Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Projekt T1000 - marlowe



Ogólne dyskusje akwarystyczne.
Posty nie pasujące do innych działów.

30 cze 2016, 15:30 Projekt T1000 - marlowe  (#1)  

Będzie to dziennik traktujący o pierwszych pracach związanych z postawieniem zbiornika 1000 litrowego po samo zalanie, posadzenie roślin i funkcjonowanie takiego akwarium.

Jako, że 1 gwóźdź zostaje dziś wbity (wchodzi hydraulik) czas zacząć ;)

Nie wiem kiedy dojdzie do wystartowania zbiornika, może pół roku, może 1 rok, może 2 lata. Budowa domu zweryfikowała moje plany i obróciła niektóre o 360 stopni, więc nic już nie planuje, będą jakieś prace związane ze zbiornikiem - to dziennik będę aktualizował.

Nie robię biznesplanu ile wydam na to akwarium, bo nie chce dostać jakieś zapaści po podsumowaniu tego wszystkiego. Wychodzę z założenia, że życie jest tylko 1 i trzeba realizować swoje marzenia....

Zdjęcie ściany na której będzie stał baniak, będzie to salon, po chwili od zrobienia zdjęcia hydraulik wszedł ze swoimi pracami....

Kilka słów wstępnych o akwarium:
Wymiary - 244x64x64 full opti grubość szyb 19mm, bez wzmocnień
akwarium otwarte
albo 2 lampy razor maxspect 420 300W 8000K albo 3 szt zetlight
na 90% będzie ziemia z przyprawami
System podmiany wody opisze w miarę jak prace w tym temacie będą postępowały....

WP_20160630_14_22_44_Pro.jpg
najważniejsze - wybór miejsca pod akwarium ;)


Avatar użytkownika

marlowe
Znający temat
 
Posty: 1940

 



30 cze 2016, 15:35 Re: Projekt T1000  (#2)  

Podoba mi się założenie OW 19 mm bez wzmocnień + akwarium otwarte. Powodzenia! Będę śledził :).


Avatar użytkownika

salava8
Aquascaping Team Poland
 
Posty: 1861
Miasto: Wrocław/Kraków

    Super projekt będę trzymał kciuki :)
    Zakupy z rabatem dla Forumowiczów RA
    Kod: FORUM10
    Upoważnia do zniżki 10zł przy zakupach od 150zł.


    Avatar użytkownika

    Piotr Baszucki
    roslinyakwariowe.pl
     
    Posty: 9736
    Miasto: Nowa Ruda

    No marlowe masz rozmach! Trzymam kciuki i śledzę wątek. Szkoda, że w blokach nie można stawiać takich baniaków.



    pit333
    Poznaje temat
     
    Posty: 143

    pit333
    Ja w blokach przemieszkałem 38 lat i starczy! Zawsze marzyłem o własnym domku, ale wiadomo jakie to są koszty budowy, więc tematu nie było, znaczy był ;) ale odkładany ze strachu że niepodołam....Akwarium 1 tys litrowe było takim ostatecznym bodzcem do opuszczenia bloków i zaryzykowania. Wbrew pozorom początek planowania tego zbiornika zaczął się dobry rok temu i taką drogę polecam, powoli wszystko zaplanować i ustalić. Ja mam wszystko zaplanowane, tylko drobne szczegóły mogą ulec zmianie.

    Wracając do tematu, znam gościa z mojego osiedla który ma akwarium 1000 litrów w bloku na 4 pietrze ;)


    Avatar użytkownika

    marlowe
    Znający temat
     
    Posty: 1940

    marlowe Sam z rodzicami stawialiśmy chałupę to wiem czym to się je.
    Gratulacje, że masz miejsce pod zbiornik i robisz to od podstaw ;)

    Pomyśl o niższym zbiorniku ;)


    Avatar użytkownika

    87Brad87
    Aquascaping Team Poland
     
    Posty: 1571
    Miasto: Ruda Śląska

    Witam
    A ja myślałem po tytule że masz zamiar zbudować
    jakiegoś podwodnego terminatora :mrgreen: .
    Co do wyboru lampy też miałem dylemat razor czy zetlight:shock: , ale więcej informacji było na forach o razorze , po za tym po telefonie do sklepu RA po poradę jaką lampę led kupić zetlight czy razor doradzono mi razora i to ułatwiło mi podjęcie decyzji co nie zmienia faktu że przez brak możliwości podwieszenia lamp musiałem trochę z nimi powalczyć :( . Zetlighta oglądałem osobiście w sklepie zoologicznym i właśnie z tego co pamiętam w tej lampie nie ma w ogóle soczewek bo widać było gołe chipy ledowe , dlatego na fotkach w necie widać jak świeci po ścianach , jak i u mnie razor po zmianie soczewek na 120st :( .
    Nie wiem czy dobrze pamiętam ale gdzieś chyba wyczytałem w necie że mają wyjść nowe modele razora. Być może tak samo będzie z zetligtem i do tego czasu jak postawisz tą skromną wręcz banieczkę :wink: być może kupisz nowsze modele razora lub zetlighta i dlatego też doradzałbym Ci zakup lamp pozostawić na ostatnią chwilę przed startem akwarium.
    W każdym bądź razie moje gratulacje marlowe z projektem T1000 i nowym domem :D .
    Pozdrawiam Bent


    Avatar użytkownika

    Bent423
    Znający temat
     
    Posty: 1015
    Miasto: Wałbrzych

    Trafiłeś w dychę z tym terminatorem, bo to właśnie z tego filmu pochodzi tytuł projektu. Wahałem się miedzy "predator" a właśnie "terminator" (moje ulubione filmy lat młodzieńczych), generalnie 2 wielkie kolosy, takie jak mój baniak ;)

    Razor nowy już wyszedł, to wersja 320W, tyle że nie dla roślin bo 15000K.

    Bent co Ty mówisz z tym brakiem możliwości podwieszenia Razora, nie ma linek w zestawie?? zaczepów na linki??


    Avatar użytkownika

    marlowe
    Znający temat
     
    Posty: 1940

     



    Fajny wymiar..na ile Ci wyliczyli koszt szkła?




    haldokholk
    Stały bywalec
     
    Posty: 401

    Czytałem, że projekt dogłębnie przeanalizowałeś. Jednak też się zgadzam z sugestią 87Brad87 abyś przemyślał wysokość zbiornika. Trzeba mieć dłuuugą rękę aby swobodnie dotrzeć do dna :D . Przeanalizuj również na jakiej wysokości będzie docelowo górna krawędź tego zbiornika abyś nie musiał używać drabinki do grzebania wewnątrz :? A i przy okazji lampa też musi dawać z siebie trochę więcej aby światło dotarło do dna. Ja mam glossy 120 i trochę mi jest wysoko a nie uważam się za kurdupla :D



    italak
    Poznaje temat
     
    Posty: 98
    Miasto: Sulejówek

    Akwarium będzie nisko stało, teraz mam wysoko i cokolwiek robię stoję na drabince 3 stopniowej, także nigdy więcej tego błędu nie popełnię. Ale dziękuje za czujność i dobre sugestie.

    Co do kosztu szkła to po rozmowie z Przemkiem ze Szczecina, koszt baniaka przy full opti i szkle 15mm to około 3tys zł, ja chce mieć 19mm, wtedy koszt zwiększy się podwójnie.

    Tyle że jest mały problem bo przy wymiarach 244x64x64 będzie odkształcenie około 4-5mm i Przemek gwarancji bezpieczeństwa nie daje 100%. Bezpieczna długość to 220 cm i wysokość max 50cm (góra 55cm), oczywiście to wszystko przy założeniu że wzmocnień zero. Myślę więc nad pójściem w szerokość do 70 lub nawet 80cm, ale wtedy jest problem z doświetleniem boków. Jakieś porady w tej kwestii mile widziane...


    Avatar użytkownika

    marlowe
    Znający temat
     
    Posty: 1940

    Taki baniak bez wzmocnień mega by się prezentował na środku salonu jako wyspa 220x80x60,trochę szkoda go wrzucać w kąt przy full Optiwhite i bez wzmocnienien.




    haldokholk
    Stały bywalec
     
    Posty: 401

    marlowe napisał(a):Akwarium będzie nisko stało, teraz mam wysoko i cokolwiek robię stoję na drabince 3 stopniowej, także nigdy więcej tego błędu nie popełnię. Ale dziękuje za czujność i dobre sugestie.

    Co do kosztu szkła to po rozmowie z Przemkiem ze Szczecina, koszt baniaka przy full opti i szkle 15mm to około 3tys zł, ja chce mieć 19mm, wtedy koszt zwiększy się podwójnie.

    Tyle że jest mały problem bo przy wymiarach 244x64x64 będzie odkształcenie około 4-5mm i Przemek gwarancji bezpieczeństwa nie daje 100%. Bezpieczna długość to 220 cm i wysokość max 50cm (góra 55cm), oczywiście to wszystko przy założeniu że wzmocnień zero. Myślę więc nad pójściem w szerokość do 70 lub nawet 80cm, ale wtedy jest problem z doświetleniem boków. Jakieś porady w tej kwestii mile widziane...


    Patrząc na ścianę masz jeszcze sporo miejsca po co się ograniczać do 2,5m :mrgreen:

    Z tą wysokością to jest tak ja miałem i na wysokiej i na niskiej podstawie akwarium.
    I tak jak miałem na niskiej to fajnie z obsługa fajnie ogląda się zbiornik z pozycji siedzącej ale jest kicha jak się stoi przy akwarium bo tak naprawdę na wszystko parzysz pod kątem z góry. Ja osobiście mając tak duży zbiornik wypośrodkowałbym tą wysokość podstawy wolałbym już robić prace serwisowe z małego podestu niż patrzeć na zbiornik z góry.
    Nie udzielam porad na PW.
    https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
    https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

    Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


    Avatar użytkownika

    weder
    Z dużym doświadczeniem
     
    Posty: 5189
    Miasto: Gdynia

    marlowe napisał(a):Trafiłeś w dychę z tym terminatorem, bo to właśnie z tego filmu pochodzi tytuł projektu. Wahałem się miedzy "predator" a właśnie "terminator" (moje ulubione filmy lat młodzieńczych), generalnie 2 wielkie kolosy, takie jak mój baniak ;)

    Razor nowy już wyszedł, to wersja 320W, tyle że nie dla roślin bo 15000K.

    Bent co Ty mówisz z tym brakiem możliwości podwieszenia Razora, nie ma linek w zestawie?? zaczepów na linki??


    O razorze czytałem o ile pamiętam nowej wersji do roślinnego nie do morskiego . W komplecie są linki do podwieszenia tylko że ja ze względu na zabudowę z płyt G/K nie mogłem ich podwiesić :( .

    Dobrze weder napisał z wysokością szafki pod akwarium , bo sam mam dwa na wysokości 85cm i jest dobrze a dwa na wysokości 60cm i trochę dziwnie się ogląda akwaria z góry . Tak że jak będę stawiał "Dziką Lochę" :mrgreen: to minimum wysokość szafki 80cm i wolę się męczyć z drabinką jeżeli będzie taka potrzeba niż oglądać akwarium z góry.
    Pozdrawiam Bent
    Ostatnio edytowano 02 lip 2016, 18:51 przez Bent423, łącznie edytowano 1 raz


    Avatar użytkownika

    Bent423
    Znający temat
     
    Posty: 1015
    Miasto: Wałbrzych

    Podoba mi się start od zaplanowania i bez pośpiechu. Będę śledził. :)


    Avatar użytkownika

    Godween
    Z dużym doświadczeniem
     
    Posty: 4072

      Potwierdzam, miałem 180x60x60 na wysokości 60 cm, teraz 180x70x70 na 70 cm a następne zrobię na 90 cm. Drabinka w porównaniu do odbioru wizualnego to pikuś.
      1000 l w obiegu - akwarium dekoracyjne ogólno-towarzyskie.
      http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/1000-l-w-obiegu-akwarium-dekoracyjne-ogolno-towarzyskie-70283.html?p=499585#p499585

      [youtube]https://youtu.be/ychIILU4k54[/youtube]


      Avatar użytkownika

      yoyi
      Aktywny użytkownik
       
      Posty: 526
      Miasto: Warszawa

      Świetny projekt, zawszę lubię oglądać takie fotorelacje z rozmachem. Nie pozostało nic innego jak czekać na dalsze etapy :)



      maniak344
      Stały bywalec
       
      Posty: 473
      Miasto: Gorlice

      Podłogę jakoś wzmacniałeś pod zbiornik?



      mateuszurad
      Stały bywalec
       
      Posty: 466
      Miasto: Krzeszyce

      Weder
      Ściana ma 5 metrów także dałoby radę ;) A tak na serio, priorytet to zero wzmocnień, więc z długością nie mogę poszaleć. Cały czas robię rozeznanie odnośnie długości i szerokości akwarium z zachowaniem względów bezpieczeństwa. Na razie mam sprzeczne opinie fachowców....

      Chudziak nie był wzmacniany bo takiej potrzeby pod nacisk 2 ton nie ma, za to posadzka będzie wylewana z innego, twardszego betonu niż pozostała podłoga w domu, naturalnie pod posadzką zbrojenie i brak podłogówki.


      Avatar użytkownika

      marlowe
      Znający temat
       
      Posty: 1940

      Pogadaj jeszcze z the waldem odnośnie wysokości i braku wzmocnień.
      1000 l w obiegu - akwarium dekoracyjne ogólno-towarzyskie.
      http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/1000-l-w-obiegu-akwarium-dekoracyjne-ogolno-towarzyskie-70283.html?p=499585#p499585

      [youtube]https://youtu.be/ychIILU4k54[/youtube]


      Avatar użytkownika

      yoyi
      Aktywny użytkownik
       
      Posty: 526
      Miasto: Warszawa

      Ostatnio coś na tym Naszym forum wysyp ogromnych zbiorników 500+. Pięknie się prezentują takie kolosy i trzymam kciuki również za ten projekt.


      Avatar użytkownika

      Matrial
      Aktywny użytkownik
       
      Posty: 653
      Miasto: Poznań

      Tematy 1000+ są bardzo ciekawe i wartościowe dla forum tylko i wyłącznie wtedy kiedy mamy taki temat zakładany przez kogoś kto posiada już inne akwaria i idzie ku celowi stopniowo. W mojej ocenie jeśli ktoś posiada zbiornik 100l. 200l, 300l i są to zbiorniki ładne i widać w nich, że ten ktoś zna się na rzeczy to wtedy mamy szanse na powstanie ciekawego tematu. Bo co do ostatniego wysypu to owszem był wysyp ale porażek. Na razie zbiorniki powyżyje 800l to można policzyć na jednej ręce takie które można nazwać zbiornikami typowo roślinnymi. W mojej ocenie mamy szanse na zobaczenie dwóch ciekawych projektów tego tu w tym temacie no i oczywiście nie zapominajmy o projekcie dzika-locha-864l-bent423 :mrgreen:

      Obaj forumowicze podchodzą do tematu spokojnie i z pewnym doświadczeniem :)
      Nie udzielam porad na PW.
      https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
      https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

      Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


      Avatar użytkownika

      weder
      Z dużym doświadczeniem
       
      Posty: 5189
      Miasto: Gdynia

       



      Dzięki Weder za miłe słowa.
      W temacie mojego projektu idzie do przodu. Dziś hydraulik podprowadził pod przyszły baniak dopływ wody (przez otwory w dnie akwarium). Woda będzie szła ze zbiornika polietylenowego 600L usytuowanego w kotłowni, będzie odstana lub RO. Jest także zrobiony odpływ wody przez otwór w dnie akwarium do kanalizacji i dodatkowy kranik z zimna wodą (zawsze się do czegoś przyda, konkretnej funkcji na razie nie ma)
      Załączniki
      1.jpg


      Avatar użytkownika

      marlowe
      Znający temat
       
      Posty: 1940

      Podpisuję się pod tym co napisał @Weder. Patrząc na Twoje doświadczenie @Marlowe w prowadzeniu zbiorników, prawidłowym utrzymaniu roślin itp. można śmiało przypuszczać że będzie to jeden z niewielu udanych tysięczników.
      Dobrze ze zaplanowałeś zbiornik na wodę do podmian, Stary patent często używany np. przez hodowców ryb, którzy często muszą podmieniać większe ilości wody w wielu zbiornikach. Pamiętaj by zaopatrzyć ten zbiornik na wodę do podmian w mocny cyrkulator, a najlepiej dwa - jeden przy dnie drugi przy tafli oraz pompę, która włączana na czas podmian wymusi jej przepływu wężem/rurką do akwarium.
      To co teraz dobrze przemyślisz i zaplanujesz zaowocuje w przyszłości świętym spokojem i wygodą.
      Ogólnie co do projektu mam nieodparte wrażenie że na pewno będzie dobrze :wink:

      pozdrawiam


      Avatar użytkownika

      aquamateo
      Z dużym doświadczeniem
       
      Posty: 3072

      Dzięki aquamento.

      Oczywiście w zbiorniku pomocniczym na dnie będzie siedziała pompa, zbiornik w kotłowni ale włączanie pompy przy akwarium. Powiem szczerze, że nie myślałem o cyrkulatorach w zbiorniku do przechowywania wody RO. Myślisz że woda RO powinna być cały czas w ruchu?

      Doszła jeszcze jedna nowa rzecz. W garażu będą sie mieściły 2 butle 8kg z co2, one także zostały dziś podprowadzone razem z elektryką sterującą elektrozaworami w pobliże akwarium.

      WP_20160713_20_17_48_Pro.jpg


      Avatar użytkownika

      marlowe
      Znający temat
       
      Posty: 1940









      Serwis roslinyakwariowe.pl


       
        Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

      Sklep internetowy

      Wysyłkowy sklep akwarystyczny z
      bogatą ofertą sprzętu i akscesoriów do
      pielęgnacji akwarium.
      idź do sklepu


      Użytkownicy przeglądający ten dział: blixa, Czlowiek_Z_Brodą, dust, Homerus, Lambert, lobsonlobik, szarlej i 124 gości