Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Problem z filtrem RO



Dyskusje ogólnooakwarystyczne oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

10 lut 2018, 21:41 Problem z filtrem RO  (#1)  

Witam wszystkich. Od razu przepraszam za brak Polskich znakow: niemiecka klawiatura. Posiadam filtr RO i mam z nim problem poniewaz woda po RO ma 55ppm a w kranie mam 225ppm. Wklady w nim sa: 5 mikronow-wegiel-1 mikron i membrana byla 75GPD ale ja wymienilem na 50GPD i problem ten sam. Mierzylem czas napelniania jak i ilosc odpadu do kanalizy butelki 5 litrowej to wyszlo lekko ponad 20 minut do pelna a odpad to prawie 5,5 litra. Wymienilem rowniez ogranicznik przeplywu na nowy i dalej to samo. Z ciekawosci zmierzylem rowniez ile ppm ma odpad do kanalizy to pokazalo mi 364 a w kranie jest 224 troche dziwne prawda? Wiecie co moze byc przyczyna takich wynikow? Wklady w filtrze maja okolo 4 miesiecy a membrana 2 tygodnie, ale taki wynik ppm byl nawet jak go kupilem ze starymi wkladami.
Załączniki
20180210_165929.jpg

Avatar użytkownika

lewy1355
Poznaje temat
 
Posty: 50
Dołączył: 23 sie 2015, 17:16
Miasto: Dorsten/Niemcy

10 lut 2018, 21:43 Re: Problem z filtrem RO  (#2)  

Czym mierzyłeś te ppmy?
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4054
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

10 lut 2018, 22:08 Re: Problem z filtrem RO  (#3)  

Testowalem go na wodzie destylowanej i pokazuje normalnie 0 ppm. Tym miernikiem mierze wode dla krewetek i wedlug ppm dokladnie pokazuje tyle GH ile ma byc.
Załączniki
s-l640.jpg

Avatar użytkownika

lewy1355
Poznaje temat
 
Posty: 50
Dołączył: 23 sie 2015, 17:16
Miasto: Dorsten/Niemcy

10 lut 2018, 22:13 Re: Problem z filtrem RO  (#4)  

lewy1355 napisał(a):Testowalem go na wodzie destylowanej i pokazuje normalnie 0 ppm. Tym miernikiem mierze wode dla krewetek i wedlug ppm dokladnie pokazuje tyle GH ile ma byc.


Czyli miernik TDS jest sprawny.
Nie podłączyłeś przypadkiem na odwrót ścieku i odpływu wody z membrany?
Ostatnio edytowano 10 lut 2018, 22:15 przez mirek5566, łącznie edytowano 1 raz
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4054
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

10 lut 2018, 22:15 Re: Problem z filtrem RO  (#5)  

Tez pomyslalem o tym ze moglem tak zrobic ale niestety jest dobrze podlaczone.

Avatar użytkownika

lewy1355
Poznaje temat
 
Posty: 50
Dołączył: 23 sie 2015, 17:16
Miasto: Dorsten/Niemcy

10 lut 2018, 22:17 Re: Problem z filtrem RO  (#6)  

lewy1355 napisał(a):Tez pomyslalem o tym ze moglem tak zrobic ale niestety jest dobrze podlaczone.


A bez pompy próbowałeś zbierać wodę?
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4054
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

10 lut 2018, 22:20 Re: Problem z filtrem RO  (#7)  

Bez pompy to pokazuje kolo 80 :cry:

Avatar użytkownika

lewy1355
Poznaje temat
 
Posty: 50
Dołączył: 23 sie 2015, 17:16
Miasto: Dorsten/Niemcy

10 lut 2018, 22:22 Re: Problem z filtrem RO  (#8)  

lewy1355 napisał(a):Bez pompy to pokazuje kolo 80 :cry:


Nie mam pomysłu. Sprawdź jeszcze raz dokładnie podłączenia wężyków do obudowy membrany, czy gdzieś się nie machnąłeś w podłączeniach.
Ile tej wody przefiltrowałeś przez tą nową membranę?
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4054
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

10 lut 2018, 22:29 Re: Problem z filtrem RO  (#9)  

Wszystko mam podlaczone dokladnie jak na tym zdjeciu oprocz zywicy i zbiornika magazynujacego. Sprawdzalem wszystko odkrecalem wszystkie pojemniki i wkladalem jeszcze raz wklady i tak w kolko. Na tej membranie juz sposcilem okolo 60 litrow. Dziwi mnie tez czemu mam taki maly odpad wody bo jak ogladalem na youtubie albo czytalem na innych forach to ponad godzina czasu i maja 5 litrow czystej wody z ogromnym odpadem.
Załączniki
20.jpg

Avatar użytkownika

lewy1355
Poznaje temat
 
Posty: 50
Dołączył: 23 sie 2015, 17:16
Miasto: Dorsten/Niemcy

10 lut 2018, 22:30 Re: Problem z filtrem RO  (#10)  

Może za niskie jest ciśnienie...
Ile ta pompa daje?
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4054
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

10 lut 2018, 22:33 Re: Problem z filtrem RO  (#11)  

Bez pompy mam okolo 4 bar z pompa ponad 6. Mieszkam na parterze wiec cisnienie jest stale.

Avatar użytkownika

lewy1355
Poznaje temat
 
Posty: 50
Dołączył: 23 sie 2015, 17:16
Miasto: Dorsten/Niemcy

10 lut 2018, 22:38 Re: Problem z filtrem RO  (#12)  

lewy1355 napisał(a):Bez pompy mam okolo 4 bar z pompa ponad 6. Mieszkam na parterze wiec cisnienie jest stale.
Czyli tu też jest ok.
Skończyły mi się pomysły :(
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4054
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

10 lut 2018, 22:40 Re: Problem z filtrem RO  (#13)  

No mi tak samo dlatego pytam tutaj na forum moze ktos cos jeszcze bedzie wiedzial. Tak czy siak dziekuje za zainteresowanie :wink:

Avatar użytkownika

lewy1355
Poznaje temat
 
Posty: 50
Dołączył: 23 sie 2015, 17:16
Miasto: Dorsten/Niemcy

11 lut 2018, 00:06 Re: Problem z filtrem RO  (#14)  

Sprawdź może, czy masz dobrze dociśniętą membranę w korpusie (na końcówce z dwoma oringami). Możliwe, że przepuszcza odpad do wody RO. Stąd takie, a nie inne wyniki czystości, jak i małej ilości odpadu do wody uzdatnionej. Pierwsze, co przyszło mi na myśl.



wololow
Zainteresowany tematem
 
Posty: 179
Dołączył: 15 sty 2015, 18:51

11 lut 2018, 00:32 Re: Problem z filtrem RO  (#15)  

Sadze ze jest dobrze tam wsadzona ponieważ mocno ja wciskalem podczas wymiany.

Avatar użytkownika

lewy1355
Poznaje temat
 
Posty: 50
Dołączył: 23 sie 2015, 17:16
Miasto: Dorsten/Niemcy

11 lut 2018, 07:48 Re: Problem z filtrem RO  (#16)  

Jakiej firmy membrana ? Przy tych najtańszych 55ppm to norma.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Avatar użytkownika

KaPee
Początkujący
 
Posty: 19
Dołączył: 13 sty 2016, 01:03
Miasto: Kraków

11 lut 2018, 11:07 Re: Problem z filtrem RO  (#17)  

Jak kupowałem filtr była membrana 100 marki osmotech potem kupiłem 75 gpd vontron i był taki sam wynik jak na poprzedniej to znowu kupiłem 50 gpd marki filmtec i dalej nic się nie zmienilo

Avatar użytkownika

lewy1355
Poznaje temat
 
Posty: 50
Dołączył: 23 sie 2015, 17:16
Miasto: Dorsten/Niemcy

11 lut 2018, 11:10 Re: Problem z filtrem RO  (#18)  

Ja mam 100gpd za 78 zł (Vontron) i mam TDS na poziomie 5 ppm.
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4054
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

11 lut 2018, 11:17 Re: Problem z filtrem RO  (#19)  

Może to za duże ciśnienie. Zwykle membrany powinny pracować w zakresie max 6bar. jeśli jest wyższe powinno się zastosować ogranicznik ciśnienia. Od samego początku masz takie parametry (od założenia nowej membrany)?
Nie znam się, więc się wypowiem.

Avatar użytkownika

zmijka85
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2391
Dołączył: 03 kwi 2016, 22:11
Miasto: Rzeszów

11 lut 2018, 11:20 Re: Problem z filtrem RO  (#20)  

Takie wyniki mam od samego poczatku niestety. Bez pompy mam okolo 4 bar w kranie to wtedy tds pokazuje mi ponad 80 ppm a z pompa 55 ppm

Avatar użytkownika

lewy1355
Poznaje temat
 
Posty: 50
Dołączył: 23 sie 2015, 17:16
Miasto: Dorsten/Niemcy







Powiązane tematy
  • Problem z roślinami (wegetacja, gnicie)

    Witam. Akwarium około 30 L z pokrywą Podłoże żwir kwarcowy Światło początkowo aquael leddy slim plant 5w, później dołożone aquael leddy tube plant 6w Filtr wewnętrzny gąbka Temperatura 26 stopni Obsad...

    Wyświetlenia: 2195 | Odpowiedzi: 24 czytaj więcej...

  • Problem z roślinami- nie rosną.

    Cześć. Dawno nie gościłem na żadnym forum, raczej tylko zaglądałem w poszukiwaniu informacji. Mam jednak problem z roślinami w akwarium, którego nie potrafię rozwiązać. Akwarium Juwel RIO 125 Dwa mod...

    Wyświetlenia: 770 | Odpowiedzi: 8 czytaj więcej...

  • Problem z roslinami

    Cześć wszystkim. Jest to moje pierwsze akwarium z roślinami. 200l Podłoże manado i aquabasis Światło 3x39w (11h) Testów brak jeszcze. Akwarium stoi 5 dni. Oto efekt. Tragiczny. Liście pływają po cały...

    Wyświetlenia: 759 | Odpowiedzi: 14 czytaj więcej...

  • Problem z roślinką

    Hej Restart miałem tydzień temu zasadziłem wszystko co miałem plus dokupiłem kilka nowych.... I nowe wyglądają tak ....:( Zasadzone 3 dni temu... Narazie zdążyłem zrobić takie testy.. No3 10 Po4 0,...

    Wyświetlenia: 2650 | Odpowiedzi: 52 czytaj więcej...

  • Co to za rośliny - problem

    Witam. Proszę o odpowiedź co to za rośliny. Ponadto rośliny robią się czerwone. Ponad to moczarka zamiast rosnąć do góry wywija się do dołu.

    Wyświetlenia: 1306 | Odpowiedzi: 9 czytaj więcej...



cron

Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: dzonny39, Jaroll i 20 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.