Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Projekt T1000 - marlowe



Ogólne dyskusje związane z akwarystyką roślinną.
Posty nie pasujące do innych działów.

Wizualizuję te tony podłoża:D roślin itd. Kręgosłup Ci wysiądzie:-) Nie moge się juz doczekać


Avatar użytkownika

Ensa
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 954

 

Piękna sprawa.Będe śledził postępy na bieźąco

Sent from my GT-I9300 using Akwarium mobile app

Avatar użytkownika

krewetka72
Początkujący
 
Posty: 29
Miasto: CHORZOW


Czekamy na update 8)
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!


Avatar użytkownika

Prospero
Znający temat
 
Posty: 1829
Miasto: Łódź
  • Zostaw wiadomość w komunikatorze RA

Projekt jest zawieszony na kołku. Każdy kto się budował wie jaka to studnia bez dna. Jestem już co prawda pobudowany, przeprowadzony, ale finansowo... kaczki we mnie chlebem rzucają ;)
A taki projekt (akwarium z akrylu, sump, szafka) to około 17 koła, także jakby ktoś miał luzem to się biorę od razu bo infrastruktura przygotowana na tiptop. akwarium powstanie bo nie ma takiej opcji żeby całkowicie zawiesic projekt. Tylko niestety czeka mnie misterny, powolny plan odkładania kasy na to....

No chyba że jakaś firma-sponsor by wspomogła to rusze od razu z kopyta

A na razie prowadze tajne eksperymenty na poddaszu z 60L, 50L i 112L zbiornikami 8)


Avatar użytkownika

marlowe
Znający temat
 
Posty: 1914

Dziennik wznowiony ;)
Zamówienie złożone
Zbiornik będzie miał 290 długości, 70 cm głębokości i 60 cm wysokości, a więc brutto: 1218 litrów, całość z akrylu, łącznie z akrylowym sumpem, grubość akrylu 2cm.
Jak tylko akwarium pojawi się u mnie w domu, dam znać ;)


Avatar użytkownika

marlowe
Znający temat
 
Posty: 1914

marlowe napisał(a):Dziennik wznowiony ;)
Zamówienie złożone
Zbiornik będzie miał 290 długości, 70 cm głębokości i 60 cm wysokości, a więc brutto: 1218 litrów, całość z akrylu, łącznie z akrylowym sumpem, grubość akrylu 2cm.
Jak tylko akwarium pojawi się u mnie w domu, dam znać ;)


Witam
Zazdroszczę :mrgreen: . Ciekawe jak się będzie akryl sprawował . Wiesz już czym będziesz świecił nad
akwarium?
Może kilka szt takich latareczek :mrgreen:

Pozdrawiam Bent


Avatar użytkownika

Bent423
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 980
Miasto: Wałbrzych

I właśnie tu jest dylemat. Mam czas na zastanowienie się, bo pierwotnie zbiornik miał mieć 220 no może 240 cm i tu brałem pod uwagę 2 sztuki Razor-F 7000K. Ale raz się żyje i zdecydowałem się na 290cm (mógłbym 320 maksymalnie, bo na tyle mam miejsce, ale wtedy cena o dużo wyższa).

Razor-F 7000K ma 100 cm a więc 2 sztuki za mało a 3 szt za dużo.
Poradz Bent


Avatar użytkownika

marlowe
Znający temat
 
Posty: 1914

 



Do Razorów dokupuje się org pręty i lampy można łączyć . Do tych dwóch musiałbyś dokupić w środek mniejszą .
Tylko wątpie aby te słabsze mocą Razory F ogarnęły takie akwarium, już chyba prędzej r420r 300w .
Albo pomyśl nad lampą Diy ale chipach led cob np firmy Citizen nie są takie drogie i moce od kilku do nawet kilkuset wat i mają Cri od 80 do ponad 90.


Avatar użytkownika

Bent423
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 980
Miasto: Wałbrzych

Ciężki orzech do zgryzienia, lampy na pewno będą podwieszane wiec kat swiecenia mniej istotny. Mam jeszcze trochę czasu, musze przemyśleć, jest jeszcze tanszy zetlight, może mniejsze 4 sztuki, no musze pomyslec....


Avatar użytkownika

marlowe
Znający temat
 
Posty: 1914

Kuknij sobie jeszcze na lampy Mitoja led , 100cm 60w według producenta odpowiednik 400w w świetłówkach. Są trzy rozmiary i można je łączyć . Swiecą bardzo fajnie . Jak byś był kiedyś przejazdem we Wrocławiu to podjedź sobie do Trzmiela nie ma to jak zobaczyć na żywo jak lampy świecą , Razory R420R też mają nad akwarium . Jak ja bylem w tym sklepie to Mitoja lepiej świeciła nad akwarium niż Razory :shock:


Avatar użytkownika

Bent423
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 980
Miasto: Wałbrzych

Marlowe, trzymam kciuki. Taki baniaczek budzi respekt. W sprawie oświetlenia pogadaj z pietachem, wyczaruje ci taką lampę, że hej :)


Avatar użytkownika

Skajor
Poznaje temat
 
Posty: 74
Miasto: Poznań - Grunwald

Skajor napisał(a):Marlowe, trzymam kciuki. Taki baniaczek budzi respekt. W sprawie oświetlenia pogadaj z pietachem, wyczaruje ci taką lampę, że hej :)


Zgadza się i z chipami led np Citizen kto wie może i taka lampa byłaby lepsza od Razora czy Zetlight Qmaven :mrgreen:


Avatar użytkownika

Bent423
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 980
Miasto: Wałbrzych

Bent ale ta mintoja nie ma czerwonych i niebieskich, a na jakimś etapie to światło na bank będzie mi potrzebne. Tak rzuciłem tylko okiem ale chyba sterowanie światłem tez nie jest programowalne tylko jakies ręczne, odpada ta lampka

Wiem, że Robert (pietach) zrobiłby mi porządna lampkę, bo już jedna od niego mam ;)


Avatar użytkownika

marlowe
Znający temat
 
Posty: 1914

marlowe napisał(a):
Wiem, że Robert (pietach) zrobiłby mi porządna lampkę, bo już jedna od niego mam ;)


Ale to by było wyzwanie dla niego :wink:
Takiej du..nej trzy metrowej jeszcze nie robił :D
Pozdrawiam
Artur


Avatar użytkownika

Utul
Znający temat
 
Posty: 1053
Miasto: Marklowice

Takiej du..nej trzy metrowej jeszcze nie robił

Robił.
Akwa 300x70x60h
Lampion 552W :mrgreen:

https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 28#p485828


Avatar użytkownika

pietach
Znający temat
 
Posty: 1800
Miasto: Wschowa

pietach napisał(a):
Takiej du..nej trzy metrowej jeszcze nie robił

Robił.
Akwa 300x70x60h
Lampion 552W :mrgreen:

https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 28#p485828


Pietach, szybciej będzie czego jeszcze nie zbudowaleś :D


Avatar użytkownika

Skajor
Poznaje temat
 
Posty: 74
Miasto: Poznań - Grunwald

Jeszcze nic nie jest pewne w sprawie oświetlenia, pewnie usłyszę głośne buuuuuu, ale biorę też pod uwagę jako tradycjonalista oświetlenie T5, takie dwie belki Diune o długości 1,2 m i szerokości 65 cm na przykład ;)


Avatar użytkownika

marlowe
Znający temat
 
Posty: 1914

Dlaczego buuuu? Normalne świetlówki jeżeli chodzi o holendra to wciąż bardzo dobry wybór. Dają ładniejsze światło niż większość lamp LED "gotowców". Problemem tutaj jednak są koszta - przy takim zbiorniku trzeba by mieć przynajmniej z 800W w świetlówkach i nawet przy 8h świecenia byłoby to wyraźnie zauważalne w rachunku za prąd. Innych wad świetlówek t5 nie dostrzegam ;)


Avatar użytkownika

szarlej
Stały bywalec
 
Posty: 448
Miasto: Tarnów

Macie jakąś wiedze na temat belki:
HLD-1250E HQI 2x150W + 2x54W T5 + LED

Żarnik i T5 w jednym, miał ktoś styczność z ta lampą, jakie tam żarniki pasują? jaki trzonek?

Albo lampa - HQI 3x150W Riga (3 żarniki i T5)

To sa lampy używane, ale bardzo tanie, a na etapie jakim jestem szukam oszczędności


Avatar użytkownika

marlowe
Znający temat
 
Posty: 1914









Serwis roslinyakwariowe.pl


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

Salon firmowy w Krakowie

Zapraszamy do odwiedzin naszego sklepu i galerii
akwariów w Krakowie przy ul. Wielickiej 42a.

Poniedziałek-piątek: 11:00 - 19:00
Sobota: 10:00 - 14:00

mapa dojazdu


Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 28 gości