Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Problem z regulacją CO2 w akwarium



Akwarystyka roślinna ogólnie oraz posty nie pasujące do innych działów.
+ nowy temat
Witam mam problem z regulacją co2 a mianowicie taki że jak ustawie 1b/s to po jakimś czasie przestaje lecieć
Wyczytałem że reduktor najlepiej ustawić na 10 Ale u mnie tego się nie da bo wtedy nic nie leci przy podkręcaniu na więcej i skręceniu zaworka żeby leciał 1b/s też po jakimś czasie przestaje lecieć
Co o tym myślicie???

Zaworem precyzyjny camozzi p

elektrozawor grunt system

Avatar użytkownika

Krasuckikamil
Poznaje temat
 
Posty: 51
Dołączył: 08 lip 2017, 23:01
Miasto: Kutno

Tutaj jest specjalnie przygotowany poradnik z filmami i linkami do najczęstszych problemów:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/porad ... warium.php

a tutaj podobne wątki dotyczące regulacji dwutlenku węgla do akwarium:
https://www.roslinyakwariowe.pl/akwarys ... z+regulacją+co2&areaid=
mgr biologii, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 10263
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda/Wrocław/Kraków

Myślę że gaz ci ucieka gdzieś na łączeniu między reduktorem, elektrozaworem i zaworkiem precyzyjnym. Zakręć zaworek precyzyjny przy 10bar i posłuchaj czy coś nie syczy albo dodaj kilka kropli wody z mydłem na zawory i zobacz czy gdzieś nie pieni.

Avatar użytkownika

mprusek
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 920
Dołączył: 11 sty 2009, 22:24
Miasto: Kraków

Sprawdzałem midlinami i nie zauważyłem żeby gdzieś był wyciek

Avatar użytkownika

Krasuckikamil
Poznaje temat
 
Posty: 51
Dołączył: 08 lip 2017, 23:01
Miasto: Kutno

Na pewno masz pełną butle? Nowe bulte zazwyczaj wysyłane są puste/prawie puste. Jeśli masz gaz w butli to musisz mieć jakąś nieszczelność. Sprawdź jeszcze raz dokładnie. Miałem raz awarię że mi gaz uciekał zegarem reduktora.

Avatar użytkownika

mprusek
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 920
Dołączył: 11 sty 2009, 22:24
Miasto: Kraków

Butla była nabijana jakiś tydzień temu a od wczoraj dopiero podłączona pod baniak

Avatar użytkownika

Krasuckikamil
Poznaje temat
 
Posty: 51
Dołączył: 08 lip 2017, 23:01
Miasto: Kutno

To może gdzieś po drodze ? licznik bąbelków albo zawór przeciwzwrotny ? może wężyk w którymś miejscu ma mikro dziurkę lub gdzieś ucieka na łączeniu z osprzętem Co2. Te tanie szklane akcesoria czasem są "krzywo" zrobione.


Avatar użytkownika

Rfck
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2801
Dołączył: 24 mar 2010, 23:34
Miasto: Gdańsk/UK

20171017_133847.jpg

Sprawdziłem wszystko może wężyki są jakieś trafne zobaczcie czy takie ciśnienie na zegarkach jest dobre zegary do góry nogami są bo w szafce się nie mieszcza

Avatar użytkownika

Krasuckikamil
Poznaje temat
 
Posty: 51
Dołączył: 08 lip 2017, 23:01
Miasto: Kutno

Plastikowy licznik bąbelków ? Może pomiń go i sprawdź.


Avatar użytkownika

Rfck
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2801
Dołączył: 24 mar 2010, 23:34
Miasto: Gdańsk/UK

Zła kolejność osprzętu.
Powinno być butla - reduktor - elektrozawór - zaworek nieprecyzyjny i dalej reszta gratów :wink:
Pozdrawiam
Artur

Avatar użytkownika

Utul
Znający temat
 
Posty: 1075
Dołączył: 24 lut 2015, 21:01
Miasto: Marklowice

Ktoś, gdzieś sugerował że takie ustawienie trzyma ustawienie zaworka precyzyjnego po odcięciu gazu elektrozaworem. Nie sprawdzałem tego.

Ja natomiast mam w kolejności którą napisałeś , tylko nie używam elektrozaworu.


Avatar użytkownika

Rfck
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2801
Dołączył: 24 mar 2010, 23:34
Miasto: Gdańsk/UK

No ale czy ta kolejność ma znaczenie bo co za różnica jaką kolejność się ustawi???
Licznik babelkow plastikowy niestety jest Ale szczelny sprawdzalem

Avatar użytkownika

Krasuckikamil
Poznaje temat
 
Posty: 51
Dołączył: 08 lip 2017, 23:01
Miasto: Kutno

No nie wiem, ale chyba pierwszy raz widzę w takiej kolejności :wink:
Jeszcze jedno, jakie ciśnienie masz za reduktorem?
Pozdrawiam
Artur

Avatar użytkownika

Utul
Znający temat
 
Posty: 1075
Dołączył: 24 lut 2015, 21:01
Miasto: Marklowice

Ciśnienie masz dobrze ustawione.

Zrób zdjęcie zaworkowi tak żeby było widać napisy i to którym gniazdem jest połączony z butlą




SzyOkr
Poznaje temat
 
Posty: 90
Dołączył: 26 paź 2015, 15:57
Miasto: Kraków

20171017_133841.jpg

Avatar użytkownika

Krasuckikamil
Poznaje temat
 
Posty: 51
Dołączył: 08 lip 2017, 23:01
Miasto: Kutno

Ne ten reduktor też trzeba wziąć poprawkę.
Ja mam taki sam i puszczał gdzieś lewe co2.
Odkręciłem z niego manometry i dałem na gwinty taśmę teflonową i dopiero przykręciłem.
Wszędzie gdzie są gwinty w instalacji - zaworek precyzyjny, elektrozawór itp dałem złączki na teflon.
U mnie kolejność jest następująca:
- elektrozawór
- zaworek precyzyjny
- licznik bąbelków
- zaworek przeciw zwrotny
i ciśnienie na instalacji ustawione mam na 5 barów i wszystko ładnie działa

Avatar użytkownika

witek80
Zainteresowany tematem
 
Posty: 174
Dołączył: 16 mar 2016, 08:38
Miasto: Janikowo

Krasuckikamil napisał(a):
20171017_133841.jpg


No to jest ok dodatkowo zaworek RFO a nie RFU wiec powinno działać dobrze..




SzyOkr
Poznaje temat
 
Posty: 90
Dołączył: 26 paź 2015, 15:57
Miasto: Kraków

Cześć,
Tak patrzę na fotkę z tym reduktorem i moje pierwsze przemyślenia:
zaworek cammozi wytrzymuje 10 bar nawet chyba na nim pisze, a Ty masz odkręcone na 25 także za dużo i elektrozawór mnie uczono aby był przed zaworkiem precyzyjnym ale to może tylko szkoła i niema na to reguły...
A więc od początku:
Zakręć główny zawór w butli na max później ten z reduktora zamknij czyli kręć w lewo, a na końcu zamknij max zaworek precyzyjny,
odepnij wężyk z zaworka aby co2 uszło całkiem i wskazówka się wyzerowała, taka moja sugestia spróbuj też wymienić ten wężyk który wychodzi z zaworka do elektrozaworu bo jest bardzo przygięty i może tam być nie szczelności na tej szybkozłączce na dłuższy aby wychodził i wchodził w złączki prosto.
Następnie odkręć główny zawór na maxa i zaraz wróć pół obrotem aby się nie "zapiekł"
Otwórz zawór na reduktorze kręć w prawo i patrz na wskazówkę aby doszła do 10 nie trzeba więcej i wtedy odkręć delikatnie zaworek precyzyjny i patrz na bąble jak idą, i patrz na początku co parę godzin na wskaźnik bar bo na pewno trochę spadnie ewentualnie dokręć aby się utrzymywała skala 10 oraz licznik bąbelków czy skaczą w tym samym czasie jaki Cię satysfakcjonował...
Ja zawsze tak działałem i nie mam problemów.
[color=#408040]043l - NAP - Paweł Sadowski[/color] :arrow:https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 73664.html
[color=#BF8040]021l - NAP - Paweł Sadowski[/color] :arrow:https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 73655.html
[color=#004000]021l - NAP - Paweł Sadowski - braciaka[/color] :arrow:https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 75101.html


Avatar użytkownika

na1910
Zainteresowany tematem
 
Posty: 174
Dołączył: 28 wrz 2016, 20:14
Miasto: Nowy Sącz

U mnie przy takim wygięciu wężyka przy szybkozłączce uciekał gaz,gdy tylko go wyprostowałem przestało uciekać,sprawdź to

Avatar użytkownika

pablo8412
Stały bywalec
 
Posty: 338
Dołączył: 30 lis 2015, 21:06
Miasto: Knurów

Dziś uiszczenie to wszystko co ma gwint i zamienię miejscam ten elektrozawor i zobaczymy

Avatar użytkownika

Krasuckikamil
Poznaje temat
 
Posty: 51
Dołączył: 08 lip 2017, 23:01
Miasto: Kutno

ja bym nie rozbierał - takie połączenie jest ok.

Tylko weź np wodę z mydłem albo z płynem do naczyń posmaruj pędzelkiem wszystkie łączenia. Jak będzie gdzieś wyciek gazu to pojawią się bąbelki.




SzyOkr
Poznaje temat
 
Posty: 90
Dołączył: 26 paź 2015, 15:57
Miasto: Kraków

Robiłem tak przy każdym połączeniu nawet na butli i wszystko jest szczelne nic nie babluje może ten reduktor jest walniety dziś się pojawię i zobaczę może się uda

Avatar użytkownika

Krasuckikamil
Poznaje temat
 
Posty: 51
Dołączył: 08 lip 2017, 23:01
Miasto: Kutno

tmpPhoto.jpg

Chyba znalazłem przyczynę???
Możliwe że manometr może być walniety i jakoś nim ucieka cisnienie???

Avatar użytkownika

Krasuckikamil
Poznaje temat
 
Posty: 51
Dołączył: 08 lip 2017, 23:01
Miasto: Kutno

Zauważyłem że jak nastawie manometr na 11 12 to po jakimś czasie spada do 10 i przestaje lecieć czyli chyba ten manometr jest walniety albo źle skalibrowany i zamiast 0 pokazuje 10 możliwe to ???

Avatar użytkownika

Krasuckikamil
Poznaje temat
 
Posty: 51
Dołączył: 08 lip 2017, 23:01
Miasto: Kutno

Krasuckikamil napisał(a):Zauważyłem że jak nastawie manometr na 11 12 to po jakimś czasie spada do 10 i przestaje lecieć czyli chyba ten manometr jest walniety albo źle skalibrowany i zamiast 0 pokazuje 10 możliwe to ???

Możliwe to jest że jak nastawie o godzinie 12 manometr na 15 l/min i do teraz spadło do 12 to znaczy że tak szybko ubywa co2 bo skoro w takim tempie spada to na tydzień mi nie starczy tej butli a butle mam 5kg

Avatar użytkownika

Krasuckikamil
Poznaje temat
 
Posty: 51
Dołączył: 08 lip 2017, 23:01
Miasto: Kutno







Powiązane tematy
  • Kolejne projekty Studia Aranżacji Akwarium

    https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-aranzacja-akwarium-11zajawka-8b932e279993e0cba271a90bae832630.jpg Zapraszamy do obejrzenia kolejnych projektów naszego Studia Ar...

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 1czytaj więcej...

  • Rośliny pływające do akwarium

    https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-rosliny-plywajace-akwarium-8c148e05ae337dd3e756ecae45487d18.jpg Na katalog roślin akwariowych powiększych się o kolejny gatunek rośli...

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 1czytaj więcej...

  • Korzenie do akwarium

    https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-korzenie-news-ddd0e397eb0460c3f4d2ab525f9f2909.jpg Często narzekacie na problem z dostępem do materiałów aquascapingowych, koniecznoś...

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 1czytaj więcej...

  • Bonsai Wood - korzenie na drzewko w akwarium

    https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-bonsai-wood-news2-ba868db9dbf3801f26cfd3a57558ccd1.jpg Zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty korzeni do akwarium. Nowością...

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 1czytaj więcej...

  • Akwarium 300x60x60cm ze szkła OptiWhite

    https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-nowyb1-28c46a4f6813b49a1cc12daba1d1d41d.jpg Mieliśmy przyjemność przygotowywać zbiornik dla kolejnego sympatyka naszego Serwisu. Tym ...

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 1czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 9000 produktów dostępnych od ręki z wysyłką w 24 godziny lub odbiorem osobistym w Krakowie po wcześniejszej rezerwacji przez internet.
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: pimowo i 23 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.