Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Problem z filtrem RO



Ogólne dyskusje akwarystyczne.
Posty nie pasujące do innych działów.

10 lut 2018, 21:41 Problem z filtrem RO  (#1)  

Witam wszystkich. Od razu przepraszam za brak Polskich znakow: niemiecka klawiatura. Posiadam filtr RO i mam z nim problem poniewaz woda po RO ma 55ppm a w kranie mam 225ppm. Wklady w nim sa: 5 mikronow-wegiel-1 mikron i membrana byla 75GPD ale ja wymienilem na 50GPD i problem ten sam. Mierzylem czas napelniania jak i ilosc odpadu do kanalizy butelki 5 litrowej to wyszlo lekko ponad 20 minut do pelna a odpad to prawie 5,5 litra. Wymienilem rowniez ogranicznik przeplywu na nowy i dalej to samo. Z ciekawosci zmierzylem rowniez ile ppm ma odpad do kanalizy to pokazalo mi 364 a w kranie jest 224 troche dziwne prawda? Wiecie co moze byc przyczyna takich wynikow? Wklady w filtrze maja okolo 4 miesiecy a membrana 2 tygodnie, ale taki wynik ppm byl nawet jak go kupilem ze starymi wkladami.
Załączniki
20180210_165929.jpg

Avatar użytkownika

lewy1355
Poznaje temat
 
Posty: 50
Miasto: Dorsten/Niemcy

 

10 lut 2018, 21:43 Re: Problem z filtrem RO  (#2)  

Czym mierzyłeś te ppmy?
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3928
Miasto: okolice Lublina

10 lut 2018, 22:08 Re: Problem z filtrem RO  (#3)  

Testowalem go na wodzie destylowanej i pokazuje normalnie 0 ppm. Tym miernikiem mierze wode dla krewetek i wedlug ppm dokladnie pokazuje tyle GH ile ma byc.
Załączniki
s-l640.jpg

Avatar użytkownika

lewy1355
Poznaje temat
 
Posty: 50
Miasto: Dorsten/Niemcy

10 lut 2018, 22:13 Re: Problem z filtrem RO  (#4)  

lewy1355 napisał(a):Testowalem go na wodzie destylowanej i pokazuje normalnie 0 ppm. Tym miernikiem mierze wode dla krewetek i wedlug ppm dokladnie pokazuje tyle GH ile ma byc.


Czyli miernik TDS jest sprawny.
Nie podłączyłeś przypadkiem na odwrót ścieku i odpływu wody z membrany?
Ostatnio edytowano 10 lut 2018, 22:15 przez mirek5566, łącznie edytowano 1 raz
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3928
Miasto: okolice Lublina

10 lut 2018, 22:15 Re: Problem z filtrem RO  (#5)  

Tez pomyslalem o tym ze moglem tak zrobic ale niestety jest dobrze podlaczone.

Avatar użytkownika

lewy1355
Poznaje temat
 
Posty: 50
Miasto: Dorsten/Niemcy

10 lut 2018, 22:17 Re: Problem z filtrem RO  (#6)  

lewy1355 napisał(a):Tez pomyslalem o tym ze moglem tak zrobic ale niestety jest dobrze podlaczone.


A bez pompy próbowałeś zbierać wodę?
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3928
Miasto: okolice Lublina

10 lut 2018, 22:20 Re: Problem z filtrem RO  (#7)  

Bez pompy to pokazuje kolo 80 :cry:

Avatar użytkownika

lewy1355
Poznaje temat
 
Posty: 50
Miasto: Dorsten/Niemcy

10 lut 2018, 22:22 Re: Problem z filtrem RO  (#8)  

lewy1355 napisał(a):Bez pompy to pokazuje kolo 80 :cry:


Nie mam pomysłu. Sprawdź jeszcze raz dokładnie podłączenia wężyków do obudowy membrany, czy gdzieś się nie machnąłeś w podłączeniach.
Ile tej wody przefiltrowałeś przez tą nową membranę?
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3928
Miasto: okolice Lublina

 



10 lut 2018, 22:29 Re: Problem z filtrem RO  (#9)  

Wszystko mam podlaczone dokladnie jak na tym zdjeciu oprocz zywicy i zbiornika magazynujacego. Sprawdzalem wszystko odkrecalem wszystkie pojemniki i wkladalem jeszcze raz wklady i tak w kolko. Na tej membranie juz sposcilem okolo 60 litrow. Dziwi mnie tez czemu mam taki maly odpad wody bo jak ogladalem na youtubie albo czytalem na innych forach to ponad godzina czasu i maja 5 litrow czystej wody z ogromnym odpadem.
Załączniki
20.jpg

Avatar użytkownika

lewy1355
Poznaje temat
 
Posty: 50
Miasto: Dorsten/Niemcy

10 lut 2018, 22:30 Re: Problem z filtrem RO  (#10)  

Może za niskie jest ciśnienie...
Ile ta pompa daje?
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3928
Miasto: okolice Lublina

10 lut 2018, 22:33 Re: Problem z filtrem RO  (#11)  

Bez pompy mam okolo 4 bar z pompa ponad 6. Mieszkam na parterze wiec cisnienie jest stale.

Avatar użytkownika

lewy1355
Poznaje temat
 
Posty: 50
Miasto: Dorsten/Niemcy

10 lut 2018, 22:38 Re: Problem z filtrem RO  (#12)  

lewy1355 napisał(a):Bez pompy mam okolo 4 bar z pompa ponad 6. Mieszkam na parterze wiec cisnienie jest stale.
Czyli tu też jest ok.
Skończyły mi się pomysły :(
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3928
Miasto: okolice Lublina

10 lut 2018, 22:40 Re: Problem z filtrem RO  (#13)  

No mi tak samo dlatego pytam tutaj na forum moze ktos cos jeszcze bedzie wiedzial. Tak czy siak dziekuje za zainteresowanie :wink:

Avatar użytkownika

lewy1355
Poznaje temat
 
Posty: 50
Miasto: Dorsten/Niemcy

11 lut 2018, 00:06 Re: Problem z filtrem RO  (#14)  

Sprawdź może, czy masz dobrze dociśniętą membranę w korpusie (na końcówce z dwoma oringami). Możliwe, że przepuszcza odpad do wody RO. Stąd takie, a nie inne wyniki czystości, jak i małej ilości odpadu do wody uzdatnionej. Pierwsze, co przyszło mi na myśl.



wololow
Zainteresowany tematem
 
Posty: 154

11 lut 2018, 00:32 Re: Problem z filtrem RO  (#15)  

Sadze ze jest dobrze tam wsadzona ponieważ mocno ja wciskalem podczas wymiany.

Avatar użytkownika

lewy1355
Poznaje temat
 
Posty: 50
Miasto: Dorsten/Niemcy

11 lut 2018, 07:48 Re: Problem z filtrem RO  (#16)  

Jakiej firmy membrana ? Przy tych najtańszych 55ppm to norma.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Avatar użytkownika

KaPee
Początkujący
 
Posty: 19
Miasto: Kraków

11 lut 2018, 11:07 Re: Problem z filtrem RO  (#17)  

Jak kupowałem filtr była membrana 100 marki osmotech potem kupiłem 75 gpd vontron i był taki sam wynik jak na poprzedniej to znowu kupiłem 50 gpd marki filmtec i dalej nic się nie zmienilo

Avatar użytkownika

lewy1355
Poznaje temat
 
Posty: 50
Miasto: Dorsten/Niemcy

11 lut 2018, 11:10 Re: Problem z filtrem RO  (#18)  

Ja mam 100gpd za 78 zł (Vontron) i mam TDS na poziomie 5 ppm.
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3928
Miasto: okolice Lublina

11 lut 2018, 11:17 Re: Problem z filtrem RO  (#19)  

Może to za duże ciśnienie. Zwykle membrany powinny pracować w zakresie max 6bar. jeśli jest wyższe powinno się zastosować ogranicznik ciśnienia. Od samego początku masz takie parametry (od założenia nowej membrany)?
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 865
Miasto: Rzeszów

11 lut 2018, 11:20 Re: Problem z filtrem RO  (#20)  

Takie wyniki mam od samego poczatku niestety. Bez pompy mam okolo 4 bar w kranie to wtedy tds pokazuje mi ponad 80 ppm a z pompa 55 ppm

Avatar użytkownika

lewy1355
Poznaje temat
 
Posty: 50
Miasto: Dorsten/Niemcy

11 lut 2018, 11:32 Re: Problem z filtrem RO  (#21)  

Może nie właściwy montaż. Rozkonserwowanie i pezeplukanie elementów przed montażem. Taki stosunek ppm w kranie do ro sugeruje uszkodzona membrane. Inna opcja to walniety miernik tds. Sprawdzić to można roztworem wzorcowym dla tych mierników.
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 865
Miasto: Rzeszów

11 lut 2018, 11:34 Re: Problem z filtrem RO  (#22)  

zmijka85 napisał(a):Może nie właściwy montaż. Rozkonserwowanie i pezeplukanie elementów przed montażem. Taki stosunek ppm w kranie do ro sugeruje uszkodzona membrane. Inna opcja to walniety miernik tds. Sprawdzić to można roztworem wzorcowym dla tych mierników.


Przeczytaj wątek od początku :)
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3928
Miasto: okolice Lublina

 



11 lut 2018, 11:40 Re: Problem z filtrem RO  (#23)  

Niewlasciwy montaż nie w sensie stricte podłączenia, a moczenia membrany, filtrów, ich przeplukania. Pozwolenie by w trakcie montażu zabrudzenia dotarły do membrany lub wystawienie membrany na działanie chloru. Pluczac lub moczac ją w kranowce.
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 865
Miasto: Rzeszów

11 lut 2018, 11:44 Re: Problem z filtrem RO  (#24)  

Wklady w filtrze maja okolo 4 miesiecy wiec nie musialem ich plukac przed wsadzeniem znowu nowej membrany. Membrany nie plukalem w niczym przed wsadzeniem do korpusu. Ma to moze znaczenie jakiej wielkosci jest korpus? Umnie jest 9 zoll nie jak wszedzie 10.

Avatar użytkownika

lewy1355
Poznaje temat
 
Posty: 50
Miasto: Dorsten/Niemcy

11 lut 2018, 12:39 Re: Problem z filtrem RO  (#25)  

Jeśli wkłady pasują to nie powinno mieć to znaczenia. Sprawdzałeś stan prefiltrow przed wymianą membrany? Używasz złoża demi? Jeśli tak to przed nim powinno się założyć zaworek zwrotny gdyż czasem kulki mogą cofać się na membrane uszkadzając ją? Ciągle jednak wydaje mi się, że jakiś problem jest w trakcie montażu lub parametrach wody do filtra skoro problem jest od samego początku. Uszczelki smarowales przy montażu, może któraś nie siada prawidłowo i puszcza. Przeplucz membrane pomijając restryktor przez 15 min i sprawdź o ile parametry się poprawiają.
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 865
Miasto: Rzeszów









Serwis roslinyakwariowe.pl


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

Sklep internetowy

Wysyłkowy sklep akwarystyczny z
bogatą ofertą sprzętu i akscesoriów do
pielęgnacji akwarium.
idź do sklepu


Użytkownicy przeglądający ten dział: blixa, Czlowiek_Z_Brodą, dust, Google [Bot], Google Adsense [Bot], Homerus, Lambert, szarlej, wojtacho i 129 gości