Pokarmy Tetra Fresh Delica
Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Projekt T1000 - marlowe



Nowości i ciekawostki związane z akwarystyką roślinną, oraz posty nie pasujące do innych działów.
Wizualizuję te tony podłoża:D roślin itd. Kręgosłup Ci wysiądzie:-) Nie moge się juz doczekać


Avatar użytkownika

Ensa
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 954

 

Piękna sprawa.Będe śledził postępy na bieźąco

Sent from my GT-I9300 using Akwarium mobile app

Avatar użytkownika

krewetka72
Początkujący
 
Posty: 29
Miasto: CHORZOW

 


Czekamy na update 8)
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
Sklep charytatywny http://www.dlajagody.pl/ - chcesz pomóc Małej Jagódce? Zamów zawieszki grupy Akwarystyka Holenderska dla Zaawansowanych, kup i pomagaj! Każda złotówka się liczy!


Avatar użytkownika

Prospero
Znający temat
 
Posty: 1923

    Projekt jest zawieszony na kołku. Każdy kto się budował wie jaka to studnia bez dna. Jestem już co prawda pobudowany, przeprowadzony, ale finansowo... kaczki we mnie chlebem rzucają ;)
    A taki projekt (akwarium z akrylu, sump, szafka) to około 17 koła, także jakby ktoś miał luzem to się biorę od razu bo infrastruktura przygotowana na tiptop. akwarium powstanie bo nie ma takiej opcji żeby całkowicie zawiesic projekt. Tylko niestety czeka mnie misterny, powolny plan odkładania kasy na to....

    No chyba że jakaś firma-sponsor by wspomogła to rusze od razu z kopyta

    A na razie prowadze tajne eksperymenty na poddaszu z 60L, 50L i 112L zbiornikami 8)


    Avatar użytkownika

    marlowe
    Znający temat
     
    Posty: 1991

    Dziennik wznowiony ;)
    Zamówienie złożone
    Zbiornik będzie miał 290 długości, 70 cm głębokości i 60 cm wysokości, a więc brutto: 1218 litrów, całość z akrylu, łącznie z akrylowym sumpem, grubość akrylu 2cm.
    Jak tylko akwarium pojawi się u mnie w domu, dam znać ;)


    Avatar użytkownika

    marlowe
    Znający temat
     
    Posty: 1991

    marlowe napisał(a):Dziennik wznowiony ;)
    Zamówienie złożone
    Zbiornik będzie miał 290 długości, 70 cm głębokości i 60 cm wysokości, a więc brutto: 1218 litrów, całość z akrylu, łącznie z akrylowym sumpem, grubość akrylu 2cm.
    Jak tylko akwarium pojawi się u mnie w domu, dam znać ;)


    Witam
    Zazdroszczę :mrgreen: . Ciekawe jak się będzie akryl sprawował . Wiesz już czym będziesz świecił nad
    akwarium?
    Może kilka szt takich latareczek :mrgreen:

    Pozdrawiam Bent


    Avatar użytkownika

    Bent423
    Znający temat
     
    Posty: 1023
    Miasto: Wałbrzych

    I właśnie tu jest dylemat. Mam czas na zastanowienie się, bo pierwotnie zbiornik miał mieć 220 no może 240 cm i tu brałem pod uwagę 2 sztuki Razor-F 7000K. Ale raz się żyje i zdecydowałem się na 290cm (mógłbym 320 maksymalnie, bo na tyle mam miejsce, ale wtedy cena o dużo wyższa).

    Razor-F 7000K ma 100 cm a więc 2 sztuki za mało a 3 szt za dużo.
    Poradz Bent


    Avatar użytkownika

    marlowe
    Znający temat
     
    Posty: 1991

    Do Razorów dokupuje się org pręty i lampy można łączyć . Do tych dwóch musiałbyś dokupić w środek mniejszą .
    Tylko wątpie aby te słabsze mocą Razory F ogarnęły takie akwarium, już chyba prędzej r420r 300w .
    Albo pomyśl nad lampą Diy ale chipach led cob np firmy Citizen nie są takie drogie i moce od kilku do nawet kilkuset wat i mają Cri od 80 do ponad 90.


    Avatar użytkownika

    Bent423
    Znający temat
     
    Posty: 1023
    Miasto: Wałbrzych

    Ciężki orzech do zgryzienia, lampy na pewno będą podwieszane wiec kat swiecenia mniej istotny. Mam jeszcze trochę czasu, musze przemyśleć, jest jeszcze tanszy zetlight, może mniejsze 4 sztuki, no musze pomyslec....


    Avatar użytkownika

    marlowe
    Znający temat
     
    Posty: 1991

    Kuknij sobie jeszcze na lampy Mitoja led , 100cm 60w według producenta odpowiednik 400w w świetłówkach. Są trzy rozmiary i można je łączyć . Swiecą bardzo fajnie . Jak byś był kiedyś przejazdem we Wrocławiu to podjedź sobie do Trzmiela nie ma to jak zobaczyć na żywo jak lampy świecą , Razory R420R też mają nad akwarium . Jak ja bylem w tym sklepie to Mitoja lepiej świeciła nad akwarium niż Razory :shock:


    Avatar użytkownika

    Bent423
    Znający temat
     
    Posty: 1023
    Miasto: Wałbrzych

    Marlowe, trzymam kciuki. Taki baniaczek budzi respekt. W sprawie oświetlenia pogadaj z pietachem, wyczaruje ci taką lampę, że hej :)


    Avatar użytkownika

    Skajor
    Poznaje temat
     
    Posty: 138
    Miasto: Poznań - Grunwald

    Skajor napisał(a):Marlowe, trzymam kciuki. Taki baniaczek budzi respekt. W sprawie oświetlenia pogadaj z pietachem, wyczaruje ci taką lampę, że hej :)


    Zgadza się i z chipami led np Citizen kto wie może i taka lampa byłaby lepsza od Razora czy Zetlight Qmaven :mrgreen:


    Avatar użytkownika

    Bent423
    Znający temat
     
    Posty: 1023
    Miasto: Wałbrzych

    Bent ale ta mintoja nie ma czerwonych i niebieskich, a na jakimś etapie to światło na bank będzie mi potrzebne. Tak rzuciłem tylko okiem ale chyba sterowanie światłem tez nie jest programowalne tylko jakies ręczne, odpada ta lampka

    Wiem, że Robert (pietach) zrobiłby mi porządna lampkę, bo już jedna od niego mam ;)


    Avatar użytkownika

    marlowe
    Znający temat
     
    Posty: 1991

    marlowe napisał(a):
    Wiem, że Robert (pietach) zrobiłby mi porządna lampkę, bo już jedna od niego mam ;)


    Ale to by było wyzwanie dla niego :wink:
    Takiej du..nej trzy metrowej jeszcze nie robił :D
    Pozdrawiam
    Artur


    Avatar użytkownika

    Utul
    Znający temat
     
    Posty: 1076
    Miasto: Marklowice

    Takiej du..nej trzy metrowej jeszcze nie robił

    Robił.
    Akwa 300x70x60h
    Lampion 552W :mrgreen:

    https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 28#p485828


    Avatar użytkownika

    pietach
    Znający temat
     
    Posty: 1918
    Miasto: Wschowa

    pietach napisał(a):
    Takiej du..nej trzy metrowej jeszcze nie robił

    Robił.
    Akwa 300x70x60h
    Lampion 552W :mrgreen:

    https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 28#p485828


    Pietach, szybciej będzie czego jeszcze nie zbudowaleś :D


    Avatar użytkownika

    Skajor
    Poznaje temat
     
    Posty: 138
    Miasto: Poznań - Grunwald

    Jeszcze nic nie jest pewne w sprawie oświetlenia, pewnie usłyszę głośne buuuuuu, ale biorę też pod uwagę jako tradycjonalista oświetlenie T5, takie dwie belki Diune o długości 1,2 m i szerokości 65 cm na przykład ;)


    Avatar użytkownika

    marlowe
    Znający temat
     
    Posty: 1991

    Dlaczego buuuu? Normalne świetlówki jeżeli chodzi o holendra to wciąż bardzo dobry wybór. Dają ładniejsze światło niż większość lamp LED "gotowców". Problemem tutaj jednak są koszta - przy takim zbiorniku trzeba by mieć przynajmniej z 800W w świetlówkach i nawet przy 8h świecenia byłoby to wyraźnie zauważalne w rachunku za prąd. Innych wad świetlówek t5 nie dostrzegam ;)


    Avatar użytkownika

    szarlej
    Stały bywalec
     
    Posty: 493
    Miasto: Tarnów

    Macie jakąś wiedze na temat belki:
    HLD-1250E HQI 2x150W + 2x54W T5 + LED

    Żarnik i T5 w jednym, miał ktoś styczność z ta lampą, jakie tam żarniki pasują? jaki trzonek?

    Albo lampa - HQI 3x150W Riga (3 żarniki i T5)

    To sa lampy używane, ale bardzo tanie, a na etapie jakim jestem szukam oszczędności


    Avatar użytkownika

    marlowe
    Znający temat
     
    Posty: 1991









    Serwis roslinyakwariowe.pl


     
      Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

    Sklep internetowy

    Wysyłkowy sklep akwarystyczny z
    bogatą ofertą sprzętu i akscesoriów do
    pielęgnacji akwarium.
    idź do sklepu


    Użytkownicy przeglądający ten dział: Bent423, FOREST DJ