Karmnik Tetra MyFeeder
Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Projekt T1000 - marlowe



Nowości i ciekawostki związane z akwarystyką roślinną, oraz posty nie pasujące do innych działów.

30 cze 2016, 15:30 Projekt T1000 - marlowe  (#1)  

Będzie to dziennik traktujący o pierwszych pracach związanych z postawieniem zbiornika 1000 litrowego po samo zalanie, posadzenie roślin i funkcjonowanie takiego akwarium.

Jako, że 1 gwóźdź zostaje dziś wbity (wchodzi hydraulik) czas zacząć ;)

Nie wiem kiedy dojdzie do wystartowania zbiornika, może pół roku, może 1 rok, może 2 lata. Budowa domu zweryfikowała moje plany i obróciła niektóre o 360 stopni, więc nic już nie planuje, będą jakieś prace związane ze zbiornikiem - to dziennik będę aktualizował.

Nie robię biznesplanu ile wydam na to akwarium, bo nie chce dostać jakieś zapaści po podsumowaniu tego wszystkiego. Wychodzę z założenia, że życie jest tylko 1 i trzeba realizować swoje marzenia....

Zdjęcie ściany na której będzie stał baniak, będzie to salon, po chwili od zrobienia zdjęcia hydraulik wszedł ze swoimi pracami....

Kilka słów wstępnych o akwarium:
Wymiary - 244x64x64 full opti grubość szyb 19mm, bez wzmocnień
akwarium otwarte
albo 2 lampy razor maxspect 420 300W 8000K albo 3 szt zetlight
na 90% będzie ziemia z przyprawami
System podmiany wody opisze w miarę jak prace w tym temacie będą postępowały....

WP_20160630_14_22_44_Pro.jpg
najważniejsze - wybór miejsca pod akwarium ;)


Avatar użytkownika

marlowe
Znający temat
 
Posty: 1992

 

30 cze 2016, 15:35 Re: Projekt T1000  (#2)  

Podoba mi się założenie OW 19 mm bez wzmocnień + akwarium otwarte. Powodzenia! Będę śledził :).


Avatar użytkownika

salava8
Aquascaping Team Poland
 
Posty: 1916
Miasto: Wrocław/Kraków

     

    Super projekt będę trzymał kciuki :)


    Avatar użytkownika

    Piotr Baszucki
    roslinyakwariowe.pl
     
    Posty: 9944
    Miasto: Nowa Ruda

    No marlowe masz rozmach! Trzymam kciuki i śledzę wątek. Szkoda, że w blokach nie można stawiać takich baniaków.



    pit333
    Poznaje temat
     
    Posty: 144

    pit333
    Ja w blokach przemieszkałem 38 lat i starczy! Zawsze marzyłem o własnym domku, ale wiadomo jakie to są koszty budowy, więc tematu nie było, znaczy był ;) ale odkładany ze strachu że niepodołam....Akwarium 1 tys litrowe było takim ostatecznym bodzcem do opuszczenia bloków i zaryzykowania. Wbrew pozorom początek planowania tego zbiornika zaczął się dobry rok temu i taką drogę polecam, powoli wszystko zaplanować i ustalić. Ja mam wszystko zaplanowane, tylko drobne szczegóły mogą ulec zmianie.

    Wracając do tematu, znam gościa z mojego osiedla który ma akwarium 1000 litrów w bloku na 4 pietrze ;)


    Avatar użytkownika

    marlowe
    Znający temat
     
    Posty: 1992

    marlowe Sam z rodzicami stawialiśmy chałupę to wiem czym to się je.
    Gratulacje, że masz miejsce pod zbiornik i robisz to od podstaw ;)

    Pomyśl o niższym zbiorniku ;)


    Avatar użytkownika

    87Brad87
    Aquascaping Team Poland
     
    Posty: 1593
    Miasto: Ruda Śląska

    Witam
    A ja myślałem po tytule że masz zamiar zbudować
    jakiegoś podwodnego terminatora :mrgreen: .
    Co do wyboru lampy też miałem dylemat razor czy zetlight:shock: , ale więcej informacji było na forach o razorze , po za tym po telefonie do sklepu RA po poradę jaką lampę led kupić zetlight czy razor doradzono mi razora i to ułatwiło mi podjęcie decyzji co nie zmienia faktu że przez brak możliwości podwieszenia lamp musiałem trochę z nimi powalczyć :( . Zetlighta oglądałem osobiście w sklepie zoologicznym i właśnie z tego co pamiętam w tej lampie nie ma w ogóle soczewek bo widać było gołe chipy ledowe , dlatego na fotkach w necie widać jak świeci po ścianach , jak i u mnie razor po zmianie soczewek na 120st :( .
    Nie wiem czy dobrze pamiętam ale gdzieś chyba wyczytałem w necie że mają wyjść nowe modele razora. Być może tak samo będzie z zetligtem i do tego czasu jak postawisz tą skromną wręcz banieczkę :wink: być może kupisz nowsze modele razora lub zetlighta i dlatego też doradzałbym Ci zakup lamp pozostawić na ostatnią chwilę przed startem akwarium.
    W każdym bądź razie moje gratulacje marlowe z projektem T1000 i nowym domem :D .
    Pozdrawiam Bent


    Avatar użytkownika

    Bent423
    Znający temat
     
    Posty: 1023
    Miasto: Wałbrzych

    Trafiłeś w dychę z tym terminatorem, bo to właśnie z tego filmu pochodzi tytuł projektu. Wahałem się miedzy "predator" a właśnie "terminator" (moje ulubione filmy lat młodzieńczych), generalnie 2 wielkie kolosy, takie jak mój baniak ;)

    Razor nowy już wyszedł, to wersja 320W, tyle że nie dla roślin bo 15000K.

    Bent co Ty mówisz z tym brakiem możliwości podwieszenia Razora, nie ma linek w zestawie?? zaczepów na linki??


    Avatar użytkownika

    marlowe
    Znający temat
     
    Posty: 1992

    Fajny wymiar..na ile Ci wyliczyli koszt szkła?




    haldokholk
    Stały bywalec
     
    Posty: 401

    Czytałem, że projekt dogłębnie przeanalizowałeś. Jednak też się zgadzam z sugestią 87Brad87 abyś przemyślał wysokość zbiornika. Trzeba mieć dłuuugą rękę aby swobodnie dotrzeć do dna :D . Przeanalizuj również na jakiej wysokości będzie docelowo górna krawędź tego zbiornika abyś nie musiał używać drabinki do grzebania wewnątrz :? A i przy okazji lampa też musi dawać z siebie trochę więcej aby światło dotarło do dna. Ja mam glossy 120 i trochę mi jest wysoko a nie uważam się za kurdupla :D



    italak
    Poznaje temat
     
    Posty: 100
    Miasto: Sulejówek

    Akwarium będzie nisko stało, teraz mam wysoko i cokolwiek robię stoję na drabince 3 stopniowej, także nigdy więcej tego błędu nie popełnię. Ale dziękuje za czujność i dobre sugestie.

    Co do kosztu szkła to po rozmowie z Przemkiem ze Szczecina, koszt baniaka przy full opti i szkle 15mm to około 3tys zł, ja chce mieć 19mm, wtedy koszt zwiększy się podwójnie.

    Tyle że jest mały problem bo przy wymiarach 244x64x64 będzie odkształcenie około 4-5mm i Przemek gwarancji bezpieczeństwa nie daje 100%. Bezpieczna długość to 220 cm i wysokość max 50cm (góra 55cm), oczywiście to wszystko przy założeniu że wzmocnień zero. Myślę więc nad pójściem w szerokość do 70 lub nawet 80cm, ale wtedy jest problem z doświetleniem boków. Jakieś porady w tej kwestii mile widziane...


    Avatar użytkownika

    marlowe
    Znający temat
     
    Posty: 1992

    Taki baniak bez wzmocnień mega by się prezentował na środku salonu jako wyspa 220x80x60,trochę szkoda go wrzucać w kąt przy full Optiwhite i bez wzmocnienien.




    haldokholk
    Stały bywalec
     
    Posty: 401

    marlowe napisał(a):Akwarium będzie nisko stało, teraz mam wysoko i cokolwiek robię stoję na drabince 3 stopniowej, także nigdy więcej tego błędu nie popełnię. Ale dziękuje za czujność i dobre sugestie.

    Co do kosztu szkła to po rozmowie z Przemkiem ze Szczecina, koszt baniaka przy full opti i szkle 15mm to około 3tys zł, ja chce mieć 19mm, wtedy koszt zwiększy się podwójnie.

    Tyle że jest mały problem bo przy wymiarach 244x64x64 będzie odkształcenie około 4-5mm i Przemek gwarancji bezpieczeństwa nie daje 100%. Bezpieczna długość to 220 cm i wysokość max 50cm (góra 55cm), oczywiście to wszystko przy założeniu że wzmocnień zero. Myślę więc nad pójściem w szerokość do 70 lub nawet 80cm, ale wtedy jest problem z doświetleniem boków. Jakieś porady w tej kwestii mile widziane...


    Patrząc na ścianę masz jeszcze sporo miejsca po co się ograniczać do 2,5m :mrgreen:

    Z tą wysokością to jest tak ja miałem i na wysokiej i na niskiej podstawie akwarium.
    I tak jak miałem na niskiej to fajnie z obsługa fajnie ogląda się zbiornik z pozycji siedzącej ale jest kicha jak się stoi przy akwarium bo tak naprawdę na wszystko parzysz pod kątem z góry. Ja osobiście mając tak duży zbiornik wypośrodkowałbym tą wysokość podstawy wolałbym już robić prace serwisowe z małego podestu niż patrzeć na zbiornik z góry.
    Nie udzielam porad na PW.
    https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
    https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

    Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


    Avatar użytkownika

    weder
    Z dużym doświadczeniem
     
    Posty: 5200
    Miasto: Gdynia

    marlowe napisał(a):Trafiłeś w dychę z tym terminatorem, bo to właśnie z tego filmu pochodzi tytuł projektu. Wahałem się miedzy "predator" a właśnie "terminator" (moje ulubione filmy lat młodzieńczych), generalnie 2 wielkie kolosy, takie jak mój baniak ;)

    Razor nowy już wyszedł, to wersja 320W, tyle że nie dla roślin bo 15000K.

    Bent co Ty mówisz z tym brakiem możliwości podwieszenia Razora, nie ma linek w zestawie?? zaczepów na linki??


    O razorze czytałem o ile pamiętam nowej wersji do roślinnego nie do morskiego . W komplecie są linki do podwieszenia tylko że ja ze względu na zabudowę z płyt G/K nie mogłem ich podwiesić :( .

    Dobrze weder napisał z wysokością szafki pod akwarium , bo sam mam dwa na wysokości 85cm i jest dobrze a dwa na wysokości 60cm i trochę dziwnie się ogląda akwaria z góry . Tak że jak będę stawiał "Dziką Lochę" :mrgreen: to minimum wysokość szafki 80cm i wolę się męczyć z drabinką jeżeli będzie taka potrzeba niż oglądać akwarium z góry.
    Pozdrawiam Bent
    Ostatnio edytowano 02 lip 2016, 18:51 przez Bent423, łącznie edytowano 1 raz


    Avatar użytkownika

    Bent423
    Znający temat
     
    Posty: 1023
    Miasto: Wałbrzych

    Podoba mi się start od zaplanowania i bez pośpiechu. Będę śledził. :)


    Avatar użytkownika

    Godween
    Z dużym doświadczeniem
     
    Posty: 4072

      Potwierdzam, miałem 180x60x60 na wysokości 60 cm, teraz 180x70x70 na 70 cm a następne zrobię na 90 cm. Drabinka w porównaniu do odbioru wizualnego to pikuś.
      1000 l w obiegu - akwarium dekoracyjne ogólno-towarzyskie.
      http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/1000-l-w-obiegu-akwarium-dekoracyjne-ogolno-towarzyskie-70283.html?p=499585#p499585

      [youtube]https://youtu.be/ychIILU4k54[/youtube]


      Avatar użytkownika

      yoyi
      Aktywny użytkownik
       
      Posty: 532
      Miasto: Warszawa

      Świetny projekt, zawszę lubię oglądać takie fotorelacje z rozmachem. Nie pozostało nic innego jak czekać na dalsze etapy :)



      maniak344
      Stały bywalec
       
      Posty: 473
      Miasto: Gorlice

      Podłogę jakoś wzmacniałeś pod zbiornik?



      mateuszurad
      Stały bywalec
       
      Posty: 467
      Miasto: Krzeszyce

      Weder
      Ściana ma 5 metrów także dałoby radę ;) A tak na serio, priorytet to zero wzmocnień, więc z długością nie mogę poszaleć. Cały czas robię rozeznanie odnośnie długości i szerokości akwarium z zachowaniem względów bezpieczeństwa. Na razie mam sprzeczne opinie fachowców....

      Chudziak nie był wzmacniany bo takiej potrzeby pod nacisk 2 ton nie ma, za to posadzka będzie wylewana z innego, twardszego betonu niż pozostała podłoga w domu, naturalnie pod posadzką zbrojenie i brak podłogówki.


      Avatar użytkownika

      marlowe
      Znający temat
       
      Posty: 1992

      Pogadaj jeszcze z the waldem odnośnie wysokości i braku wzmocnień.
      1000 l w obiegu - akwarium dekoracyjne ogólno-towarzyskie.
      http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/1000-l-w-obiegu-akwarium-dekoracyjne-ogolno-towarzyskie-70283.html?p=499585#p499585

      [youtube]https://youtu.be/ychIILU4k54[/youtube]


      Avatar użytkownika

      yoyi
      Aktywny użytkownik
       
      Posty: 532
      Miasto: Warszawa









      Serwis roslinyakwariowe.pl


       
        Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

      Sklep internetowy

      Wysyłkowy sklep akwarystyczny z
      bogatą ofertą sprzętu i akscesoriów do
      pielęgnacji akwarium.
      idź do sklepu


      Użytkownicy przeglądający ten dział: atifar, Brajanero, Hylan, jarko_b, Krisrolo, pogestemon, Soriofcb