towarzyskie-70283.html?p=499585#p499585

        [youtube]https://youtu.be/ychIILU4k54[/youtube]


        Avatar użytkownika

        yoyi
        Aktywny użytkownik
         
        Posty: 536
        Dołączył: 12 sie 2004, 18:25
        Miasto: Warszawa

        Prospero napisał(a):
        marlowe napisał(a):
        Prospero napisał(a):Także mam narurowy reaktor. Inne rozwiązania były dużo mniej skuteczne.


        Ale reaktor masz napedzany dodatkową kubełkiem (jak yoyi) czy używasz dodatkowej pompy pod reaktor?


        Reaktor mam wpięty w obieg filtra, klasycznie.


        Masz może więcej fotek z budowy tego reaktora?

        Avatar użytkownika

        witia_2005
        Zainteresowany tematem
         
        Posty: 193
        Dołączył: 04 mar 2015, 12:15
        Miasto: Nowy Sącz

        yoyi napisał(a):Przynajmniej w akrylu to 5 minut roboty.


        Zgadza się, nawet krócej, otwory były wiercone przy mnie i trwało to chwilę. Problem taki że zbiornik już zalany i dodatkowe otwory muszą poczekać na restart, bo chce je zrobic w dnie akwarium... mógłbym na siłę z boku, spuścic wodę i zrobić otwory, ale na dnie bedzie praktyczniej.


        Avatar użytkownika

        marlowe
        Z dużym doświadczeniem
         
        Posty: 2019
        Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

        Marcin, chciałem Cię zapytać o samą budowę zbiornika. Konkretnie, czy Mógłbyś napisać jaką grubość mają ściany Twojego akwarium i od jakiej długości i wysokości muszą być zastosowane poprzeczki w przypadku akrylu. Na pewno sporo o tym wiesz wybierając tak duże akwarium z tego materiału. Odnośnie szkła, które na wstępie Miałeś na myśli również chętnie bym poczytał, jaką max. wielkość proponowali Ci producenci bez wzmocnień z szyby 19 mm, przy zachowaniu bezpieczeństwa. Pytam, bo w temacie mało o tym jest napisane i w ogóle mówi się mało o, tychże ważnych i ciekawych aspektach, a z pewnością nie jedno Wiesz stawiając tak duży zbiornik.
        Z góry dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, pozdrawiam Paweł.

        Avatar użytkownika

        FOREST DJ
        Zainteresowany tematem
         
        Posty: 184
        Dołączył: 11 lis 2011, 19:03

        O szkle niestety dużo ci nie powiem, bo jak zestawiłem obok siebie małe akwarium z opti i akrylem to różnica była ogromna. Od tego momentu wiedziałem, że w grę wchodzi tylko akryl i brnąłem tylko w tym kierunku. Małe dziecko krzątając się obok akwarium próbuje złapać rybkę ;) bo tej bariery nie widać.

        Moja grubość akrylu to 20mm, chociaż chłopaki tworzący ten zbiornik zapewniali że stykłoby spokojnie 15mm i też byłoby bezpiecznie (przypominam zbiornik ma dł.300cm, wys.60cm, szer.70cm). Wzmocnienia są cieńsze, chyba 15mm i muszą być. Nikt poważny nie wykonałby takiego zbiornika bez wzmocnień, co było moim marzeniem.

        Ale teraz z perspektywy czasu, stwierdzam, że wzmocnienia poza tym że są bardzo estetycznie wykonane to absolutnie nie kują oka, są też praktyczne, zawsze coś tam kładę.


        Minęło 3 miesiące od startu zbiornika, szyby nie były wycierane od wewnątrz ani razu. Na razie glonów totalne zero, miałem masakryczny zakwit, widoczność max 10cm, ale pomogła lampa UV. Poradziła sobie z zakwitem przez 6 dni. Mimo, że zakwitu juz nie ma lampa chodzi 24h/d. Nie widzę jej niekorzystnych wpływów na rośliny, wprost odwrotnie, woda jest krystalicznie czysta.

        23.jpg
        Ostatnio edytowano 06 cze 2018, 11:26 przez marlowe, łącznie edytowano 1 raz


        Avatar użytkownika

        marlowe
        Z dużym doświadczeniem
         
        Posty: 2019
        Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

        marlowe napisał(a):Moja grubość akrylu to 20cm, chociaż chłopaki tworzący ten zbiornik zapewniali że stykłoby spokojnie 15cm i też byłoby bezpiecznie

        A nie milimetrów? ;-)

        PS
        Ładnie się rozkręca, trzymam kciuki :-)


        Avatar użytkownika

        das
        Aktywny użytkownik
         
        Posty: 521
        Dołączył: 01 sie 2003, 19:17

        poprawiłem 8)


        Avatar użytkownika

        marlowe
        Z dużym doświadczeniem
         
        Posty: 2019
        Dołączył: 17 lut 2014, 17:45







        Powiązane tematy
        • Pilotażowy projekt sklepu RA

          dostawa.jpg Pilotażowo wdrażamy usługę dostawy paczek z roślinami na sobotę , abyście mogli zaplanować prace przy akwariach na weekendy. Niebawem opublikujemy listę miast, do których możliwa będz...

          Wyświetlenia: 687 | Odpowiedzi: 3czytaj więcej...

        • Biopod - projekt na roślinach Tropica

          biopod.jpg Biopod to nowy projekt George'a Farmera oparty na roślinach Tropica. Ponoć założenie go trwa 60 minut :) A poza tym Biopod to ciekawy projekt, pooglądajcie sobie: https://www.youtube....

          Wyświetlenia: 2203 | Odpowiedzi: 2czytaj więcej...

        • Projekt 120x40x50cm [264l]

          http://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat1456-projekt-news-8f8c720db05de2710b7b386fccf3cd2c.jpg Pragniemy podzielić się z Wami kolejnym projektem zrealizowanym w domu Klienta....

          Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 0czytaj więcej...




        Serwis roslinyakwariowe.pl


         
          Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

        Sklep internetowy

        Wysyłkowy sklep akwarystyczny z
        bogatą ofertą sprzętu i akscesoriów do
        pielęgnacji akwarium.
        idź do sklepu


        Użytkownicy przeglądający ten dział: kazik1076 i 57 gości